Olej z owadów może wkrótce dołączyć do listy innowacyjnych produktów spożywczych, które trafiają na nasze talerze. Jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale również przyjazny dla środowiska i wpisuje się w światowy trend zrównoważonego żywienia. Czy przekonamy się do tej niezwykłej alternatywy dla tradycyjnych tłuszczów?Oleje z owadów mogą być wartościowym źródłem składników odżywczychProdukcja olejów z owadów może służyć ochronie środowiskaEntomofagia, czyli jedzenie owadów, nie jest nowym zjawiskiemPrzyszłość owadów w branży spożywczej
Mikroplastik obecny jest w wodzie, jedzeniu, powietrzu i… naszych organizmach. Naukowcy odkryli, że antocyjany – naturalne barwniki roślinne – mogą neutralizować ich szkodliwy wpływ. Niektóre owoce mogą mieć znaczenie w ochrony przed mikroplastikiem. Odpowiednia dieta i ograniczenie plastiku w otoczeniu to kluczowe kroki w ochronie zdrowia.
W świecie naturalnych sposobów na zdrowe trawienie i oczyszczanie organizmu siemię lniane od lat króluje jako złoty standard. Ale coraz częściej na jego miejsce wskakuje coś jeszcze skuteczniejszego – niepozorne ziarenko, które zyskuje coraz większą popularność wśród dietetyków i entuzjastów zdrowego stylu życia. Mowa o babce płesznik – roślinie, której nasiona potrafią zdziałać cuda dla naszych jelit. Nasiona babki płesznik idealnie sprawdzą się dla osób cierpiących na dolegliwości żołądkoweBabka płesznik zawiera mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i utrzymuje uczucie sytościRegularne stosowanie babki płesznik reguluje wypróżnienia, a także wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi
Jego ciemne strączki wyglądem przypominają fasolkę, ale smak przywodzi na myśl… kakao! Karob, z którego robi się mączkę chleba świętojańskiego, to naturalny składnik o ogromnym, choć w Polsce wciąż niewykorzystanym potencjale prozdrowotnym. Ta wyjątkowa roślina może wspomagać walkę z cukrzycą, hamować procesy starzenia się organizmu oraz przeciwdziałać rozwojowi nowotworów.Karob to naturalny składnik o silnym działaniu przeciwutleniającym, który wspiera prewencję raka i spowalnia procesy starzenia Dzięki wysokiej zawartości błonnika karob reguluje poziom cukru we krwi i może wspomagać leczenie cukrzycy typu 2 Jest bezpieczną alternatywą dla kakao – nie zawiera kofeiny ani teobrominy, a jego naturalna słodycz ogranicza potrzebę dosładzania Mączka chleba świętojańskiego znajduje szerokie zastosowanie w kuchni m.in. jako zdrowy zamiennik czekolady
Bóle brzucha, wzdęcia czy uczucie ciężkości w żołądku potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Tym bardziej, jeśli problem występuje nagminnie. Na szczęście istnieją naturalne sposoby, dzięki którym można szybko i bezpiecznie przywrócić równowagę w układzie trawiennym. Rozwiązanie jest znacznie prostsze, niż specyfiki z apteki — wystarczy sięgnąć po składniki o sprawdzonym działaniu, które usprawnią jelita i wymiotą z organizmu wszystko, co w nim zalega i ciąży. Suszone śliwki skutecznie wspomagają perystaltykę jelit i pomagają w walce z zaparciami Dzięki wysokiej zawartości błonnika i sorbitolu, suszone śliwki idealnie sprawdzą się przy wsparciu trawienia. Zawierają również wiele witamin i minerałów Przygotuj prostą miksturę na usunięcie złogów z jelit — wystarczy kilka suszonych śliwek i ciepła woda, by przygotować napój, który przyniesie natychmiastową ulgę
Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie bogactwo składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Owoc chlebowca, znany też jako jackfruit, zdobywa coraz większą popularność w Europie – także w Polsce. Co sprawia, że ten tropikalny gigant bywa nazywany „roślinnym mięsem”? I dlaczego warto włączyć go do diety?Owoc chlebowca (Artocarpus heterophyllus, jackfruit) pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej Niedojrzałe owoce są wykorzystywane w kuchni jako zamiennik mięsa Owoce chlebowca to skarbnica wartości odżywczych – wspierają odporność i serce Azjatycki przysmak można już kupić w Polsce
Parówki z Biedronki to jeden z najczęściej kupowanych produktów w polskich domach. Tanie, szybkie w przygotowaniu, idealne na śniadanie, kolację czy przekąskę dla dzieci. Nic dziwnego, że tak często lądują w naszych koszykach. Ale wystarczy raz odwrócić opakowanie i przeczytać skład, by dwa razy zastanowić się, co wrzucamy do koszyka."Skład jest naprawdę bardzo słaby" – podkreślają eksperci z portalu czytamyetykiety.pl. Sprawdziliśmy, które parówki z Biedronki warto kupować, a których lepiej unikać.
Domowe przetwory, jak kiszona kapusta czy konfitury pomagają nam przetrwać zimowe miesiące bez dostępu do świeżych warzyw i owoców sezonowych. Żywność konserwowa to również świetny wybór na podróż lub na czarną godzinę. Jednak nie wszystkie konserwy są dobre dla naszego zdrowia. Niektórych zdecydowanie lepiej unikać.
Truskawki to letni przysmak, który wielu osobom przywodzi na myśl dzieciństwo i beztroskie letnie popołudnia. Są soczyste, słodkie i pełne witamin. Jednak nie wszyscy wiedzą, że te popularne owoce mogą zaszkodzić. Okazuje się, że wchodzą one w niebezpieczne reakcje z niektórymi lekami. Jeśli przyjmujesz któryś z leków z poniższej listy, zachowaj szczególną ostrożność! Połączenie ich z truskawkami może doprowadzić do groźnych powikłań.
W dzisiejszych czasach pielęgnacja i zdrowe jedzenie muszą iść ze sobą w parze. Być może właśnie dlatego ta prosta sałatka z marchewek zyskała taką popularność. Jak mówi dietetyczka Paulina Korol: – Marchewki zawierają beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A, czyli retinol. A to właśnie retinol uważany jest za jednego z największych sprzymierzeńców młodego wyglądu skóry.Jak przygotować tę viralową sałatkę i dlaczego warto ją jeść? Oto przepis, który kusi niebanalnym smakiem, ale przede wszystkim... zatrzymuje czas!
Po jedzeniu zawsze sięgasz jeszcze po coś słodkiego i nawet po dwudaniowym obiedzie z dokładką nie możesz powstrzymać się od zjedzenia deseru? Takie zachowanie może być ważnym sygnałem świadczącym o twoim zdrowiu. Choć przymus jedzenia słodyczy po pełnowartościowych posiłkach bywa efektem niezdrowego nawyku, może zwiastować dokuczliwe problemy i przyczyniać się do rozwoju poważnych dolegliwości.
Woda jest niezbędna ludzkiemu ciału do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w niemal wszystkich procesach życiowych – od pracy nerek, przez trawienie, po funkcjonowanie serca i mózgu. Specjaliści zalecają picie ok. 2 litrów płynów dziennie, co odpowiada mniej więcej 8 szklankom. Jednak ważne jest nie tylko ile, ale też co pijemy.
Z nadejściem maja stoiska targowe i w supermarketach zaczynają uginać się pod ciężarem lokalnych smakołyków. Wśród nich znajdziemy wyjątkowe warzywo, którego smak sprawia, że wielu myli je z owocem. Wyglądem przypomina szczaw, smakuje trochę jak śliwka, a jego właściwości ceni m.in. medycyna chińska.
Z upływem lat nasze ciała potrzebują coraz większej troski o równowagę składników mineralnych. Jeden z pierwiastków wyróżnia się szczególnie – jego niedobór może skutkować poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. Dla osób po 50. roku życia to wręcz kluczowy element codziennej diety.
Dino to jeden z najpopularniejszych sklepów w Polsce. Co stoi za jego rozwojem? Niskie ceny, wysoka jakość produktów, a może marketing? Niedawno wyszło na jaw, skąd pochodzi mięso sprzedawane w sklepach sieci – to może podsunąć odpowiedź.
To, co jemy, ma ogromne znaczenie, jednak nie zawsze przykładamy do tego wagę. Pewna niepozorna roślina, dodawana do posiłków, może zdziałać prawdziwe cuda. Wystarczy, że będziemy regularni, a zmniejszy się ryzyko choroby Alzheimera, której obawia się wielu z nas.
Depresja jest chorobą niezwykle wyniszczającą, a jednocześnie powszechną. Szacuje się, że schorzenie dotyczy nawet 280 mln ludzi na całym świecie. Co gorsza, aż 70% pacjentów nie odczuwa poprawy przy początkowym leczeniu antydepresantami lub boryka się z poważnymi skutkami ubocznymi leczenia.Olbrzymia skala problemu depresji oraz brak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o przyczyny rozwoju choroby zainspirowały naukowców z Harvard Medical School do przeprowadzenia kolejnych badań.
Święta wielkanocne przy polskich stołach upływają pod znakiem nie tylko białego barszczu bądź żurku, ale przede wszystkim jaj na twardo i absolutnej królowej – sałatki jarzynowej. W tym czasie niezbędnym składnikiem w każdej kuchni jest oczywiście majonez. Jak wybrać ten najzdrowszy?
Dieta ma bezpośredni wpływ na zdrowie. Z jedzeniem dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych. Zdrowa dieta wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a nadmierne spożycie żywności przetworzonej może to ryzyko zwiększać. W jednym z najnowszych badań brytyjscy naukowcy wskazali produkt, który zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Przez wiele osób to warzywo traktowane jest wyłącznie jako kulinarna ciekawostka. Nie doceniamy jednak jego właściwości zdrowotnych. A to fatalny błąd, bo ma wyjątkową moc i znajduje się w czołówce naturalnych środków o szerokim działaniu zdrowotnym.
Kotlety schabowe z przepisu siostry Anastazji to prawdziwy hit kulinarny. Polacy doskonale je znają i często decydują się, by przygotować ja na niedzielny obiad. Są złociste, chrupiące, zapiekane z aksamitnym farszem. Ślinka cieknie na samą myśl — jednak czy za domowym smakiem nie kryje się kulinarna pułapka? Choć te kotlety kuszą smakiem i zapachem, to ich skład może budzić spore wątpliwości z dietetycznego punktu widzenia.
Utrata zbędnych kilogramów to marzenie wielu z nas. Niestety, nie zawsze potrafimy znaleźć czas na treningi, a z redukcją jest nam nie po drodze. Warto wówczas postawić na rozwiązania, które w pewien sposób mogą przybliżyć nas do wymarzonej sylwetki. Ten koktajl warto pić każdego dnia, jeśli zależy nam na utracie wagi. Z nim można schudnąć nawet 6 kilogramów.
Odchudzanie to proces wymagający od nas determinacji i zmiany stylu życia. Poza wprowadzeniem aktywności fizycznej i diety można go wspomóc, dodając do swojego jadłospisu kilka popularnych substancji. Niewielka zmiana może ułatwić nam osiągnięcie wymarzonej figury. Czasami wystarczy szczypta dodana do herbaty, aby zrobić różnicę. Oto lista popularnych specyfików, które na stałe powinny zagościć w naszych szufladach.
Olej palmowy to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym. Jego powszechne zastosowanie wynika z niskich kosztów produkcji, wszechstronności i długiego okresu przydatności. Mimo licznych zalet technologicznych, wokół oleju palmowego narosło wiele wątpliwości związanych zarówno z jego wpływem na zdrowie, jak i na środowisko.
Popularny aktor teatralny i telewizyjny przez wiele lat zmagał się z poważną otyłością. I chociaż niełatwo mu było zrzucić zbędne kilogramy, w końcu się udało, a efekt jest spektakularny.
Naukowcy wiedzą od dawna, że niektóre z przypraw mają doskonałe właściwości lecznicze. Rośliny te, dzięki obecności wielu związków czynnych, mają wielokierunkową aktywność farmakologiczną. Stosowanie ich w kuchni może przynieść rozmaite korzyści zdrowotne od regulacji apetytu po redukcję cholesterolu.
Odpowiednia dieta to jeden z podstawowych elementów zdrowego stylu życia. Jest szczególnie ważna w przypadku osób, które zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca lub czynności tarczycy.Zróżnicowana, zbilansowana i pełna wszystkich niezbędnych składników odżywczych dieta jest szalenie ważna. Wspiera organizm w profilaktyce, ale też pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia w przebiegu chorób przewlekłych.
Wiele osób poszukuje "magicznego środka", który pomoże w dążeniu do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Choć bez zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej trudno o pożądane efekty, to są substancje, które mogą znacznie ułatwić nam walkę z niechcianymi kilogramami.