Co blokuje działanie witaminy D? Z czym ją przyjmować, a z czym nie?
Witamina D pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Pozwala zachować mocne i zdrowe kości oraz zęby, a także prawidłowo funkcjonujący układ krążenia i układ nerwowy. Okazuje się, że pewne czynniki mogą znacznie obniżać jej skuteczność, co sprawia, że witamina ta nie działa tak, jak powinna nawet przy jej codziennej suplementacji. Warto wiedzieć, jak poprawnie przyjmować witaminę D i jakich błędów nie popełniać.
Jaką rolę pełni witamina D?
Witamina D jest niezbędna, aby utrzymać prawidłową strukturę kośćca. Odpowiada za kształtowanie się zębów i kości u dzieci oraz u dorosłych. Bierze udział w mineralizacji tkanki kostnej i regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej. Odgrywa kluczową rolę w procesie wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego do kości. Niedobór witaminy D u osób dorosłych może powodować osteoporozę, natomiast u dzieci krzywicę.
Witamina D wspiera naszą odporność dzięki pobudzaniu komórek do wytwarzania przeciwciał chroniących układ odpornościowy. Ma również korzystny wpływ na układ nerwowy oraz układ krwionośny. Pomaga w utrzymaniu zdrowych mięśni i stawów, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zawału serca i udaru mózgu.
Badania wykazały związek między niskim poziomem witaminy D a zaburzeniami pracy mózgu (problemy z pamięcią, orientacją i uczeniem się). Jej niedobór powiązano też ze zwiększonym ryzykiem demencji, w tym choroby Alzheimera. Deficyt witaminy D może także przyczyniać się do rozwoju depresji.
Witamina D stymuluje wydzielanie insuliny i pomaga utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi.
Według badań, witamina D pełni ważną rolę w zapobieganiu niektórych nowotworów, m.in. raka prostaty, raka piersi i raka jelita grubego.
Ta choroba długo przebiega bezobjawowo - mówi Agata Skwarek-Szewczyk, specjalistka reumatologii Główne zasady diety w osteoporozie. Te produkty powinniśmy jeść jak najczęściejDo osłabia, a co wzmacnia działanie witaminy D?
Witamina D, aby działać efektywnie potrzebuje innych mikroelementów. Jest to między innymi magnez i cynk. Deficyty tych składników powodują jej zmniejszoną aktywność.
Blokadą dla witamy D jest nadwaga i otyłość. Nadmierna tkanka tłuszczowa pochłania witaminę D, zmniejszając jej wchłanianie do krwiobiegu.
Wchłanianie witaminy D zmniejszają kremy z filtrem przewciwsłonecznym. Jak najbardziej należy je stosować, gdyż chronią naszą skórę przed poparzeniami i nowotworem. Warto jednak podkreślić, że spędzanie czasu na słońcu nie oznacza, że nie jesteśmy narażeni na niedobór witaminy D.
Pamiętajmy, aby przyjmować witaminę D w trakcie posiłku z obecnością tłuszczy (oleje roślinne, mięso, tłuste ryby, awokado, orzechy). W przeciwnym razie jej przyswajalność będzie mniejsza. Witamina ta rozpuszczalna jest w tłuszczach, dlatego dodatek tłuszczu z pożywienia ułatwia jej wchłanianie.
Przyjmowanie witamy D razem z innymi witaminami może zmniejszać jej przyswajanie. Mowa tu między innymi o witaminach A i E. Jeśli przyjmujemy te witaminy, lepiej spożywać je osobno i nie nie łączyć ich z witaminą D.
Jaka dawka witaminy D jest zalecana?
„Aby wyprodukować odpowiednie ilości witaminy D, powinniśmy wystawiać na słońce minimum 18 - 20 procent powierzchni ciała. Jeżeli unikamy promieni słonecznych, powinniśmy suplementować witaminę D przez cały rok. W Polsce to jest przedział między 800 a 2000 jednostek. Na początku warto sprawdzić, jaki mamy jej poziom i dostosować dawki indywidualnie, najlepiej pod kontrolą lekarską. Najwcześniej po 2-3 miesiącach od rozpoczęcia suplementacji, należy przeprowadzić kontrolę, czy poziom witaminy jest dobrze wyrównany, czy potrzeba większych, czy też mniejszych stężeń.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych.