Czy fasolka szparagowa musi być mdła, rozgotowana i blada? Absolutnie nie. Jeśli na myśl o fasolce przypominają ci się trudne chwile nad odpychającym talerzem w dzieciństwie, mam dla ciebie dobre wieści: fasolka szparagowa może być apetyczna, pod warunkiem, że sięgniesz po ten jeden prosty trik. A zdecydowanie warto, bo to niepozorne warzywo nie tylko może być smaczne, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowe.
Niepozorne warzywo, często pomijane w diecie, a jednocześnie tak wartościowe. Groch - bogaty w białko roślinne, błonnik, witaminy i składniki mineralne ma szereg wyjątkowych właściwości. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety, a nie spożywać wyłącznie „od święta”.Syci na długo i wspiera trawienie – groch to roślinna alternatywa dla mięsa,Wspomaga serce, reguluje cukier i obniża cholesterol – idealny dla zdrowia,Pełen witamin i minerałów – naturalne wsparcie dla odporności i energii.
Smażenie jest powszechnie stosowaną metodą przygotowywania potraw, zwłaszcza w wielu polskich domach. I choć trudno sobie wyobrazić kuchnię bez chrupiących kotletów czy placków z patelni, warto wiedzieć, że nie każdy tłuszcz nadaje się do wysokich temperatur. Wybór niewłaściwego oleju może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Postanowiliśmy więc sprawdzić, który olej do smażenia wypada najgorzej według sztucznej inteligencji. Odpowiedź może zaskoczyć. Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Kluczowe znaczenie ma tzw. punkt dymienia, czyli temperatura, w której olej zaczyna się rozkładać i wydzielać toksyczne związki.Smażenie na nieodpowiednich tłuszczach może prowadzić do powstawania toksycznych substancji, co zwiększa ryzyko chorób serca, miażdżycy oraz nowotworów.Sztuczna inteligencja wskazała, który olej jest najgorszy do smażenia pod kątem zdrowotnym. Niestety wielu Polaków używa go niezgodnie z jego przeznaczeniem!
Liczne właściwości zdrowotne imbiru sprawiają, że jest to jedna z najzdrowszych przypraw. Już niewielka dawka imbiru potrafi pomóc w trawieniu, zredukować wzdęcia, a nawet pomóc w relaksacji mięśni. Dzięki włączeniu imbiru do diety możesz znacząco pomóc organizmowi w spalaniu tłuszczu i, co więcej, wesprzeć odporność.
Według danych japońskiego Ministerstwa Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej, średnia długość życia w Kraju Kwitnącej Wiśni w 2023 roku wyniosła 87,14 lat dla kobiet i 81,09 lat dla mężczyzn. Ponad 90 tys. obywateli tego zakątka świata ma ponad 100 lat! W czym tkwi sekret długowieczności Japończyków?Shikuwasa to owoc pełen cennych składników wspierających zdrowie i długowieczność Japońska dieta opiera się na świeżych, naturalnych produktach i zasadzie umiaru Codzienny ruch i proste nawyki to kluczowe elementy stylu życia sprzyjającego długiemu życiu
Są pewne połączenia zakazane, bo choć smakują razem wybornie, to jednak zdrowe nie są. Mowa o połączeniu ryby z niektórymi warzywami. Sprawdź, czego nie jeść do obiadu z rybą.
To niepozorne warzywo, bogate w witaminy, minerały i błonnik, może stać się kluczowym elementem zdrowej i skutecznej strategii odchudzania. Jego unikalne właściwości sprawiają, że nie tylko pomaga w redukcji masy ciała, ale także wspiera ogólny stan zdrowia. Domyślasz się, o jakie warzywo chodzi?
Badania naukowe dowodzą, że kwasy tłuszczowe wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jedne z mniej znanych i niedocenianych są kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z nasion rokitnika. Ta unikalna kompozycja jest szeroko ceniona zarówno przez biomedycynę, jak i przemysł kosmetyczny.
Mogę wypić kawę. Bez niej nie wyobrażam sobie życia, bo bardzo ją lubię. W zasadzie mogę też zjeść ulubioną zupę – mówi poseł Adrian Witczak. - Jestem po czterech resekcjach jelit, wchłanialność w nich jest mniejsza niż u zdrowego człowieka, ale dla przyjemności w okresach remisji choroby mogę zjeść prawie wszystko. Jednak i tak na noc zakładam sondę przez nos do żołądka i odżywiam się w ten sposób.Adrian Witczak od 14. roku życia choruje na Leśniowskiego-Crohna i codziennie korzysta z żywienia dojelitowego przez sondę, co pozwala mu funkcjonować mimo poważnych resekcji jelitDzięki leczeniu żywieniowemu mógł wrócić do życia społecznego i zawodowego – dziś jest posłem i działa na rzecz chorych przewlekleW Sejmie założył zespół ds. leczenia żywieniowego, walczy o lepszy dostęp do terapii i wsparcia (w tym psychologicznego i fizjoterapeutycznego) oraz promuje ideę prehabilitacji
Ruszyła pierwsza w Polsce produkcja specjalistycznych preparatów do żywienia dojelitowego. W Opolu Nutricia otworzyła zakład, w którym będą produkowane mieszanki do żywienia dojelitowego dla tysięcy chorych.Pierwsza w Polsce produkcja żywienia dojelitowego ruszyła w Opolu85% pacjentów onkologicznych cierpi na niedożywienie – żywienie medyczne może im pomócNutricia produkuje 30 mln litrów rocznie – wcześniej preparaty były importowane
Z nadejściem wiosennych i letnich upałów wszyscy będziemy szukać ochłody m.in. pod postacią mrożonych napojów. Są smaczne, zimne i często kolorowe, jednak nie zawsze stanowią najlepszy wybór dla zdrowia. Niektóre z nich okazują się wręcz niebezpieczne, zwłaszcza dla najmłodszych.Popularne mrożone napoje, dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym, bawialni i kinie, przyciągają uwagę dzieci jaskrawymi barwami i owocowym smakiem. Jednak za tą kuszącą fasadą kryje się substancja, która – spożywana w nadmiarze – może być niebezpieczna dla najmłodszych.
Ta ryba z Lidla to prawdziwe kulinarne odkrycie – delikatna, pełna białka i niemal bez ości. Mowa o doradzie – królewskiej rybie pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego, po którą sięga coraz więcej Polaków – i to nie tylko na wakacjach w "ciepłych krajach". Zobacz, dlaczego warto mieć ją na talerzu i jak ją najlepiej przyrządzić oraz ile zapłacisz za nią w Lidlu.Dorada z Lidla to zdrowa i smaczna ryba o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka – idealna dla osób na diecieRyba pochodzi z certyfikowanych, zrównoważonych hodowli (MSC) i zawiera cenne witaminy oraz kwasy omega-3Dorada jest łatwa w przygotowaniu – doskonała do pieczenia, grillowania i smażenia – a jej delikatne mięso zachwyca nawet wymagających smakoszy
Mięso z Dino zyskuje coraz większe uznanie wśród Polaków – i nic dziwnego. Tradycyjne stoiska mięsne, sprawdzone pochodzenie produktów oraz brak zbędnych dodatków sprawiają, że klienci chętnie sięgają po mięso właśnie z tej sieci. Szczególnie popularny jest jeden rodzaj mięsa, który można przygotować na wiele sposobów.Mięso z Dino pochodzi z jednego, kontrolowanego źródła – Agro-Rydzyny, co gwarantuje jego wysoką jakość, świeżość i brak niezdrowych dodatków, takich jak MOM czy olej palmowyTradycyjne stoiska mięsne w sklepach Dino to duży atut, który pozwala klientom na wybór dokładnie takiego produktu i porcji, jakiej potrzebują – z pomocą fachowego personeluNajwiększą popularnością cieszy się filet z kurczaka – chudy, pełen białka i naturalny, idealny dla osób na diecie i wszystkich, którzy cenią prosty, domowy smak
Lekko pikantna i gorzkawa, idealna do serów, sałatek i dań na gorąco. Dawniej – niezbędna w każdej kuchni; dziś – niemal zapomniana. Czas przypomnieć warzywo, które jeszcze pół wieku temu nie bez powodu było hitem na polskich stołach. Liczne właściwości zdrowotne uzupełniają niebanalny smak.Cykoria to bogate w inulinę warzywo wspierające zdrowie jelit, metabolizm i układ odpornościowy Związki gorzkie zawarte w cykorii wspomagają pracę wątroby, obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwzapalne Cykoria sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i na ciepło – np. zapiekana z serem pleśniowym i orzechami
Olej z owadów może wkrótce dołączyć do listy innowacyjnych produktów spożywczych, które trafiają na nasze talerze. Jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale również przyjazny dla środowiska i wpisuje się w światowy trend zrównoważonego żywienia. Czy przekonamy się do tej niezwykłej alternatywy dla tradycyjnych tłuszczów?Oleje z owadów mogą być wartościowym źródłem składników odżywczychProdukcja olejów z owadów może służyć ochronie środowiskaEntomofagia, czyli jedzenie owadów, nie jest nowym zjawiskiemPrzyszłość owadów w branży spożywczej
Mikroplastik obecny jest w wodzie, jedzeniu, powietrzu i… naszych organizmach. Naukowcy odkryli, że antocyjany – naturalne barwniki roślinne – mogą neutralizować ich szkodliwy wpływ. Niektóre owoce mogą mieć znaczenie w ochrony przed mikroplastikiem. Odpowiednia dieta i ograniczenie plastiku w otoczeniu to kluczowe kroki w ochronie zdrowia.
W świecie naturalnych sposobów na zdrowe trawienie i oczyszczanie organizmu siemię lniane od lat króluje jako złoty standard. Ale coraz częściej na jego miejsce wskakuje coś jeszcze skuteczniejszego – niepozorne ziarenko, które zyskuje coraz większą popularność wśród dietetyków i entuzjastów zdrowego stylu życia. Mowa o babce płesznik – roślinie, której nasiona potrafią zdziałać cuda dla naszych jelit. Nasiona babki płesznik idealnie sprawdzą się dla osób cierpiących na dolegliwości żołądkoweBabka płesznik zawiera mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i utrzymuje uczucie sytościRegularne stosowanie babki płesznik reguluje wypróżnienia, a także wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi
Jego ciemne strączki wyglądem przypominają fasolkę, ale smak przywodzi na myśl… kakao! Karob, z którego robi się mączkę chleba świętojańskiego, to naturalny składnik o ogromnym, choć w Polsce wciąż niewykorzystanym potencjale prozdrowotnym. Ta wyjątkowa roślina może wspomagać walkę z cukrzycą, hamować procesy starzenia się organizmu oraz przeciwdziałać rozwojowi nowotworów.Karob to naturalny składnik o silnym działaniu przeciwutleniającym, który wspiera prewencję raka i spowalnia procesy starzenia Dzięki wysokiej zawartości błonnika karob reguluje poziom cukru we krwi i może wspomagać leczenie cukrzycy typu 2 Jest bezpieczną alternatywą dla kakao – nie zawiera kofeiny ani teobrominy, a jego naturalna słodycz ogranicza potrzebę dosładzania Mączka chleba świętojańskiego znajduje szerokie zastosowanie w kuchni m.in. jako zdrowy zamiennik czekolady
Bóle brzucha, wzdęcia czy uczucie ciężkości w żołądku potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Tym bardziej, jeśli problem występuje nagminnie. Na szczęście istnieją naturalne sposoby, dzięki którym można szybko i bezpiecznie przywrócić równowagę w układzie trawiennym. Rozwiązanie jest znacznie prostsze, niż specyfiki z apteki — wystarczy sięgnąć po składniki o sprawdzonym działaniu, które usprawnią jelita i wymiotą z organizmu wszystko, co w nim zalega i ciąży. Suszone śliwki skutecznie wspomagają perystaltykę jelit i pomagają w walce z zaparciami Dzięki wysokiej zawartości błonnika i sorbitolu, suszone śliwki idealnie sprawdzą się przy wsparciu trawienia. Zawierają również wiele witamin i minerałów Przygotuj prostą miksturę na usunięcie złogów z jelit — wystarczy kilka suszonych śliwek i ciepła woda, by przygotować napój, który przyniesie natychmiastową ulgę
Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie bogactwo składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Owoc chlebowca, znany też jako jackfruit, zdobywa coraz większą popularność w Europie – także w Polsce. Co sprawia, że ten tropikalny gigant bywa nazywany „roślinnym mięsem”? I dlaczego warto włączyć go do diety?Owoc chlebowca (Artocarpus heterophyllus, jackfruit) pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej Niedojrzałe owoce są wykorzystywane w kuchni jako zamiennik mięsa Owoce chlebowca to skarbnica wartości odżywczych – wspierają odporność i serce Azjatycki przysmak można już kupić w Polsce
Parówki z Biedronki to jeden z najczęściej kupowanych produktów w polskich domach. Tanie, szybkie w przygotowaniu, idealne na śniadanie, kolację czy przekąskę dla dzieci. Nic dziwnego, że tak często lądują w naszych koszykach. Ale wystarczy raz odwrócić opakowanie i przeczytać skład, by dwa razy zastanowić się, co wrzucamy do koszyka."Skład jest naprawdę bardzo słaby" – podkreślają eksperci z portalu czytamyetykiety.pl. Sprawdziliśmy, które parówki z Biedronki warto kupować, a których lepiej unikać.
Domowe przetwory, jak kiszona kapusta czy konfitury pomagają nam przetrwać zimowe miesiące bez dostępu do świeżych warzyw i owoców sezonowych. Żywność konserwowa to również świetny wybór na podróż lub na czarną godzinę. Jednak nie wszystkie konserwy są dobre dla naszego zdrowia. Niektórych zdecydowanie lepiej unikać.
Truskawki to letni przysmak, który wielu osobom przywodzi na myśl dzieciństwo i beztroskie letnie popołudnia. Są soczyste, słodkie i pełne witamin. Jednak nie wszyscy wiedzą, że te popularne owoce mogą zaszkodzić. Okazuje się, że wchodzą one w niebezpieczne reakcje z niektórymi lekami. Jeśli przyjmujesz któryś z leków z poniższej listy, zachowaj szczególną ostrożność! Połączenie ich z truskawkami może doprowadzić do groźnych powikłań.
W dzisiejszych czasach pielęgnacja i zdrowe jedzenie muszą iść ze sobą w parze. Być może właśnie dlatego ta prosta sałatka z marchewek zyskała taką popularność. Jak mówi dietetyczka Paulina Korol: – Marchewki zawierają beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A, czyli retinol. A to właśnie retinol uważany jest za jednego z największych sprzymierzeńców młodego wyglądu skóry.Jak przygotować tę viralową sałatkę i dlaczego warto ją jeść? Oto przepis, który kusi niebanalnym smakiem, ale przede wszystkim... zatrzymuje czas!
Po jedzeniu zawsze sięgasz jeszcze po coś słodkiego i nawet po dwudaniowym obiedzie z dokładką nie możesz powstrzymać się od zjedzenia deseru? Takie zachowanie może być ważnym sygnałem świadczącym o twoim zdrowiu. Choć przymus jedzenia słodyczy po pełnowartościowych posiłkach bywa efektem niezdrowego nawyku, może zwiastować dokuczliwe problemy i przyczyniać się do rozwoju poważnych dolegliwości.
Woda jest niezbędna ludzkiemu ciału do prawidłowego funkcjonowania. Bierze udział w niemal wszystkich procesach życiowych – od pracy nerek, przez trawienie, po funkcjonowanie serca i mózgu. Specjaliści zalecają picie ok. 2 litrów płynów dziennie, co odpowiada mniej więcej 8 szklankom. Jednak ważne jest nie tylko ile, ale też co pijemy.
Z nadejściem maja stoiska targowe i w supermarketach zaczynają uginać się pod ciężarem lokalnych smakołyków. Wśród nich znajdziemy wyjątkowe warzywo, którego smak sprawia, że wielu myli je z owocem. Wyglądem przypomina szczaw, smakuje trochę jak śliwka, a jego właściwości ceni m.in. medycyna chińska.
Z upływem lat nasze ciała potrzebują coraz większej troski o równowagę składników mineralnych. Jeden z pierwiastków wyróżnia się szczególnie – jego niedobór może skutkować poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. Dla osób po 50. roku życia to wręcz kluczowy element codziennej diety.