GIS podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży popularnego produktu, ponieważ istnieje zagrożenie... rozsadzenia butelki. To duże niebezpieczeństwo dla konsumentów. Okazuje się, że wewnątrz doszło do wtórnej fermentacji. Jeśli masz w domu ten produkt, nie otwieraj go i obchodź się z nim bardzo ostrożnie, a najlepiej – zwróć do sklepu.Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu popularne piwo dostępne w sklepach Lidl W butelkach mogło dojść do wtórnej fermentacji - to bardzo niebezpieczna sytuacja Jeśli masz piwo objęte komunikatem GIS - zachowaj ostrożność, a najlepiej, zwróć produkt do sklepu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące naczyń z popularnej sieci handlowej. Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdziła migrację ołowiu i kadmu ze szklanek. Jeśli je kupiłeś, nie używaj. Możesz je zwrócić do sklepu.Szklanki z popularnej sieci z ołowiem i kadmem Migracja metali ciężkich poważnie zagraża zdrowiu Zakupione towary można zwrócić
GIF, URPL i GIS wydali wspólny komunikat. Dotyczy on prewencyjnego wstrzymania w obrocie jednej serii szczepionki przeciwko ospie wietrznej (VARILRIX). Z informacji wynika, że decyzję podjęto na podstawie pojedynczego, ale poważnego sygnału dotyczącego bezpieczeństwa.Wstrzymano jedną serię szczepionki VARILRIX (nr A70CD868B) w ramach prewencji.Decyzję podjęto po zgłoszeniu pojedynczego, poważnego sygnału dotyczącego bezpieczeństwa.Pacjenci nie powinni panikować, a w razie objawów powinni skonsultować się z lekarzem.
20 maja na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się kolejne ostrzeżenie dotyczące wycofania popularnego produktu spożywczego. Tym razem sprawa jest naprawdę poważna. Bakterie wykryte w jedzeniu mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.W jednej z pięciu próbek badanych owoców Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła salmonellę. Oznacza to, że uwielbiany dodatek do deserów może wywołać ostre zatrucie pokarmowe.
Pięć osób na Pomorzu trafiło do szpitala po zjedzeniu większej ilości ryb – węgorzy i fląder. Jest podejrzenie choroby Haff, zwanej chorobą Zalewu Wiślanego, która objawia się, m.in., ciemnym zabarwieniem moczu i silnym bólem mięśni.Główny Inspektorat Sanitarny wydał specjalny komunikat w tej sprawie. Zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości wspomnianych ryb pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał wczoraj (13. 05. 2025 r.) ważny komunikat w sprawie czarnej herbaty sprzedawanej m.in. w popularnych dyskontach. W ocenie ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Już od miesiąca trwa planowana przez GIS od dawna wielka kontrola kart szczepień. Pracownicy sanepidu planują sprawdzić ponad 7,7 miliona kart szczepień z aż 19 roczników. Głównym celem kontroli jest ustalenie faktycznej wyszczepialności oraz przygotowanie do przejścia na elektroniczny system ewidencji szczepień obowiązkowych.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu z obrotu popularnego produktu spożywczego. To ważne zwłaszcza teraz, kiedy w wielu domach trwają gorączkowe przygotowania do świąt Wielkanocy. To ważny składnik ciast, wręcz niezbędny dla wielu osób. Wykryto w nim niebezpieczne dla zdrowia alkaloidy opium. Nie można go spożywać.
Jest dwa razy więcej przypadków zakażeń niż przed rokiem. Taki wzrost to naprawdę powód do niepokoju. W obliczu realnego zagrożenia każdy powinien wiedzieć, jak ustrzec się przed tą chorobą, oraz, jak wyglądają jej objawy.Chodzi o wirusowe zapalenie wątroby typu A. To, tak zwana, choroba brudnych rąk. „Przed zachorowaniem chroni szczepienie, które w Polsce jest w wykazie szczepień zalecanych” - informuje Główny Inspektor Sanitarny, Paweł Grzesiowski.
Dwa przypadki błonicy stwierdzone w tym miesiącu we Wrocławiu pokazały dobitnie, jak ważną rolę odgrywają szczepienia. Młodszy, nigdy niezaszczepiony pacjent, przywiózł groźną chorobę z egzotycznej wycieczki. W szpitalu zaraził dorosłego mężczyznę, którego uratowały resztki odporności nabytej dzięki szczepieniu w dzieciństwie.
GIS ostrzega przed niebezpieczną chorobą, która przenoszona jest drogą pokarmową. Tylko w tym roku odnotowano w Polsce już 116 przypadków zakażenia, a liczba ta stale rośnie. Te dane niepokoją lekarzy i ekspertów z całego kraju. Objawy choroby to m.in. osłabienie, żółtaczka i dolegliwości żołądkowe. Czy jest jakiś sposób, by uchronić się przed zakażeniem? Odpowiadamy.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu dwóch ognisk choroby zakaźnej – w województwie lubuskim i podlaskim. Obserwujemy również niepokojący wzrost liczby chorych. W porównaniu z ubiegłym rokiem jest ich dwa razy więcej.„W zeszłym roku o tej mniej więcej porze mieliśmy około 50 przypadków. W tej chwili ta liczba jest dwukrotnie wyższa” – powiedział dr Paweł Grzesiowski.
Inspekcja sanitarna zajmuje się nie tylko kontrolą higieny w zakładach pracy i placówkach edukacyjnych oraz bezpieczeństwem żywności. Sanepid ma wiele zadań, a jednym z nich jest zapobieganie chorobom zakaźnym. Dlatego teraz GIS znów ma ręce pełne roboty.
W połowie stycznia do Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) wpłynęło niepokojące zgłoszenie Niderlandów. W jednej z partii mrożonych borówek pochodzących z Polski miał zostać wykryty niebezpieczny wirus zapalenia wątroby typu A (WZW A). GIS niezwłocznie przeprowadził kontrolę w tej sprawie, a teraz wydał kolejne oświadczenie. Jego treść jest zaskakująca.
Jeszcze do niedawna sama myśl o obecności owadów w żywności budziła w konsumentach odrazę. Jednak najnowsze doniesienia sprawiają, że temat jest jeszcze bardziej kontrowersyjny – na sklepowych półkach można znaleźć produkty zawierające… odchody. Choć brzmi to strasznie, ich obecność jest legalna i musi być uwzględniana w składzie. Warto więc wiedzieć, czego szukać na etykietach i jakie substancje mogą kryć się pod tajemniczymi kodami zaczynającymi się na "E”.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnego kosmetyku. Podczas kontroli wykryto w nim skażenie bakteriami. Stosowanie takiego produktu może mieć poważne skutki dla zdrowia, zwłaszcza w przypadku obniżonej odporności. Sprawdź koniecznie, czy posiadasz w domu zanieczyszczony kosmetyk.
Kontrole żywności wykazały w ostatnich dniach sporo nieprawidłowości. Tylko w ciągu jednego dnia wycofano ze sklepów aż trzy produkty spożywcze. Jak informuje GIS, znaleziono w nich wiele niedopuszczalnych substancji, w dodatku niebezpiecznych dla naszego zdrowia.Warto być na bieżąco z komunikatami Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Może to uchronić nas przed zatruciami i innymi poważnymi skutkami zdrowotnymi.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące jednego z produktów oferowanych w sklepach Lidl. Jak podano w komunikacie, jego spożycie może wywołać negatywne objawy.Co bardzo istotne dla konsumentów, produkt ten można zwrócić do dowolnego sklepu sieci, nawet bez okazywania paragonu.
Według ostatnich danych, już co drugi test wykonywany przez pacjentów informuje o zakażeniu. Wiąże się to nie tylko ze wzrostem liczby osób poddawanych hospitalizacji i większym obciążeniem systemów opieki zdrowotnej, ale też rosnącą liczbą zgonów. Grypa, zwłaszcza nieleczona, może mieć mieś poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Już w połowie lutego Główny Inspektorat Sanitarny pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznych rozpoczną weryfikację danych o stanie zaszczepienia zawartych w kartach uodpornienia. Będzie to przygotowanie bazy danych zanim zostaną wprowadzone rozwiązania cyfrowe. Był to jeden z punktów briefingu prasowego organizowanego przez GIS.
Wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w popularnej herbatce z pokrzywy. GIS ostrzega, że produkt stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia konsumentów, zwłaszcza dzieci.Pokrzywa znana jest ze swojego działania moczopędnego, przeciwzapalnego i poprawiającego trawienie. To jedno z ulubionych ziół Polaków. Warto sprawdzić, czy nie posiadamy w domu produktu z wadliwej partii.
Wielu z nas mak spożywa jedynie w okolicach świat Bożego Narodzenia, kiedy na stole pojawiają się potrawy takie jak makowiec, kluski z makiem czy kutia. Zanim jednak zabierzemy się za przygotowywanie świątecznych smakołyków, sprawdźmy, czy mak, który wybraliśmy, nadaje się do spożycia.
Sinsay informuje o wycofaniu ze sprzedaży dwóch artykułów z najnowszej świątecznej kolekcji. "Osoby posiadające produkty proszone są o zaprzestanie korzystania i postępowanie zgodnie z procedurą zwrotu” – apeluje sieć.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii śledzi. W produkcie wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes. Natychmiast podjęto kroki niezbędne w celu wycofania śledzi z obrotu.Bakterie Listeria stanowią zagrożenie dla zdrowia, są niebezpieczne zwłaszcza w przypadku noworodków i osób z obniżoną odpornością. U kobiet w ciąży zakażenie może doprowadzić do poronienia.
Sinsay zwraca się do klientów z apelem o zaprzestanie korzystania ze wskazanego produktu z oferty świątecznej oraz o jego zwrot. Można to zrobić nawet bez dowodu zakupu. Powodem wycofania artykułów jest niespełnianie przez nie standardów jakości marki.
Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o dobrowolnym wycofaniu przez producenta serii pastylek na gardło zawierających propolis. Powodem jest możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
Jak podaje Państwowa Inspekcja Sanitarna, w jednej partii konserwy mięsnej stwierdzono obecność niedeklarowanego białka soi, które może stanowić zagrożenie dla alergików. Organy kontrolne monitorują proces wycofania produktu ze sklepów.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie na temat czarnej herbaty liściastej. W partii znanego produktu wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – antrachinonu.Może to stanowić zagrożenie dla konsumentów, dlatego nie należy spożywać tych herbat, jak informuje GIS.