Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > jedzenie

Jedzenie

jedzenie

Lidl
19.03.2025 12:03 Lidl wycofuje popularny produkt. Pod żadnym pozorem nie można go jeść

Pilny komunikat zza naszej zachodniej granicy. Popularna w Polsce sieć sklepów Lidl wycofała ze sprzedaży w Niemczech i Austrii jeden z produktów z powodu podejrzenia zanieczyszczenia. Firma nawołuje do zwrotów i kategorycznie odradza spożycie wskazanej partii. Sprawdzamy, czy produkt jest dostępny również w Polsce.

przyprawa do piernika - działanie
18.03.2025 12:18 Regeneruje wątrobę i udrażnia tętnice. Ta przyprawa jest w większości domów

Używamy jej przeważnie przy wielkiej okazji, a to błąd. Ma taki skład, że powinna na stałe znaleźć się w diecie wielu osób. Chroni przed miażdżycą, insulinoopornością, a nawet lękiem i depresją. Zajrzyj do kuchennej szafki – nawet nie wiesz, że posiadasz w domu remedium na mnóstwo dolegliwości.Gdy zdrowie nam szwankuje, przede wszystkim powinniśmy się leczyć. Ale jest wiele takich produktów, które mogą dodatkowo wesprzeć terapię zaleconą przez specjalistę. I warto o tym wiedzieć. 

Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność
17.03.2025 12:53 Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność

Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

nasiona i pestki
15.03.2025 08:00 Te nasiona działają na tłuszcz niczym gąbka. Jedz codziennie

Małe, niepozorne ziarenka, a w nich potężna dawka zdrowia! Wspomagają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i mogą przyspieszać spalanie tłuszczu. Choć od lat są znane w kuchni i medycynie naturalnej, wiele osób wciąż nie docenia ich niezwykłych właściwości. Ich właściwości na pewno zainteresują wszystkie osoby, chcące zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdź, o jakich nasionach mowa!

Łyżka masła orzechowego to samo dobro
06.03.2025 14:30 Wystarczy łyżka dziennie. Ochronisz się przed cukrzycą, a mózg ci podziękuje

Wystarczy jedna łyżka dziennie przez krótki czas, by zauważyć różnicę. To doskonały dodatek do kanapek, owsianek, ale i wielu dań. Jest bogatym źródłem wartościowych składników odżywczych i dostarcza m.in. dużo białka i zdrowego tłuszczu.

Ten koktajl doda ci sił jak owsianka. Jedz na śniadanie, a długo nie będziesz czuł głodu
04.03.2025 08:00 Ten koktajl doda ci sił jak owsianka. Jedz na śniadanie, a długo nie będziesz czuł głodu

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często o tym zapominamy. Nie mając czasu na długie gotowanie, sięgamy po to, co jest pod ręką, a to ogromny błąd. Ten koktajl można jednak przygotować w mgnieniu oka, a jest niezwykle wartościowym posiłkiem, który doda sił niczym owsianka. 

Ryba w puszce czy świeża
02.03.2025 08:00 Ryba w puszce czy świeża? Dietetyczka nie pozostawia złudzeń. Można się zdziwić

Wielu Polaków myśli, że ryba zdrowa to tylko ta, która jest świeża. Ryby z puszki z kolei są w naszym społeczeństwie piętnowane. Czy słusznie? Wszelkie wątpliwości na ten temat rozwiewa dietetyczka.

Owsianka z borówkami, nocna owsianka, aksamitna owsianka
25.02.2025 09:08 Wkładam na noc do lodówki. Owsianka nigdy nie była tak aksamitna

Wielu z nas nie ma rano czasu na zrobienie śniadania. W efekcie często jemy drożdżówki lub gotowe kanapki z piekarni. A co, jeśli można jeść zdrowiej, a posiłki będą robić się same? Jest na prosty sposób. Jest nim nocna owsianka. 

Dietetycy zachwycają się tym produktem. A Polacy omijają szerokim łukiem
24.02.2025 08:00 Dietetycy zachwycają się tym produktem. A Polacy omijają szerokim łukiem

Dla coraz większej liczby Polaków dbanie o zdrowie jest na pierwszym miejscu. Niektóre bardzo zdrowe produkty wciąż jednak traktujemy po macoszemu. Dietetycy alarmują, że ten produkt o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach mamy w nosie. A to duży błąd.

Te ziemniaki to balsam na jelita. Dietetyk radzi, by jeść je każdego dnia
23.02.2025 08:00 Te ziemniaki to balsam na jelita. Dietetyk radzi, by jeść je w ten sposób

Mit o tym, że ziemniaki tuczą, już dawno został obalony. Ponadto okazuje się, że to nie tylko bardzo smaczny dodatek do obiadu, ale też niezwykle zdrowy. Jeśli będziemy jeść ziemniaki w ten sposób, to zadziałają one niczym balsam na jelita. 

GIS - sól - ostrzeżenie
21.02.2025 11:21 Kolejny toksyczny produkt wycofany ze sprzedaży. GIS alarmuje, by nie spożywać

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W przebadanej partii soli sezamowej wykryto obecność toksyn, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Sprawdź koniecznie opakowania produktów, które trzymasz w kuchennych szafkach.

To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety
20.02.2025 08:39 To warzywo wzmacnia kości i wspomaga układ trawienny. Zrób z niego pyszne kotlety

Polacy stają się bardziej otwarci na eksperymenty w kuchni. Szukają zdrowszych alternatyw dań kuchni polskiej. Doskonałym pomysłem na obiad jest więc danie z warzywa, które wzmacnia kości i jest bardzo zdrowe. Kotlety, które można z niego przygotować są obłędnie pyszne i przypominają dobrze znane nam schabowe. 

białko w diecie 50-latka
20.02.2025 08:02 Krytyczny składnik dla osób po pięćdziesiątce. Tego organizm potrzebuje najbardziej

Po 50. roku życia fizjologia się zmienia. Na tym etapie człowiek potrzebuje nieco innych składników odżywczych, niż kiedy miał 30 czy 15 lat. A jeden jest szczególnie ważny i warto uważnie podchodzić do diety, by na pewno dostarczać go sobie w odpowiednich ilościach.Mowa o białku. Choć generalnie kojarzy się z tym, że jest budulcem mięśni i od niego zależy nasza siła, to jest to duże uogólnienie. W organizmie ludzkim jest wiele różnych białek, a każde pełni bardzo ważną funkcję. 

Cherimoya to owoc, który trudno zdobyć, ale zdecydowanie warto
18.02.2025 09:05 Najzdrowszy owoc na świecie. Zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu

Owoce powinny na stałe rozgościć się w naszej diecie. Które z nich są jednak najzdrowsze i najbardziej wartościowe? Ten owoc zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu, więc zdecydowanie warto się nim zajadać. 

Ser topiony - wpływ na zdrowie
13.02.2025 08:41 To najgorszy rodzaj sera, a Polacy się nim zajadają. Dietetyczka przestrzega

Ma kremową konsystencję, jest tani, wygodnie zapakowany, a smakuje... tak, jak chcesz. Może być naturalny, śmietankowy, z dodatkiem szynki, ziół i innych przypraw, a także grzybów, takich jak kurki czy pieczarki. W sklepie bardzo chętnie bierzemy go z półki i wrzucamy do koszyka. Kanapki z tym serkiem są pyszne, tu nie ma dyskusji, ale czy ten produkt służy naszemu zdrowiu? Warto poznać opinię ekspertów.

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost
10.02.2025 08:28 Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost

Mówi się, że niektóre połączenia są szkodliwe. Od lat żywe pozostaje przekonanie, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem. Ile jest w tym prawdy i czy rzeczywiście ryzykujemy, jeśli zajadamy się oba warzywami jednocześnie? Ekspertki stawiają sprawę jasno.

GIS - ostrzeżenie ws żywności
06.02.2025 11:49 Sanepid ostrzega przed produktem z Lidla. Zawiera groźną bakterię

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące jednego z produktów oferowanych w sklepach Lidl. Jak podano w komunikacie, jego spożycie może wywołać negatywne objawy.Co bardzo istotne dla konsumentów, produkt ten można zwrócić do dowolnego sklepu sieci, nawet bez okazywania paragonu.

Rossmann - martwe pszczoły
06.02.2025 11:18 Rossmann prosi o zwrot popularnego produktu. Wykryto w nim martwe pszczoły

Rossmann wydał dwa komunikaty. Informuje w nich o poważnych wadach produktów spożywczych, które dostępne są w ofercie sieci: „Prosimy wszystkich klientów o niespożywanie i zwrot do najbliższego sklepu”. „Traktujemy ten incydent bardzo poważnie”.W dwóch produktach dostępnych w Rossmannie wykryto ciała obce, a w tym martwe pszczoły. Czym grozi ich spożycie?

Pomelo
03.02.2025 12:28 Seniorzy powinni jeść go codziennie. Podkręca pracę serca, a rak się go boi

Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna. Nie powinni zapominać o tym również seniorzy, którzy bardzo często pozwalają sobie na odstępstwa lub całkowicie nie dbają o to, co jedzą. W diecie tej grupy wiekowej szczególne miejsce powinien zająć ten owoc. Poprawia pracę serca i wspiera układ krążenia, co w tym wieku jest niezwykle ważne.

„Brazylijski klejnot” czyli superowoc
01.02.2025 10:27 Ten owoc to „brazylijski klejnot”. Działa jak metaboliczna rakieta i tarcza przed infekcjami

Ten owoc nazywany jest „brazylijskim klejnotem” nie bez powodu. To istna witaminowa bomba, która ma szereg różnorodnych korzyści zdrowotnych. Co to za owoc i dlaczego warto włączyć go do diety? Odpowiadamy.

BPA zakazane
23.01.2025 10:29 Szkodliwe chemikalia w puszkach z jedzeniem. Po latach zostały zakazane

Komisja Europejska wprowadziła zakaz stosowania bisfenolu A w materiałach mających kontakt z żywnością. Jest to substancja o potwierdzonej szkodliwości dla ludzkiego zdrowia. Jak wynika z licznych badań, BPA może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak niepłodność, otyłość, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia rozwoju płodu, a nawet nowotwory.Ponieważ substancja ta jest powszechnie stosowana w przeróżnych opakowaniach żywności, jak puszki czy kartony, można się spodziewać sporych zmian na tym polu w niedalekiej przyszłości.

Rakotwórcze jedzenie
21.01.2025 12:52 Te produkty są najbardziej rakotwórcze. Wielu z nas spożywa je codziennie

Jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Często niestety jest tak, że sięgamy po to, co akurat mamy pod ręką, albo co ma ładne opakowanie, nie zastanawiając się nawet nad tym, czy jest to wartościowe, czy nie. To działa na niekorzyść naszego zdrowia. Niezdrowe jedzenie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia, a także nowotwory.Wielu z nas każdego dnia spożywa produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dietetyk wskazuje, o jakie jedzenie chodzi.

toksyczny papier do pieczenia
17.01.2025 08:57 Ten papier jest toksyczny. Nigdy nie piecz na nim w ten sposób

Jest wygodny, dzięki niemu sprzątanie ograniczone jest do minimum. Papier do pieczenia zdecydowanie ma swoich fanów i fanki! Ale – istnieje pewne ryzyko związane z jego stosowaniem.  Okazuje się, że w pewnych warunkach może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Najbardziej istotna jest tu temperatura, w której pieczemy potrawy.

Fenkuł - właściwości i zastosowanie
09.01.2025 11:56 Obniża cholesterol, odchudza, chroni przed nowotworami. To warzywo powinno znaleźć się w twojej diecie

Często widujemy go na straganach i w warzywniakach, ale, tak naprawdę, mało kto po niego sięga. Co to właściwie jest? Co z tym można zrobić? Okazuje się, że bardzo wiele, a w dodatku z ogromną korzyścią – zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia naszego organizmu.Fenkuł, bo o nim mowa, to niezwykle wartościowe warzywo. Zawiera szereg dobroczynnych substancji, pomaga na kaszel, bóle głowy, wspiera odporność i dba o nasze serce. A to nie koniec jego możliwości!

Tego barszczu lepiej nie kupuj. Powinien trafić do kosza, a nie na wigilijny stół
20.12.2024 13:11 Tego barszczu lepiej nie kupuj. Powinien trafić do kosza, a nie na wigilijny stół

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas wpadło już w wir świątecznych zakupów, nie chcąc odkładać tego na ostatnią chwilę. Warto jednak zwrócić uwagę na to, co kupujemy. Ten barszcz powinien od razu trafić do kosza, a nie na świąteczny stół.Wielu z nas ma świadomość, że gotowce, które możemy kupić w sklepach, w większości przypadków nie są dobre dla naszego zdrowia. Sięgamy po nie, bo nie mamy czasu lub chcemy ułatwić sobie pracę. Należy jednak pamiętać, że mogą mieć dużą ilość cukru, soli i kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie są dobre dla naszego zdrowia.

Niebezpieczny składnik żywności
19.12.2024 10:55 Unikaj tego składnika! W USA chcą go zakazać, my jemy go na potęgę

Sztuczne barwniki i konserwanty mogą mieć niebagatelny wpływ na zdrowie. Z przetworzonej żywności trudno jest zrezygnować, ale warto zacząć czytać etykiety. Składnik, którego trzeba szczególnie się wystrzegać, to erytrozyna. Ukrywa się pod symbolem E127. Erytrozyna to syntetyczny barwnik spożywczy, który w całej Europie wciąż jest powszechnie stosowany w produkcji żywności. Tymczasem w USA trwa debata nad jego całkowitym zakazem z powodu obaw o potencjalne skutki zdrowotne.

Serek topiony - najgorszy rodzaj sera
18.12.2024 09:44 Powoduje nadciśnienie i zatrzymywanie wody. To najgorszy rodzaj sera

Występuje w wielu wersjach, może być z ziołami, kurkami, a nawet z szynką, jest smaczny i dostępny cenowo. Jednak to koniec zalet tego produktu. Choć Polacy masowo wrzucają go do sklepowych koszyków, nie służy on naszemu zdrowiu.O co chodzi? O ser topiony. Jest bardzo lubiany, ale w najmniejszym stopniu nie służy naszemu zdrowiu. I w gruncie rzeczy, z serem ma niewiele wspólnego. To głównie tłuszcz i fosforany, które mogą być źródłem groźnych chorób.

najgorsze mięso na rosół
18.12.2024 07:00 Takie mięso na rosół to najgorszy wybór. Wiele osób popełnia ten błąd

To jedna z ulubionych zup Polaków. Niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad! A ile jest rodzin, tyle przepisów, bo choć zawsze rosół smakuje podobnie, to jednak każdy, kto go gotuje, robi to nieco inaczej. Co ciekawe, wiele osób popełnia jeden zasadniczy błąd.Nie chodzi wcale o przyprawy, ani o długość gotowania. Problem może czasem tkwić w samej podstawie rosołu, czyli – mięsie. Okazuje się, że nie każda część nadaje się do gotowania tej zupy. Są takie, które mogą sprawić, że rosół stanie się toksyczny.