Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > jedzenie

Jedzenie

jedzenie

Mikroplastik wydziela się nawet, gdy tylko, np. kroimy na plastikowej desce.
26.06.2025 20:28 Mikroplastik z opakowań przedostaje się do jedzenia. Nawet, gdy używasz prawidłowo

Mamy coraz więcej doniesień na temat tego, że mikroplastik to zagrożenie dla zdrowia. Kolejne badania nie pozostawiają już najmniejszych wątpliwości: te drobinki przedostają się do żywności, nawet wtedy, gdy tylko otwieramy plastikową butelkę, czy kroimy na plastikowej desce.Nawet prawidłowe korzystanie z plastikowych opakowań prowadzi do migracji mikroplastiku do jedzenia Najnowsze badania potwierdzają – zagrożenie jest realne i powszechne Eksperci apelują o nowe regulacje i zalecają rezygnację z plastiku w kuchni

zmiany w szpitalnych posiłkach
26.06.2025 13:50 Zmiany w szpitalnych posiłkach. Tego już nie będzie

O posiłkach w szpitalu można mówić wiele. Wokół tego tematu narosło nawet niemało anegdot. Nie należą one bowiem do wybitnych. Często są niezwykle proste i przygotowywane z najtańszych produktów. To budzi spore oburzenie wśród pacjentów. To jednak nie wszystko. Teraz wprowadzone zostaną poważne zmiany, które ucieszą niejednego Polaka.

Ostrożnie z nowalijkami
23.06.2025 09:28 Uważaj na „młode ziemniaki”. Sklepy oszukują, a klienci chorują

W sklepach osiedlowych i na stoiskach warzywnych w dyskontach spożywczych pojawiły się już młode ziemniaki. Niestety nie wszystkie opisane tak ziemniaki to prawdziwe, polskie nowalijki. Jak nie dać się nabrać? Jak uniknąć rozczarowań przykrych dla podniebienia i niebezpiecznych dla zdrowia?• Prawdziwe młode ziemniaki mają cienką, łatwo schodzącą skórkę, świeży zapach i delikatny smak.• Solanina to toksyna obecna w ziemniakach, której stężenie rośnie w starych, źle przechowywanych lub zielonych bulwach.• Zawsze sprawdzaj pochodzenie ziemniaków — te sprzedawane luzem mogą pochodzić z importu i być traktowane konserwantami.

łyżka oleju
20.06.2025 07:00 Polska oliwa północy bije na głowę oliwę. Używaj codziennie, serce ci podziękuje

Nie bez powodu mówi się o nim, że to "oliwa północy". Jest bogatym źródeł zdrowych tłuszczy, które wspierają pracę serca i wzmacniają odporność. Mowa o oleju rzepakowym, który w Polsce kupimy za przysłowiowe grosze. Olej rzepakowy jest nazywany “oliwą północy” ze względu na swoje właściwościZawiera więcej korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 niż klasyczna oliwaZapobiega wielu chorobom, w tym miażdżycy, nadciśnieniu i cukrzycy typu 2

Fermentują i sieją spustoszenie w jelitach
19.06.2025 13:53 Fermentują i sieją spustoszenie w jelitach. Tego nie jedz z ziemniakami

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Dodajemy je do wielu potraw: zup, zapiekanek, dań głównych. Wbrew pozorom nie tuczą – są bogate w błonnik i witaminy, ale jest coś, na co trzeba uważać – chodzi o to, z czym je łączymy. Tłuszcz i smażone dodatki nie tylko zwiększają kaloryczność dania, ale również zaburzają trawienie i obciążają jelita.Ziemniaki wbrew pozorom są bardzo zdrowe i nie tucząWszystko zależy od tego, co do nich dodamyZiemniaków lepiej nie łączyć z tłuszczemZiemniaki i tłuszcz – duet, który szkodzi jelitom

Owoce na lepszy wzrok
16.06.2025 13:42 Owoce na lepszy wzrok i zdrowe jelita. W sklepie warte fortunę, ale możesz zdobyć je za darmo

Okres wakacji to raj pod względem owoców i warzyw. Wszystko smakuje zdecydowanie lepiej, a przy okazji może się okazać, że jest też remedium na problemy zdrowotne. Szczególnie jeden owoc zasługuje na naszą uwagę. Do tego możesz go dostać zupełnie za darmo. O czym mowa?Owoce z największą ilością witamin i minerałówProzdrowotne właściwości polskich owocówGdzie możesz je dostać za darmo?

Flądra
09.06.2025 12:47 Tajemnicza choroba Haff. Czy można już jeść ryby z Zalewu Wiślanego?

W połowie maja kilkoro mieszkańców powiatu nowodworskiego trafiło do szpitala z objawami choroby Haff, nazywanej również chorobą Zalewu Wiślanego. Byli to rybacy oraz spokrewnione z nimi osoby. Czy można już jeść węgorza, flądrę i inne ryby z Zalewu Wiślanego? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa.

Nie owijaj tych produktów folią aluminiową. Rujnujesz swoje zdrowie
30.05.2025 10:21 Nie owijaj tych produktów folią aluminiową. Rujnujesz swoje zdrowie

Folia aluminiowa to klasyk, którego używamy w kuchni, łazience i nie tylko. Ma ogrom przeróżnych  zastosowań. Nie zdajemy sobie jednak często sprawy, że w kontakcie z niektórymi produktami spożywczymi jest po prostu trująca.

kania
28.05.2025 07:58 Ten grzyb obniża cholesterol i poprawia pamięć. Wkrótce sezon

Lubimy pieczarki, podgrzybki, czy boczniaki. Korzystamy z nich w kuchni, bo są pyszne i wdzięczne w obróbce, ponadto wiemy, że są bardzo zdrowe. Rzadko jednak korzystamy z o wiele mniej popularnych grzybów. Stoi za tym nie tylko mniejsza dostępność, ale i ostrożność, bo z grzybami nie ma żartów. A już za chwile rozpocznie się sezon na kanie. Jeśli masz sprawdzone źródło tych grzybów, koniecznie ich spróbuj. Cechuje je nie tylko wyjątkowy smak, ale i cenne wartości odżywcze. 

Częsta ochota na słodkie nie jest normalna
27.05.2025 15:23 Częsta ochota na słodkie – to nie jest normalne. Organizm wysyła ci ważną wiadomość

Każdy od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego — deser po obiedzie, ciastko do kawy czy małą czekoladkę. W umiarkowanych ilościach to nic złego. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy chęć sięgnięcia po cukier staje się tak silna, że trudno ją kontrolować. Gdy apetyt na słodkie zaczyna przejmować kontrolę, warto zatrzymać się na chwilę i zastanowić, skąd się bierze. Często to nie przypadek, lecz sygnał wysyłany przez organizm, który domaga się uwagi. Dobrze jest wsłuchać się w te potrzeby i spróbować zrozumieć, co naprawdę za nimi stoi.

Polacy jedzą ten owoc na potęgę
26.05.2025 13:42 Polacy jedzą ten owoc na potęgę. Naukowcy ostrzegają - ma wysoki poziom skażenia

Nie wszystkie warzywa wystarczy po prostu porządnie umyć. Niektóre z produktów, z pozoru zdrowych mogą okazać się silnie toksyczne, szczególnie spożywane nadmiernych ilościach. Owoc, o którym mowa wiedzie prym w Polsce. Teraz naukowcy ostrzegają przed jego spożyciem. Co roku amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group (EWG) opublikowała ranking najbardziej i najmniej skażonych owoców i warzyw na świecie. Sprawdź, czy masz go w domu.

ser bundz
20.05.2025 15:18 Nie doceniamy tego sera, mało kto go zna. A wspiera serce i kości

Lubimy sery, zarówno jako składnik większych dań, dodatek do sałatek, czy nawet jako samodzielną przekąskę. I mamy w czym tu przebierać: twarogi, oscypki, sery długo dojrzewające. Warto także przypomnieć jeszcze jedną, prawdziwą perłę Podhala – bundz.Co to za ser? Przypomina trochę włoską mozarellę, ale smak ma zupełnie wyjątkowy. Szukaj go na sklepowych półkach, a jak znajdziesz – uważaj. To może być miłość od pierwszego kęsa!

senność
19.05.2025 14:38 Senność po jedzeniu? Organizm daje Ci ważny sygnał

Ten objaw dotyczy wielu osób. Po posiłku, zwłaszcza obfitym, człowieka ogarnia senność. Najchętniej by się zdrzemnął. W wielu przypadkach może to być zupełnie naturalne zjawisko, ale nie zawsze. Niektóre powody senności poposiłkowej mogą świadczyć o tym, że w organizmie dzieje się coś niedobrego. Może chodzić, np. o problemy z tarczycą lub o nieprawidłową gospodarkę cukrem. Jeśli Tobie też często chce się spać po jedzeniu, to temat dla Ciebie.

Maggi dzieli Polaków. Sprawdziliśmy, co jest w składzie
15.05.2025 10:45 Maggi dzieli Polaków. Sprawdziliśmy, co jest w składzie

Maggi to przyprawa, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie wielu potraw. Używana do zup, mięs, sosów. Znajduje też zastosowanie w mniej oczywistych rozwiązaniach. Przed laty maggi znajdowała się w każdej polskiej restauracji, tuż obok soli i pieprzu. Teraz częściej się jej wystrzegamy, niż kupujemy. Czy jest się czego bać? Tak wygląda skład popularnej przyprawy.

To warzywo wymiata złogi z jelit
14.05.2025 21:46 To warzywo wymiata złogi z jelit jak miotła. Działa cuda

Choroby związane z niedrożnością jelit to coraz częstsza przypadłość Polaków, nie wspominając już o zaparciach, które potrafią uprzykrzyć życie, a zdarzają się bardzo często. Niezdrowe, przetworzone jedzenie, cukry proste i spore ilości mięsa, mamy głównych winowajców. Taka dieta sprawia, że w jelitach odkładają się resztki jedzenia, które czasem zaczynają gnić. To z kolei prowadzi to nieprzyjemnych konsekwencji. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jedno z naszych rodzimych warzyw działa cuda. Jak wykorzystać je w codziennej diecie?

5 top produktów dzięki, którym schudniesz
13.05.2025 07:00 Wystarczy to jeść i kilogramy same spadają. 5 top produktów

Proces odchudzania wymaga determinacji i wielu wyrzeczeń. Dochodzi do tego wzmożony ruch i zdecydowany deficyt kaloryczny. Co, jednak jeśli można zrzucić zbędne kilogramy, jedząc kilka produktów, które aktywnie wspomagają utratę tkanki tłuszczowej? Uznany dietetyk podpowiada, jakich 5 tanich produktów wesprze twoją walkę o szczupłą sylwetkę. Co ciekawe, każdy z nich ma wiele składników odżywczych i bez trudu znajdziesz je w najbliższym sklepie.

Konklawe
09.05.2025 07:00 Tego warzywa nie wolno jeść kardynałom podczas konklawe. Jest obłędnie pyszne i zdrowe

W środę 7 maja w Watykanie rozpoczęło się konklawe. Kardynałom nie udało się wybrać głowy Kościoła, więc 8 maja rozpoczęto ponowne głosowanie. Dopóki nowy papież nie zostanie wybrany, obowiązują ich pewne obostrzenia. Dla wielu osób zaskakujący będzie fakt, że w tym czasie na talerzach kardynałów nie może znaleźć się to warzywo.

Tego nie łącz ze szparagami
05.05.2025 13:58 Tego nie łącz ze szparagami. Zaburza trawienie, podnosi cholesterol

Właśnie rusza sezon na szparagi, który potrwa przez całe lato. To warzywo wykorzystywane jest w sałatkach, jako dodatek do różnych potraw, a także do zupy, grilla, mięs czy ryb. Jednak, jak się okazuje, nie ze wszystkim można je łączyć. Jest produkt, który w zestawieniu ze szparagami tworzy bombę cholesterolową, a do tego zaburza proces trawienia. O czym mowa?

Tego nie łącz z pomidorem, kompletnie zaburza wchłanianie witamin i minerałów!
05.05.2025 11:54 Tego nie łącz z pomidorem, kompletnie zaburza wchłanianie witamin i minerałów!

Wiele słyszy się o tym, że niektóre spożywcze połączenia są szkodliwe. Jedno z najczęściej powtarzanych dotyczy pomidora i ogórka. Choć razem smakują bardzo dobrze i świetnie się uzupełniają, to wiele osób powtarza, że mają zły wpływ na nasze zdrowie. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjawiamy, ile w tym prawdy. 

seniorka z Japonii (zdjęcie ilustracyjne)
05.05.2025 08:00 Ma 100 lat i cieszy się zdrowiem. Jest 5 zasad, które stosuje – to sekret jej długowieczności

Lekarze i naukowcy od dawna szukają sekretu długowieczności. Być może jest on bliżej niż się wydaje. 100-letnia Japonka zdradziła 5 zasad, które – jej zdaniem – wydłużają życie, pomagają zachować sprawność i które stosuje na co dzień.

Polacy kupują to mięso kilogramami. Na grillu zmienia się w truciznę
01.05.2025 10:15 Polacy kupują to mięso kilogramami. Na grillu zmienia się w truciznę

Sezon grillowy wystartował. Pędzimy do sklepów i zaopatrujemy się w keczupy, pieczywo, mięso. Przy tym ostatni popełniamy najwięcej błędów. Kupujemy to mięso kilogramami, nie mając pojęcia, że na grillu zmienia się w truciznę. Czego unikać, by nie zaszkodzić sobie i swojej rodzinie? Odpowiadamy. 

Zdrowe śniadanie
30.04.2025 07:00 To śniadanie nie ma sobie równych. Wspiera serce i jelita. Lekarz rekomenduje

Wielu z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często zdarza nam się sięgać po szybkie, niekoniecznie wartościowe śniadania. To fatalny błąd, ponieważ w ten sposób łatwo i szybko rujnujemy swoje zdrowie. Jakie śniadanie będzie więc najlepsze dla serca i jelit? Lekarz rekomenduje. 

Tego nie może zakonnica
25.04.2025 10:00 Tego nie może zakonnica. "Chowałam to w rękawie"

Życie sióstr zakonnych owiane jest tajemnicą. Niektóre informacje przeciekają do ogółu, ale niewiele nadal wiemy o wszystkich zwyczajach kobiet, które zdecydowały się na posługę Bogu. Jedna z nich budzi spore emocje, aż trudno uwierzyć, że muszą się do tego posuwać!

Przepyszna zupa z magnackiego stołu. Dziś nikt o niej nie pamięta. Wspiera oczy, kości i wiele innych
22.04.2025 14:45 Przepyszna zupa z magnackiego stołu. Dziś nikt o niej nie pamięta. Wspiera oczy, kości i wiele innych

Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni. Warto więc postawić na coś wyjątkowego – niekoniecznie nowego. Ta zupa z magnackiego stołu jeszcze w czasach PRL-u była prawdziwym hitem. Teraz o niej zapomnieliśmy, a to ogromny błąd, bo jest bardzo zdrowa. Wspiera m.in. wzrok, reguluje wysoki poziom "złego cholesterolu” i dostarcza ogrom białka.

Przechowywanie świątecznego jedzenia
22.04.2025 10:44 Tak trzeba przechowywać jedzenie po świętach. Będzie dobre jeszcze przez kilka dni

W większości polskich domów święta to przede wszystkim czas spędzony na rozmowach przy suto zastawionym stole. Na nim – mnóstwo pysznych potraw, często w ilościach nie do przejedzenia. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które zostało po świętach?Ciasta, sałatki, kapusta, wędliny… Podczas przygotowań do świąt trudno przewidzieć apetyty gości, a zgodnie z tradycją niczego nie powinno zabraknąć. Dlatego po świętach często zostajemy z lodówką pełną pysznego jedzenia, którego przecież nie chcemy wyrzucać.

Wypij to po Wielkanocnym śniadaniu
20.04.2025 09:15 Wypij to po Wielkanocnym śniadaniu, a zapomnisz o wzdęciach i dodatkowych kilogramach

Wielkanoc to czas spędzony z rodziną. Rozmowy nie mają końca, a celebracja zmartwychwstania Jezusa Chrystusa trwa aż dwa dni. Podczas tego czasu sporo się je i to ciężkich potraw. Jak poradzić sobie z dodatkowymi kilogramami i uporczywymi wzdęciami? Mamy na to sposób.

Czego nie stawiać na Wielkanocnym stole
20.04.2025 06:43 Mogą być szkodliwe dla zdrowia. Na Wielkanoc każdy ma je na stole

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już szykujemy zajączki, malujemy pisanki, kupujemy pyszności. Mało kto jednak wie, że niektóre z nich mogą mieć bardzo zły wpływ na zdrowie nasze i naszych bliskich. Dietetycy grzmią, że w przypadku najmłodszych może nawet dojść do zatrucia. Czy wiecie, o czym mowa?

Wycofano kilogramy kiełbasy
19.04.2025 15:03 Wycofano tony kiełbasy. Ryzyko ZATRUCIA

Całe kontenery kiełbasy zostały nagle wycofane z obrotu. Ich spożycie może prowadzić do choroby, a nawet do śmierci! Podano, że może on znajdować się w wielu sieciach. Szybka reakcja mogła jednak uchronić wielu ludzi od poważnych powikłań zdrowotnych. O którą partię chodzi?