Po jedzeniu zawsze sięgasz jeszcze po coś słodkiego i nawet po dwudaniowym obiedzie z dokładką nie możesz powstrzymać się od zjedzenia deseru? Takie zachowanie może być ważnym sygnałem świadczącym o twoim zdrowiu. Choć przymus jedzenia słodyczy po pełnowartościowych posiłkach bywa efektem niezdrowego nawyku, może zwiastować dokuczliwe problemy i przyczyniać się do rozwoju poważnych dolegliwości.
Woda jest niezbędna ludzkiemu ciału do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w niemal wszystkich procesach życiowych – od pracy nerek, przez trawienie, po funkcjonowanie serca i mózgu. Specjaliści zalecają picie ok. 2 litrów płynów dziennie, co odpowiada mniej więcej 8 szklankom. Jednak ważne jest nie tylko ile, ale też co pijemy.
Z nadejściem maja stoiska targowe i w supermarketach zaczynają uginać się pod ciężarem lokalnych smakołyków. Wśród nich znajdziemy wyjątkowe warzywo, którego smak sprawia, że wielu myli je z owocem. Wyglądem przypomina szczaw, smakuje trochę jak śliwka, a jego właściwości ceni m.in. medycyna chińska.
Z upływem lat nasze ciała potrzebują coraz większej troski o równowagę składników mineralnych. Jeden z pierwiastków wyróżnia się szczególnie – jego niedobór może skutkować poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. Dla osób po 50. roku życia to wręcz kluczowy element codziennej diety.
Dino to jeden z najpopularniejszych sklepów w Polsce. Co stoi za jego rozwojem? Niskie ceny, wysoka jakość produktów, a może marketing? Niedawno wyszło na jaw, skąd pochodzi mięso sprzedawane w sklepach sieci – to może podsunąć odpowiedź.
To, co jemy, ma ogromne znaczenie, jednak nie zawsze przykładamy do tego wagę. Pewna niepozorna roślina, dodawana do posiłków, może zdziałać prawdziwe cuda. Wystarczy, że będziemy regularni, a zmniejszy się ryzyko choroby Alzheimera, której obawia się wielu z nas.
Depresja jest chorobą niezwykle wyniszczającą, a jednocześnie powszechną. Szacuje się, że schorzenie dotyczy nawet 280 mln ludzi na całym świecie. Co gorsza, aż 70% pacjentów nie odczuwa poprawy przy początkowym leczeniu antydepresantami lub boryka się z poważnymi skutkami ubocznymi leczenia.Olbrzymia skala problemu depresji oraz brak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o przyczyny rozwoju choroby zainspirowały naukowców z Harvard Medical School do przeprowadzenia kolejnych badań.
Święta wielkanocne przy polskich stołach upływają pod znakiem nie tylko białego barszczu bądź żurku, ale przede wszystkim jaj na twardo i absolutnej królowej – sałatki jarzynowej. W tym czasie niezbędnym składnikiem w każdej kuchni jest oczywiście majonez. Jak wybrać ten najzdrowszy?
Dieta ma bezpośredni wpływ na zdrowie. Z jedzeniem dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych. Zdrowa dieta wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a nadmierne spożycie żywności przetworzonej może to ryzyko zwiększać. W jednym z najnowszych badań brytyjscy naukowcy wskazali produkt, który zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Przez wiele osób to warzywo traktowane jest wyłącznie jako kulinarna ciekawostka. Nie doceniamy jednak jego właściwości zdrowotnych. A to fatalny błąd, bo ma wyjątkową moc i znajduje się w czołówce naturalnych środków o szerokim działaniu zdrowotnym.
Kotlety schabowe z przepisu siostry Anastazji to prawdziwy hit kulinarny. Polacy doskonale je znają i często decydują się, by przygotować ja na niedzielny obiad. Są złociste, chrupiące, zapiekane z aksamitnym farszem. Ślinka cieknie na samą myśl — jednak czy za domowym smakiem nie kryje się kulinarna pułapka? Choć te kotlety kuszą smakiem i zapachem, to ich skład może budzić spore wątpliwości z dietetycznego punktu widzenia.
Utrata zbędnych kilogramów to marzenie wielu z nas. Niestety, nie zawsze potrafimy znaleźć czas na treningi, a z redukcją jest nam nie po drodze. Warto wówczas postawić na rozwiązania, które w pewien sposób mogą przybliżyć nas do wymarzonej sylwetki. Ten koktajl warto pić każdego dnia, jeśli zależy nam na utracie wagi. Z nim można schudnąć nawet 6 kilogramów.
Odchudzanie to proces wymagający od nas determinacji i zmiany stylu życia. Poza wprowadzeniem aktywności fizycznej i diety można go wspomóc, dodając do swojego jadłospisu kilka popularnych substancji. Niewielka zmiana może ułatwić nam osiągnięcie wymarzonej figury. Czasami wystarczy szczypta dodana do herbaty, aby zrobić różnicę. Oto lista popularnych specyfików, które na stałe powinny zagościć w naszych szufladach.
Olej palmowy to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym. Jego powszechne zastosowanie wynika z niskich kosztów produkcji, wszechstronności i długiego okresu przydatności. Mimo licznych zalet technologicznych, wokół oleju palmowego narosło wiele wątpliwości związanych zarówno z jego wpływem na zdrowie, jak i na środowisko.
Popularny aktor teatralny i telewizyjny przez wiele lat zmagał się z poważną otyłością. I chociaż niełatwo mu było zrzucić zbędne kilogramy, w końcu się udało, a efekt jest spektakularny.
Naukowcy wiedzą od dawna, że niektóre z przypraw mają doskonałe właściwości lecznicze. Rośliny te, dzięki obecności wielu związków czynnych, mają wielokierunkową aktywność farmakologiczną. Stosowanie ich w kuchni może przynieść rozmaite korzyści zdrowotne od regulacji apetytu po redukcję cholesterolu.
Odpowiednia dieta to jeden z podstawowych elementów zdrowego stylu życia. Jest szczególnie ważna w przypadku osób, które zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca lub czynności tarczycy.Zróżnicowana, zbilansowana i pełna wszystkich niezbędnych składników odżywczych dieta jest szalenie ważna. Wspiera organizm w profilaktyce, ale też pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia w przebiegu chorób przewlekłych.
Wiele osób poszukuje "magicznego środka", który pomoże w dążeniu do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Choć bez zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej trudno o pożądane efekty, to są substancje, które mogą znacznie ułatwić nam walkę z niechcianymi kilogramami.
Czy można zadbać o świeży i przyjemny zapach ciała bez stosowania chemicznych perfum i dezodorantów? Okazuje się, że tak! Fitoterapeutka podsuwa naturalne rozwiązanie, które nie tylko pięknie pachnie, ale także ma właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne.
Co pić, żeby pomóc sobie w odchudzaniu, albo przynajmniej zahamować przybieranie na wadze? Przede wszystkim dużo wody i żadnych napojów słodzonych. Jeśli jednak chcesz razem z napojem dostarczyć sobie energii i wielu cennych składników odżywczych, mamy dla ciebie jeszcze jedną propozycję.Rozcieńczony ocet jabłkowy? Napój imbirowy? Woda z cytryną na czczo? Nie! Modne napoje-cud na odchudzanie odkładamy do lamusa.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej i pobudzającej kawy. Jej wpływ na zdrowie jest przedmiotem licznych badań naukowych, a większość z nich podkreśla jej pozytywne działanie. Jednak czy kawa zawsze nam służy?Picie kawy pociąga za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważny jest jednak sposób, w jaki ją pijemy, a także jej rodzaj. Czy warto popijać nią posiłki?
O tym, że wybory żywieniowe przekładają się na nasze zdrowie, nikogo nie trzeba przekonywać. Większość z nas wie, jak powinna wyglądać zdrowa dieta. Niestety podczas zakupów spożywczych często dajemy się skusić atrakcyjnym opakowaniom i obietnicom dobrego smaku.Gotowe dania, słodycze i słodkie napoje dają nam przyjemność na wielu poziomach. Zazwyczaj są smaczne, ładnie wyglądają i nie trzeba poświęcać czasu na ich przygotowanie. Jednak cena za te przyjemności jest bardzo wysoka – i nie chodzi o pieniądze.
Żywy ocet to naturalny, niepasteryzowany i niefiltrowany ocet, który zawiera tzw. matkę octową – kolonię dobroczynnych bakterii i drożdży. Jest bogaty w enzymy, probiotyki oraz substancje bioaktywne, które wspierają zdrowie układu trawiennego, wzmacniają odporność i regulują poziom cukru we krwi.Najczęściej spotykanym żywym octem jest ocet jabłkowy, ale można znaleźć także żywe octy z innych owoców, ziół czy nawet miodu. W przeciwieństwie do komercyjnych octów żywy ocet nie jest poddawany procesom pasteryzacji ani filtracji, co pozwala zachować jego naturalne właściwości zdrowotne.
Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, sycąca, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Za komuny pojawiała się na polskich stołach nawet częściej niż rosół. Dziś jemy ją zdecydowanie rzadziej – a szkoda. Jej prozdrowotne właściwości fascynują naukowców.
Rankiem każda minuta jest na wagę złota – zwłaszcza kiedy spieszymy się do pracy, a musimy odwieźć dzieci do szkoły i jeszcze wyprowadzić psa. Jeśli nie chcesz poświęcać czasu na robienie śniadania o świcie, mam na to sposób.Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza ciału energii i pobudza metabolizm. Pomaga w koncentracji, poprawia samopoczucie i wspiera zdrowy styl życia. Dlatego nie warto z niego rezygnować, nawet kiedy goni nas czas.
Japończycy nie bez powodu uważani są za jeden z najzdrowszych narodów na świecie. Świadczy o tym ich długowieczność – Japonia ma jedną z najwyższych średnich długości życia, a wyspa Okinawa słynie z dużej liczby stulatków. Ich sekretem jest styl życia, którego podstawę stanowi zdrowa dieta.Sposób odżywiania Japończyków opiera się na naturalnych produktach, takich jak warzywa, ryby, algi i fermentowana żywność, a także na umiarkowanych porcjach i zasadzie hara hachi bu, czyli jedzenia do momentu, gdy są w 80% syci. Chcesz poznać jeden z ciekawszych przysmaków Kraju Kwitnącej Wiśni? Oto on!
Do jajecznicy i do sałatki, do obiadu i na kanapki… cebula należy do najchętniej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Niestety nie każdy wie, że – i kiedy – aromatyczna cebula nie nadaje się już do jedzenia. Sprawdź, jak rozpoznać toksyczną cebulę i jak uniknąć zagrożeń.Cebula jest bardzo zdrowa – zawiera wiele cennych składników, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Pomaga regulować poziom cukru we krwi i ma właściwości antybakteryjne. Niestety zdarza się, że jedząc cebule, narażamy na szwank swoje zdrowie.
Niektórzy czytelnicy być może pamiętają ubijanie masła przez swoje mamy lub babcie. Niektóre gospodynie jeszcze teraz sięgają czasami po maselnice – zwłaszcza jeśli mają dostęp do wiejskiej śmietanki. Produktem ubocznym pracochłonnego procesu ubijania masła ze słodkiej śmietanki jest maślanka.