Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Odżywianie

Odżywianie

Czy trzeba gotować płatki owsiane? Wiele osób tego nie robi. Dietetyczka stawia sprawę jasno
29.09.2024 09:42 Czy trzeba gotować płatki owsiane? Wiele osób tego nie robi. Dietetyczka stawia sprawę jasno

Płatki owsiane to stały element diety wielu osób. Przygotowuje się je na różne sposoby. Dużo różnych przepisów nie zakłada jednak poddawania ich obróbce cieplnej. Czy można jeść płatki owsiane na surowo? Dietetyczka odpowiada. Płatki owsiane produkowane są z owsa zwyczajnego. Zawierają ok. 68% węglowodanów, 13% białka, 7% tłuszczów i 10% błonnika. Są częstym wyborem śniadaniowym Polaków. Nic dziwnego, bo świetnie smakują z różnorodnymi dodatkami. Ale jak je jeść, by nam nie zaszkodziły? Sprawdźmy.

Ser, ser żółty
25.09.2024 09:29 Salmonella w popularnym serze. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny tym razem wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella Newport w żółtym serze. Niestety, spożycie tego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. O jakim serze mowa?

Dieta, dieta lwa
21.09.2024 12:21 Ta dieta bije rekordy popularności, choć lekarze przed nią bardzo ostrzegają. Na czym polega?

Wśród wielu rozmaitych diet na rynku w ostatnim czasie rekordy popularności bije dieta lwa. Popularność zyskała m.in. dzięki Mikhalii Peterson, blogerce, która twierdzi, że w ten sposób wyleczyła mnóstwo swoich dolegliwości, m.in. zespół jelita drażliwa oraz trądzik. Mimo że ta dieta jest niezwykle popularna, nie brakuje wokół niej  Przyjrzyjmy się, na czym dokładnie polega ta dieta? 

Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę
02.09.2024 06:50 Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę

Kanapki to doskonała przekąska, dzięki której możemy szybko pozbyć się uczucia głodu, a przynajmniej tak nam się wydaje. Okazuje się bowiem, że mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. Większość Polaków nie wyobraża sobie zjeść kanapki bez choćby plasterka tego składnika, a zdaniem naukowców to fatalny błąd, który może odbić się na naszym zdrowiuKanapka z szynką – najpopularniejsza opcja jaka istnieje – może być niebezpieczna. Zdaniem naukowców powinniśmy wybrać inny wariant, bo już dwa plasterki szynki mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o znaczące 15 proc.

Kurki, grzyby kurki, grzyby
31.08.2024 06:10 Oto dlaczego warto jeść kurki. Pomagają na pasożyty i trawienie, lecz nie tylko

Kurki są nie tylko pyszne, kuszą aromatem i pięknym kolorem, ale również i zdrowe. Posiadają witaminę D, prozdrowotne antyoksydanty, a w dodatku pomagają też zwalczać pasożyty. Dlaczego jeszcze warto sięgać po te grzyby oraz kto nie może ich jeść?

Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
28.08.2024 09:04 Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów

Rosół jest królem zup. Niektórzy nie mogą oprzeć się temu pysznemu i aromatycznemu daniu. Wielu nie wie jednak, że gotując go, popełnia fatalny błąd. Tych części kurczaka pod żadnym pozorem nie należy używać. Roi się w nich od pasożytów.Drobiowe mięso nie jest zbyt kaloryczne, a do tego tanie. Nic więc dziwnego, że cieszy się ogromną popularnością. Kupując je, należy jednak uważać. Niektóre części tego zwierzęcia nie powinny być przez nas spożywane. Podpowiadamy, jakich części kurczaka unikać.

Pomidory, jedzenie pomidorów
24.07.2024 09:48 Jedzenie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego? Lekarka odpowiada

Pomidory są warzywem pożądanym przez cały rok, lecz to latem są najlepsze i najświeższe. Pomidory nie tylko są smaczne, ale posiadają też mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Zapobiegają miażdżycy, działają antynowotworowo, wspomagają trawienie i poprawiają odporność. Dr hab. n. med Joanna Popiołek-Kalisz, prof. UM zdradziła, czy spożycie pomidorów może mieć wpływ na wartości ciśnienia tętniczego. Jaka jest odpowiedź?

Dieta, napoje, upał
20.07.2024 09:56 Nie nawodnisz się w upały, jeśli sięgniesz po te napoje. Dietetyczka zdradza, czego nie warto pić

Gdy wysokie temperatury za oknem, musimy bardzo mocno nawadniać się. Choć dietetycy przekonują, żeby pić bardzo dużo wody, nie każdy z nas ją lubi. Czasem potrzebne jest więc urozmaicenie, dlatego śmiało do wody można wrzucić sezonowe owoce.Dr n. o zdr. dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska zdradza, co najlepiej nawadnia w upały, a jakich płynów unikać, jak ognia.

Jajka, salmonella
15.07.2024 12:16 Czy mycie jaj ochroni przed salmonellą? Lekarka zwraca uwagę na inny nawyk

Zakażenia pokarmowe są problematyczne, szczególnie latem. Ich źródłem są m.in. bakterie z rodzaju Salmonella, które znajdują się m.in. w jajkach. Wiele osób zastanawia się, czy w momencie, gdy je myjemy przed spożyciem, pomaga przed pozbyciem się salmonelli.Odpowiedź na to pytanie ma dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, która wyjaśniła w mediach społecznościowych wątpliwości związane z tym tematem.

orzechy włoskie
25.06.2024 07:23 Działają przeciwnowotworowo i wspomagają pracę serca. Orzechy włoskie to skarbnica witamin

Orzechy włoskie to przekąska, którą warto włączyć do codziennej diety. Mogą pojawić się jako dodatek wielu słodkich dań, wytrawnych czy śniadaniowych. W końcu orzechy włoskie są bogactwem witamin, minerałów, błonnika, białka czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki bogatym właściwościom mogą zapobiegać wystąpieniu, ale też wspomagać leczenie wielu chorób, m.in. schorzeń układu krążenia oraz cukrzycy typu 2. Na co jeszcze korzystnie wpływają orzechy włoskie?

Eksperci biją na alarm
21.06.2024 14:51 Dziewięć milionów dorosłych Polaków choruje na otyłość. Eksperci zapowiadają, jak ograniczyć problem

Lekarze alarmują, że już dziewięć mln dorosłych Polaków choruje na otyłość. Niestety,  przybywa dzieci oraz młodzieży z nadwagą. Wciąż powstają kampanie, które uświadamiają, jakie są konsekwencje otyłości.Teraz, po raz piąty ruszyła już kampania edukacyjna “Porozmawiamy szczerze o otyłości”. Cel to m.in. zmiana percepcji odnośnie otyłości wśród mieszkańców naszego kraju, ale też obalanie krzywdzących stereotypów.

Czarny czosnek
18.04.2024 16:33 Czarny czosnek - właściwości i zastosowanie. Jak jeść czarny czosnek i czym się różni od zwykłego?

Czarny czosnek nie występuje naturalnie - trzeba go zrobić - czyli poddać odpowiedniemu procesowi. Dość trudno zrobić to samemu, dlatego na ogół decydujemy się na jego zakup. Czarny czosnek powstaje na skutek przechowywania zwykłego czosnku w bardzo wysokiej temperaturze przez odpowiedni okres czasu. Dzięki temu zyskuje kolor, traci charakterystyczny ostry smak i zapach, a dodatkowo zyskuje nowe właściwości zdrowotne. 

Czosnek niedźwiedzi
14.04.2024 12:03 Czosnek niedźwiedzi - właściwości i zastosowanie. 5 sposobów na jego wykorzystanie

Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczyna się wczesną wiosną i trwa dość krótko, dlatego trzeba go wykorzystać w pełni. Czosnek niedźwiedzi można uprawiać, jednak trzeba pamiętać, że jest rośliną objętą ochroną, a więc zrywanie go “na dziko” może skończyć się wysokim mandatem. Co można zrobić z czosnku niedźwiedziego? 

hipermarket
11.11.2023 17:15 Unijne oznakowanie żywności w sklepach wprowadza w błąd. Polacy nie chcą się na nie zgodzić.

Nutri-Score jest systemem stworzonym, by ułatwić konsumentom wybór najzdrowszych produktów i funkcjonuje również na polskim rynku. Nadzoruje go Agencja ds. Zdrowia Publicznego zarządzana przez francuskie Ministerstwo Zdrowia, a korzysta z niego wielu dużych producentów i sieci hipermarketów. W teorii brzmi to świetnie. W praktyce jednak system budzi wiele kontrowersji i wprowadza konsumentów w błąd. Dlaczego?