Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Najnowsze Wiadomości > Groźna toksyna w kolejnym rodzaju mąki. GIS wydał ostrzeżenie
Marta Uler
Marta Uler 16.11.2024 08:06

Groźna toksyna w kolejnym rodzaju mąki. GIS wydał ostrzeżenie

Toksyny w partii mąki
Fot. Canva/Klaus Nielsen/Pexels

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej razowej typ 720. To już kolejny taki komunikat, jeśli chodzi o mąkę, w ostatnich dniach. 6 listopada wycofano ze sprzedaży mąkę żytnią razową typ. 2000. W produktach wykryto ochratoksynę A, która stanowi zagrożenie dla zdrowia. 

Kolejna partia mąki wycofana ze sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednej partii mąki żytniej razowej typ 720 producenta Radix-Bis. Wykryto w niej zanieczyszczenie ochratoksyną A. To podobna sytuacja, jak ta sprzed kilku dni. 6 listopada wycofano ze sprzedaży mąkę żytnią razową typ 2000 tego samego producenta. Okazało się, że do ich produkcji został użyty ten sam surowiec.

W ostrzeżeniu podano:

W wyniku postępowania wyjaśniającego Państwowej Inspekcji Sanitarnej ustalono, że z tej samej partii surowca, z której wyprodukowano mąkę żytnią razową typ 2000 (objętej ostrzeżeniem publicznym z dnia 06.11.2024 r.), wyprodukowano także mąkę żytnią razową typ 720. Po ocenie materiału dowodowego w tej sprawie, producent Radix-Bis Sp. z o.o. postanowił wycofać także określoną poniżej partię mąki żytniej razowej typ 720, jako potencjalnie zanieczyszczonej ochratoksyną A.

Życie z ADHD nie jest łatwe. Zwłaszcza gdy się jest już dorosłym człowiekiem Subtelny objaw raka prostaty. Mężczyźni mogą sądzić, że chodzi o stres

O jaką partię mąki chodzi?

Ostrzeżenie dotyczy produktu o następującej sygnaturze:

Produkt:  Mąka żytnia razowa typ 720, masa netto 1 kg

Numer partii:  11.01.2025

Data minimalnej trwałości:  11.01.2025

Producent:  Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że producent mąk, Radix-Bis Sp. z o.o., zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu ze sprzedaży. „Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu” – podaje GIS.

Ochratoksyna A – objawy zatrucia

Nie należy spożywać mąk z omawianych skażonych partii. Długotrwałe narażenie na tak skażoną żywność może się objawiać:

  • bólem brzucha,
  • nudnościami i wymiotami,
  • przewlekłym zmęczeniem,
  • obrzękami nóg (wskazującymi na problemy z nerkami).

Ochratoksyna A – wpływ na zdrowie

Ochratoksyna A to jedna z najbardziej niebezpiecznych mykotoksyn, wytwarzana przez grzyby pleśniowe z rodzajów Aspergillus i Penicillium. Może występować w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w zbożach, takich jak mąka żytnia. Spożycie żywności skażonej tą toksyną wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia:

  • ochratoksyna A (OTA) jest szczególnie niebezpieczna dla nerek. Może prowadzić do ich uszkodzenia, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do niewydolności nerek, co jest stanem zagrażającym życiu,
     
  • może uszkadzać również wątrobę, prowadząc do zaburzeń jej funkcji. To szczególnie groźne dla osób z już istniejącymi problemami wątrobowymi, np. z zespołem Gilberta, ponieważ zwiększa obciążenie detoksykacyjne organizmu,
     
  • OTA została sklasyfikowana przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako substancja prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi. Regularne spożywanie tej toksyny może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, szczególnie w obrębie układu moczowego,
     
  • długotrwała ekspozycja na ochratoksynę A może uszkadzać układ nerwowy, co może objawiać się problemami z koncentracją, pamięcią oraz ogólnym pogorszeniem funkcji poznawczych,
     
  • może osłabiać układ odpornościowy, co zwiększa podatność na infekcje i choroby. Może również prowadzić do przewlekłego zapalenia, co jest związane z wieloma chorobami przewlekłymi, w tym autoimmunologicznymi,
     
  • spożycie ochratoksyny A przez kobiety w ciąży jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ toksyna ta może przenikać przez łożysko, zwiększając ryzyko wad wrodzonych oraz uszkodzeń narządów rozwijającego się płodu.

Źródła: gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-jednej-partii-maki-zytniej-razowej-typ-720-ze-wzgledu-na-potencjalne-zanieczyszczenie-ochratoksyna-a, eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A32022R1370, food-law.pl/1184_ochratoksyna-w-zywnosci-czy-to-zawsze-skutkuje-wycofaniem/

Zobacz także:

Popularna mąka wycofana z obrotu. Wykryto w niej groźne toksyny

GIS wycofuje partię mąki z obrotu. Sprawdź, czy masz ją w swojej kuchni

Szkodliwa substancja w macie do lodówki z popularnej sieci sklepów. GIS wydał ostrzeżenie

Powiązane
Truskawki
GIS podnosi alarm. Truskawki ze znanej sieci skażone groźną bakterią. Natychmiast je wyrzuć
Aldi
Pilny apel Aldi. Nie spożywaj pod żadnym pozorem, dyskont błyskawicznie wycofuje produkt