Rozpoczyna się sezon na pyszne i orzeźwiające lemoniady. Ta najbardziej klasyczna to oczywiście cytrynowa z kostkami lodu i listkami mięty. Miesiące wiosenne i letnie dają mnóstwo możliwości na rozmaite wersje lemoniad. Te najbardziej kreatywne mają w swoim składzie egzotyczne owoce oraz kwiaty. Jeżeli lubicie bez, możecie nie tylko podziwiać go na drzewach, ale spróbować również lemoniady z kwiatów czarnego bzu. Czy każdy może ją pić?
Mówi się o nim ziele długowieczności. Nazywa się Jiaogulan i pochodzi z Chin. Ziele długowieczności i nieśmiertelności ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Uprawa tej rośliny nie należy do skomplikowanych, gdyż można ją hodować w doniczkach. W medycynie chińskiej to znany od tysięcy lat lek, a spożywanie herbatek z liści jiaogulan, wpływa dobroczynnie na wiele funkcji w organizmie: wzmaga koncentrację, ale zapobiega też osłabieniu, poprawia pracę serca oraz obniża poziom cholesterolu. Jak roślinę uprawiać w polskich warunkach?