Lemoniada z kwiatów bzu. Czy każdy może ją pić?
Rozpoczyna się sezon na pyszne i orzeźwiające lemoniady. Ta najbardziej klasyczna to oczywiście cytrynowa z kostkami lodu i listkami mięty. Miesiące wiosenne i letnie dają mnóstwo możliwości na rozmaite wersje lemoniad.
Te najbardziej kreatywne mają w swoim składzie egzotyczne owoce oraz kwiaty. Jeżeli lubicie bez, możecie nie tylko podziwiać go na drzewach, ale spróbować również lemoniady z kwiatów czarnego bzu. Czy każdy może ją pić?
Właściwości czarnego bzu. Na co wpływa?
Czarny bez nazywany jest bzem lekarskim lub aptecznym, który doceniany jest nie tylko ze względu na ozdobne walory czy piękny zapach, ale również właściwości zdrowotne. Kwiaty czarnego bzu, ale również jego owoce posiadają wiele minerałów oraz witamin, dobrze wpływających na zdrowie człowieka. Bogactwem składników posiadających właściwości zdrowotne wykazują się dwie części tego krzewu. Mowa oczywiście o kwiatach, które zawierają kwasy organiczne, ale też sole mineralne, flawonoidy oraz olejki eteryczne. Z kolei owoce bogate są w witaminy A, B, C oraz żelazo, wapń, fosfor, ale również pektyny czy garbniki.
Suszony kwiat bzu posiada właściwości przeciwgorączkowe oraz wykrztuśne, dlatego polecany jest przy wielu infekcjach dróg oddechowych. Czarny bez ma również zastosowanie w leczeniu bólu związanego z zapaleniem nerwów rwy kulszowej. Ma również działanie oczyszczające, regulujące pracę układu trawiennego oraz nerek. W związku z bogactwem zawartych w nim witamin i antocyjanów, wpływa korzystnie na oczy. Ma również działanie przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.
Kiszone rzodkiewki - właściwości zdrowotne. Przepis na kiszone rzodkiewki Domowy izotonik, czyli napój nawadniający na upały w 5 minut. Będzie taniej i zdrowiejJak zrobić lemoniadę z kwiatów czarnego bzu?
Polecanych przepisów z czarnym bzem z roli głównej jest całe mnóstwo. Te najpopularniejsze to syrop z kwiatów czarnego bzu, sok z owoców bzu oraz bzowa lemoniada, która jest oczywiście pyszna, orzeźwiająca, idealna na wiosenne dni. Jak przygotować lemoniadę z czarnego bzu?
Aby ją wykonać, potrzebne będą:
- Kilkanaście rozkwitniętych kwiatów czarnego bzu,
- 2 litry wody
- Sok z 1 – 1.5 cytryny lub limonki,
- Kilka plasterków cytryny lub limonki do ozdoby
- Naturalny miód. Może być też inny słodzik
Najpierw zbierzmy dorodne kwiaty bzu, a następnie odłóż je na papier lub ściereczkę, by opadły z nich ewentualne zanieczyszczenia lub insekty. Następnie odetnij nożyczkami lub sekatorem grubsze gałązki (łodygi), by pozostały jedynie kwiaty na cieniutkich łodyżkach. Następnie zalewamy kwiaty ciepłą wodą. Miksturę odstawiamy na minimum godzinę, choć im dłużej kwiaty będą się moczyć, tym więcej oddadzą aromatu.
Następnie trzeba przecedzić napar przez sito, a do płynu dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz kilka plasterków cytryny lub limonki. Gotowy napój można dosłodzić miodem lub też innym słodzikiem. Lemoniadę podawać mocno schłodzoną, wstawiając ją wcześniej do lodówki lub dodając do niej kostki lodu.
O czym należy pamiętać, przygotowując napoje z bzu?
W przypadku czarnego bzu warto pamiętać o pewnych zasadach. Surowe owoce czarnego bzu zawierają sambunigrynę, której trująca właściwość znika, lecz po obróbce termicznej. Warto o tym pamiętać, szczególnie gdy chcemy skorzystać ze zdrowotnych właściwości bzu przygotowując samodzielnie sok z czarnego bzu lub syrop z bzu.
W przygotowywaniu specyfików z bzu należy pamiętać o tym, by zbierać mocno dojrzałe kwiaty oraz owoce. Niedojrzałe zawierają toksyczny glikozyd. Może powodować on wiele zaburzeń gastrycznych, m.in. biegunki czy wymioty.
Czytaj też:
Rabarbarowa lemoniada na oczyszczenie jelit. Prosty przepis na pyszny rarytas do grilla
Co pić na przejedzenie? 3 napoje, które wesprą trawienie
Odchudzająca herbata. Przepis na napój, który przyspiesza przemianę materii