Jujuba to owoc stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. W ostatnim czasie owoc ten wzbudził zainteresowanie naukowców, którzy odkryli jego potencjalne działanie neuroprotekcyjne. Czy ta wiedza pozwoli na stworzenie przełomowego środka stosowanego w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona? Badania japońskich uczonych z Uniwersytetu Medycznego w Osace przynoszą obiecujące odpowiedzi.
Płatki owsiane to stały element diety wielu osób. Przygotowuje się je na różne sposoby. Dużo różnych przepisów nie zakłada jednak poddawania ich obróbce cieplnej. Czy można jeść płatki owsiane na surowo? Dietetyczka odpowiada. Płatki owsiane produkowane są z owsa zwyczajnego. Zawierają ok. 68% węglowodanów, 13% białka, 7% tłuszczów i 10% błonnika. Są częstym wyborem śniadaniowym Polaków. Nic dziwnego, bo świetnie smakują z różnorodnymi dodatkami. Ale jak je jeść, by nam nie zaszkodziły? Sprawdźmy.
Główny Inspektorat Sanitarny tym razem wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella Newport w żółtym serze. Niestety, spożycie tego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. O jakim serze mowa?
Rosół jest królem zup. Niektórzy nie mogą oprzeć się temu pysznemu i aromatycznemu daniu. Wielu nie wie jednak, że gotując go, popełnia fatalny błąd. Tych części kurczaka pod żadnym pozorem nie należy używać. Roi się w nich od pasożytów.Drobiowe mięso nie jest zbyt kaloryczne, a do tego tanie. Nic więc dziwnego, że cieszy się ogromną popularnością. Kupując je, należy jednak uważać. Niektóre części tego zwierzęcia nie powinny być przez nas spożywane. Podpowiadamy, jakich części kurczaka unikać.
Pomidory są warzywem pożądanym przez cały rok, lecz to latem są najlepsze i najświeższe. Pomidory nie tylko są smaczne, ale posiadają też mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, wspomagają trawienie i poprawiają odporność. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM zdradziła, czy spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Jaka jest odpowiedź?
Zakażenia pokarmowe są problematyczne, szczególnie latem. Ich źródłem są m.in. bakterie z rodzaju Salmonella, które znajdują się m.in. w jajkach. Wiele osób zastanawia się, czy w momencie, gdy je myjemy przed spożyciem, pomaga przed pozbyciem się salmonelli.Odpowiedź na to pytanie ma dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, która wyjaśniła w mediach społecznościowych wątpliwości związane z tym tematem.
Lekarze alarmują, że już dziewięć mln dorosłych Polaków choruje na otyłość. Niestety, przybywa dzieci oraz młodzieży z nadwagą. Wciąż powstają kampanie, które uświadamiają, jakie są konsekwencje otyłości.Teraz, po raz piąty ruszyła już kampania edukacyjna “Porozmawiamy szczerze o otyłości”. Cel to m.in. zmiana percepcji odnośnie otyłości wśród mieszkańców naszego kraju, ale też obalanie krzywdzących stereotypów.
Czarny czosnek nie występuje naturalnie - trzeba go zrobić - czyli poddać odpowiedniemu procesowi. Dość trudno zrobić to samemu, dlatego na ogół decydujemy się na jego zakup. Czarny czosnek powstaje na skutek przechowywania zwykłego czosnku w bardzo wysokiej temperaturze przez odpowiedni okres czasu. Dzięki temu zyskuje kolor, traci charakterystyczny ostry smak i zapach, a dodatkowo zyskuje nowe właściwości zdrowotne.
Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczyna się wczesną wiosną i trwa dość krótko, dlatego trzeba go wykorzystać w pełni. Czosnek niedźwiedzi można uprawiać, jednak trzeba pamiętać, że jest rośliną objętą ochroną, a więc zrywanie go “na dziko” może skończyć się wysokim mandatem. Co można zrobić z czosnku niedźwiedziego?
Nutri-Score jest systemem stworzonym, by ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów i funkcjonuje również na polskim rynku. Nadzoruje go Agencja ds. Zdrowia Publicznego zarządzana przez francuskie Ministerstwo Zdrowia, a korzysta z niego wielu dużych producentów i sieci hipermarketów. W teorii brzmi to świetnie. W praktyce jednak system budzi wiele kontrowersji i wprowadza konsumentów w błąd. Dlaczego?