Rośnie niemal wszędzie: przy drogach, na obrzeżach lasów, w ogrodach. Na pewno go widziałeś – w czerwcu przyciąga wzrok drobnymi, białymi kwiatami zebranymi w baldachy. Choć jest biały, to jednak czarny bez – cenna i niezwykle wszechstronna roślina, która od wieków wykorzystywana jest zarówno w domowej apteczce, jak i w kuchni. Kwiaty najlepiej zbierać właśnie teraz, bo już na przełomie czerwca i lipca przekwitają.Kwiaty czarnego bzu zbieraj tylko w słoneczny dzień, zanim przekwitną – później pojawią się z nich ciemne owoce, też bardzo wartościowe Z kwiatów zrobisz leczniczy syrop na przeziębienie, lemoniadę lub ususzysz je na zimę Owoce czarnego bzu trzeba poddać obróbce termicznej – wtedy stają się bezpieczne i pyszne
Właściwości tej rośliny są doskonale znane niemal na całym świecie. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej i to z dużym powodzeniem. I choć mamy ją na wyciągnięcie ręki, niewielu z nas z tego korzysta. Czarny bez ma ogrom właściwości, więc nazywany jest „apteczką Pana Boga”. Określa się go również bzem dzikim lub lekarskim. Jego owoce i kwiaty mają właściwości prozdrowotne, ale aby tak było, należy je odpowiednio przygotować. Podpowiadamy, co zrobić z czarnego bzu.
Rozpoczyna się sezon na pyszne i orzeźwiające lemoniady. Ta najbardziej klasyczna to oczywiście cytrynowa z kostkami lodu i listkami mięty. Miesiące wiosenne i letnie dają mnóstwo możliwości na rozmaite wersje lemoniad. Te najbardziej kreatywne mają w swoim składzie egzotyczne owoce oraz kwiaty. Jeżeli lubicie bez, możecie nie tylko podziwiać go na drzewach, ale spróbować również lemoniady z kwiatów czarnego bzu. Czy każdy może ją pić?