Pacjenci.pl Żywienie Lekkie zamienniki ziemniaków. Z czego najlepiej przygotować zdrowe puree?
Fot. Canva/FotografiaBasica, Getty Images

Lekkie zamienniki ziemniaków. Z czego najlepiej przygotować zdrowe puree?

14 października 2024
Autor tekstu: Aneta Paniczko

Ziemniaki to popularny składnik wielu dań, ale warzywa te nie zawsze są najlepszym wyborem dla osób dbających o sylwetkę czy zdrowie – zwłaszcza jeśli łączą je z masłem, śmietaną czy tłustym mlekiem.
Na szczęście istnieje wiele warzyw, które z powodzeniem mogą zastąpić ziemniaki, zawierając przy tym mniej kalorii, więcej błonnika i cennych składników odżywczych. Puree z kalafiora, brokułów czy dyni to doskonałe alternatywy. Dzięki nim można ograniczyć spożycie węglowodanów i uniknąć skoków cukru we krwi.

Puree z kalafiora – pyszne, lekkie i bardzo zdrowe

Kalafior to jedno z najczęściej polecanych warzyw, które z powodzeniem może zastąpić ziemniaki. W postaci puree, wizualnie bardzo je przypomina, ale zaskakuje smakiem i wartościami.

  • Puree z kalafiora jest niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne
  • Zawiera potas, wapń oraz antyoksydanty, które wspomagają zdrowie serca i układ odpornościowy
  • Regularne spożywanie kalafiora może pomóc w obniżeniu ryzyka chorób nowotworowych , dzięki zawartości glukozynolanów
  • Co ważne, kalafior ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stanie się idealnym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą lub kontrolujących poziom cukru we krwi

Warto pamiętać, że osoby z problemami trawiennymi, takimi jak wzdęcia czy kamica żółciowa, powinny skonsultować spożycie tego warzywa z lekarzem. Na warzywa z rodziny krzyżowych, do których należy kalafior, ale też brokuł, kapusta czy kalarepa, powinny uważać osoby z chorobami tarczycy. Warzywa te zawierają goitrogeny, które wiążą jod, blokując prawidłową syntezę hormonów tarczycy.

Nawet nie wiesz, że to może dotyczyć ciebie! Lekarka wymienia 12 oznak nadmiernego stresu
Marszałek Hołownia zapowiada walkę z jednorazowymi, smakowymi e-papierosami

Inne warzywa, z których można zrobić zdrowe puree

Oprócz kalafiora, istnieje wiele innych warzyw, które mogą stać się bazą lekkiego, zdrowego puree:

  • Brokuły – niskokaloryczne, bogate w witaminę C i K, wspierają zdrowie kości i odporność. Puree z brokułów jest lekkostrawne, nietypowe w smaku i ma ciekawy kolor, a same warzywa zawierają sulforafan o właściwościach antynowotworowych i antybakteryjnych
  • Marchew – naturalnie słodkawa, bogata w beta-karoten, wspomaga zdrowie skóry i wzrok. Puree z marchewki nadaje daniom ciekawy smak i kolor. Jeśli przeszkadza nam słodkawy smak takiej potrawy, marchew można połączyć np. z selerem korzeniowym
  • Korzeń selera – niskokaloryczny, o subtelnie orzechowym smaku, bogaty w witaminy z grupy B i potas, wspomaga regulację ciśnienia krwi
  • Dynia – ma niewiele kalorii, pełna błonnika i witaminy A, wspiera zdrowie oczu oraz układu trawiennego. Dynia to idealna opcja na puree o delikatnym smaku.

Najprostszą drogą do przygotowania puree, bez utraty cennych składników odżywczych, jest upieczenie pokrojonych na kawałki warzyw z ulubionymi przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek, a następnie ich zblendowanie lub potłuczenie.

puree z brokuła.png

Fot. Canva/margouillatphotos, Getty Images

Zalety zdrowotne i wskazania do spożycia puree warzywnego

Puree z warzyw to doskonała alternatywa dla ziemniaków, zwłaszcza dla osób, które muszą ograniczać spożycie węglowodanów. Puree z kalafiora, brokułów czy dyni sprawdzi się w diecie diabetyków, osób na diecie niskokalorycznej oraz tych, które chcą unikać nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Warzywa te są ponadto bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i przyspiesza uczucie sytości.

Zobacz także:

Jesteś wrażliwy na zmiany pogody? Lekarz mówi, jak sobie z tym radzić

Po tym poznasz, że to Hashimoto. Wiele kobiet dowiaduje się o chorobie przed ciążą

Samobadanie piersi może uratować życie. Jak prawidłowo wykonać je w domu?

Ten miód może być pomocny w walce z rakiem piersi. Nowe badanie niesie nadzieję
Księżna Kate musi wrócić do szpitala. Powód jest bardzo ważny
Obserwuj nas w
autor
Aneta Paniczko

Redaktorka i dziennikarka z kilkunastoletnim stażem. Lubi wyszukiwać ciekawostki naukowe i kulinarne oraz dzielić się nimi z innymi – uważa, że każdy powód do merytorycznej dyskusji jest dobry. Z wykształcenia socjolog o specjalizacji medialnej. Miłośniczka wysokich gór i niskich jamników. Aktualnie opiekunka jednego, który lubi pokazywać swój uparty charakter.  

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko