Pacjenci.pl

canva.com

Dlaczego warto jeść orzechy? Wystarczy garść dziennie, aby chronić się przed zawałem i udarem!

20 Marca 2023

Autor tekstu:

Joanna Kamińska

Według badań, wszystkie odmiany orzechów są cennym źródłem składników odżywczych i stanowią zdrową przekąskę, o ile nie zawierają dodatku soli czy cukru. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? 

Co znajdziemy w orzechach?

Orzechy to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi: 

  • zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe
  • białko
  • błonnik 
  • witaminy K, E, B1
  • kwas foliowy
  • składniki mineralne: magnez, selen, potas, miedź
  • antyoksydanty

Projekt bez tytułu - 2023-03-20T145207.382.png

figura

Tak odróżnisz nadwagę od otyłości. Wiele osób błędnie je ze sobą myli

CZYTAJ DALEJ
mózg

Czy udar mózgu może się powtórzyć? Jak powinna wyglądać profilaktyka udaru?

CZYTAJ DALEJ

Wpływ orzechów na układ krążenia

Orzechy działają przeciwzapalnie, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Badania kliniczne potwierdzają, że garść orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 20 – 30 procent!” - powiedział specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny dr n. med. Marcin Wełnicki. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca codzienne spożywanie około 30 gramów niesolonych orzechów. Na szczególną uwagę zasługują orzechy włoskie, które wykazują wyjątkowo korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. 

Czy orzechy są kaloryczne?

Garść orzechów (30 g) w zależności od ich rodzaju zawiera około 180 – 330 kcal. Pomimo wysokiej kaloryczności, orzechy są zalecane także w diecie osób z nadwagą i otyłością. Ważne, aby spożywać ich odpowiednią ilość oraz unikać tych, które mają dodatki soli, cukru, miodu czy tłuszczu.

Orzechy są wartościowym źródłem białka, błonnika pokarmowego i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozwalają utrzymać uczucie sytości na dłużej i pomagają w zminimalizowaniu uczucia głodu, co sprzyja odchudzaniu. Orzechy są bogate w tłuszcze, ale  przede wszystkim w nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo pożądane w naszej diecie. Według badań, umiarkowane spożywanie orzechów może zmniejszać ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a także nadwagi i otyłości. 

śledź

Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta

CZYTAJ DALEJ
miazdzyca

Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie. Ekspert tłumaczy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

dieta - pacjenci

Podobne artykuły

Zdrowie

Farmakologiczne leczenie zaburzeń osobowości – czy to bezpieczne?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Jak odróżnić ostrą niewydolność serca od przewlekłej?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nadciśnienie tętnicze - rodzaje, objawy, leczenie, profilaktyka. Ekspert tłumaczy
Czytaj więcej >

Zdrowie

Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nieleczenie cukrzycy to poważny błąd! Nasz ekspert wyjaśnia dlaczego.
Czytaj więcej >

Zdrowie

EKG - badanie które może uratować życie. Dlaczego jest tak ważne?
Czytaj więcej >
Joanna Kamińska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Zdrowie

Zdrowie

Joanna Kamińska

Siemię lniane — jakie ma właściwości i na co pomaga?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Koronarografia, czyli inwazyjne badanie diagnostyczne choroby wieńcowej — na czym polega?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Joanna Kamińska

Cała prawda o suplementach diety w rozmowie z dietetykiem. Wszystko, co warto wiedzieć!
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Afazja po udarze mózgu – co to jest i jakie ma objawy?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Wczesne objawy nadciśnienia. Jak je rozpoznać?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Czytaj więcej >