Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Odżywianie

Odżywianie

Czarny czosnek
18.04.2024 16:33 Czarny czosnek - właściwości i zastosowanie. Jak jeść czarny czosnek i czym się różni od zwykłego?

Czarny czosnek nie występuje naturalnie - trzeba go zrobić - czyli poddać odpowiedniemu procesowi. Dość trudno zrobić to samemu, dlatego na ogół decydujemy się na jego zakup. Czarny czosnek powstaje na skutek przechowywania zwykłego czosnku w bardzo wysokiej temperaturze przez odpowiedni okres czasu. Dzięki temu zyskuje kolor, traci charakterystyczny ostry smak i zapach, a dodatkowo zyskuje nowe właściwości zdrowotne. 

Czosnek niedźwiedzi
14.04.2024 12:03 Czosnek niedźwiedzi - właściwości i zastosowanie. 5 sposobów na jego wykorzystanie

Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczyna się wczesną wiosną i trwa dość krótko, dlatego trzeba go wykorzystać w pełni. Czosnek niedźwiedzi można uprawiać, jednak trzeba pamiętać, że jest rośliną objętą ochroną, a więc zrywanie go “na dziko” może skończyć się wysokim mandatem. Co można zrobić z czosnku niedźwiedziego? 

hipermarket
11.11.2023 17:15 Unijne oznakowanie żywności w sklepach wprowadza w błąd. Polacy nie chcą się na nie zgodzić.

Nutri-Score jest systemem stworzonym, by ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów i funkcjonuje również na polskim rynku. Nadzoruje go Agencja ds. Zdrowia Publicznego zarządzana przez francuskie Ministerstwo Zdrowia, a korzysta z niego wielu dużych producentów i sieci hipermarketów. W teorii brzmi to świetnie. W praktyce jednak system budzi wiele kontrowersji i wprowadza konsumentów w błąd. Dlaczego?