Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > Gnije i fermentuje w jelitach. Nigdy nie łącz z rybami
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 25.11.2025 10:41

Gnije i fermentuje w jelitach. Nigdy nie łącz z rybami

Gnije i fermentuje w jelitach. Nigdy nie łącz z rybami
Fot. Canva

Ryby, choć bardzo zdrowe, to jednak nie zawsze powinny być spożywane w towarzystwie innych pokarmów. Ba, niektóre ryby w ogóle nie powinny być spożywane za często, ponieważ zawierają szkodliwe substancje. Sprawdź, z czym ryb nie wolno jeść? 

Co zawierają ryby?

Ryby są bardzo wartościowym elementem diety, zawierają dużo białka wysokiej jakości oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (ich obecność jest wysoka zwłaszcza w tłustych rybach morskich, jak makrela, łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk). Kwasy tłuszczowe wspierają:

  • pracę mózgu,
  • zdrowie serca,
  • obniżają stany zapalne,
  • wspomagają wzrok.

W rybach znajdziemy wiele cennych witamin: D, A (ważną dla wzroku), E oraz witaminy z grupy B - B12 – niezbędna dla układu nerwowego i krwi, B6, B3 (niacynę), B2 (ryboflawinę). 

Poza tym są bogate w:

  • jod – niezbędny dla tarczycy;
  • selen – silny przeciwutleniacz;
  • fosfor;
  • magnez;
  • potas;
  • żelazo.

Tego nie łącz z rybami

Często powtarza się, że nie wolno łączyć ryb z nabiałem. Jednak w rzeczywistości nie ma naukowych dowodów, że takie połączenie jest niebezpieczne. Jedyne wyjątki to osoby z nietolerancją laktozy lub problemami trawiennymi mogą odczuwać ciężkość, bo oba produkty są białkowe.

Ryb nie można łączyć z:

  • z dużą ilością warzyw wysokobłonnikowych - dania z dużą ilością kapusty, surowej cebuli, warzyw strączkowych (fasola, groch, soczewica) mogą powodować wzdęcia i dyskomfort u wrażliwych osób;
  • z alkoholem wysokoprocentowym - jest to duże obciążenie wątroby, pogorszenie trawienia białka, osłabienie działania kwasów omega-3;
  • z ryżem smażonym lub ciężkimi, tłustymi dodatkami - jeśli ryby połączy się z frytkami, ciężkimi panierkami, tłustymi sosami to obciąża to układ trawienny i podnosi kaloryczność posiłku.

NIE ŁĄCZ ryb z suplementami żelaza! Ryby – zwłaszcza morskie – zawierają dużo wapnia i fosforu, które mogą zmniejszać wchłanianie suplementowanego żelaza.

Nie powinno się także łączyć ryb z dużą ilością produktów bogatych w sód. Wiele ryb (szczególnie wędzone, marynowane) jest już słonych. Łączenie ich z oliwkami, słonym serem feta, pieczywem tostowym, sosami sojowymi może nadmiernie podnieść ilość soli w diecie, a to jest niekorzystne zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem.

Z tym połącz danie z rybką!

Najlepszy wybór to oczywiście warzywa - świetnie wspierają trawienie białka z ryb i dostarczają błonnik! Najlepsze warzywa to brokuły, kalafior, szpinak, jarmuż, cukinia, bakłażan, marchew, seler, papryka, sałaty, rukola. W jakiej formie podawać warzywa? Najlepiej gotowane, pieczone, grillowane lub w sałatce. Do tego warto dołożyć zdrowe węglowodany, jak ryż basmati, jaśminowy lub brązowy, kasza jaglana, pęczak, kuskus, bataty (świetne przy tłustych rybach), komosa ryżowa (quinoa), ziemniaki pieczone lub puree.

Dobrym dodatkiem są też kwasy tłuszczowe, jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy włoskie, nasiona (siemię lniane, pestki dyni). Cytrusy i kwaśne dodatki podkreślają smak ryb i wspomagają trawienie, również można je śmiało łączyć z rybami. 

Najlepsze zioła, które wydobywają smak ryby, to koperek, pietruszka, tymianek, czosnek, rozmaryn, curry (do ryb w stylu azjatyckim), imbir, pieprz cytrynowy

NAJLEPSZE POŁĄCZENIA

Łosoś (tłusta ryba) - najlepiej łączyć z:

  • cytryną, koperkiem
  • brokułami
  • ryżem lub kaszą pęczak
  • awokado
  • batatami

Dorsz (chuda ryba)  - najlepiej łączyć z:

  • ziemniakami lub puree
  • gotowanymi warzywami
  • lekkimi sosami ziołowymi
  • ryżem

Śledź / makrela (bogate w omega-3) - najlepiej łączyć z:

  • cebulką
  • ogórkiem kiszonym
  • chlebem pełnoziarnistym
  • sałatą z octem jabłkowym

Tuńczyk (w sałatce lub grillowany) - najlepiej łączyć z:

  • pomidorami
  • fasolką szparagową
  • jajkiem
  • oliwą i cytryną
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: