Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Kawa może być dobra dla osób z refluksem. Chodzi o regułę 3P
Daria  Siemion
Daria Siemion 27.04.2024 12:00

Kawa może być dobra dla osób z refluksem. Chodzi o regułę 3P

Zadowolona kobieta w średnim wieku pije w ogrodzie kawę
Fot. Freepik

Utarło się, że kawa szkodzi żołądkowi i jelitom. Badania naukowe dowodzą jednak, że nie jest to prawda, a wręcz przeciwnie – kawa może wspierać pracę jelit i być dobra dla osób z refluksem. Wszystko w myśl reguły 3P.

To mit, że kawa wywołuje wrzody żołądka albo refluks. Prawdą jest natomiast, że może pomóc na te schorzenia i warto stosować ją ochronnie. Picie kawy w niewielkich ilościach zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, poprawia samopoczucie i wspiera odporność. Nie muszą rezygnować z niej osoby chore na refluks.

Reguła 3P - na czym polega?

To, co jemy ma wpływ na mikrobiotę jelitową, a ona na naszą odporność, samopoczucie i poziom energii. Nasze jelita najbardziej lubią żywność pochodzenia roślinnego – ubogą w tłuszcz i bogatą w błonnik. Pomocne może być też stosowanie reguły 3P.

Reguła 3P – co powinno znajdować się w diecie?

  • produkty probiotyczne
  • produkty prebiotyczne
  • związki polifenolowe. 

Założenie reguły 3P spełniają produkty takie jak kiszonki, kefiry, pełnoziarniste pieczywo, a także kawa, która dzięki dużej zawartości błonnika, jest zaliczana zarówno do grupy prebiotyków, jak i polifenoli.

Czarna kawa
Najlepsza dla zdrowia jest czarna kawa Fot. Pexels / Madison Inouye
Czy kawa odwadnia i podnosi ciśnienie? 5 zadziwiających faktów na temat kawy Czy kawa z mlekiem jest zdrowsza od czarnej? Najnowsze badania wyjawiły zaskakującą prawdę

Kawa dobra dla jelit

Kawa nie jest wyłącznie używką. Stosowana z głową może poprawić ludzkie zdrowie. Wspiera różnorodność i równowagę bakterii w jelitach. Ma działanie tonizujące, sprawia, że człowiek ma odporność i czuje się dobrze.

Mitem jest, że kawa szkodzi jelitom, wręcz przeciwnie: im więcej ludzie piją kawy, tym zmniejsza się ilość nowotworów jelita grubego  – tak wynika z badań opublikowanych przez Instytut Żywności i Żywienia.

Zgodnie z ustaleniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności umiarkowana ilość kawy (od trzech do pięciu filiżanek dziennie) stymuluje procesy trawienne, chroniąc przed zaparciami i sprzyjając odchudzaniu.

Kawa – inne właściwości prozdrowotne

  • Wspiera koncentrację i zapamiętywanie
  • Obniża ryzyko chorób serca (np. nadciśnienia i miażdżycy)
  • Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
  • Zwiększa wydajność fizyczną
  • Zmniejsza ryzyko raka jelita grubego
  • Poprawia nastrój
  • Zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych (np. demencji).
     

Zobacz też:

Przy nadciśnieniu nie można pić kawy - fakt czy mit? Lekarz odpowiada

Tych leków nie łącz z kawą. Razem tworzą szkodliwą mieszankę

Nie wyrzucaj fusów po kawie. Przygotuj domowy peeling, który odżywi twoją skórę