Polska kuchnia słynie z ciężkich i sycących potraw, które przez wiele lat uchodziły za symbol domowego obiadu. Jednak nie wszystkie tradycyjne dania są sprzymierzeńcami zdrowia. Jedna z najpopularniejszych polskich zup, wciąż chętnie zamawiana w barach i przygotowywana w domach, ma fatalny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Ze względu na swój skład i sposób przygotowania, należy do najmniej korzystnych dla zdrowia.Ulubiona zupa Polaków zawiera bardzo dużo cholesterolu, który odkłada się w naczyniach krwionośnychJest bogata w tłuszcze nasycone, podnoszące poziom „złego” cholesterolu LDL, a także sól, która sprzyja nadciśnieniuRegularne jedzenie tej zupy zwiększa ryzyko przewlekłych chorób sercowo-naczyniowych
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o natychmiastowym wycofaniu z rynku produktu, który może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Badania wykazały obecność szkodliwych substancji, które mogą przenikać do żywności podczas użytkowania.GIS wydał pilny komunikat o wycofaniu łyżki z nylonuProdukt uwalnia do jedzenia szkodliwe aminy aromatyczneKonsumenci powinni niezwłocznie zaprzestać używania wskazanej partii
Depresja od lat uznawana jest za jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia na depresję choruje w Polsce od 1,2 do 4 mln osób, a liczba diagnozowanych przypadków stale rośnie. Sprzyja jej szybkie tempo życia, przewlekły stres, poczucie osamotnienia, a także czynniki biologiczne i genetyczne. Coraz częściej zwraca się uwagę również na pozornie drobne rutyny, które mogą zdradzać, że w organizmie zaczynają zachodzić niepokojące zmiany.Depresja dotyka w Polsce milionów osób i jest jednym z głównych powodów niezdolności do pracyDo czynników ryzyka należą stres, izolacja społeczna, zaburzenia snu i predyspozycje genetyczneNajnowsze badania pokazują, że godzina śniadania może mieć znaczenie dla zdrowia psychicznego i długości życiaPóźne śniadanie u seniorów łączy się ze zmęczeniem, depresją i większym ryzykiem przedwczesnej śmierci
Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że ulubiona przekąska, napój, czy nawet owoc maja tak fatalny wpływ na nasze zdrowie. Substancje chemiczne, konserwanty, słodziki i toksyny kryjące się w produktach spożywczych mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Dlatego warto czytać etykiety i świadomie podejmować decyzje przy sklepowej półce — nie po to, by wpadać w panikę, lecz aby mądrze troszczyć się o swój organizm.Wiele popularnych produktów zawiera składniki uznawane za rakotwórczeNależą do nich nie tylko słodycze czy fast foody, ale też pozornie niewinne przekąski, a nawet warzywa i owoceRegularne spożywanie takich toksyn może zwiększać ryzyko nowotworów i chorób przewlekłych
Choroby sercowo-naczyniowe to jeden z największych problemów zdrowotnych Polaków. Blaszki miażdżycowe odkładające się w tętnicach mogą prowadzić do choroby wieńcowej, a w konsekwencji do zawału serca. Na szczęście mamy pod ręką doskonałe remedium, czyli dietę. To, co jemy ma ogromne znaczenie – odpowiednio dobrane produkty wspierają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają zapobiegać zatorom. Sprawdź, co powinno znaleźć się w twoim menu, jeśli chcesz zadbać o serce i udrożnić tętniceProdukty bogate w błonnik, kwasy omega-3 i przeciwutleniacze chronią naczynia przed odkładaniem się blaszekistnieją także wspaniałe przyprawy i napoje roślinne, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnieWiele owoców i warzyw dostarcza witamin, minerałów i naturalnych substancji wspierających serce
Serki topione, plastry „na tosty” i kremowe smarowidła kuszą łatwością użycia i długą trwałością. Jednak pod apetyczną etykietą kryje się miks dodatków, które mogą szkodzić zdrowiu – od emulgatorów po związki powiązane z ryzykiem nowotworów układu pokarmowego. Sprawdzamy, które sery lepiej zostawić na półce sklepowej, zanim wylądują na kanapce.Sery topione stanowią już ok. 8 proc. krajowej produkcji serów, a ich sprzedaż w 2024 r. nadal rosła Serki topione i plastry do tostów często zawierają emulgatory, fosforany i zagęstniki, które w nadmiarze mogą zaburzać metabolizm i zwiększać ryzyko chorób jelit Niektóre dodatki w serach, jak karagen (E407) czy nitrozaminy, są badane pod kątem związku z rozwojem nowotworów przewodu pokarmowego – zwłaszcza przy częstym spożyciu.
W wielu domach sięgamy po niego tylko od „wielkiego dzwonu”, np. podczas Wielkanocy. A to błąd, bo skrywa w sobie wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Uznawany jest za naturalny antybiotyk, a poza tym, skutecznie przyspiesza metabolizm i przyczynia się do wyszczuplenia sylwetki. Ten niepozorny korzeń to prawdziwa skarbnica zdrowia, która może wspomóc naszą odporność. Chrzan, bo o nim mowa, ma ostre działanie przeciwbakteryjne.Chrzan to skarbnica witaminy C (ma jej więcej niż cytryna!), a także witamin z grupy B, potasu, wapnia i magnezu.Zawarte w chrzanie izotiocyjaniany działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspierają organizm w walce z infekcjami.Pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając trawienie tłustych i ciężkostrawnych potraw, a także przyspieszając metabolizm.Stosowany jako przyprawa, dodatek do sosów, zup i marynat, a nawet jako naturalny konserwant.
Pieczywo "prosto z pieca" z dyskontów budzi mieszane uczucia. Z jednej strony, kusząca jest jego świeżość, dostępność o każdej porze dnia, a także atrakcyjna cena. Z drugiej, często kojarzy się z niską jakością, produktami głęboko mrożonymi i składem pozostawiającym wiele do życzenia. A co jeśli prawda, jak to często bywa, leży gdzieś pośrodku? Wbrew obiegowej opinii, pieczywo z dyskontów, a w szczególności z Biedronki, może mieć całkiem dobry skład i stanowić wartościowy element codziennej diety.65 % Polaków deklaruje, że kupuje pieczywo w dyskontach lub supermarketachPieczywo odpiekane z produktu głęboko mrożonego to standard w ofercie Biedronki – takie są zarówno bułki, bagietki, jak i chlebySkład pieczywa z Biedronki często jest prosty – mąka, woda, drożdże, sól – choć bywa też wzbogacany o dodatki typu słód, gluten czy zakwas żytni, zwłaszcza w wypiekach żytnich czy pełnoziarnistych
Sytuacja geopolityczna na świecie jest niestety bardzo napięta, a doniesienia o wojnach, katastrofach, blackoutach czy klęskach żywiołowych docierają do nas niemal każdego dnia. Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, co zrobić, aby czuć się bezpieczniej w obliczu potencjalnego kryzysu. Chociaż nikt nie chce myśleć o najgorszym, to bycie przygotowanym daje poczucie kontroli i względny spokój.Wychodząc naprzeciw tym obawom, Ministerstwo Obrony Narodowej i Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji zapowiedziały dystrybucję do wszystkich polskich domów specjalnego "Poradnika bezpieczeństwa". Czekając na jego dostarczenie, warto już teraz samemu przygotować zapasy, które pozwolą przetrwać trudne chwile.Na okoliczność kryzysu warto mieć w domu zapas jedzenia i wody, to bardzo ważne do przetrwaniaSprawdź stan swojej domowej apteczki – może okazać się niezbędna do udzielenia pierwszej pomocyDo natychmiastowego użycia warto mieć również gotowy plecak ewakuacyjny – dowiedz się, co powinien zawierać
Fundacja Growspace złożyła obywatelski projekt ustawy o bezpłatnym, ciepłym obiedzie dla każdego ucznia szkoły podstawowej. Organizatorzy zbierają 100 tys. podpisów; koszt szacują na ok. 5 mld zł rocznie. Sprawdzamy, jak dziś wygląda system wsparcia, co wiemy o niedożywieniu i jakości diety polskich dzieci oraz jakie korzyści zdrowotne mogą dać powszechne obiady w szkołach. Petycja dotyczy powszechnego, finansowanego przez MEN posiłku dla każdego ucznia SP; dziś wsparcie jest głównie celowane. W UE 9,5% osób (2023) nie stać na „porządny posiłek” co drugi dzień – to ryzyko dotyczy także rodzin z dziećmi. Badania wskazują, że darmowe, wartościowe obiady w szkołach poprawiają dietę, wyniki w nauce i zdrowie długoterminowe.
Naukowcy przez dwie dekady śledzili codzienne nawyki żywieniowe tysięcy osób i odkryli, że sama pora spożywania posiłków – zwłaszcza śniadania – może mieć znaczenie dla naszego zdrowia i długości życia. Sprawdź, dlaczego zwlekanie z pierwszym posiłkiem bywa ryzykowne, jak zmienia się nasz zegar apetytu wraz z wiekiem i co z tych danych wynika dla codziennej rutyny.20-letnia analiza prawie 3 000 Brytyjczyków powiązała późne godziny jedzenia z niższą przeżywalnością Śniadanie po 10:00 wiązało się z większym ryzykiem chorób serca i przedwczesnej śmierci Z wiekiem pory posiłków przesuwają się na coraz później, co może sygnalizować kłopoty ze snem lub zdrowiem
Kupując schab w Biedronce czy udka w Lidlu, rzadko zastanawiamy się, skąd pochodzi mięso. Tymczasem sieci handlowe nie mają jednego źródła dostaw – współpracują z wieloma zakładami uboju i rozbioru, głównie w Polsce. Pochodzenie mięsa musi być jednak jasno opisane na etykiecie zgodnie z prawem unijnym.Większość świeżego mięsa w sieciach pochodzi od polskich dostawców, co potwierdzają komunikaty sieci (np. Lidl i Biedronka) i branżowe dane.Obowiązkowe oznaczenia „kraj chowu” i „kraj uboju” widzisz na etykiecie wieprzowiny, drobiu, baraniny/koziny; wołowina ma własny, jeszcze bardziej szczegółowy system. Owalny znak z literami „PL” i numerem mówi, w którym zakładzie produkt pakowano/rozbierano – a konkretny zakład sprawdzisz w publicznych wykazach GIW.
W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie pacjenci mogą sami wybierać posiłki z menu. To rozwiązanie, dotychczas kojarzone głównie z prywatnymi klinikami, zostało wdrożone na wszystkich oddziałach w ramach pilotażu „Pacjent wybiera”. Nad jadłospisami czuwają dietetycy, a cały program wpisuje się w rządowy projekt „Dobry posiłek w szpitalu”.W Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci mogą wybrać obiad z kilku propozycji; to element pilotażu „Pacjent wybiera”. Jadłospisy tworzone są w ramach programu „Dobry posiłek w szpitalu” i nadzorowane przez dietetyków. Rozwiązanie ma poprawiać odżywianie i satysfakcję pacjentów, a badania wskazują też na mniejsze marnotrawstwo.
Wędzenie – nie gatunek – odpowiada za powstawanie PAH oraz, rzadziej, nitrozoamin. Unijne limity dla PAH4 obowiązują w całej UE; wyjątki („derogacje”) dla tradycyjnego wędzenia ryb dotyczą jedynie Łotwy, Finlandii i Szwecji. Smak wędzonej makreli warto traktować jak okazjonalny dodatek, a na co dzień wybierać ryby pieczone lub gotowane.
Masło czy margaryna – spór trwa od lat, a półki sklepowe tylko go podsycają. Dziś mamy jednak mocniejsze niż kiedykolwiek argumenty: aktualne wytyczne i regulacje, które porządkują temat tłuszczów w diecie. Co z nich wynika w praktyce i co położyć na kanapkę? Sprawdziliśmy najważniejsze fakty. Kluczowe jest zastępowanie tłuszczów nasyconych (jak w maśle) tłuszczami nienasyconymi. To realnie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,W UE przemysłowe tłuszcze trans w margarynach są de facto wyeliminowane limitem 2 g/100 g tłuszczu – to zmienia zasady gry w porównaniu z „dawnymi margarynami”,Część miękkich margaryn roślinnych może dodatkowo obniżać LDL dzięki sterolom/stanolom roślinnym.
Z półek sieci Auchan zniknął pyłek kwiatowy z powodu przekroczenia dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych – substancji, które mogą poważnie uszkadzać wątrobę. Ostrzeżenie wydał Główny Inspektorat Sanitarny. Sprawdź, jak rozpoznać zagrożoną partię i co zrobić, jeśli masz ten produkt w domu.
Świeżo i tanio – to hasła, którymi kusi wielu producentów. Ale co naprawdę zawiera plasterek wędliny z popularnej sieci Dino? Katarzyna Bosacka sprawdziła skład polędwicy rydzyńskiej. Efekt? Obraz, który może zaskoczyć.
Coraz boleśniej odczuwamy skutki drożyzny – w lipcu ceny wielu podstawowych produktów żywnościowych były zdecydowanie wyższe niż rok wcześniej. Najbardziej szokuje chyba cena soku pomarańczowego, za karton można zapłacić prawie 10 zł. Jednak istnieje kilka rozsądnych i sprytnych sposobów, by zamienić drogie produkty na tańsze alternatywy bez uszczerbku dla portfela ani dla zdrowia.Ceny soku pomarańczowego wzrosły przez ostatni rok aż o ponad 35–37 proc., sięgając średnio 9–9,8 zł za litr Z kolei np. jabłka czy woda, są znacznie tańsze i łatwo dostępne W wielu kategoriach żywnościowych notujemy spadki cen – cukier tańszy jest o 27–30 proc., ziemniaki o ok. 8 proc., mąka i twaróg również potaniały Warto strategicznie wybierać produkty sezonowe i lokalne, które często są tańsze i równie wartościowe, a także – czytać gazetki
Jogurt naturalny to jeden z najczęściej wybieranych produktów śniadaniowych. Stanowi źródło białka, wapnia i probiotyków, a w połączeniu z odpowiednimi przyprawami może stać się jeszcze skuteczniejszym wsparciem dla zdrowia i sylwetki.Jogurt z dodatkiem przypraw może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi i ograniczać napady głodu Niektóre przyprawy, jak kardamon czy cynamon, mają delikatne działanie termogeniczne, co może wspomagać metabolizm Połączenie tych składników może poprawiać trawienie i wspierać zdrowie jelit Taki posiłek daje uczucie sytości na dłużej i pomaga kontrolować wagę jako element zbilansowanej diety
W wielu domach zamrażarka pełni rolę spiżarni. Oprócz warzyw, owoców czy mięsa, często trafia tam także pieczywo. Dzięki temu można zawsze mieć pod ręką świeże bułki czy chleb, bez codziennych wizyt w piekarni. Ale czy takie rozwiązanie jest naprawdę zdrowe i bezpieczne? To warto wiedziećMrożenie pieczywa nie obniża wartości odżywczych, a jedynie zatrzymuje proces czerstwienia Badania pokazują, że w czasie mrożenia zmienia się struktura skrobi – staje się ona wolniej trawiona, co może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi Najlepiej mrozić pieczywo szczelnie zapakowane, w porcjach na raz, aby uniknąć chłonięcia zapachów z zamrażarki Optymalny czas przechowywania to do 3 miesięcy, później pieczywo traci walory smakowe Najzdrowszy sposób rozmrażania to temperatura pokojowa lub podgrzanie w piekarniku – unikajmy mikrofalówki
Kwaśne, aromatyczne i pełne koloru — porzeczki wracają na targi, gdy zaczyna się prawdziwe lato. Skrywają więcej witaminy C niż cytrusy, a badania pokazują, że regularnie jedzone mogą chronić układ krążenia. Zanim sezon się skończy, sprawdź, jak najlepiej wykorzystać ten polski superfoods.Sezon na porzeczki szczytuje w lipcu, a świeże owoce zbierzesz do końca sierpnia 100 g czarnych porzeczek to aż 181 mg witaminy C — aż trzy razy więcej niż w pomarańczy! Flawonoidy z porzeczki wspierają serce i obniżają „zły” cholesterol
Napoje roślinne są w niemal każdej kawiarni. Latte na sojowym to już nie jest tylko wybór mieszkańców dużych miast, ale napój, goszczący w co trzecim polskim domu. 22 sierpnia obchodzimy Dzień Mleka Roślinnego, w którym wraz z naukowcami przyglądamy się, czy to wartościowy produkt.
Ryba maślana (escolar) zachwyca delikatnym smakiem i kremową strukturą, przez co coraz częściej trafia na talerze w polskich restauracjach. Ma jednak swoją ciemną stronę — potrafi wywołać poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dlatego w wielu krajach jej sprzedaż została ograniczona lub zakazana. W Polsce nadal jest dostępna, ale eksperci zalecają ostrożność.Estry woskowe obecne w mięsie ryby mogą wywołać m.in. tłuszczową biegunkę (keriorrheę) Przepisy dotyczące ryby maślanej różnią się na świecie: Japonia zakazała jej sprzedaży, we Włoszech i UE wymagane jest szczegółowe oznakowanie i ostrzeżenia, a w USA obowiązuje jedynie poprawne podanie gatunku Część zaleceń branżowych sugeruje porcję maksymalnie 170 g i wybieranie kawałków bliżej ogona, by zmniejszyć ryzyko objawów
Kurkuma, znana ze swoich potencjalnych właściwości prozdrowotnych, zyskuje coraz większą popularność jako dodatek do diety i składnik suplementów. Coraz częściej pojawia się jednak pytanie, czy jej stosowanie – zwłaszcza w postaci suplementów – jest całkowicie bezpieczne.Kurkuma uchodzi za zdrową przyprawę. Niektórzy dodają ją do wszystkiegoW literaturze medycznej pojawia się coraz więcej doniesień o szkodliwości kurkumaLekarze i naukowcy zwracają uwagę na możliwe uszkodzenia serca i wątrobySpecjaliści przestrzegają przed suplementowaniem kurkuminy
Rosół to kwintesencja polskiej kuchni — niedzielny obiad u mamy, zapach dzieciństwa, talerz, który „stawia na nogi”. Klarowny, złocisty, doprawiony ziołami i warzywami, bywa pierwszą rzeczą, po którą sięgamy przy przeziębieniu i gorszym dniu. Nic dziwnego, że mamy na niego tysiąc patentów. Jeden z nich — bardzo popularny — według ekspertów lepiej sobie odpuścić.Rosół wspiera organizm, bo nawadnia, rozgrzewa i łagodnie traktuje przewód pokarmowy Mocno przypalona cebula wprowadza do zupy akrylamid, dlatego warto zrezygnować z tego nawyku Kolor i delikatną słodycz zapewni cała, dokładnie umyta cebula w łupinie bez opalania Smak bez ryzyka uzyskasz dzięki warzywom korzeniowym, ziołom i spokojnemu, długiemu gotowaniu
Współczesne problemy z tarczycą, zaburzenia cyklu, a nawet niepłodność, często mają swoje źródło w miejscu, o którym rzadko myślimy w kontekście hormonów – w jelitach. Dr Tadeusz Oleszczuk, ginekolog położnik i holista, w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl kładzie nacisk na to, że porządek w jelitach, a zwłaszcza w mikrobiocie, jest bazą dla prawidłowego funkcjonowania hormonalnego. Jak podał w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl, "jeśli ja zrobię porządek z tym głównie z mikrobiotą (...) żeby tam nie było nieszczelności jelit i stanów zapalnych", to cały system hormonalny zacznie działać prawidłowo.
Sezon na ogórki w pełni. Wielu z nas przygotowuje już smakołyki w słoikach, zajadamy się też tymi w świeżej wersji. Jednak większość z nas ma problem z przechowywaniem ogórków. Robimy to źle i sprawiamy, że psują się błyskawicznie. Podpowiadamy, jakie błędu nie popełniać przy przechowywaniu ogórków. Nie przechowuj ogórków w lodówce, zwłaszcza przy tylnej ściance – niska temperatura powoduje, że szybko tracą świeżość,Unikaj trzymania ogórków obok tych owoców i warzyw – wydzielany przez nie etylen przyspiesza psucie,Najlepiej przechowywać ogórki w suchym, zamkniętym pojemniku poza lodówką – np. w szafce lub na blacie.
Smażenie jest powszechnie stosowaną metodą przygotowywania potraw, zwłaszcza w wielu polskich domach. I choć trudno sobie wyobrazić kuchnię bez chrupiących kotletów czy placków z patelni, warto wiedzieć, że nie każdy tłuszcz nadaje się do wysokich temperatur. Wybór niewłaściwego oleju może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Postanowiliśmy więc sprawdzić, który olej do smażenia wypada najgorzej według sztucznej inteligencji. Odpowiedź może zaskoczyć. Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Kluczowe znaczenie ma tzw. punkt dymienia, czyli temperatura, w której olej zaczyna się rozkładać i wydzielać toksyczne związki.Smażenie na nieodpowiednich tłuszczach może prowadzić do powstawania toksycznych substancji, co zwiększa ryzyko chorób serca, miażdżycy oraz nowotworów.Sztuczna inteligencja wskazała, który olej jest najgorszy do smażenia pod kątem zdrowotnym. Niestety wielu Polaków używa go niezgodnie z jego przeznaczeniem!