Kapusta kiszona nie jest dla wszystkich. Te osoby powinny jej unikać
W sezonie jesienno-zimowym kiszona kapusta jest jedną z najcenniejszych potraw. Niskokaloryczna, stanowiąca bogate źródło składników mineralnych i przeciwutleniaczy oraz niedroga – jednak nawet ona nie jest dla każdego i może poważnie zaszkodzić. Sprawdź, kto powinien natychmiastowo ograniczyć jej spożycie lub całkowicie z niej zrezygnować.
Kapusta kiszona nie zawsze jest zdrowa
Spożywanie kapusty kiszonej bywa szkodliwe dla osób chorych przewlekle, stosujących dietę lekkostrawną, dla osób z wrażliwym układem pokarmowym i małych dzieci. Szczególnie „wymagającym” połączeniem dla organizmu jest bigos z dodatkiem tłustego mięsa.
Kiszonki szkodliwe są także dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe – osoby te nie muszą całkowicie rezygnować ze spożywania warzywa, lecz wcześniej powinny koniecznie skonsultować się w tej sprawie z lekarzem. Kapusta kiszona stanowi bowiem bogate źródło witaminy K, która ogranicza przeciwzakrzepowe działanie farmaceutyków.
Przeciwwksazania do spożycia kapusty kiszonej
W warzywie znajdują się tyraminy, związki mogące powodować u osób uczulonych migreny, zwężenie naczyń krwionośnych, kołatanie serca i nadciśnienie.
Kiszonki zawierają także sól, mogącą szkodzić pacjentom z wysokim ciśnieniem krwi. Z jedzenia ich powinny zrezygnować również osoby uczulone na histaminę – a zarówno w kapuście kiszonej, jak i pozostałych kiszonkach znajdują się duże ilości tego związku.
Ograniczenie spożycia kapusty lub całkowite zrezygnowanie z jedzenia jej, jest nierzadko wymogiem dla osób mających wrzody żołądka, nadkwaśność i zgagę. Błona śluzowa żołądka może zostać podrażniona przez zawartą w kiszonkach sól. Następstwem tego będzie zwiększenie kwasu solnego.
Ostrożność w sięganiu po kiszonkę powinny zachować osoby z niedoczynnością tarczycy – w kapuście znajdują się goitrogeny, obniżające wchłanianie jodu potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Polacy uwielbiają kapustę kiszoną!
Polska jest czwartym największym producentem kiszonej kapusty w Europie. Jej spożycie w naszym kraju wynosi ok. 3 kg na mieszkańca. Najczęściej jemy ją jesienią i zimą. O prozdrowotnych właściwościach kiszonek pisał już Hipokrates w IV w. p.n.e.
W kapuście kiszonej dominuje witamina C. Oprócz niej stanowi także bogate źródło:
- witamin z grupy B,
- witaminy E,
- manganu,
- cynku,
- wapnia,
- potasu,
- żelaza,
- siarki
- antyoksydantów,
- błonnika pokarmowego.
Spożywanie jej korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, likwiduje zaparcia i wspomaga regenerację mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii.