Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo

bezpieczeństwo

dziecko w oknie życia Wieluń
13.03.2025 15:22 W wieluńskim oknie życia alarm rozległ się nad ranem. Znaleziono chłopczyka

W oknie życia prowadzonym przez siostry Antoninki znaleziono noworodka. Dzwonek rozległ się o 4 rano i wszystkich postawił na nogi. „Siostry zadzwoniły po policję i pogotowie. Dziecko zostało zabrane na badania do szpitala”.Chłopczyk, któremu dano na imię Józef, jest już piątym dzieckiem zostawionym w wieluńskim oknie życia.

toksyny z jedzenia
26.02.2025 10:42 Niszczą wątrobę i powodują raka. Najgorsze toksyny z jedzenia

Wiele produktów, które wykorzystujemy do przygotowywania lub przechowywani żywności, zawiera w sobie szkodliwe dla zdrowia substancje. Mogą uwalniać się wprost do jedzenia, wyrządzając szkody w naszym organizmie. Przykładowo, ftalany obecne w opakowaniach, rozregulowują gospodarkę hormonalną, a bisfenol A przyczynia się do chorób układu krążenia. Warto mieć świadomość w tym zakresie, by wybierać takie produkty, które są dla nas bezpieczne. 

GIS - sól - ostrzeżenie
21.02.2025 11:21 Kolejny toksyczny produkt wycofany ze sprzedaży. GIS alarmuje, by nie spożywać

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W przebadanej partii soli sezamowej wykryto obecność toksyn, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Sprawdź koniecznie opakowania produktów, które trzymasz w kuchennych szafkach.

mysz na pieczywie - sklep
12.02.2025 09:28 Po półkach z pieczywem chodziła mysz. Natychmiastowa reakcja sanepidu

W jednym ze sklepów znanej sieci dyskontów spożywczych klient sfotografował mysz chodzącą po pieczywie. O tym zdarzeniu natychmiast został poinformowany sanepid. Sklep zamknięto i nałożono na niego mandat. Aktualnie trwają procedury związane z dokładnym czyszczeniem powierzchni. 

Rossmann - martwe pszczoły
06.02.2025 11:18 Rossmann prosi o zwrot popularnego produktu. Wykryto w nim martwe pszczoły

Rossmann wydał dwa komunikaty. Informuje w nich o poważnych wadach produktów spożywczych, które dostępne są w ofercie sieci: „Prosimy wszystkich klientów o niespożywanie i zwrot do najbliższego sklepu”. „Traktujemy ten incydent bardzo poważnie”.W dwóch produktach dostępnych w Rossmannie wykryto ciała obce, a w tym martwe pszczoły. Czym grozi ich spożycie?

toksyczna roślina - orzechy nerkowca
02.02.2025 10:00 Wybrano najbardziej trującą roślinę roku. Może powodować alergie i oparzenia, a jemy codziennie

Te orzechy należą do naszych ulubionych. Są delikatne i niezbyt twarde i dobrze smakują nawet bez soli, czy innych przypraw. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, a także jako składnik przeróżnych dań, zwłaszcza kuchni tajskiej lub indyjskiej.Co ciekawe, pochodzą z rośliny, która zdobyła ostatnio niezbyt zaszczytny tytuł – najbardziej trującej rośliny roku. I rzeczywiście, istnieje ryzyko zatrucia się tymi orzechami. Warto zdawać sobie z tego sprawę. 

Salmonella na skorupkach jaj
29.01.2025 09:25 Salmonella na powierzchni skorupek jaj. GIS ostrzega – nie należy spożywać

W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która systematycznie przeprowadza kontrole żywności, wykryto bakterie Salmonella Spp. na powierzchni skorupek jaj. GIS wydał ostrzeżenie publiczne w tej sprawie.Spożycie zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza bez obróbki termicznej, grozi poważnym zatruciem pokarmowym. O jaki konkretnie produkt chodzi?

sałata gotowa do spożycia - bakterie
28.01.2025 10:09 Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia

Rukola, roszponka, szpinak, albo miks różnych sałat, zapakowane w estetyczne torebki lub plastikowe pojemniki, to bardzo wygodne rozwiązanie. W takiej formie dostępne są w sklepach i często po nie sięgamy, tym bardziej że są już umyte i gotowe do spożycia.W domu wystarczy wysypać je do miski i skomponować sałatkę. Czyż to nie wspaniałe? Jak się okazuje – niezupełnie. W tak zapakowanych warzywach mogą kryć się groźne dla zdrowia toksyny.

kleszcze się obudziły
23.01.2025 15:28 Kleszcze już wyszły na żer. Leśnicy ostrzegają przed zagrożeniem

Jak jest zima, to musi być zimno. A kiedy jest ciepło, tak jak teraz, może z tego wyniknąć sporo niepożądanych sytuacji. Nie tylko wirusy wolą, kiedy temperatury są wyższe. Budzą się również kleszcze.Leśnicy już ostrzegają, by uważać podczas spacerów. Pamiętajmy o odpowiednim ubraniu, środkach zabezpieczających i o dokładnym oglądaniu ciała po powrocie do domu. Możemy ustrzec się w ten sposób przed niebezpieczną chorobą. 

BPA zakazane
23.01.2025 10:29 Szkodliwe chemikalia w puszkach z jedzeniem. Po latach zostały zakazane

Komisja Europejska wprowadziła zakaz stosowania bisfenolu A w materiałach mających kontakt z żywnością. Jest to substancja o potwierdzonej szkodliwości dla ludzkiego zdrowia. Jak wynika z licznych badań, BPA może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak niepłodność, otyłość, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia rozwoju płodu, a nawet nowotwory.Ponieważ substancja ta jest powszechnie stosowana w przeróżnych opakowaniach żywności, jak puszki czy kartony, można się spodziewać sporych zmian na tym polu w niedalekiej przyszłości.

Paragony zawierają BPA - zostaną wycofane?
23.01.2025 07:00 Paragony fiskalne zawierają dużo szkodliwego dla zdrowia BPA. Eksperci chcą, by wycofano je z użytku

W paragonach obecna jest niebezpieczna substancja – bisfenol A, czyli BPA. Stanowi ona dla nas zagrożenie, a zwłaszcza dla tych osób, które pracują np. w kasach, gdzie nieustannie mają kontakt z paragonami.BPA to substancja endokrynnie czynna, co oznacza, że zakłóca działanie hormonów, a zwłaszcza estrogenu. Może to prowadzić do licznych problemów zdrowotnych, w tym do nowotworów. Krajowa Sekcja Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” zapowiedziała, że wystąpi o wycofanie ich z użycia.

toksyczny papier do pieczenia
17.01.2025 08:57 Ten papier jest toksyczny. Nigdy nie piecz na nim w ten sposób

Jest wygodny, dzięki niemu sprzątanie ograniczone jest do minimum. Papier do pieczenia zdecydowanie ma swoich fanów i fanki! Ale – istnieje pewne ryzyko związane z jego stosowaniem.  Okazuje się, że w pewnych warunkach może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Najbardziej istotna jest tu temperatura, w której pieczemy potrawy.