Pacjenci.pl

canva.com

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania

21 Marca 2023

Autor tekstu:

Joanna Kamińska

Większość z nas spotkało się z informacją, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu i może nawet prowadzić do choroby Alzhaimera. Czy rzeczywiście takie połączenie jest niezdrowe? 

Jaki związek wytwarza się w herbacie z cytryną?

Krzewy herbaciane rosną w glebie bogatej w aluminium, czyli glin, który kumuluje się w liściach. Pierwiastek ten występuje powszechnie w glebie, skąd przenika także do innych roślin, które spożywamy. Niewielkie ilości aluminium znajdują się również w suszu herbacianym. Glin jest nierozpuszczalny w wodzie, więc podczas zaparzania herbaty może przenikać do napoju w bardzo śladowych ilościach. Szkodliwa dla nas substancja pozostaje w fusach, które wyrzucamy. 

Kwas cytrynowy zawarty w cytrynie posiada zdolność do wiązania glinu, tworząc szkodliwy cytrynian glinu, który jest rozpuszczalny w wodzie i przyswajalny przez organizm człowieka. Według naukowców, cytrynian glinu może osadzać się w tkankach i oddziaływać negatywnie na nasz organizm, jednak nie ma badań potwierdzających, że herbata z cytryną stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia czy życia. 

Projekt bez tytułu - 2023-03-21T184958.242.png

orzechy

Dlaczego warto jeść orzechy? Wystarczy garść dziennie, aby chronić się przed zawałem i udarem!

CZYTAJ DALEJ
kawa

Smaczniejsza i zdrowsza kawa, czyli 5 naturalnych dodatków do kawy. Dodają smaku, a nie kalorii

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować herbatę z cytryną, żeby nie była szkodliwa?

Istnieje skuteczny sposób, aby zminimalizować ryzyko tworzenia się cytrynianu glinu w naszej herbacie. Związek ten powstaje w momencie, kiedy dodajemy cytrynę do herbaty w obecności fusów czy torebki. Jeśli włożymy owoc do naparu bez fusów czy po wyjęciu torebki, reakcja nie zajdzie. Glin pozostaje w liściach, więc kwas cytrynowy nie będzie miał z czym reagować. Jeśli w taki sposób przygotujemy napój, możemy cieszyć się smakiem herbaty z cytryną bez obaw o nasze zdrowie. 

Jak zmniejszyć ekspozycję na glin w herbacie?

Im starsza jest roślina, tym większą ma zawartość glinu, ponieważ pierwiastek ten kumulował się w liściach przez dłuższy okres czasu. Warto więc wybierać dobrej jakości herbatę z młodszych liści. Zazwyczaj te najtańsze pochodzą ze starych liści o wyższym stężeniu glinu. 

śledź

Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta

CZYTAJ DALEJ
dieta

Dieta przeciwzapalna - Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

zdrowiedieta - pacjenci

Podobne artykuły

Zdrowie

Farmakologiczne leczenie zaburzeń osobowości – czy to bezpieczne?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Jak odróżnić ostrą niewydolność serca od przewlekłej?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nadciśnienie tętnicze - rodzaje, objawy, leczenie, profilaktyka. Ekspert tłumaczy
Czytaj więcej >

Zdrowie

Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nieleczenie cukrzycy to poważny błąd! Nasz ekspert wyjaśnia dlaczego.
Czytaj więcej >

Zdrowie

EKG - badanie które może uratować życie. Dlaczego jest tak ważne?
Czytaj więcej >
Joanna Kamińska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Zdrowie

Zdrowie

Joanna Kamińska

Siemię lniane — jakie ma właściwości i na co pomaga?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Koronarografia, czyli inwazyjne badanie diagnostyczne choroby wieńcowej — na czym polega?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Joanna Kamińska

Cała prawda o suplementach diety w rozmowie z dietetykiem. Wszystko, co warto wiedzieć!
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Afazja po udarze mózgu – co to jest i jakie ma objawy?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Wczesne objawy nadciśnienia. Jak je rozpoznać?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Czytaj więcej >