Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Najzdrowsze lody zrobisz sama w domu. Idealny przepis na domowe lody
Marta Uler
Marta Uler 12.06.2024 09:23

Najzdrowsze lody zrobisz sama w domu. Idealny przepis na domowe lody

Przepis na zdrowe domowe lody
Fot. Canva

Gdy temperatury na zewnątrz szaleją, a słońce przypieka, nic tak dobrze nam nie robi, jak lody. To obowiązkowy element późnowiosennych i letnich spacerów. Jednak te, które kupujemy w sklepach i różnych budkach zwykle są bardzo słodkie, tłuste i pełne innych, raczej niezdrowych, dodatków.

Dlatego warto samemu zrobić lody. To nic trudnego i nie potrzebujemy wcale profesjonalnego sprzętu. Wystarczy kilka podstawowych składników i mamy pyszny i chłodny, a w dodatku zdrowy deser, idealny na upalny dzień. 

Co się kryje w lodach?

Trudno przejść obojętnie obok budki z lodami. Zwłaszcza w gorące dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy ochłody i orzeźwienia. Ulegamy więc i kupujemy lody w rożkach, na patykach, w kubeczkach i wafelkach. Każemy nałożyć sobie dwie, trzy gałki. Potem jemy te pyszności, ale z tyłu głowy pojawiają się pytania:

  • "Ciekawe, ile to ma cukru?”
  • "Czy takie lody są bardzo tłuste?”
  • "Czego tam dodają, skoro smak jest tak intensywny?”

I coś w tym jest. "Kupne” lody nie są synonimem zdrowia. Wystarczy wziąć do ręki opakowanie i uważnie przeczytać skład. Możemy w nim znaleźć naprawdę duże ilości cukru, np. 30g/100g produktu (czyli 3 stołowe łyżki w objętości, mniej więcej, 1-2 gałek), 15 g tłuszczu, syrop glukozowy, gumę guar, gumę ksantanową, skrobię modyfikowaną, lecytyny sojowe, aromaty, barwniki...

Z jednej strony – ok, to przecież są składniki dopuszczone do spożycia. Ale z drugiej – czy naprawdę warto i trzeba to jeść? Zwłaszcza gdy przecież możemy – samodzielnie – zrobić sobie smaczną i zdrową alternatywę dla lodów ze sklepu.

Najzdrowsze lody domowe – sorbety owocowe

Najprostsze do wykonania lody to po prostu sok owocowy lub owoce zmiksowane w blenderze i zamrożone. Do tego celu można użyć choćby malin czy truskawek. Uzyskany mus wystarczy przelać do gotowych pojemniczków na lody i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Po wyjęciu mamy lody i np. dzieciom nic już więcej do szczęścia nie będzie potrzebne.

Sorbety to najlżejsze i najzdrowsze lody. Dobre także dla alergików i osób z niektórymi nietolerancjami pokarmowymi. Są bezmleczne, bezjajeczne i bezglutenowe. Osoby, które potrzebują bardziej wyrafinowanych smaków, niż zwykły zamrożony mus owocowy, mogą zrobić lody tak:

Składniki:

  • 100 g cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • ok. 1 kg truskawek,
  • trochę soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej.

Wykonanie:

W rondelku rozpuść w wodzie cukier, podgrzewając. Uzyskasz w ten sposób syrop, który należy dodać do truskawek. Składniki umieść w kielichu blendera, wciśnij odrobinę cytryny i pastę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki.

Gdy masa się zamrozi, znów zmiksuj ją w blenderze, by uzyskać bardziej sorbetową konsystencję. I gotowe – wystarczy już tylko nakładać lody do pucharków lub wafelków i zajadać.

Domowe lody mleczne – przepis

Niektórzy uważają, że sorbety to nie są prawdziwe lody. W "prawdziwych” powinna być śmietanka, mleko lub chociaż jogurt. Możesz więc wzbogacić powyższy przepis kubeczkiem jogurtu naturalnego lub serka mascarpone. Wystarczy zmiksować go razem z truskawkami, a dalej postępować tak samo. By masa lodowa lepiej się chłodziła, od czasu do czasu przemieszaj ją.

A może wolisz lody czekoladowe? W tym celu weź:

  • tabliczkę mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • 150 ml śmietanki 36 proc.
  • 300 ml mleka,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 3 żółtka,
  • 6-8 łyżek cukru,
  • cukier waniliowy – opcjonalnie.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mleko i serek wlej do garnka, mieszaj i podgrzewaj aż do zagotowania. W tym czasie utrzyj kogel-mogel z żółtek i cukru. Gdy mleko ze śmietanką się zagotuje, przelej część tej masy do kogla-mogla i od razu zmiksuj. Następnie przelej do garnka, dodaj rozpuszczoną czekoladę i podgrzewaj, mieszając. Masa musi zgęstnieć, ale nie może się zagotować (bo się zważy!).

Gdy masa lodowa przestygnie, wstaw ją do zamrażarki. Możesz od razu wlać ją do pojemniczków na lody, albo, po stężeniu, przełożyć do maszynki do lodów lub blendera. Gdy się wymiesza, nabierze konsystencji, którą będzie można nakładać do pucharków za pomocą np. łyżki do lodów, zupełnie tak, jak w budce z lodami. 

Zobacz także:

Mieszam 3 składniki i wkładam do lodówki. Tak dobrego koktajlu oczyszczającego nigdzie nie kupisz

Myślisz, że jest zdrowy, a może powodować udar. Polacy kochają ten słodzik

Mleko do kawy. Które jest najzdrowsze?