Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > jedzenie

Jedzenie

jedzenie

None
11.08.2025 18:22 Sekret Zdrowych Jelit: Klucz do hormonalnej równowagi i płodności według Dr Oleszczuka

Współczesne problemy z tarczycą, zaburzenia cyklu, a nawet niepłodność, często mają swoje źródło w miejscu, o którym rzadko myślimy w kontekście hormonów – w jelitach. Dr Tadeusz Oleszczuk, ginekolog położnik i holista, w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl kładzie nacisk na to, że porządek w jelitach, a zwłaszcza w mikrobiocie, jest bazą dla prawidłowego funkcjonowania hormonalnego. Jak podał w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl, "jeśli ja zrobię porządek z tym głównie z mikrobiotą (...) żeby tam nie było nieszczelności jelit i stanów zapalnych", to cały system hormonalny zacznie działać prawidłowo. 

Nigdy nie przechowuj tak ogórków. Psują się dwa razy szybciej
30.07.2025 05:45 Nigdy nie przechowuj tak ogórków. Psują się dwa razy szybciej

Sezon na ogórki w pełni. Wielu z nas przygotowuje już smakołyki w słoikach, zajadamy się też tymi w świeżej wersji. Jednak większość z nas ma problem z przechowywaniem ogórków. Robimy to źle i sprawiamy, że psują się błyskawicznie. Podpowiadamy, jakie błędu nie popełniać przy przechowywaniu ogórków. Nie przechowuj ogórków w lodówce, zwłaszcza przy tylnej ściance – niska temperatura powoduje, że szybko tracą świeżość,Unikaj trzymania ogórków obok tych owoców i warzyw – wydzielany przez nie etylen przyspiesza psucie,Najlepiej przechowywać ogórki w suchym, zamkniętym pojemniku poza lodówką – np. w szafce lub na blacie.

Najgorszy olej do smażenia
26.07.2025 11:55 To najgorszy olej do smażenia wg AI. Wielu Polaków ma go w kuchni

Smażenie jest powszechnie stosowaną metodą przygotowywania potraw, zwłaszcza w wielu polskich domach. I choć trudno sobie wyobrazić kuchnię bez chrupiących kotletów czy placków z patelni, warto wiedzieć, że nie każdy tłuszcz nadaje się do wysokich temperatur. Wybór niewłaściwego oleju może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Postanowiliśmy więc sprawdzić, który olej do smażenia wypada najgorzej według sztucznej inteligencji. Odpowiedź może zaskoczyć. Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Kluczowe znaczenie ma tzw. punkt dymienia, czyli temperatura, w której olej zaczyna się rozkładać i wydzielać toksyczne związki.Smażenie na nieodpowiednich tłuszczach może prowadzić do powstawania toksycznych substancji, co zwiększa ryzyko chorób serca, miażdżycy oraz nowotworów.Sztuczna inteligencja wskazała, który olej jest najgorszy do smażenia pod kątem zdrowotnym. Niestety wielu Polaków używa go niezgodnie z jego przeznaczeniem!

Te marketowe ryby to samo zło. Dietetycy biją na alarm
26.07.2025 05:45 Te marketowe ryby to samo zło. Nigdy ich nie kupuj

Ryby w puszce to szybki sposób na posiłek, który będzie dobrym źródłem białka, ale czy na pewno jest zdrowy? To rozwiązanie jest wygodne, tanie i łatwo się nie popsuje, ale konserwy rybne skrywają też swoją mroczną tajemnicę. Często zawierają szkodliwe dodatki, sól i metale ciężkie. Sprawdzamy, czy jednak ryba w puszce może być dobrym posiłkiem. Duże ryby jak tuńczyk i miecznik kumulują metale ciężkie,Ryby w puszkach często mają dużo soli i kalorii,BPA z puszek może przenikać do jedzenia.

Rosół
19.07.2025 13:22 Wszyscy gotują to w rosole, a to duży błąd. Zupa staje się niejadalna

Rosół to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce, które króluje na naszych stołach od pokoleń. Jednak okazuje się, że jeden powszechnie dodawany składnik może zmienić tę tradycyjną zupę tak, że stanie się ona niejadalna. Sprawdź, czego lepiej unikać, przygotowując rosół!

Ogórki kiszone
14.07.2025 16:57 Najgorszy dodatek do kiszonych. Stają się miękkie i niejadalne

Kiszone ogórki, na których robienie sezon trwa w najlepsze, są niesamowicie zdrowe. Wspierają pracę jelit i pomagają zadbać o odporność. Jest tylko jedno małe “ale” - trzeba umieć je zrobić. A wiele osób dodaje do nich jeden składnik, przez który ogórki stają się miękkie i w efekcie - niesmaczne. 

wszyscy dodają to do rosołu
13.07.2025 08:00 Wszyscy dodają to do rosołu. Kilka chwil i staje się trucizną

Rosół to wręcz Polska potrawa narodowa. Króluje na naszych stołach od wielu lat. Z pozoru jest to proste danie, które każdy może zrobić w domu. Jest jednak jeden składnik, który może sprawić, że ta zupa zamieni się w truciznę. Praktycznie wszyscy to dodają.

Spleśniałe jedzenie
13.07.2025 07:00 Spleśniały dżem? Nie wystarczy ściągnąć futerka. Jeśli zjesz, to pożałujesz

Szarawy kożuszek na dżemie, pomidorach lub owocach, które zbyt długo czekały na zjedzenie, to nie tylko problem estetyczny. I zdecydowanie nie wystarczy usunąć zepsutej części z takiego pokarmu. Pleśń wrasta głęboko w zainfekowany produkt i jest niebezpieczna dla zdrowia, nawet jeśli nie widać jej gołym okiem.Mykotoksyny to toksyczne związki wytwarzane przez pleśnie, które mogą znajdować się w żywności nawet bez widocznych oznak zepsucia Usunięcie spleśniałej części produktu nie gwarantuje bezpieczeństwa Długotrwałe spożywanie mykotoksyn wiąże się z ryzykiem uszkodzenia wątroby, nerek, a nawet rozwoju nowotworów Najlepszą ochroną jest odpowiednie przechowywanie żywności i bezwzględne unikanie spożycia produktów, na których pojawiła się pleśń

Zastąpi tłuste kaloryczne przekąski. Bób w nowej odsłonie jest uzależniający
10.07.2025 10:14 Zastąpi tłuste kaloryczne przekąski. Bób w nowej odsłonie jest uzależniający

Tłuste, słone przekąski lub słodycze to kaloryczne przekąski, po które chętnie sięgamy. Warto zastąpić je czymś zdrowszym. Co zatem wybrać, by przestać rujnować swoje zdrowie? Bób przygotowany według tego przepisu jest uzależniający. Bób jest bogaty w białko, błonnik i witaminy z grupy BWspiera serce, reguluje cukier i daje sytośćNie jest dla każdego, może powodować wzdęcia i ma wysoki indeks glikemiczny

szpitalne jedzenie
06.07.2025 10:22 Trudno uwierzyć, jakie jedzenie dają w szpitalu w Bydgoszczy! Pacjentka pokazała zdjęcia

Szpitalne jedzenie owiane jest złą sławą. Kto był zmuszony spędzić choć kilka dni na oddziale, dobrze wie, o czym mowa. Nieestetycznie podane posiłki o dziwnym zapachu, w podejrzanej konsystencji i na brzydkim talerzu – nie zachęcają do konsumpcji. A przecież jedzenie jest bardzo ważne dla zdrowia, i właśnie w szpitalach powinno być ono na najwyższym poziomie. O tym, jak to wygląda w placówce w Bydgoszczy, przekonała się ostatnio jedna z internautek. Na Facebooku zamieściła zdjęcia, które wywołały lawinę komentarzy.

Tajemnicza choroba od ryb
04.07.2025 15:44 Tajemnicza choroba po zjedzeniu ryb nad Bałtykiem. Turyści przerażeni, już wiadomo co się stało

Lato, wakacje i wypoczynek nad morzem – kolejnym naturalnym skojarzeniem są wszechobecne smażalnie. Jednak w tym roku turyści na polskim wybrzeżu Bałtyku niechętnie jedzą lokalne ryby. Powoduje nimi strach przed chorobą, która wiosną znienacka znów pojawiła się w kraju.Wiosną i latem 2025 r. na polskim wybrzeżu Bałtyku potwierdzono 10 przypadków choroby Zalewu Wiślanego Choroba rozwija się w ciągu 24 godzin od spożycia rybBadania próbek ryb i wody nie wykazały zanieczyszczeń toksykologicznych ani skażenia środowiskaSanepid poinformował, że od 20 maja nie odnotowano nowych zachorowań i nie ma przeciwwskazań do spożywania lokalnych ryb

Mikroplastik wydziela się nawet, gdy tylko, np. kroimy na plastikowej desce.
26.06.2025 20:28 Mikroplastik z opakowań przedostaje się do jedzenia. Nawet, gdy używasz prawidłowo

Mamy coraz więcej doniesień na temat tego, że mikroplastik to zagrożenie dla zdrowia. Kolejne badania nie pozostawiają już najmniejszych wątpliwości: te drobinki przedostają się do żywności, nawet wtedy, gdy tylko otwieramy plastikową butelkę, czy kroimy na plastikowej desce.Nawet prawidłowe korzystanie z plastikowych opakowań prowadzi do migracji mikroplastiku do jedzenia Najnowsze badania potwierdzają – zagrożenie jest realne i powszechne Eksperci apelują o nowe regulacje i zalecają rezygnację z plastiku w kuchni

zmiany w szpitalnych posiłkach
26.06.2025 13:50 Zmiany w szpitalnych posiłkach. Tego już nie będzie

O posiłkach w szpitalu można mówić wiele. Wokół tego tematu narosło nawet niemało anegdot. Nie należą one bowiem do wybitnych. Często są niezwykle proste i przygotowywane z najtańszych produktów. To budzi spore oburzenie wśród pacjentów. To jednak nie wszystko. Teraz wprowadzone zostaną poważne zmiany, które ucieszą niejednego Polaka.

Ostrożnie z nowalijkami
23.06.2025 09:28 Uważaj na „młode ziemniaki”. Sklepy oszukują, a klienci chorują

W sklepach osiedlowych i na stoiskach warzywnych w dyskontach spożywczych pojawiły się już młode ziemniaki. Niestety nie wszystkie opisane tak ziemniaki to prawdziwe, polskie nowalijki. Jak nie dać się nabrać? Jak uniknąć rozczarowań przykrych dla podniebienia i niebezpiecznych dla zdrowia?• Prawdziwe młode ziemniaki mają cienką, łatwo schodzącą skórkę, świeży zapach i delikatny smak.• Solanina to toksyna obecna w ziemniakach, której stężenie rośnie w starych, źle przechowywanych lub zielonych bulwach.• Zawsze sprawdzaj pochodzenie ziemniaków — te sprzedawane luzem mogą pochodzić z importu i być traktowane konserwantami.

łyżka oleju
20.06.2025 07:00 Polska oliwa północy bije na głowę oliwę. Używaj codziennie, serce ci podziękuje

Nie bez powodu mówi się o nim, że to "oliwa północy". Jest bogatym źródeł zdrowych tłuszczy, które wspierają pracę serca i wzmacniają odporność. Mowa o oleju rzepakowym, który w Polsce kupimy za przysłowiowe grosze. Olej rzepakowy jest nazywany “oliwą północy” ze względu na swoje właściwościZawiera więcej korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 niż klasyczna oliwaZapobiega wielu chorobom, w tym miażdżycy, nadciśnieniu i cukrzycy typu 2

Fermentują i sieją spustoszenie w jelitach
19.06.2025 13:53 Fermentują i sieją spustoszenie w jelitach. Tego nie jedz z ziemniakami

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Dodajemy je do wielu potraw: zup, zapiekanek, dań głównych. Wbrew pozorom nie tuczą – są bogate w błonnik i witaminy, ale jest coś, na co trzeba uważać – chodzi o to, z czym je łączymy. Tłuszcz i smażone dodatki nie tylko zwiększają kaloryczność dania, ale również zaburzają trawienie i obciążają jelita.Ziemniaki wbrew pozorom są bardzo zdrowe i nie tucząWszystko zależy od tego, co do nich dodamyZiemniaków lepiej nie łączyć z tłuszczemZiemniaki i tłuszcz – duet, który szkodzi jelitom

Owoce na lepszy wzrok
16.06.2025 13:42 Owoce na lepszy wzrok i zdrowe jelita. W sklepie warte fortunę, ale możesz zdobyć je za darmo

Okres wakacji to raj pod względem owoców i warzyw. Wszystko smakuje zdecydowanie lepiej, a przy okazji może się okazać, że jest też remedium na problemy zdrowotne. Szczególnie jeden owoc zasługuje na naszą uwagę. Do tego możesz go dostać zupełnie za darmo. O czym mowa?Owoce z największą ilością witamin i minerałówProzdrowotne właściwości polskich owocówGdzie możesz je dostać za darmo?

Flądra
09.06.2025 12:47 Tajemnicza choroba Haff. Czy można już jeść ryby z Zalewu Wiślanego?

W połowie maja kilkoro mieszkańców powiatu nowodworskiego trafiło do szpitala z objawami choroby Haff, nazywanej również chorobą Zalewu Wiślanego. Byli to rybacy oraz spokrewnione z nimi osoby. Czy można już jeść węgorza, flądrę i inne ryby z Zalewu Wiślanego? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa.

Nie owijaj tych produktów folią aluminiową. Rujnujesz swoje zdrowie
30.05.2025 10:21 Nie owijaj tych produktów folią aluminiową. Rujnujesz swoje zdrowie

Folia aluminiowa to klasyk, którego używamy w kuchni, łazience i nie tylko. Ma ogrom przeróżnych  zastosowań. Nie zdajemy sobie jednak często sprawy, że w kontakcie z niektórymi produktami spożywczymi jest po prostu trująca.

kania
28.05.2025 07:58 Ten grzyb obniża cholesterol i poprawia pamięć. Wkrótce sezon

Lubimy pieczarki, podgrzybki, czy boczniaki. Korzystamy z nich w kuchni, bo są pyszne i wdzięczne w obróbce, ponadto wiemy, że są bardzo zdrowe. Rzadko jednak korzystamy z o wiele mniej popularnych grzybów. Stoi za tym nie tylko mniejsza dostępność, ale i ostrożność, bo z grzybami nie ma żartów. A już za chwile rozpocznie się sezon na kanie. Jeśli masz sprawdzone źródło tych grzybów, koniecznie ich spróbuj. Cechuje je nie tylko wyjątkowy smak, ale i cenne wartości odżywcze. 

Częsta ochota na słodkie nie jest normalna
27.05.2025 15:23 Częsta ochota na słodkie – to nie jest normalne. Organizm wysyła ci ważną wiadomość

Każdy od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego — deser po obiedzie, ciastko do kawy czy małą czekoladkę. W umiarkowanych ilościach to nic złego. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy chęć sięgnięcia po cukier staje się tak silna, że trudno ją kontrolować. Gdy apetyt na słodkie zaczyna przejmować kontrolę, warto zatrzymać się na chwilę i zastanowić, skąd się bierze. Często to nie przypadek, lecz sygnał wysyłany przez organizm, który domaga się uwagi. Dobrze jest wsłuchać się w te potrzeby i spróbować zrozumieć, co naprawdę za nimi stoi.

Polacy jedzą ten owoc na potęgę
26.05.2025 13:42 Polacy jedzą ten owoc na potęgę. Naukowcy ostrzegają - ma wysoki poziom skażenia

Nie wszystkie warzywa wystarczy po prostu porządnie umyć. Niektóre z produktów, z pozoru zdrowych mogą okazać się silnie toksyczne, szczególnie spożywane nadmiernych ilościach. Owoc, o którym mowa wiedzie prym w Polsce. Teraz naukowcy ostrzegają przed jego spożyciem. Co roku amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group (EWG) opublikowała ranking najbardziej i najmniej skażonych owoców i warzyw na świecie. Sprawdź, czy masz go w domu.

ser bundz
20.05.2025 15:18 Nie doceniamy tego sera, mało kto go zna. A wspiera serce i kości

Lubimy sery, zarówno jako składnik większych dań, dodatek do sałatek, czy nawet jako samodzielną przekąskę. I mamy w czym tu przebierać: twarogi, oscypki, sery długo dojrzewające. Warto także przypomnieć jeszcze jedną, prawdziwą perłę Podhala – bundz.Co to za ser? Przypomina trochę włoską mozarellę, ale smak ma zupełnie wyjątkowy. Szukaj go na sklepowych półkach, a jak znajdziesz – uważaj. To może być miłość od pierwszego kęsa!

senność
19.05.2025 14:38 Senność po jedzeniu? Organizm daje Ci ważny sygnał

Ten objaw dotyczy wielu osób. Po posiłku, zwłaszcza obfitym, człowieka ogarnia senność. Najchętniej by się zdrzemnął. W wielu przypadkach może to być zupełnie naturalne zjawisko, ale nie zawsze. Niektóre powody senności poposiłkowej mogą świadczyć o tym, że w organizmie dzieje się coś niedobrego. Może chodzić, np. o problemy z tarczycą lub o nieprawidłową gospodarkę cukrem. Jeśli Tobie też często chce się spać po jedzeniu, to temat dla Ciebie.

Maggi dzieli Polaków. Sprawdziliśmy, co jest w składzie
15.05.2025 10:45 Maggi dzieli Polaków. Sprawdziliśmy, co jest w składzie

Maggi to przyprawa, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie wielu potraw. Używana do zup, mięs, sosów. Znajduje też zastosowanie w mniej oczywistych rozwiązaniach. Przed laty maggi znajdowała się w każdej polskiej restauracji, tuż obok soli i pieprzu. Teraz częściej się jej wystrzegamy, niż kupujemy. Czy jest się czego bać? Tak wygląda skład popularnej przyprawy.

To warzywo wymiata złogi z jelit
14.05.2025 21:46 To warzywo wymiata złogi z jelit jak miotła. Działa cuda

Choroby związane z niedrożnością jelit to coraz częstsza przypadłość Polaków, nie wspominając już o zaparciach, które potrafią uprzykrzyć życie, a zdarzają się bardzo często. Niezdrowe, przetworzone jedzenie, cukry proste i spore ilości mięsa, mamy głównych winowajców. Taka dieta sprawia, że w jelitach odkładają się resztki jedzenia, które czasem zaczynają gnić. To z kolei prowadzi to nieprzyjemnych konsekwencji. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jedno z naszych rodzimych warzyw działa cuda. Jak wykorzystać je w codziennej diecie?

5 top produktów dzięki, którym schudniesz
13.05.2025 07:00 Wystarczy to jeść i kilogramy same spadają. 5 top produktów

Proces odchudzania wymaga determinacji i wielu wyrzeczeń. Dochodzi do tego wzmożony ruch i zdecydowany deficyt kaloryczny. Co, jednak jeśli można zrzucić zbędne kilogramy, jedząc kilka produktów, które aktywnie wspomagają utratę tkanki tłuszczowej? Uznany dietetyk podpowiada, jakich 5 tanich produktów wesprze twoją walkę o szczupłą sylwetkę. Co ciekawe, każdy z nich ma wiele składników odżywczych i bez trudu znajdziesz je w najbliższym sklepie.

Konklawe
09.05.2025 07:00 Tego warzywa nie wolno jeść kardynałom podczas konklawe. Jest obłędnie pyszne i zdrowe

W środę 7 maja w Watykanie rozpoczęło się konklawe. Kardynałom nie udało się wybrać głowy Kościoła, więc 8 maja rozpoczęto ponowne głosowanie. Dopóki nowy papież nie zostanie wybrany, obowiązują ich pewne obostrzenia. Dla wielu osób zaskakujący będzie fakt, że w tym czasie na talerzach kardynałów nie może znaleźć się to warzywo.