Pacjenci.pl

canva.com

Czy ser żółty jest zdrowy? Jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?

20 Marca 2023

Autor tekstu:

Joanna Kamińska

Ser żółty to jeden z najczęściej spożywanych przetworów mlecznych w Polsce. Amatorów sera w naszym kraju nie brakuje. Bez wątpienia jest to znakomite źródło białka, ale to nie jedyna jego właściwość. Jakie są zalety i wady sera żółtego i czy warto mieć go w swojej diecie? 

Właściwości zdrowotne sera żółtego

Ser żółty jest najważniejszym źródłem wapnia spośród wszystkich przetworów mlecznych. Wapń to ważny składnik mineralny, który jest niezbędny do utrzymania mocnych i zdrowych kości, zębów oraz paznokci. Ser to także bogate źródło białka, jednego z głównych elementów budulcowych komórek naszego organizmu. 

Okazuje się, że spożywanie sera żółtego może mieć pozytywny wpływ na nasz nastrój. Dzieje się tak za sprawą obecnego w serze tryptofanu, substancji, która wspiera wydzielanie serotoniny, hormonu szczęścia. 

Właściwości sera żółtego: 

  • bogate źródło wapnia i białka 
  • źródło minerałów: fosforu, cynku, miedzi, magnezu
  • źródło witamin z grupy B (B2, B12) 
  • źródło witamin: A, D, K 
  • źródło tryptofanu, który wspiera wydzielanie serotoniny

Projekt bez tytułu - 2023-03-16T180937.444.png

kawa

Smaczniejsza i zdrowsza kawa, czyli 5 naturalnych dodatków do kawy. Dodają smaku, a nie kalorii

CZYTAJ DALEJ
witamina D

Co blokuje działanie witaminy D? Z czym ją przyjmować, a z czym nie?

CZYTAJ DALEJ

Kto powinien unikać żółtego sera?

Ser żółty należy do produktów wysokokalorycznych. Jego największą wadą jest to, że zawiera spore ilości soli i szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. 100 g sera żółtego to około 20 - 40 g tłuszczu i około 250-500 kcal. Do najtłustszych serów należą: parmezan, ementaler, cheddar, a także sery dojrzewające. W serze znajdziemy także duże ilości sodu, który w nadmiarze jest szkodliwy. 

W codziennej diecie sera żółtego powinny unikać osoby, którego cierpią na takie schorzenia, jak m.in. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroby serca, otyłość. 

Jaki ser wybrać? Jak nie dać się oszukać?

Przede wszystkim należy sprawdzić skład produktu. Wybierajmy sery o krótkim i prostym składzie. Najlepszy będzie taki, który zawiera: mleko, kultury bakterii, podpuszczkę i sól.

W składzie sera mogą znaleźć się także: naturalny konserwant lizozym (E1105), chlorek wapnia (E509), naturalny barwnik annato (E160b). Unikajmy produktów, które zawierają substancje konserwujące takie jak azotan potasu i azotan sodu. 

Warto podkreślić, że nazwa „ser” jest chroniona prawem Unii Europejskiej. Wszelkie wyroby seropodobne nie mogą więc jej używać. Marketingowcy stosują jednak sprytne sztuczki, aby zachęcić konsumentów. Produktom seropodobym nadawane są nazwy typu: „plasterki serowe”, „podlaski” bez słowa „ser” czy też „ser typu gouda” zamiast „ser gouda”. Warto mieć to na uwadze. Wyrób seropodobny poznamy też po składzie, który będzie zawierał m.in. tłuszcze roślinne, mleko w proszku, soję, karagen czy łój. 

gluten

Czy gluten jest szkodliwy dla każdego? Cała prawda o glutenie

CZYTAJ DALEJ
wzdęcia

Kiedy nadmiar błonnika powoduje wzdęcia i zaparcia? Jak uniknąć dyskomfortu?

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

dieta - pacjenci

Podobne artykuły

Zdrowie

Farmakologiczne leczenie zaburzeń osobowości – czy to bezpieczne?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Jak odróżnić ostrą niewydolność serca od przewlekłej?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nadciśnienie tętnicze - rodzaje, objawy, leczenie, profilaktyka. Ekspert tłumaczy
Czytaj więcej >

Zdrowie

Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nieleczenie cukrzycy to poważny błąd! Nasz ekspert wyjaśnia dlaczego.
Czytaj więcej >

Zdrowie

EKG - badanie które może uratować życie. Dlaczego jest tak ważne?
Czytaj więcej >
Joanna Kamińska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Zdrowie

Zdrowie

Joanna Kamińska

Siemię lniane — jakie ma właściwości i na co pomaga?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Koronarografia, czyli inwazyjne badanie diagnostyczne choroby wieńcowej — na czym polega?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Joanna Kamińska

Cała prawda o suplementach diety w rozmowie z dietetykiem. Wszystko, co warto wiedzieć!
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Afazja po udarze mózgu – co to jest i jakie ma objawy?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Wczesne objawy nadciśnienia. Jak je rozpoznać?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Czytaj więcej >