Pilny komunikat zza naszej zachodniej granicy. Popularna w Polsce sieć sklepów Lidl wycofała ze sprzedaży w Niemczech i Austrii jeden z produktów z powodu podejrzenia zanieczyszczenia. Firma nawołuje do zwrotów i kategorycznie odradza spożycie wskazanej partii. Sprawdzamy, czy produkt jest dostępny również w Polsce.
Używamy jej przeważnie przy wielkiej okazji, a to błąd. Ma taki skład, że powinna na stałe znaleźć się w diecie wielu osób. Chroni przed miażdżycą, insulinoopornością, a nawet lękiem i depresją. Zajrzyj do kuchennej szafki – nawet nie wiesz, że posiadasz w domu remedium na mnóstwo dolegliwości.Gdy zdrowie nam szwankuje, przede wszystkim powinniśmy się leczyć. Ale jest wiele takich produktów, które mogą dodatkowo wesprzeć terapię zaleconą przez specjalistę. I warto o tym wiedzieć.
Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Małe, niepozorne ziarenka, a w nich potężna dawka zdrowia! Wspomagają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i mogą przyspieszać spalanie tłuszczu. Choć od lat są znane w kuchni i medycynie naturalnej, wiele osób wciąż nie docenia ich niezwykłych właściwości. Ich właściwości na pewno zainteresują wszystkie osoby, chcące zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdź, o jakich nasionach mowa!
Wystarczy jedna łyżka dziennie przez krótki czas, by zauważyć różnicę. To doskonały dodatek do kanapek, owsianek, ale i wielu dań. Jest bogatym źródłem wartościowych składników odżywczych i dostarcza m.in. dużo białka i zdrowego tłuszczu.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często o tym zapominamy. Nie mając czasu na długie gotowanie, sięgamy po to, co jest pod ręką, a to ogromny błąd. Ten koktajl można jednak przygotować w mgnieniu oka, a jest niezwykle wartościowym posiłkiem, który doda sił niczym owsianka.
Wielu Polaków myśli, że ryba zdrowa to tylko ta, która jest świeża. Ryby z puszki z kolei są w naszym społeczeństwie piętnowane. Czy słusznie? Wszelkie wątpliwości na ten temat rozwiewa dietetyczka.
Wielu z nas nie ma rano czasu na zrobienie śniadania. W efekcie często jemy drożdżówki lub gotowe kanapki z piekarni. A co, jeśli można jeść zdrowiej, a posiłki będą robić się same? Jest na prosty sposób. Jest nim nocna owsianka.
Dla coraz większej liczby Polaków dbanie o zdrowie jest na pierwszym miejscu. Niektóre bardzo zdrowe produkty wciąż jednak traktujemy po macoszemu. Dietetycy alarmują, że ten produkt o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach mamy w nosie. A to duży błąd.
Mit o tym, że ziemniaki tuczą, już dawno został obalony. Ponadto okazuje się, że to nie tylko bardzo smaczny dodatek do obiadu, ale też niezwykle zdrowy. Jeśli będziemy jeść ziemniaki w ten sposób, to zadziałają one niczym balsam na jelita.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W przebadanej partii soli sezamowej wykryto obecność toksyn, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Sprawdź koniecznie opakowania produktów, które trzymasz w kuchennych szafkach.
Polacy stają się bardziej otwarci na eksperymenty w kuchni. Szukają zdrowszych alternatyw dań kuchni polskiej. Doskonałym pomysłem na obiad jest więc danie z warzywa, które wzmacnia kości i jest bardzo zdrowe. Kotlety, które można z niego przygotować są obłędnie pyszne i przypominają dobrze znane nam schabowe.
Po 50. roku życia fizjologia się zmienia. Na tym etapie człowiek potrzebuje nieco innych składników odżywczych, niż kiedy miał 30 czy 15 lat. A jeden jest szczególnie ważny i warto uważnie podchodzić do diety, by na pewno dostarczać go sobie w odpowiednich ilościach.Mowa o białku. Choć generalnie kojarzy się z tym, że jest budulcem mięśni i od niego zależy nasza siła, to jest to duże uogólnienie. W organizmie ludzkim jest wiele różnych białek, a każde pełni bardzo ważną funkcję.
Owoce powinny na stałe rozgościć się w naszej diecie. Które z nich są jednak najzdrowsze i najbardziej wartościowe? Ten owoc zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu, więc zdecydowanie warto się nim zajadać.
Ma kremową konsystencję, jest tani, wygodnie zapakowany, a smakuje... tak, jak chcesz. Może być naturalny, śmietankowy, z dodatkiem szynki, ziół i innych przypraw, a także grzybów, takich jak kurki czy pieczarki. W sklepie bardzo chętnie bierzemy go z półki i wrzucamy do koszyka. Kanapki z tym serkiem są pyszne, tu nie ma dyskusji, ale czy ten produkt służy naszemu zdrowiu? Warto poznać opinię ekspertów.
Mówi się, że niektóre połączenia są szkodliwe. Od lat żywe pozostaje przekonanie, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem. Ile jest w tym prawdy i czy rzeczywiście ryzykujemy, jeśli zajadamy się oba warzywami jednocześnie? Ekspertki stawiają sprawę jasno.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące jednego z produktów oferowanych w sklepach Lidl. Jak podano w komunikacie, jego spożycie może wywołać negatywne objawy.Co bardzo istotne dla konsumentów, produkt ten można zwrócić do dowolnego sklepu sieci, nawet bez okazywania paragonu.
Rossmann wydał dwa komunikaty. Informuje w nich o poważnych wadach produktów spożywczych, które dostępne są w ofercie sieci: „Prosimy wszystkich klientów o niespożywanie i zwrot do najbliższego sklepu”. „Traktujemy ten incydent bardzo poważnie”.W dwóch produktach dostępnych w Rossmannie wykryto ciała obce, a w tym martwe pszczoły. Czym grozi ich spożycie?
Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna. Nie powinni zapominać o tym również seniorzy, którzy bardzo często pozwalają sobie na odstępstwa lub całkowicie nie dbają o to, co jedzą. W diecie tej grupy wiekowej szczególne miejsce powinien zająć ten owoc. Poprawia pracę serca i wspiera układ krążenia, co w tym wieku jest niezwykle ważne.
Ten owoc nazywany jest „brazylijskim klejnotem” nie bez powodu. To istna witaminowa bomba, która ma szereg różnorodnych korzyści zdrowotnych. Co to za owoc i dlaczego warto włączyć go do diety? Odpowiadamy.
Komisja Europejska wprowadziła zakaz stosowania bisfenolu A w materiałach mających kontakt z żywnością. Jest to substancja o potwierdzonej szkodliwości dla ludzkiego zdrowia. Jak wynika z licznych badań, BPA może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak niepłodność, otyłość, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia rozwoju płodu, a nawet nowotwory.Ponieważ substancja ta jest powszechnie stosowana w przeróżnych opakowaniach żywności, jak puszki czy kartony, można się spodziewać sporych zmian na tym polu w niedalekiej przyszłości.
Jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Często niestety jest tak, że sięgamy po to, co akurat mamy pod ręką, albo co ma ładne opakowanie, nie zastanawiając się nawet nad tym, czy jest to wartościowe, czy nie. To działa na niekorzyść naszego zdrowia. Niezdrowe jedzenie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia, a także nowotwory.Wielu z nas każdego dnia spożywa produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dietetyk wskazuje, o jakie jedzenie chodzi.
Jest wygodny, dzięki niemu sprzątanie ograniczone jest do minimum. Papier do pieczenia zdecydowanie ma swoich fanów i fanki! Ale – istnieje pewne ryzyko związane z jego stosowaniem. Okazuje się, że w pewnych warunkach może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Najbardziej istotna jest tu temperatura, w której pieczemy potrawy.
Często widujemy go na straganach i w warzywniakach, ale, tak naprawdę, mało kto po niego sięga. Co to właściwie jest? Co z tym można zrobić? Okazuje się, że bardzo wiele, a w dodatku z ogromną korzyścią – zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia naszego organizmu.Fenkuł, bo o nim mowa, to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera szereg dobroczynnych substancji, pomaga na kaszel, bóle głowy, wspiera odporność i dba o nasze serce. A to nie koniec jego możliwości!
Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas wpadło już w wir świątecznych zakupów, nie chcąc odkładać tego na ostatnią chwilę. Warto jednak zwrócić uwagę na to, co kupujemy. Ten barszcz powinien od razu trafić do kosza, a nie na świąteczny stół.Wielu z nas ma świadomość, że gotowce, które możemy kupić w sklepach, w większości przypadków nie są dobre dla naszego zdrowia. Sięgamy po nie, bo nie mamy czasu lub chcemy ułatwić sobie pracę. Należy jednak pamiętać, że mogą mieć dużą ilość cukru, soli i kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie są dobre dla naszego zdrowia.
Sztuczne barwniki i konserwanty mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie. Z przetworzonej żywności trudno jest zrezygnować, ale warto zacząć czytać etykiety. Składnik, którego trzeba szczególnie się wystrzegać, to erytrozyna. Ukrywa się pod symbolem E127. Erytrozyna to syntetyczny barwnik spożywczy, który w całej Europie wciąż jest powszechnie stosowany w produkcji żywności. Tymczasem w USA trwa debata nad jego całkowitym zakazem z powodu obaw o potencjalne skutki zdrowotne.
Występuje w wielu wersjach, może być z ziołami, kurkami, a nawet z szynką, jest smaczny i dostępny cenowo. Jednak to koniec zalet tego produktu. Choć Polacy masowo wrzucają go do sklepowych koszyków, nie służy on naszemu zdrowiu.O co chodzi? O ser topiony. Jest bardzo lubiany, ale w najmniejszym stopniu nie służy naszemu zdrowiu. I w gruncie rzeczy, z serem ma niewiele wspólnego. To głównie tłuszcz i fosforany, które mogą być źródłem groźnych chorób.
To jedna z ulubionych zup Polaków. Niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad! A ile jest rodzin, tyle przepisów, bo choć zawsze rosół smakuje podobnie, to jednak każdy, kto go gotuje, robi to nieco inaczej. Co ciekawe, wiele osób popełnia jeden zasadniczy błąd.Nie chodzi wcale o przyprawy, ani o długość gotowania. Problem może czasem tkwić w samej podstawie rosołu, czyli – mięsie. Okazuje się, że nie każda część nadaje się do gotowania tej zupy. Są takie, które mogą sprawić, że rosół stanie się toksyczny.