Mamy świadomość, że są niezdrowe i bardzo kaloryczne, lecz uwielbiamy je jeść. Fastfoodowe przekąski, bo o nich mowa, są chętnie wybierane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nuggetsy to obok burgerów jeden z ważniejszych produktów sieciówki McDonald's. Niestety, produkt, który określany jest jako smażony kurczak, ma w sobie znacznie mniej mięsa, niż można się tego spodziewać. Co jeszcze znajdziemy w nuggetsach?
Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Nic dziwnego, ponieważ różnorodność składników może sprawić, że za każdym razem będzie smakować inaczej. Niestety, szczególnie upodobaliśmy sobie ten konkretny rodzaj pizzy. Powinien jednak trafić do kosza, a nie do naszego żołądka.Jedzenie typu fast food nie należy do najzdrowszych. Ale pizza mrożona jest wyjątkowo złym wyborem. I choć szybki czas przygotowania kusi, to takie danie zdecydowanie źle wpłynie na nasze zdrowie. Zobacz, co ma w składzie.
Wiele osób chce stracić zbędne kilogramy, jednak nie do końca potrafi pożegnać się z tym, co kocha najbardziej. Dla wielu największą przeszkodą są słodycze. Dietetyczka zdradza jednak, że można je jeść na diecie, ale ważna jest godzina, o której to robimy.Zrzucanie zbędnych kilogramów nie jest proste i zdecydowanie wymaga wielu wyrzeczeń. Okazuje się jednak, że nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy, by waga malała. Wystarczy jeść je mądrze. Czyli jak? Odpowiadamy.
Polacy po prostu kochają ten produkt. Nawet kilka razy w tygodniu jedzą go dorośli, a na dodatek karmią nimi swoje pociechy. Często nie zwracają uwagi na to, że tylko „udają mięso” i szukają jak najtańszej, a jednocześnie najgorsze opcji. Niestety, jedzenie takich produktów odbija się na zdrowiu.Wybierając się na zakupy do sklepu, zdecydowanie warto poświęcić trochę więcej czasu na czytanie składów produktów. Gdy zaczniemy to robić, zauważymy, że w produktach spożywczych czyha na nas wiele pułapek. Aby zadbać o swoje zdrowie, należy robić zakupy z głową.
To warzywo wzbudza mieszane uczucia. Ma charakterystyczny, gorzkawy smak, który sprawia, że jedni je uwielbiają, podczas gdy inni omijają szerokim łukiem. Cykoria jest popularna w kuchni francuskiej i belgijskiej, gdzie często wykorzystuje się ją w sałatkach, zapiekankach czy jako dodatek do mięs. Choć w Polsce nie jest tak powszechnie używana, jej wartości odżywcze i wyjątkowe właściwości zdrowotne sprawiają, że warto ją włączyć do codziennej diety. Dla wielu osób, które poszukują nowych smaków i zdrowszych alternatyw, cykoria może stać się interesującym odkryciem.
Sezon na przetwory trwa. O tej porze roku główną rolę grają na tej scenie jabłka. Na bazarkach wyszukujemy tych najtańszych, by smażyć, prażyć i zamykać je w słoikach. Nierzadko zdarza się, że wykorzystujemy te trochę poobijane, nadgniłe, lekko popsute. Wykrajamy "brzydkie: fragmenty, a resztę przerabiamy. Okazuje się, że to nie jest dobra praktyka. W zepsutej części jabłek rozwinęły się już mykotoksyny, ale są one obecne w całym owocu. Są to niebezpieczne substancje o działaniu rakotwórczym i mutagennym.
Mogłoby się wydawać, że gotowanie ryżu jest jedną z najprostszych czynności do zrobienia w kuchni. Okazuje się jednak, że większość z nas nawet w tym przypadku popełnia ogromny błąd. Polacy kupują taki ryż na potęgę, nie zdając sobie sprawy, że jest toksyczny.Ryż jest dobrym źródłem energii. Ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Spożywanie go może mieć dobry wpływ na zdrowie serca, układu pokarmowego i przeciwdziałać cukrzycy. Wszystko to jednak pod jednym warunkiem.
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce. Dlatego tak ważna jest profilaktyka w tym zakresie. Jednym z jej ważnych punktów jest zdrowa dieta. Od tego, co jemy, zależy naprawdę bardzo wiele.Zdrowe nawyki warto wprowadzić już od rana. Nasz pierwszy i – zdaniem wielu specjalistów najważniejszy – posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie, powinien być tak skomponowany, by nie tylko dawał uczucie sytości, ale by dostarczał organizmowi niezbędnych składników odżywczych. A kilka specjalnych składników może sprawić, że to śniadanie zadba właśnie o serce.
Kto buszował ostatnio po bazarkach, mógł zauważyć te rzadko spotykane owoce. Mówimy na nie minikiwi, albo polskie kiwi, ale ich właściwa nazwa to aktinidia ostrolistna. Z wyglądu aktinidia raczej nie przypomina kiwi, bardziej agrest lub zielone pomidorki, skąd więc to porównanie? Sprawa wyjaśnia się po przekrojeniu owocu.Podobnie jak kiwi, także aktinidia jest bardzo smaczna, lekko kwaskowa i wyrazista. Co więcej, zawiera moc cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, dlatego warto ją jeść. Zwłaszcza o tej porze roku, bo później może być już kłopot z dostępnością.
Wystarczy kilka składników i prosty blender, by zadbać o swoje zdrowie. W dodatku – niewielkim kosztem. Mowa o koktajlu warzywno-owocowym, soczyście zielonym i naprawdę pysznym. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie moment.Ten koktajl jest pełen witamin i antyoksydantów, a także błonnika, tak ważnego dla kondycji naszych jelit. A nie od dziś wiadomo, że zdrowie zaczyna się właśnie w jelitach. To od nich, w dużej mierze zależy przecież nasza odporność.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu chipsów marki Przysnacki. Produkt został skażony olejem termalnym, który stanowi istotne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.Ostrzeżenie dotyczy kilku rodzajów chipsów, producent nie zaleca ich spożywania. Dokładnie sprawdź informacje zawarte na etykiecie.
Starzenie się to dla wielu osób trudny temat. Okazuje się jednak, że można zrobić coś, by zestarzeć się jak przysłowiowe wino. Naukowcy z Harvardu zaznaczają jednak, że nie ma na co czekać i należy wprowadzić tę cudowną dietę w życie jak najszybciej, a na pewno podziękujemy sobie za efekty. Można zestarzeć się i godnie, i zdrowo. I warto dać z siebie wszystko, by tak właśnie się stało. A nie jest to trudne – wystarczy chcieć i włożyć w to trochę wolnego czasu i odrobinę serca. Odpowiednia dieta może bowiem zdziałać cuda. Z badań wynika, że może nie tylko poprawić jakość życia w starszym wieku, ale też zapobiegać niektórym poważnym chorobom.
Rossmann wydał komunikat, w którym prosi swoich klientów o zwrot produktu. Wycofana została partia płatków kakaowych, w której stwierdzono przekroczenie zawartości akryloamidu.
Kilkadziesiąt lat temu ta kasza była jednym z najczęściej spożywanych dodatków do potraw. Wszystko ze względu na jej łatwą dostępność w Polsce. Chociaż teraz zdecydowanie więcej osób decyduje się na makaron, ryż lub ziemniaki, nie można zapominać o korzyściach, jakie niesie za sobą jej jedzenie.
Mięso samo w sobie jest bardzo zdrowe i pożywne. W Polsce często gości na stołach jako główny składnik obiadów, ale jedno połączenie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Mowa o połączeniu mięsa z dodatkami bogatymi w skrobię, co może spowalniać trawienie, przez co posiłek może zalegać i gnić w jelitach, powodując przykre dolegliwości, np. zaparcia czy wzdęcia.
Ta przekąska w PRL-u była spożywana przez ludzi w każdym wieku, zachwycali się wszyscy od najmłodszych po najstarszych. Choć teraz nieco wyszła z łask, warto od czasu do czasu sobie o niej przypomnieć, ponieważ, jak się okazuje, ma bardzo dobry wpływ na jelita.
Kanapki to śniadanie, które można zrobić błyskawicznie. Nie oznacza to jednak, że to najlepszy wybór, a już szczególnie wtedy, gdy chcemy stracić na wadze. Alternatyw jest wiele i wcale nie muszą być to płatki owsiane. Podpowiadamy, co zjeść na śniadanie zamiast chleba.Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeśli go nie zjemy, nasz organizm będzie zmuszony do polegania na zapasach z poprzedniego dnia, co może objawiać się dużym zmęczeniem i brakiem energii. Śniadanie jest też posiłkiem, który pomaga utrzymać w równowadze poziom cukru we krwi.
Ostatnio popularne stało się sprzedawanie przez dzieci lemoniady na ulicach. W upalny dzień taki napój, tani i – co nie bez znaczenia – własnej roboty, może przynieść wielką ulgę. Kupując lemoniadę od dzieci, w dodatku można zrobić coś szlachetnego – wesprzeć przedsiębiorczość młodych ludzi.Jak się jednak okazuje, nie każdemu podoba się taka inicjatywa. Mieszkańcy wsi Września składali donosy na młodzież sprzedającą lemoniadę. Ponoć obawiali się o zachowanie przez nią zasad higieny. To ciekawe, co odpowiedział im sanepid.
Olej lniany jest wykorzystywany od wieków. Jego wpływające korzystnie na zdrowie właściwości wciąż mają swoich zwolenników, którzy są przekonani, że regularne przyjmowanie jednej łyżeczki dziennie wpłynie pozytywnie nawet na kilka kwestii zdrowotnych. Kto w takim razie powinien go przyjmować?
Zdrowa i zbilansowana dieta to jeden z czynników, które mają wpływ na długość życia, kondycję, a nawet samopoczucie i wygląd skóry. Okazuje się, że łatwo dostępne w każdym sklepie owoce mogą korzystnie zadziałać w tej kwestii, jeśli tylko wprowadzimy je do swojego jadłospisu. O jakich mowa?
Trudności w przełykaniu, przewlekły kaszel, no i ta męcząca zgaga. Refluks to schorzenie przewodu pokarmowego, w którym treść żołądkowa cofa się do przełyku. To nic przyjemnego. Objawy refluksu są męczące, ale można je w znacznym stopniu opanować.W refluksie istotna jest dieta. Przestrzeganie zaleceń lekarza i dietetyka może znacznie poprawić komfort życia osobom zmagającym się z refluksem. Niektóre pokarmy są absolutnie zakazane.
Coraz więcej osób przykłada wagę do tego, jakich produktów używa w kuchni. Chcemy jeść nie tylko mądrzej, ale i zdrowiej. Niestety, niektórych produktów wciąż używamy, i to nagminnie, nie mając pojęcia o tym, że mogą nam szkodzić. Smażenie na tym oleju zdecydowanie warto sobie odpuścić, jeśli nie chcemy się truć. Olej słonecznikowy jest niezwykle popularny. Smaży na nim niemal co druga osoba, nie mając pojęcia o tym, że szkodzi tym swojej rodzinie.Jeśli jesteś jedną z tych osób, koniecznie przestań używać go w ten sposób, ponieważ jest niezwykle szkodliwy, a nawet rakotwórczy.
Dawniej, na wsi, niemal obowiązkowo rosły w niemal każdym gospodarstwie. Te jabłka, niezbyt twarde, soczyste, słodko-kwaśne i kruche, zbierało się prosto z ziemi i zajadało. Rozgrzane słońcem smakowały najlepiej.Dziś papierówki to prawdziwy rarytas. Trzeba mieć sporo szczęścia, by trafić na nie na bazarku, może tylko u jakiegoś lokalnego sadownika. Ale warto poszukać, bo trudno o smaczniejsze i zdrowsze jabłka.
To jedno z naszych ulubionych dań o poranku. Jedzą je dorośli i dzieci, a specjaliści od żywienia podkreślają, że to bardzo zdrowy wybór. Dostarcza nam ważnych witamin i minerałów i daje energii na wiele godzin.Bywa jednak, że owsianka, bo o niej mowa, staje się obciążeniem dla naszego organizmu. A wszystko za sprawą nieodpowiedniego przygotowania i podania. Dowiedz się, jak serwować owsiankę, by służyła zdrowiu.
Jest pyszna i wielu z nas ceni sobie jej smak, jednak warto wiedzieć, że spożywanie tej ryby wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Np. we Włoszech i Japonii z tego względu wprowadzono zakaz jej sprzedaży.W Polsce znana jest pod nazwą ryba maślana i wciąż można ją spotkać w sklepach, serwowana jest również w restauracjach. Jednak zawiera woski, które mogą doprowadzić do poważnego zatrucia.
Sezon na bób trwa, warto więc po niego sięgać. Jest pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Bób to bogactwo minerałów, np. żelaza, cynku i magnezu, a także witamin, zwłaszcza z grupy B. Działa przeciwanemicznie, a także pełni znaczącą rolę w prewencji chorób neurodegeneracyjnych.Choć stragany w warzywniakach zachęcają do kupna bobu, jest pewna grupa osób, które powinny unikać tej pokusy, i to wcale nie taka mała. Sprawdź, czy do niej należysz.
To naturalny odruch wielu osób przed przygotowaniem posiłku, w którego składzie ma się znaleźć mięso. Wyjmujemy je z paczki lub folii i wkładamy pod strumień wody. Zdaniem specjalistów, nie jest to najlepszy pomysł.Podczas mycia, bakterie, które znajdują się na mięsie, rozbryzgiwane są dookoła. Osiadają na całym zlewie i jeszcze daleko wokół niego. Nie brzmi to dobrze, prawda? Czy to oznacza, że lepiej nie myć mięsa?
Śniadanie uważane jest przez wielu za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który daje energię, aby dobrze i zdrowo rozpocząć dzień. Jednak często w pośpiechu do pracy lub szkoły zapominamy o tym, żeby je zjeść i odpowiednio je zbilansować. Czy faktycznie jedzenie śniadania każdego dnia powinno być nieodłącznym elementem porannej rutyny? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.