Lekkie zamienniki ziemniaków. Z czego najlepiej przygotować zdrowe puree?
Ziemniaki to popularny składnik wielu dań, ale warzywa te nie zawsze są najlepszym wyborem dla osób dbających o sylwetkę czy zdrowie – zwłaszcza jeśli łączą je z masłem, śmietaną czy tłustym mlekiem.
Na szczęście istnieje wiele warzyw, które z powodzeniem mogą zastąpić ziemniaki, zawierając przy tym mniej kalorii, więcej błonnika i cennych składników odżywczych. Puree z kalafiora, brokułów czy dyni to doskonałe alternatywy. Dzięki nim można ograniczyć spożycie węglowodanów i uniknąć skoków cukru we krwi.
Puree z kalafiora – pyszne, lekkie i bardzo zdrowe
Kalafior to jedno z najczęściej polecanych warzyw, które z powodzeniem może zastąpić ziemniaki. W postaci puree, wizualnie bardzo je przypomina, ale zaskakuje smakiem i wartościami.
- Puree z kalafiora jest niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne
- Zawiera potas, wapń oraz antyoksydanty, które wspomagają zdrowie serca i układ odpornościowy
- Regularne spożywanie kalafiora może pomóc w obniżeniu ryzyka chorób nowotworowych , dzięki zawartości glukozynolanów
- Co ważne, kalafior ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stanie się idealnym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą lub kontrolujących poziom cukru we krwi
Warto pamiętać, że osoby z problemami trawiennymi, takimi jak wzdęcia czy kamica żółciowa, powinny skonsultować spożycie tego warzywa z lekarzem. Na warzywa z rodziny krzyżowych, do których należy kalafior, ale też brokuł, kapusta czy kalarepa, powinny uważać osoby z chorobami tarczycy. Warzywa te zawierają goitrogeny, które wiążą jod, blokując prawidłową syntezę hormonów tarczycy.
Inne warzywa, z których można zrobić zdrowe puree
Oprócz kalafiora, istnieje wiele innych warzyw, które mogą stać się bazą lekkiego, zdrowego puree:
- Brokuły – niskokaloryczne, bogate w witaminę C i K, wspierają zdrowie kości i odporność. Puree z brokułów jest lekkostrawne, nietypowe w smaku i ma ciekawy kolor, a same warzywa zawierają sulforafan o właściwościach antynowotworowych i antybakteryjnych
- Marchew – naturalnie słodkawa, bogata w beta-karoten, wspomaga zdrowie skóry i wzrok. Puree z marchewki nadaje daniom ciekawy smak i kolor. Jeśli przeszkadza nam słodkawy smak takiej potrawy, marchew można połączyć np. z selerem korzeniowym
- Korzeń selera – niskokaloryczny, o subtelnie orzechowym smaku, bogaty w witaminy z grupy B i potas, wspomaga regulację ciśnienia krwi
- Dynia – ma niewiele kalorii, pełna błonnika i witaminy A, wspiera zdrowie oczu oraz układu trawiennego. Dynia to idealna opcja na puree o delikatnym smaku.
Najprostszą drogą do przygotowania puree, bez utraty cennych składników odżywczych, jest upieczenie pokrojonych na kawałki warzyw z ulubionymi przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek, a następnie ich zblendowanie lub potłuczenie.
Fot. Canva/margouillatphotos, Getty Images
Zalety zdrowotne i wskazania do spożycia puree warzywnego
Puree z warzyw to doskonała alternatywa dla ziemniaków, zwłaszcza dla osób, które muszą ograniczać spożycie węglowodanów. Puree z kalafiora, brokułów czy dyni sprawdzi się w diecie diabetyków, osób na diecie niskokalorycznej oraz tych, które chcą unikać nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Warzywa te są ponadto bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i przyspiesza uczucie sytości.
Zobacz także:
Jesteś wrażliwy na zmiany pogody? Lekarz mówi, jak sobie z tym radzić
Po tym poznasz, że to Hashimoto. Wiele kobiet dowiaduje się o chorobie przed ciążą
Samobadanie piersi może uratować życie. Jak prawidłowo wykonać je w domu?