Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > cukier

Cukier

Ochota na słodkie po posiłku
12.05.2025 15:17 Masz ochotę na słodkie po jedzeniu? Organizm próbuje ci coś powiedzieć

Po jedzeniu zawsze sięgasz jeszcze po coś słodkiego i nawet po dwudaniowym obiedzie z dokładką nie możesz powstrzymać się od zjedzenia deseru? Takie zachowanie może być ważnym sygnałem świadczącym o twoim zdrowiu.  Choć przymus jedzenia słodyczy po pełnowartościowych posiłkach bywa efektem niezdrowego nawyku, może zwiastować dokuczliwe problemy i przyczyniać się do rozwoju poważnych dolegliwości.

Objawy insulinooporności
07.05.2025 13:01 11 objawów insulinooporności. Ten problem może mieć co trzeci Polak

Insulinooporność nie jest chorobą – to zaburzenie metaboliczne, które może skutkować rozwojem cukrzycy typu 2. Dobra wiadomość jest taka, że w wielu przypadkach z tego stanu można wyjść bez konieczności przyjmowania leków. Kluczem jest odpowiednio wczesne wykrycie problemu i wprowadzenie niezbędnych zmian w stylu życia.

Słodzik zwiększa ryzyko udaru
06.05.2025 07:10 Popularny słodzik może zwiększać ryzyko udaru [BADANIA]

Nadmiar cukrów prostych w diecie zwiększa ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy czy problemów sercowo-naczyniowych. Nic więc dziwnego, że nie chcąc rezygnować ze słodkiego smaku napojów i potraw, coraz chętniej sięgamy po zamienniki cukru. Jak się okazuje, nie wszystkie słodziki są bezpieczne. 

Nadmiar cukru w diecie szkodzi zdrowiu
25.04.2025 14:57 5 sygnałów, że jesz za dużo cukru

Nadmierne spożycie węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, ma fatalny wpływ na kondycję organizmu. Przyczynia się m.in. do pogorszenia nastroju, zwiększenia masy ciała, ale też wielu chorób będących konsekwencją nadwagi. Rozsądna, zbilansowana dieta jest szalenie ważnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych, a ograniczenie nadmiaru cukru stanowi jej ważny element.

ciastka
25.04.2025 12:54 Te popularne produkty upośledzają pamięć. Są nowe badania

Zajadamy się nimi przy okazji i... bez okazji. Potrafimy spałaszować całkiem spore ich ilości, choć dobrze wiemy, że ze zdrowiem nie ma to nic wspólnego. Cukier i tłuszcz są przyczyną otyłości, cukrzycy, a także problemów z układem krążenia.Z najnowszych badań wynika, że od nadmiernego spożycia tych produktów cierpią także nasze zdolności poznawcze, w tym pamięć i orientacja przestrzenna.

jedzenie słodkiego po obiedzie
20.04.2025 07:15 Zawsze po obiedzie miałam ochotę na słodkie. Teraz wiem i ostrzegam, co to znaczy - nic dobrego

Zawsze po obiedzie nachodziła mnie ochota na coś słodkiego — mały deser, czekoladkę, coś, co umiliłoby mi dzień. Wydawało mi się, że to normalne — kto z nas od czasu do czasu nie sięga po coś słodkiego, zwłaszcza po posiłku? Jednak po pewnym czasie zaczęłam zauważać, że ta mała przyjemność staje się czymś więcej. Zaczęłam zadawać sobie pytanie, dlaczego zawsze o tej samej porze odczuwam potrzebę zjedzenia cukru?Zgłębiając ten temat, dowiedziałam się, co tak naprawdę kryje się za chwilami słodkiej przyjemności. Odpowiedź, którą odkryłam, była daleka od tego, czego się spodziewałam. Teraz już wiem, co to oznacza, a przede wszystkim, jak może wpłynąć na nasze zdrowie.

dzień czekolady
12.04.2025 08:30 Dziś jest najsłodszy dzień w roku – Dzień Czekolady. Zjedz trochę – z korzyścią dla zdrowia

Czekolada – słowo, które już samo w sobie wywołuje uśmiech. Ta mleczna – rozkosznie słodka, deserowa – delikatnie cierpka. Rozpuszczająca się w ustach lub chrupiąca, z orzechami – każdy ma swoją ulubioną. Trudno wyobrazić sobie świat bez czekolady, a przecież kiedyś w ogóle nie istniała w takiej formie, jaką znamy dzisiaj. 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady i jest to idealna okazja, by przyjrzeć się jej historii, różnorodności, a także… właściwościom zdrowotnym.

żywność wysoko przetworzona
24.03.2025 15:33 To jedzenie powinno być nielegalne. Dietetyczka wyjaśnia, jak działa na nasze zdrowie

Jedzenie wysoko przetworzone jest niezdrowe, chyba każdy o tym słyszał. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak jest? Co takiego kryje się w tej żywności, że tak nam szkodzi? I, co konkretnie, można określić produktem wysoko przetworzonym?Na te pytania odpowiedziała dietetyczka Irena Owsiak. Warto wziąć sobie do serca to, co mówi.

daktyle - właściwości
17.03.2025 07:00 Dbają o nasze serce i poziom cukru. Wystarczy zjeść trzy dziennie

To doskonały zamiennik słodyczy. Zjesz 2-3, i jeśli miałeś chęć na coś słodkiego, przejdzie ci! A do tego są bardzo zdrowe. Udowodniono, że poprawiają trawienie, wspierają pracę serca, a nawet wzmacniają odporność. Te owoce to istna skarbnica składników odżywczych.Warto wprowadzić je do diety na stałe. A w jaki sposób? Daktyle świetnie sprawdzają się zarówno w deserach – ale te przecież lepiej ograniczać – jak i w daniach wytrawnych. Subtelnie podkręcą smak śniadania, jak i sałatki na lunch. 

cukier słodzik
21.02.2025 15:02 Nowe badania. Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru. Jest dosłownie wszędzie

Spożywamy go na potęgę, nawet o tym nie wiedząc. Producenci maskują go w składzie tajemniczym symbolem E951. Teraz okazuje się, że zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy i innych chorób. Unikajcie go jak ognia. 

ksylitol w diecie dziecka
04.02.2025 13:56 Ksylitol w diecie dziecka to na pewno dobry wybór? Na to trzeba uważać

To dobra alternatywa dla cukru, choćby dlatego, że nie psuje zębów. Przeciwnie – nawet o nie dba. Właśnie dlatego rodzice, gdy chcą dać dziecku coś słodkiego, stawiają na produkty słodzone ksylitolem.Ale ten słodzik nie ma samych zalet i o tym warto pamiętać. Nie jest wskazany dla każdego, a niektórym maluchom może przynieść więcej szkody niż pożytku. 

Cukier kokosowy - właściwości
31.01.2025 08:00 Zdrowszy zamiennik białego cukru. Z nim kawa smakuje obłędnie

Dla osób dbających o linię, a także stawiających na zdrowe odżywianie, to może być rewolucja. Ten, kto szuka alternatywy dla zwykłego, białego cukru, powinien zainteresować się tym jego zamiennikiem. Zwłaszcza że to nie tylko słodzik, ale i źródło witamin, minerałów oraz, cennej dla zdrowia jelit, inuliny.Jest słodki, ale niebanalny. Wyróżnia go także unikalny zapach, dzięki czemu może stać się wyjątkowym dodatkiem do wszelkich deserów, niektórych dań, a także podkreślić smak porannej kawy. 

pomiar cukru, kobieta
29.01.2025 11:04 5 objawów cukrzycy. Reaguj, jeśli masz choć jeden

Cukrzyca często rozwija się niezauważona. Wszystko ze względu na fakt, że jej pierwsze objawy są bardzo często bagatelizowane. Jednak organizm zawsze daje wcześniej znać, że zaczyna dziać się w nim coś niedobrego, więc warto wyostrzyć zmysły, by móc w porę zareagować. Nawet 1 z tych 5 objawów stanowczo powinien zwrócić Twoją uwagę. Może świadczyć o rozwijającej się cukrzycy. 

uzależnienie od cukru, narkotyki
27.01.2025 09:24 Czy cukier uzależnia i działa jak narkotyk? Dietetyk wyjaśnia, jak naprawdę działają słodycze

Wiele osób uważa, że cukier uzależnia podobnie do narkotyków, potwierdzają to badania i opinie ekspertów. Jak jest w rzeczywistości? Dietetyk dr Damian Parol tłumaczy, na czym polega problem z tzw. uzależnieniem od cukru. 

Sprawca tętniaków i udarów
17.12.2024 09:31 Sprawca tętniaków i udarów. Naukowcy radzą omijać szerokim łukiem

Zbilansowana, różnorodna dieta jest jednym z najważniejszych elementów szeroko pojętej profilaktyki. Najnowsze badania szwedzkich naukowców dostarczają porażających danych na potwierdzenie tego faktu. Nie pozostawiają wątpliwości w kwestii tego, który składnik diety drastycznie zwiększa ryzyko śmiertelnych chorób.Starasz się dbać o zdrową dietę, ale kilka razy w tygodniu zdarza ci się sięgnąć po słodki napój albo batonika? Być może czas zrezygnować z tych drobnych i na pozór niewinnych przyjemności.

W PRL-u była hitem, dziś niewielu o niej pamięta. Jest źródłem witaminy młodości
17.09.2024 08:12 W PRL-u była hitem, dziś niewielu o niej pamięta. To źle, bo jest źródłem witaminy młodości

Okres PRL-u wielu wspomina z uśmiechem na twarzy, choć nie były to czasy łatwe. Wielu osobom szczególnie w pamięci wyryły się dania z tego okresu. Ta przekąska dawniej była hitem, a dziś niewielu o niej pamięta. To duży błąd, bo opóźnia starzenie i pozytywnie wpływa na oczy.Czy słodkie przekąski mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak. W przypadku tej zapomnianej słodyczy z PRL-u należy jednak pamiętać, że ma sporo kalorii. Ale warto czasami po nią sięgnąć, bo ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Pacjentka, szpital
12.09.2024 10:00 Mówią na niego "śmierć", powoduje choroby. Polacy jedzą go 40 kg rocznie

Polacy jedzą ten produkt na potęgę, choć jest bardzo niezdrowy. Z raportów wynika, że przeciętny Polak spożywa go rocznie aż 44,5 kg. Efektem są groźne choroby takie jak cukrzyca typu 2, rak trzustki czy otyłość. Niestety, mimo świadomości zagrożeń, wielu Polaków nie rezygnuje ze swojego "słodkiego nałogu".

Bosacka ostrzega przed produktem, który kupujemy dzieciom. „Uwaga mocne. Nie dajcie się zwieść opakowaniu”
17.08.2024 10:25 Bosacka ostrzega przed produktem, który kupujemy dzieciom. „Uwaga mocne. Nie dajcie się zwieść opakowaniu”

Katarzyna Bosacka to znana polska dziennikarka i prezenterka, która od wielu lat doradza Polakom w kwestiach żywieniowych i zakupowych. Tym razem wzięła pod lupę produkt, który jest w wielu polskich domach, szczególnie tych, w których mieszkają dzieci. Mowa o syropie owocowym.Katarzyna Bosacka przenalizowała skład popularnego syropu. To, co odkryła, sprawiło, że nie pozostawiła na tym produkcie suchej nitki. Sprawdźmy więc, na co warto zwrócić szczególną uwagę, kupując syrop w sklepie.

Przepis na zdrowe domowe lody
12.06.2024 09:23 Najzdrowsze lody zrobisz sama w domu. Idealny przepis na domowe lody

Gdy temperatury na zewnątrz szaleją, a słońce przypieka, nic tak dobrze nam nie robi, jak lody. To obowiązkowy element późnowiosennych i letnich spacerów. Jednak te, które kupujemy w sklepach i różnych budkach zwykle są bardzo słodkie, tłuste i pełne innych, raczej niezdrowych, dodatków.Dlatego warto samemu zrobić lody. To nic trudnego i nie potrzebujemy wcale profesjonalnego sprzętu. Wystarczy kilka podstawowych składników i mamy pyszny i chłodny, a w dodatku zdrowy deser, idealny na upalny dzień. 

Słodzik do kawy
10.06.2024 17:32 Myślisz, że jest zdrowy, a może powodować udar. Polacy kochają ten słodzik

Najnowsze badania sugerują, że niskokaloryczny słodzik znajdujący się w wielu napojach i przekąskach, a także używany przez wiele osób świadomie, jako zamiennik cukru, może zwiększać ryzyko udaru mózgu i zawału serca.Ksylitol od lat jest reklamowany jako zdrowsza alternatywa dla cukru i innych słodzików, ponieważ występuje naturalnie, w małych ilościach, w owocach i warzywach. Wygląda jednak na to, że cukier brzozowy wcale taki zdrowy nie jest. 

Kobieta 40 lat pije kawę
01.06.2024 13:06 Wstajesz i od razu pijesz kawę? Zła wiadomość. Zbadano, jak to na Ciebie wpływa

Są ludzie, którzy obwiniają poranne wypicie kawy za popołudniowe "zjazdy" i tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez małej czarnej. Ba, są też osoby, które pierwszą kawę piją w łóżku! I która z nich ma rację? Kiedy pić kawę, by działa najdłużej i szkodziła najmniej?– Każdy inaczej reaguje na kofeinę  – powiedziała w rozmowie z dziennikiem The New York Times Marilyn Cornelis, badaczka kofeiny z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago.Są jednak pewne zasady, dzięki którym kawa może działać dłużej. Chodzi o to, ile czasu dzieli pierwszą filiżankę od momentu otwarcia oczu i oto, jak zbyt wczesne wypicie kawy wpływa na nasze hormony. Chcecie wiedzieć więcej? Zostańcie z nami.

zmarszczki
23.01.2024 12:40 Nadmiar cukru zmienia wygląd twarz. Zmarszczki w tym miejscu to sygnał alarmowy

Cukier jest produktem, którego nie brakuje w każdym polskim domu. Te białe słodkie kryształki sprawiają, że napoje, desery lub potrawy smakują inaczej. Jednak spożywanie nadmiernych ilości cukru nie pozostaje obojętne dla ciała. Wszyscy wiemy, że z jego powodu przybieramy na wadze. Jednak cukier zmienia nie tylko masę ciała. Zmienia też wygląd twarzy.

None
27.10.2023 17:10 Używasz słodzików? Ryzykujesz poważną chorobą

O szkodliwości sztucznych słodzików raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak wielu z nas nie ma świadomości, że spożywanie ich może przyczynić się nie tylko do rozwoju cukrzycy, nowotworu, ale i depresji. Jak wynika z nowych badań osoby spożywające dużą ilość żywności przetworzonej, zawierającej sztuczne słodziki, mogą częściej chorować na depresję! Co jeszcze warto wiedzieć o ciemnych stronach sztucznych słodzików?

słodzik
03.10.2023 18:15 Używasz go zamiast cukru? Może zwiększać ryzyko zawału i udaru

Popularny zamiennik cukru może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także szkodzić jelitom. Chodzi o erytrol zwany „dobrym cukrem”. Okazuj się, że wcale nie jest aż taki dobry.