Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowe żywienie

Zdrowe Żywienie

Zdrowe żywienie

To hamuje apetyt na słodkie
26.03.2025 07:00 Dodaj do kawy albo do obiadu. Hamuje apetyt na słodkie i wymiata złogi z tętnic

Naukowcy wiedzą od dawna, że niektóre z przypraw mają doskonałe właściwości lecznicze. Rośliny te, dzięki obecności wielu związków czynnych, mają wielokierunkową aktywność farmakologiczną. Stosowanie ich w kuchni może przynieść rozmaite korzyści zdrowotne od regulacji apetytu po redukcję cholesterolu.

Polecana chorym
25.03.2025 08:00 Chudziutka i delikatna, ale jemy rzadko. Polecana chorym na serce i tarczycę

Odpowiednia dieta to jeden z podstawowych elementów zdrowego stylu życia. Jest szczególnie ważna w przypadku osób, które zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca lub czynności tarczycy.Zróżnicowana, zbilansowana i pełna wszystkich niezbędnych składników odżywczych dieta jest szalenie ważna. Wspiera organizm w profilaktyce, ale też pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia w przebiegu chorób przewlekłych. 

Ważenie
22.03.2025 09:25 Sposoby na zahamowanie apetytu. Tak wyregulujesz poziom cukru i zmniejszysz łaknienie

Wiele osób poszukuje "magicznego środka", który pomoże w dążeniu do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Choć bez zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej trudno o pożądane efekty, to są substancje, które mogą znacznie ułatwić nam walkę z niechcianymi kilogramami. 

Ładniejszy zapach ciała
19.03.2025 08:00 Naturalny sposób na ładniejszy zapach ciała

Czy można zadbać o świeży i przyjemny zapach ciała bez stosowania chemicznych perfum i dezodorantów? Okazuje się, że tak! Fitoterapeutka podsuwa naturalne rozwiązanie, które nie tylko pięknie pachnie, ale także ma właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. 

Napój chia pij codziennie
18.03.2025 08:00 Zmniejsza apetyt, usuwa nadmiar wody, reguluje cukier. Pij codziennie

Co pić, żeby pomóc sobie w odchudzaniu, albo przynajmniej zahamować przybieranie na wadze? Przede wszystkim dużo wody i żadnych napojów słodzonych. Jeśli jednak chcesz razem z napojem dostarczyć sobie energii i wielu cennych składników odżywczych, mamy dla ciebie jeszcze jedną propozycję.Rozcieńczony ocet jabłkowy? Napój imbirowy? Woda z cytryną na czczo? Nie! Modne napoje-cud na odchudzanie odkładamy do lamusa. 

kawa zalecenia
14.03.2025 08:00 Czy można pić kawę w trakcie posiłku? Te zalecenia są jasne, nigdy ich nie łam

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej i pobudzającej kawy. Jej wpływ na zdrowie jest przedmiotem licznych badań naukowych, a większość z nich podkreśla jej pozytywne działanie. Jednak czy kawa zawsze nam służy?Picie kawy pociąga za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważny jest jednak sposób, w jaki ją pijemy, a także jej rodzaj. Czy warto popijać nią posiłki? 

automat z napojami
13.03.2025 10:44 Każda butelka tego napoju skraca życie o 12 minut

O tym, że wybory żywieniowe przekładają się na nasze zdrowie, nikogo nie trzeba przekonywać. Większość z nas wie, jak powinna wyglądać zdrowa dieta. Niestety podczas zakupów spożywczych często dajemy się skusić atrakcyjnym opakowaniom i obietnicom dobrego smaku.Gotowe dania, słodycze i słodkie napoje dają nam przyjemność na wielu poziomach. Zazwyczaj są smaczne, ładnie wyglądają i nie trzeba poświęcać czasu na ich przygotowanie. Jednak cena za te przyjemności jest bardzo wysoka – i nie chodzi o pieniądze.

Żywy ocet
11.03.2025 11:22 Ten „żywy ocet” to hit w Japonii. Odmładza, chroni wątrobę, zbija cholesterol

Żywy ocet to naturalny, niepasteryzowany i niefiltrowany ocet, który zawiera tzw. matkę octową – kolonię dobroczynnych bakterii i drożdży. Jest bogaty w enzymy, probiotyki oraz substancje bioaktywne, które wspierają zdrowie układu trawiennego, wzmacniają odporność i regulują poziom cukru we krwi.Najczęściej spotykanym żywym octem jest ocet jabłkowy, ale można znaleźć także żywe octy z innych owoców, ziół czy nawet miodu. W przeciwieństwie do komercyjnych octów żywy ocet nie jest poddawany procesom pasteryzacji ani filtracji, co pozwala zachować jego naturalne właściwości zdrowotne. 

Balsam na jelita
03.03.2025 11:19 Niedroga zupa działa jak balsam na jelita i chroni przed rakiem piersi [PRZEPIS]

Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, sycąca, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Za komuny pojawiała się na polskich stołach nawet częściej niż rosół. Dziś jemy ją zdecydowanie rzadziej – a szkoda. Jej prozdrowotne właściwości fascynują naukowców.

Sycące śniadanie
01.03.2025 07:00 Wkładam na noc do lodówki, a rano mam sycące śniadanie. To witaminowa bomba

Rankiem każda minuta jest na wagę złota – zwłaszcza kiedy spieszymy się do pracy, a musimy odwieźć dzieci do szkoły i jeszcze wyprowadzić psa. Jeśli nie chcesz poświęcać czasu na robienie śniadania o świcie, mam na to sposób.Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza ciału energii i pobudza metabolizm. Pomaga w koncentracji, poprawia samopoczucie i wspiera zdrowy styl życia. Dlatego nie warto z niego rezygnować, nawet kiedy goni nas czas.

Superfood z Japonii
28.02.2025 08:59 Superfood z Japonii. Wzmacnia, chroni nerki i oczyszcza z toksyn. Zrobisz go w domu

Japończycy nie bez powodu uważani są za jeden z najzdrowszych narodów na świecie. Świadczy o tym ich długowieczność – Japonia ma jedną z najwyższych średnich długości życia, a wyspa Okinawa słynie z dużej liczby stulatków. Ich sekretem jest styl życia, którego podstawę stanowi zdrowa dieta.Sposób odżywiania Japończyków opiera się na naturalnych produktach, takich jak warzywa, ryby, algi i fermentowana żywność, a także na umiarkowanych porcjach i zasadzie hara hachi bu, czyli jedzenia do momentu, gdy są w 80% syci. Chcesz poznać jeden z ciekawszych przysmaków Kraju Kwitnącej Wiśni? Oto on! 

Toksyczna cebula
26.02.2025 14:36 Taka cebula jest toksyczna. Pod żadnym pozorem jej nie jedz!

Do jajecznicy i do sałatki, do obiadu i na kanapki… cebula należy do najchętniej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Niestety nie każdy wie, że – i kiedy – aromatyczna cebula nie nadaje się już do jedzenia. Sprawdź, jak rozpoznać toksyczną cebulę i jak uniknąć zagrożeń.Cebula jest bardzo zdrowa – zawiera wiele cennych składników, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i ma właściwości antybakteryjne. Niestety zdarza się, że jedząc cebule, narażamy na szwank swoje zdrowie. 

Maślanka zbija cukier
24.02.2025 07:00 Rano wsyp do maślanki i pij. Zbijesz cukier i wzmocnisz stawy

Niektórzy czytelnicy być może pamiętają ubijanie masła przez swoje mamy lub babcie. Niektóre gospodynie jeszcze teraz sięgają czasami po maselnice – zwłaszcza jeśli mają dostęp do wiejskiej śmietanki. Produktem ubocznym pracochłonnego procesu ubijania masła ze słodkiej śmietanki jest maślanka.

Darmowy posiłek
20.02.2025 15:50 Kiedy pracownikowi należy się darmowy posiłek? Wielu pracodawców łamie prawo

Czy wiesz, że czasami pracodawca musi zapewnić ci darmowy, gorący posiłek? I to podczas każdej zmiany, przez kilka miesięcy w roku. Posiłki zapewniane przez pracodawcę muszą też spełniać konkretne warunki odnośnie kaloryczności i zawartości odżywczej. Przeczytaj i sprawdź, czy twój pracodawca przypadkiem nie zaniedbuje tego obowiązku.Każdy pracodawca ma wobec swoich pracowników określone obowiązki, których musi przestrzegać. Wynikają one zarówno z Kodeksu pracy, jak i zasad BHP. Do takich obowiązków należy m.in. zapewnianie pracownikom w określonych sytuacjach nieodpłatnych posiłków i napojów.

5 korzyści z kopru w diecie
17.02.2025 08:02 Reguluje cukier i chroni przed rakiem. 5 korzyści z kopru w diecie

Czy wiesz, że koperek należy do rodziny selerowatych? To nie jedyna niespodzianka, jaką kryje w sobie ta aromatyczna roślina. Łatwo dostępny, niedrogi i smaczny koperek to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych substancji. Sprawdź, jak mogą ci pomóc.Drobno siekany koperek to wyborny dodatek do tłuczonych ziemniaków, kefiru i naturalnego jogurtu. Jednak smak nie jest jego jedyną zaletą. Koperek zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk. Zawiera również błonnik, białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz antyoksydanty. Wszystko to sprawia, że przynosi ciału szereg niesamowitych korzyści.

3 składniki na infekcje
16.02.2025 09:13 Zabijają bakterie i wzmacniają ciało. 3 składniki z kuchni na infekcje

Antybiotyki to substancje chemiczne, które hamują wzrost lub niszczą bakterie. Są niezwykle skuteczne w leczeniu infekcji bakteryjnych, ale ich stosowanie może prowadzić do oporności bakterii oraz zaburzeń mikroflory jelitowej. Ich naturalne i bezpieczne zamienniki znajdziesz w swojej kuchni.W wielu produktach spożywczych znajdziesz naturalne zamienniki antybiotyków, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspierające odporność. Chociaż w przypadku chorób nie zastąpią leków przepisanych przez lekarza, wspierają walkę z infekcjami i pomagają się przed nimi chronić. 

Jadłospis od dietetyka na 28 dni
16.02.2025 09:09 Jadłospis od dietetyka na 28 dni za darmo - dla każdego

Miesięczna dieta z jadłospisem, listą zakupów i interaktywnym dzienniczkiem żywienia? U dietetyka za taką usługę zapłacisz kilkaset złotych. Tymczasem zdrowe menu, uwzględniające twoje potrzeby – w tym choroby przewlekłe! – możesz mieć całkowicie za darmo, w kilka minut i bez wychodzenia z domu.Zdrowa dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu dobrego samopoczucia i zapobieganiu wielu chorobom, takim jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie. Odpowiednio zbilansowane posiłki dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, wspierając jego prawidłowe funkcjonowanie. Jednak skomponowanie i przestrzeganie diety nie zawsze jest łatwe.

Dla mózgu i serca
15.02.2025 19:03 Doskonałe dla mózgu i serca. Chronią przed rakiem i depresją

Niepozorne, a jednak niezwykle potężne. Mają moc wspierania umysłu, dbają o serce i chronią przed poważnymi chorobami. Jedzone regularnie mogą poprawić nastrój, zwiększyć koncentrację, a nawet zmniejszyć ryzyko nowotworów. Czym są te niezwykłe dary natury?Każda garść to bogactwo składników odżywczych. Zdrowe tłuszcze, białko, błonnik oraz witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogactwo kwasów omega-3, przeciwutleniaczy oraz witaminy E. Te składniki czynią z nich prawdziwy eliksir zdrowia, który warto włączyć do codziennej diety. Pewnie już wiesz, o czym mowa. Jasne, to orzechy!

Woda po kiszonkach
13.02.2025 08:00 Czy można pić wodę po kiszonkach? Dietetyk mówi wprost

Polacy kochają kiszonki. I bardzo dobrze – żywność konserwowana w ten sposób jest bardzo zdrowa. Kiszona kapusta i ogórki, czyli najpopularniejsze z naszych kiszonek, stanowią doskonałe wsparcie dla odporności i układu trawiennego.W ostatnich latach do łask wraca również zwyczaj picia zalewy z kiszonek. Entuzjaści wody z ogórków zwracają uwagę na prozdrowotne właściwości tego napoju, czasem również na jego oryginalny smak. Czy jego picie zawsze jest wskazane? Niekoniecznie. 

„Smocza herbata” rozpuszcza tłuszcz
12.02.2025 15:29 „Smocza herbata” rozpuszcza tłuszcz. Odchudzi i rozrusza jelita

Szukasz skutecznego wsparcia w walce ze zbędnymi kilogramami? Mam dla ciebie świetną wiadomość. „Smocza herbata” nie tylko jest wrogiem nr 1 dla tkanki tłuszczowej, ale też świetnie smakuje! Najlepsze jest to, że możesz ją pić bez ograniczeń.

To najgorsze warzywo
11.02.2025 13:04 Lekarka mówi wprost: To najgorsze warzywo jakie można jeść. Polacy je uwielbiają

Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Dostarczają organizmowi nie tylko witamin, ale także błonnika; dzięki temu zapewniają nam dobrą odporność i zdrowie, a jednocześnie ułatwiają trawienie. Jednak nie wszystkie warzywa są sobie równe pod względem właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich mogą być dla nas wręcz niebezpieczne.

Owocowy mocarz
10.02.2025 12:22 Owocowy tytan chroni przed rakiem i obłędnie smakuje. Jedz go kilogramami

Słodki, soczysty i pełen potężnych właściwości prozdrowotnych. Smakiem przypomina truskawki, agrest, śliwki lub gruszki – w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości. Jest blisko spokrewniony z tropikalnym owocem, ale możesz uprawiać go we własnym ogrodzie.Niepozorny, zielony i pełen niezwykłych właściwości – ten owoc to prawdziwa bomba zdrowotna! Naukowcy nie mają wątpliwości: regularne spożywanie go może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka, wspomaga odporność i poprawia trawienie. Do tego smakuje tak dobrze, że trudno mu się oprzeć. A najlepsze? Można go jeść bez obierania! 

zakupy w sklepie
07.02.2025 15:14 Zimą jemy te owoce kilogramami. Rujnują zdrowie

Zima jest tą porą roku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie utrudniony. Tęskniąc za ich smakiem, często sięgamy po produkty przetworzone — mrożone, suszone czy zapuszkowane. Okazuje się jednak, że nie jest to obojętne dla naszego zdrowia. Pewien rodzaj owoców wykazuje szczególnie szkodliwe działanie. Lepiej ich unikać.

Suplementy dla osób po czterdziestce
06.02.2025 09:01 Suplementy dla osób po czterdziestce. To musisz brać, aby być zdrowym

Po czterdziestce nasz organizm zaczyna wysyłać subtelne sygnały, że potrzebuje dodatkowego wsparcia. Metabolizm zwalnia, kości stają się bardziej podatne na urazy, a układ odpornościowy nie działa już tak sprawnie jak wcześniej. Odpowiednia suplementacja może pomóc w zachowaniu witalności, siły i zdrowia na długie lata. Sprawdź, jakie składniki warto włączyć do swojej codziennej rutyny!Zbilansowana dieta, odpowiednia dawka snu i ruchu to podstawy, dzięki którym możemy dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, kondycją i urodą. Niestety z czasem zdolności regeneracyjne i odporność naszych organizmów spadają na tyle, że potrzebujemy dodatkowego wsparcia. Po jakie suplementy warto sięgać, kiedy zegar biologiczny wybije czterdziestkę?

warzywa
02.02.2025 08:49 To warzywo chroni przed rakiem żołądka jak tarcza. Warto jeść codziennie

Wiele naturalnych produktów wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Warzywa i owoce, które posiadają najwięcej takich związków, powinny jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie. Wśród nich zdecydowanie wyróżnia się pewien produkt, który można dodać do większości dań, jest wyjątkowo aromatyczny i pożywny. Jego właściwości sprawiają, że chroni przed rakiem żołądka niczym tarcza. 

Test ciążowy
01.02.2025 11:44 Ten owoc wspiera leczenie niepłodności. Nie żałuj go sobie

Leczenie niepłodności to długi i skomplikowany proces, który często kończy się niepowodzeniem. Wieść o tym, że pojawiły się komplikacje w związku z posiadaniem dzieci, jest dla wielu par bardzo dołująca. Na szczęście istnieją terapie, które mogą wyleczyć niepłodność. Wszelkie zalecenia lekarza warto wspomóc naturalnymi sposobami, jak zmianą trybu życia czy odpowiednio zbilansowaną dietą. Osoby, które zmagają się z problemem niepłodności, powinny włączyć do swojego menu owoce, które zawierają dużo resweratrolu. Okazuje się, że ten związek wykazuje pozytywne działanie w leczeniu tej przypadłości wśród kobiet.

Warzywa i owoce
29.01.2025 15:57 Zimą są toksyczne i zabijają odporność. Tych warzyw i owoców nie jedz

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Są dla nas kluczowym źródłem witamin, minerałów i błonnika, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie pomaga wzmocnić odporność, poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, ale jak się okazuje – nie zawsze.Dla utrzymania dobrej kondycji i zdrowia zaleca się spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, najlepiej podzielonych na 5 porcji. Warzywa powinny stanowić większą część spożywanych przez nas produktów roślinnych, a owoce ok. ¼ całkowitej ilości. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, wspierając zdrowie i odporność.

Rozpuszczalnik zakrzepów
16.01.2025 15:16 Działa na zakrzepy jak rozpuszczalnik. Jedz codziennie

Zakrzepy stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia – mogą prowadzić do zawałów serca, udarów mózgu czy zatorowości płucnej. Wiele osób poszukuje naturalnych sposobów na zapobieganie ich powstawaniu, a jedzenie określonych produktów codziennie może okazać się zbawienne. Podpowiadamy, jaki składnik warto włączyć do diety, by uniknąć problemów.Dieta przeciwzakrzepowa opiera się na spożywaniu produktów, które pomagają utrzymać krew w odpowiedniej lepkości, zapobiegając tworzeniu się skrzepów. Jakie produkty warto włączyć do codziennego menu, by zadbać o zdrowie układu krążenia?

  • 1
  • 2