Pacjenci.pl Zdrowie Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie? Wiele osób może być zaskoczonych
canva

Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie? Wiele osób może być zaskoczonych

27 marca 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC) na podstawie oceny zawartości najważniejszych dla zdrowia składników odżywczych, opublikowało listę najzdrowszych warzyw świata. Przedstawiamy te, które znalazły się w pierwszej dziesiątce. Co zyskało miano najzdrowszego warzywa świata? Możecie być zaskoczeni!

Miejsca 10 - 8

10. Kapusta

Kapusta to bomba witaminowa, bogata w duże ilości witaminy C i rutyny. Zawiera także witaminy z grupy B, A, E i K. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas i żelazo. Kapusta posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające układ odpornościowy. Jest polecana przy przeziębieniu i gorączce, ponieważ pomaga „zbić” gorączkę.

9. Sałata rzymska

Sałata rzymska jest cennym źródłem witaminy C, a także witamin B1, B2, PP, K i A. Witaminy A i C to silne antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Mają zbawienny wpływ na kondycję skóry, zapobiegając pojawianiu się zmarszczek i przebarwień. Sałata rzymska to również bogactwo składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo. Ze względu na obecny w niej kwas foliowy, jest zalecana kobietom w ciąży. Zawiera także duże ilości beta - karotenu, który ma korzystny wpływ na wzrok i układ odpornościowy. Mało kto wie, że zawartość beta-karotenu w sałacie rzymskiej jest wyższe niż w marchewce.

8. Natka pietruszki

Liście pietruszki należą do produktów o największej ilości witaminy C. Spożycie garści posiekanej pietruszki pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Natka pietruszki to także bogate źródło żelaza i kwasu foliowego, które wraz z witaminą C tworzą zgrane trio do walki z anemią. Pietruszka ze względu na dużą zawartość żelaza jest polecana w diecie weganom i wegetarianom. Znajdziemy w niej także duże ilości magnezu i witaminy A, która ma zbawienny wpływ na wzrok i na skórę. Spożywanie pietruszki wspiera pracę układu odpornościowego, a także poprawia trawienie. Ponadto pietruszka wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Projekt bez tytułu - 2023-03-26T005350.624.png

Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta
Dieta przeciwzapalna - Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?

Miejsca 7 - 4

7. Sałata masłowa

Sałata masłowa to bogate źródło składników mineralnych, takich jak potas, żelazo i wapń. Znajdziemy w niej także bardzo dużo witaminy K oraz znaczne ilości witamin z grupy B. Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i przyswajanie wapnia, który jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów. Sałata masłowa to również cenne źródło witamin A, E i C, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Spożywanie sałaty masłowej pomaga ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca i chorobę Alzheimera. Ponadto pozwala zachować młody wygląd skóry.

6. Cykoria

Cykoria to cenne źródło witamin z grupy B oraz witamin A, E i K. Znajdziemy w niej także składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, cynk, selen, magnez, fosfor i miedź. Cykoria jest zaleca w diecie również ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego oraz spore ilości kwasu foliowego. Ze względu na obecną w niej inulinę, zaliczana jest do naturalnych prebiotyków, mających zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową. Cykoria wykazuje także działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera pracę nerek. Zawarty w cykorii beta-karoten poprawia stan skóry i opóźnia pojawianie się zmarszczek.

5. Szpinak

Szpinak to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A i C oraz beta-karoten i magnez. To także doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, miedź i mangan. Spożywanie szpinaku ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Ponadto obecne w nim karotenoidy działają ochronnie na narząd wzroku i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Szpinak zawiera duże ilości witaminy K, która wspiera utrzymanie prawidłowej struktury kości i zębów. To także cenne źródło kwasu foliowego, który bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych organizmu.

4. Burak ćwikłowy

Główną zaletą buraka ćwikłowego jest duża zawartość silnych przeciwutleniaczy - betacyjanów, które są zalecane w dietach przeciwnowotworowych. To właśnie dzięki nim burak ma czerwono-fioletową barwę i jest uznawany za jedno z najważniejszych warzyw w zwalczaniu raka. Burak ćwikłowy to także źródło pektyn, które regulują krzepnięcie krwi i obniżają poziom złego cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Znajdziemy w nim także witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas, żelazo, cynk. Burak ćwikłowy posiada właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu zapobiega zakwaszaniu przewodu pokarmowego i sprzyjają detoksykacji organizmu.

Pierwsza 3!

3. Boćwina

Boćwina, inaczej burak liściowy to cenne źródło witamin A i K1. Spożycie 100 gramów liści boćwiny przekracza trzykrotnie dzienne zapotrzebowanie na witaminę A! Jest ona niezbędna dla utrzymania prawidłowego wzroku i zdrowego stanu skóry, a także wspiera pracę układu odpornościowego. Z kolei witamina K1 odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz za utrzymanie zdrowych kości i zębów. Boćwina to również cenne źródło składników mineralnych, takich jak magnez, mangan i miedź oraz przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki i chronią organizm przed stanami zapalnymi i nowotworami. Dzięki dużej zawartości składników mineralnych i antyoksydantów, boćwina reguluje poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Obecny w niej błonnik pokarmowy ma pozytywny wpływ na procesy trawienia, reguluje perystaltykę jelit oraz zmniejsza stany zapalne w przewodzie pokarmowym.

2. Kapusta pekińska

Kapusta pekińska jest cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu i minerałów, szczególnie wapnia, żelaza i manganu. Znajdziemy w niej także glukozynolany, związki o działaniu przeciwnowotworowym. Obecna w kapuście pekińskiej witamina A pozwala zachować zdrowy wzrok i młody wygląd skóry, a witamina C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Ze względu na właściwości przeciwzapalne, kapusta pekińska zalecana jest w diecie osób z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne, m.in. w kierunku Helicobacter pylori, bakterii wywołującej wrzody żołądka i dwunastnicy. Kapusta pekińska ma również pozytywny wpływ na pracę pracę układu krwionośnego i pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi.

1. Rukiew wodna

Rukiew wodna to wielka bomba witaminowa! Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, zalecana jest w diecie osób z awitaminozą. Znajdziemy w niej witaminy: K, A, E, C i witaminy z grupy B (B3, B6, B2, B1) oraz minerały: potas, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk, fosfor, sód, selen, miedź. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, takich jak beta-karoten oraz witaminy A, C, E, rukiew wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe. Ponadto jest najbogatszym znanym źródłem glukozynolanów, związków o działaniu przeciwnowotworowym. Według naukowców, może wspierać procesy ochronne organizmu przed rozwojem komórek rakowych. Rukiew wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjnie, wykrztuśne i żółciopędne. Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego, nerwowego i krwionośnego.

Jeśli chcesz napisać do redakcji portalu Pacjenci.pl, podajemy kontakt: redakcja@pacjenci.pl

Projekt bez nazwy - 2023-12-09T131055.622.png

Czy ser żółty jest zdrowy? Jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja