Pacjenci.pl Zdrowie Jak spowolnić starzenie się skóry? Jakich nawyków unikać i jaką wprowadzić dietę?
canva

Jak spowolnić starzenie się skóry? Jakich nawyków unikać i jaką wprowadzić dietę?

21 marca 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Starzenie się to proces nieodwracalny, którego nie jesteśmy w stanie zatrzymać. Możemy jednak go spowolnić i dłużej zachować młody wygląd oraz lepsze samopoczucie. Aby to zrobić, powinniśmy zrezygnować ze szkodliwych nawyków i zadbać o prawidłową dietę.

Nawyki, które powodują szybsze starzenie się skóry

Nasza skóra zaczyna się starzeć około 25. roku życia. Jej wygląd zależy od genów, ale także od naszego stylu życia. Niektóre nawyki mają szczególnie szkodliwe działanie na skórę, przyspieszając proces jej starzenia.

Nadmierne opalanie się i brak ochrony przeciwsłonecznej

Pod wpływem działania promieniowania UV na komórki skóry, wytwarzane są substancje zwane wolnymi rodnikami. Mogą one zmieniać DNA i strukturę komórek, prowadząc do osłabienia ich odporności oraz do raka skóry. Wolne rodniki powodują także destrukcję elastyny i kolagenu, białek odpowiedzialnych za młody wygląd skóry. Pamiętajmy, że opalenizna to nic innego jak reakcja obronna organizmu, która polega na wytworzeniu barwnika - melaniny w celu ochrony komórek i tkanek przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Palenie papierosów

Dym tytoniowy prowadzi do uszkodzenia DNA oraz produkcji wolnych rodników w skórze. Wolne rodniki powodują utratę elastyczności skóry i pojawianie się zmarszczek oraz przebarwień. Skóra staje się wysuszona i zrogowaciała, a naczynia krwionośne ulegają uszkodzeniu. Palenie papierosów powoduje zaburzenia mikrokrążenia w naczyniach krwionośnych, przez co komórki skóry są niedotlenione i słabiej odżywione. Ponadto substancje obecne w dymie tytoniowym obniżają poziom witamin A, C i E, odpowiedzialnych za utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Palenie tytoniu ma także znaczący wpływ na metabolizm hormonów płciowych, zwłaszcza estrogenów, zmniejszając ich stężenie i biodostępność. Obniżenie poziomu estrogenów powoduje większą suchość skóry oraz zmniejszenie ilości włókien kolagenowych.

Niedobory snu

Podczas snu odbywa się intensywna regeneracja wszystkich komórek naszego organizmu. Nocą komórki skóry regenerują się kilkukrotnie szybszej niż w ciągu dnia. Kiedy śpimy, produkowany jest kolagen, który zwiększa jędrność skóry, a także poprawia się jej ukrwienie. Według badań, niedobory snu prowadzą do zwiększonego poziomu kortyzolu, hormonu stresu, który zaburza syntezę kolagenu, tym samym prowadząc do wiotczenia skóry i powstawania zmarszczek.

Brak aktywności fizycznej

Aktywność fizyczna jest niezbędna, aby dotlenić i ujędrnić naszą skórę. Ruch zwiększa przepływ krwi, co pomaga transportować tlen i składniki odżywcze do komórek skóry , a także usuwać zbędne produkty przemiany materii, m.in. wolne rodniki.

Projekt bez tytułu - 2023-03-21T002153.379.png

Smaczniejsza i zdrowsza kawa, czyli 5 naturalnych dodatków do kawy. Dodają smaku, a nie kalorii
Co blokuje działanie witaminy D? Z czym ją przyjmować, a z czym nie?

Nadmiar cukrów i tłuszczów trans w diecie

Cukry oraz tłuszcze trans uwalniają wolne rodniki oraz powodują stan zapalny, co prowadzi do szybszego starzenia się skóry. Ponadto cukry prowadzą do uszkodzeń białek kolagenu i elastyny , wskutek czego dochodzi do utraty jędrności i wiotczenia skóry. Należy także unikać nadmiaru soli w diecie, gdyż będzie powodować odwodnienie skóry, co sprzyja powstawaniu zmarszczek.

Dieta młodości, czyli co jeść, żeby cieszyć się zdrową i młodą skórą?

Dieta młodości to przede wszystkim produkty bogate w witaminy: A, E, C, B, a także cynk i selen.

Produkty bogate w witaminę A: jaja, masło, brokuły, papryka, marchew, dynia, jarmuż, wątróbka

Produkty bogate w witaminę E: orzechy, migdały, pestki słonecznika, pestki dyni, awokado, oleje roślinne

Produkty bogate w witaminę C: papryka, pietruszka, jarmuż, porzeczki, truskawki, kiwi, kiszona kapusta, brukselka, kalafior, brokuły

Produkty bogate w witaminę B: jaja, drób, grzyby, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, nasiona słonecznika, wątróbka, dziki łosoś, pstrąg, orzechy, brązowy ryż, kasza gryczana

Produkty bogate w cynk i selen: tłuste ryby morskie, owoce morza, podroby, soczewica, fasola, groch, grzyby, jaja, orzechy, pestki dyni i słonecznika

Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta
Dlaczego warto jeść orzechy? Wystarczy garść dziennie, aby chronić się przed zawałem i udarem!
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko