Jedz codziennie jedno awokado, a tak wpłynie na Twoje zdrowie. Jeden owoc, a tyle korzyści!
Choć nie każdy o tym wie, awokado to owoc. Jest często uznawane za warzywo, ponieważ nie zawiera cukrów prostych i jego smak nie jest typowy dla owoców. Awokado można przyrządzać na różne sposoby i na prawdę warto dodać je do swojego jadłospisu. Jedno awokado dziennie to mnóstwo korzyści dla organizmu!
Co znajdziemy w awokado?
Awokado to bogactwo cennych składników odżywczych. Zawiera duże ilości witamin i minerałów oraz zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
W awokado znajdziemy między innymi:
- witaminy: A, E, K, C, B2, B3, B6;
- minerały: wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, sód, fosfor;
- kwas foliowy;
- luteinę;
- fitoskładniki;
- kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6;
- błonnik pokarmowy.
Wspiera układ krążenia i układ trawienia oraz usprawnia pracę mózgu
Pomaga chronić przed chorobami układu krążenia
Tłuszcze obecne w awokado w około 75% stanowią zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które są pożądane w diecie. Jedną z ich głównych funkcji jest regulowanie poziomu cholesterolu we krwi, chroniąc układ krążenia przed poważnymi chorobami, takimi jak m.in. miażdżyca, hipercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze.
Może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera
Awokado dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E, usprawnia pracę mózgu, poprawia koncentrację i pamięć. Regularnie spożywanie tego owocu może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Wspiera pracę układu trawienia
Awokado jest bogate w błonnik, dzięki czemu wykazuje dobroczynne działanie na układ trawienny. Zapobiega zaparciom, wspomaga wchłanianie substancji odżywczych w jelitach, a także wspiera pracę wątroby.
Reguluje poziom glukozy we krwi, działa antynowotworowo i wspiera narząd wzroku
Reguluje poziom glukozy we krwi
Awokado charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, a ponadto wykazuje działanie regulujące poziom glukozy we krwi, dlatego zalecane jest w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Wykazuje działanie antynowotworowe
Fitoskładniki obecne w miąższu awokado wykazują działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych. Związki te naprawiają szkody spowodowane przez wolne rodniki oraz stymulują układ odpornościowy i systemy obronne organizmu.
Wspiera narząd wzroku
Awokado, dzięki dużej zawartości luteiny i witamin: A, E i C, wspiera funkcjonowanie narządu wzroku. Luteina to związek z grupy karotenoidów, znany głównie ze swojego dobroczynnego działania na wzrok. Badania naukowe dowiodły, że jej największe ilości znajdują się właśnie w awokado!
Dla par starających się o dziecko
Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego (kluczowego składnika dla rozwoju układu nerwowego płodu), awokado zalecane jest w diecie przyszłych mam. Kwas foliowy wykazuje również pozytywne działanie na męską płodność, dlatego awokado to także produkt rekomendowany w diecie mężczyzn.