Mamy coraz więcej doniesień na temat tego, że mikroplastik to zagrożenie dla zdrowia. Kolejne badania nie pozostawiają już najmniejszych wątpliwości: te drobinki przedostają się do żywności, nawet wtedy, gdy tylko otwieramy plastikową butelkę, czy kroimy na plastikowej desce.Nawet prawidłowe korzystanie z plastikowych opakowań prowadzi do migracji mikroplastiku do jedzenia Najnowsze badania potwierdzają – zagrożenie jest realne i powszechne Eksperci apelują o nowe regulacje i zalecają rezygnację z plastiku w kuchni
O posiłkach w szpitalu można mówić wiele. Wokół tego tematu narosło nawet niemało anegdot. Nie należą one bowiem do wybitnych. Często są niezwykle proste i przygotowywane z najtańszych produktów. To budzi spore oburzenie wśród pacjentów. To jednak nie wszystko. Teraz wprowadzone zostaną poważne zmiany, które ucieszą niejednego Polaka.
W sklepach osiedlowych i na stoiskach warzywnych w dyskontach spożywczych pojawiły się już młode ziemniaki. Niestety nie wszystkie opisane tak ziemniaki to prawdziwe, polskie nowalijki. Jak nie dać się nabrać? Jak uniknąć rozczarowań przykrych dla podniebienia i niebezpiecznych dla zdrowia?• Prawdziwe młode ziemniaki mają cienką, łatwo schodzącą skórkę, świeży zapach i delikatny smak.• Solanina to toksyna obecna w ziemniakach, której stężenie rośnie w starych, źle przechowywanych lub zielonych bulwach.• Zawsze sprawdzaj pochodzenie ziemniaków — te sprzedawane luzem mogą pochodzić z importu i być traktowane konserwantami.
Nie bez powodu mówi się o nim, że to "oliwa północy". Jest bogatym źródeł zdrowych tłuszczy, które wspierają pracę serca i wzmacniają odporność. Mowa o oleju rzepakowym, który w Polsce kupimy za przysłowiowe grosze. Olej rzepakowy jest nazywany “oliwą północy” ze względu na swoje właściwościZawiera więcej korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 niż klasyczna oliwaZapobiega wielu chorobom, w tym miażdżycy, nadciśnieniu i cukrzycy typu 2
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Dodajemy je do wielu potraw: zup, zapiekanek, dań głównych. Wbrew pozorom nie tuczą – są bogate w błonnik i witaminy, ale jest coś, na co trzeba uważać – chodzi o to, z czym je łączymy. Tłuszcz i smażone dodatki nie tylko zwiększają kaloryczność dania, ale również zaburzają trawienie i obciążają jelita.Ziemniaki wbrew pozorom są bardzo zdrowe i nie tucząWszystko zależy od tego, co do nich dodamyZiemniaków lepiej nie łączyć z tłuszczemZiemniaki i tłuszcz – duet, który szkodzi jelitom
Okres wakacji to raj pod względem owoców i warzyw. Wszystko smakuje zdecydowanie lepiej, a przy okazji może się okazać, że jest też remedium na problemy zdrowotne. Szczególnie jeden owoc zasługuje na naszą uwagę. Do tego możesz go dostać zupełnie za darmo. O czym mowa?Owoce z największą ilością witamin i minerałówProzdrowotne właściwości polskich owocówGdzie możesz je dostać za darmo?
W połowie maja kilkoro mieszkańców powiatu nowodworskiego trafiło do szpitala z objawami choroby Haff, nazywanej również chorobą Zalewu Wiślanego. Byli to rybacy oraz spokrewnione z nimi osoby. Czy można już jeść węgorza, flądrę i inne ryby z Zalewu Wiślanego? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa.
Folia aluminiowa to klasyk, którego używamy w kuchni, łazience i nie tylko. Ma ogrom przeróżnych zastosowań. Nie zdajemy sobie jednak często sprawy, że w kontakcie z niektórymi produktami spożywczymi jest po prostu trująca.
Lubimy pieczarki, podgrzybki, czy boczniaki. Korzystamy z nich w kuchni, bo są pyszne i wdzięczne w obróbce, ponadto wiemy, że są bardzo zdrowe. Rzadko jednak korzystamy z o wiele mniej popularnych grzybów. Stoi za tym nie tylko mniejsza dostępność, ale i ostrożność, bo z grzybami nie ma żartów. A już za chwile rozpocznie się sezon na kanie. Jeśli masz sprawdzone źródło tych grzybów, koniecznie ich spróbuj. Cechuje je nie tylko wyjątkowy smak, ale i cenne wartości odżywcze.
Każdy od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego — deser po obiedzie, ciastko do kawy czy małą czekoladkę. W umiarkowanych ilościach to nic złego. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy chęć sięgnięcia po cukier staje się tak silna, że trudno ją kontrolować. Gdy apetyt na słodkie zaczyna przejmować kontrolę, warto zatrzymać się na chwilę i zastanowić, skąd się bierze. Często to nie przypadek, lecz sygnał wysyłany przez organizm, który domaga się uwagi. Dobrze jest wsłuchać się w te potrzeby i spróbować zrozumieć, co naprawdę za nimi stoi.
Nie wszystkie warzywa wystarczy po prostu porządnie umyć. Niektóre z produktów, z pozoru zdrowych mogą okazać się silnie toksyczne, szczególnie spożywane nadmiernych ilościach. Owoc, o którym mowa wiedzie prym w Polsce. Teraz naukowcy ostrzegają przed jego spożyciem. Co roku amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group (EWG) opublikowała ranking najbardziej i najmniej skażonych owoców i warzyw na świecie. Sprawdź, czy masz go w domu.
Lubimy sery, zarówno jako składnik większych dań, dodatek do sałatek, czy nawet jako samodzielną przekąskę. I mamy w czym tu przebierać: twarogi, oscypki, sery długo dojrzewające. Warto także przypomnieć jeszcze jedną, prawdziwą perłę Podhala – bundz.Co to za ser? Przypomina trochę włoską mozarellę, ale smak ma zupełnie wyjątkowy. Szukaj go na sklepowych półkach, a jak znajdziesz – uważaj. To może być miłość od pierwszego kęsa!
Ten objaw dotyczy wielu osób. Po posiłku, zwłaszcza obfitym, człowieka ogarnia senność. Najchętniej by się zdrzemnął. W wielu przypadkach może to być zupełnie naturalne zjawisko, ale nie zawsze. Niektóre powody senności poposiłkowej mogą świadczyć o tym, że w organizmie dzieje się coś niedobrego. Może chodzić, np. o problemy z tarczycą lub o nieprawidłową gospodarkę cukrem. Jeśli Tobie też często chce się spać po jedzeniu, to temat dla Ciebie.
Maggi to przyprawa, bez której większość Polaków nie wyobraża sobie wielu potraw. Używana do zup, mięs, sosów. Znajduje też zastosowanie w mniej oczywistych rozwiązaniach. Przed laty maggi znajdowała się w każdej polskiej restauracji, tuż obok soli i pieprzu. Teraz częściej się jej wystrzegamy, niż kupujemy. Czy jest się czego bać? Tak wygląda skład popularnej przyprawy.
Choroby związane z niedrożnością jelit to coraz częstsza przypadłość Polaków, nie wspominając już o zaparciach, które potrafią uprzykrzyć życie, a zdarzają się bardzo często. Niezdrowe, przetworzone jedzenie, cukry proste i spore ilości mięsa, mamy głównych winowajców. Taka dieta sprawia, że w jelitach odkładają się resztki jedzenia, które czasem zaczynają gnić. To z kolei prowadzi to nieprzyjemnych konsekwencji. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że jedno z naszych rodzimych warzyw działa cuda. Jak wykorzystać je w codziennej diecie?
Proces odchudzania wymaga determinacji i wielu wyrzeczeń. Dochodzi do tego wzmożony ruch i zdecydowany deficyt kaloryczny. Co, jednak jeśli można zrzucić zbędne kilogramy, jedząc kilka produktów, które aktywnie wspomagają utratę tkanki tłuszczowej? Uznany dietetyk podpowiada, jakich 5 tanich produktów wesprze twoją walkę o szczupłą sylwetkę. Co ciekawe, każdy z nich ma wiele składników odżywczych i bez trudu znajdziesz je w najbliższym sklepie.
W środę 7 maja w Watykanie rozpoczęło się konklawe. Kardynałom nie udało się wybrać głowy Kościoła, więc 8 maja rozpoczęto ponowne głosowanie. Dopóki nowy papież nie zostanie wybrany, obowiązują ich pewne obostrzenia. Dla wielu osób zaskakujący będzie fakt, że w tym czasie na talerzach kardynałów nie może znaleźć się to warzywo.
Właśnie rusza sezon na szparagi, który potrwa przez całe lato. To warzywo wykorzystywane jest w sałatkach, jako dodatek do różnych potraw, a także do zupy, grilla, mięs czy ryb. Jednak, jak się okazuje, nie ze wszystkim można je łączyć. Jest produkt, który w zestawieniu ze szparagami tworzy bombę cholesterolową, a do tego zaburza proces trawienia. O czym mowa?
Wiele słyszy się o tym, że niektóre spożywcze połączenia są szkodliwe. Jedno z najczęściej powtarzanych dotyczy pomidora i ogórka. Choć razem smakują bardzo dobrze i świetnie się uzupełniają, to wiele osób powtarza, że mają zły wpływ na nasze zdrowie. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjawiamy, ile w tym prawdy.
Lekarze i naukowcy od dawna szukają sekretu długowieczności. Być może jest on bliżej niż się wydaje. 100-letnia Japonka zdradziła 5 zasad, które – jej zdaniem – wydłużają życie, pomagają zachować sprawność i które stosuje na co dzień.
Sezon grillowy wystartował. Pędzimy do sklepów i zaopatrujemy się w keczupy, pieczywo, mięso. Przy tym ostatni popełniamy najwięcej błędów. Kupujemy to mięso kilogramami, nie mając pojęcia, że na grillu zmienia się w truciznę. Czego unikać, by nie zaszkodzić sobie i swojej rodzinie? Odpowiadamy.
Wielu z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często zdarza nam się sięgać po szybkie, niekoniecznie wartościowe śniadania. To fatalny błąd, ponieważ w ten sposób łatwo i szybko rujnujemy swoje zdrowie. Jakie śniadanie będzie więc najlepsze dla serca i jelit? Lekarz rekomenduje.
Życie sióstr zakonnych owiane jest tajemnicą. Niektóre informacje przeciekają do ogółu, ale niewiele nadal wiemy o wszystkich zwyczajach kobiet, które zdecydowały się na posługę Bogu. Jedna z nich budzi spore emocje, aż trudno uwierzyć, że muszą się do tego posuwać!
Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni. Warto więc postawić na coś wyjątkowego – niekoniecznie nowego. Ta zupa z magnackiego stołu jeszcze w czasach PRL-u była prawdziwym hitem. Teraz o niej zapomnieliśmy, a to ogromny błąd, bo jest bardzo zdrowa. Wspiera m.in. wzrok, reguluje wysoki poziom "złego cholesterolu” i dostarcza ogrom białka.
W większości polskich domów święta to przede wszystkim czas spędzony na rozmowach przy suto zastawionym stole. Na nim – mnóstwo pysznych potraw, często w ilościach nie do przejedzenia. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które zostało po świętach?Ciasta, sałatki, kapusta, wędliny… Podczas przygotowań do świąt trudno przewidzieć apetyty gości, a zgodnie z tradycją niczego nie powinno zabraknąć. Dlatego po świętach często zostajemy z lodówką pełną pysznego jedzenia, którego przecież nie chcemy wyrzucać.
Wielkanoc to czas spędzony z rodziną. Rozmowy nie mają końca, a celebracja zmartwychwstania Jezusa Chrystusa trwa aż dwa dni. Podczas tego czasu sporo się je i to ciężkich potraw. Jak poradzić sobie z dodatkowymi kilogramami i uporczywymi wzdęciami? Mamy na to sposób.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już szykujemy zajączki, malujemy pisanki, kupujemy pyszności. Mało kto jednak wie, że niektóre z nich mogą mieć bardzo zły wpływ na zdrowie nasze i naszych bliskich. Dietetycy grzmią, że w przypadku najmłodszych może nawet dojść do zatrucia. Czy wiecie, o czym mowa?
Całe kontenery kiełbasy zostały nagle wycofane z obrotu. Ich spożycie może prowadzić do choroby, a nawet do śmierci! Podano, że może on znajdować się w wielu sieciach. Szybka reakcja mogła jednak uchronić wielu ludzi od poważnych powikłań zdrowotnych. O którą partię chodzi?