Po jedzeniu zawsze sięgasz jeszcze po coś słodkiego i nawet po dwudaniowym obiedzie z dokładką nie możesz powstrzymać się od zjedzenia deseru? Takie zachowanie może być ważnym sygnałem świadczącym o twoim zdrowiu. Choć przymus jedzenia słodyczy po pełnowartościowych posiłkach bywa efektem niezdrowego nawyku, może zwiastować dokuczliwe problemy i przyczyniać się do rozwoju poważnych dolegliwości.
Insulinooporność nie jest chorobą – to zaburzenie metaboliczne, które może skutkować rozwojem cukrzycy typu 2. Dobra wiadomość jest taka, że w wielu przypadkach z tego stanu można wyjść bez konieczności przyjmowania leków. Kluczem jest odpowiednio wczesne wykrycie problemu i wprowadzenie niezbędnych zmian w stylu życia.
Nadmiar cukrów prostych w diecie zwiększa ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy czy problemów sercowo-naczyniowych. Nic więc dziwnego, że nie chcąc rezygnować ze słodkiego smaku napojów i potraw, coraz chętniej sięgamy po zamienniki cukru. Jak się okazuje, nie wszystkie słodziki są bezpieczne.
Nadmierne spożycie węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, ma fatalny wpływ na kondycję organizmu. Przyczynia się m.in. do pogorszenia nastroju, zwiększenia masy ciała, ale też wielu chorób będących konsekwencją nadwagi. Rozsądna, zbilansowana dieta jest szalenie ważnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych, a ograniczenie nadmiaru cukru stanowi jej ważny element.
Zajadamy się nimi przy okazji i... bez okazji. Potrafimy spałaszować całkiem spore ich ilości, choć dobrze wiemy, że ze zdrowiem nie ma to nic wspólnego. Cukier i tłuszcz są przyczyną otyłości, cukrzycy, a także problemów z układem krążenia.Z najnowszych badań wynika, że od nadmiernego spożycia tych produktów cierpią także nasze zdolności poznawcze, w tym pamięć i orientacja przestrzenna.
Zawsze po obiedzie nachodziła mnie ochota na coś słodkiego — mały deser, czekoladkę, coś, co umiliłoby mi dzień. Wydawało mi się, że to normalne — kto z nas od czasu do czasu nie sięga po coś słodkiego, zwłaszcza po posiłku? Jednak po pewnym czasie zaczęłam zauważać, że ta mała przyjemność staje się czymś więcej. Zaczęłam zadawać sobie pytanie, dlaczego zawsze o tej samej porze odczuwam potrzebę zjedzenia cukru?Zgłębiając ten temat, dowiedziałam się, co tak naprawdę kryje się za chwilami słodkiej przyjemności. Odpowiedź, którą odkryłam, była daleka od tego, czego się spodziewałam. Teraz już wiem, co to oznacza, a przede wszystkim, jak może wpłynąć na nasze zdrowie.
Czekolada – słowo, które już samo w sobie wywołuje uśmiech. Ta mleczna – rozkosznie słodka, deserowa – delikatnie cierpka. Rozpuszczająca się w ustach lub chrupiąca, z orzechami – każdy ma swoją ulubioną. Trudno wyobrazić sobie świat bez czekolady, a przecież kiedyś w ogóle nie istniała w takiej formie, jaką znamy dzisiaj. 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady i jest to idealna okazja, by przyjrzeć się jej historii, różnorodności, a także… właściwościom zdrowotnym.
Jedzenie wysoko przetworzone jest niezdrowe, chyba każdy o tym słyszał. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak jest? Co takiego kryje się w tej żywności, że tak nam szkodzi? I, co konkretnie, można określić produktem wysoko przetworzonym?Na te pytania odpowiedziała dietetyczka Irena Owsiak. Warto wziąć sobie do serca to, co mówi.
To doskonały zamiennik słodyczy. Zjesz 2-3, i jeśli miałeś chęć na coś słodkiego, przejdzie ci! A do tego są bardzo zdrowe. Udowodniono, że poprawiają trawienie, wspierają pracę serca, a nawet wzmacniają odporność. Te owoce to istna skarbnica składników odżywczych.Warto wprowadzić je do diety na stałe. A w jaki sposób? Daktyle świetnie sprawdzają się zarówno w deserach – ale te przecież lepiej ograniczać – jak i w daniach wytrawnych. Subtelnie podkręcą smak śniadania, jak i sałatki na lunch.
Spożywamy go na potęgę, nawet o tym nie wiedząc. Producenci maskują go w składzie tajemniczym symbolem E951. Teraz okazuje się, że zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy i innych chorób. Unikajcie go jak ognia.
To dobra alternatywa dla cukru, choćby dlatego, że nie psuje zębów. Przeciwnie – nawet o nie dba. Właśnie dlatego rodzice, gdy chcą dać dziecku coś słodkiego, stawiają na produkty słodzone ksylitolem.Ale ten słodzik nie ma samych zalet i o tym warto pamiętać. Nie jest wskazany dla każdego, a niektórym maluchom może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Dla osób dbających o linię, a także stawiających na zdrowe odżywianie, to może być rewolucja. Ten, kto szuka alternatywy dla zwykłego, białego cukru, powinien zainteresować się tym jego zamiennikiem. Zwłaszcza że to nie tylko słodzik, ale i źródło witamin, minerałów oraz, cennej dla zdrowia jelit, inuliny.Jest słodki, ale niebanalny. Wyróżnia go także unikalny zapach, dzięki czemu może stać się wyjątkowym dodatkiem do wszelkich deserów, niektórych dań, a także podkreślić smak porannej kawy.
Cukrzyca często rozwija się niezauważona. Wszystko ze względu na fakt, że jej pierwsze objawy są bardzo często bagatelizowane. Jednak organizm zawsze daje wcześniej znać, że zaczyna dziać się w nim coś niedobrego, więc warto wyostrzyć zmysły, by móc w porę zareagować. Nawet 1 z tych 5 objawów stanowczo powinien zwrócić Twoją uwagę. Może świadczyć o rozwijającej się cukrzycy.
Wiele osób uważa, że cukier uzależnia podobnie do narkotyków, potwierdzają to badania i opinie ekspertów. Jak jest w rzeczywistości? Dietetyk dr Damian Parol tłumaczy, na czym polega problem z tzw. uzależnieniem od cukru.
Zbilansowana, różnorodna dieta jest jednym z najważniejszych elementów szeroko pojętej profilaktyki. Najnowsze badania szwedzkich naukowców dostarczają porażających danych na potwierdzenie tego faktu. Nie pozostawiają wątpliwości w kwestii tego, który składnik diety drastycznie zwiększa ryzyko śmiertelnych chorób.Starasz się dbać o zdrową dietę, ale kilka razy w tygodniu zdarza ci się sięgnąć po słodki napój albo batonika? Być może czas zrezygnować z tych drobnych i na pozór niewinnych przyjemności.
Okres PRL-u wielu wspomina z uśmiechem na twarzy, choć nie były to czasy łatwe. Wielu osobom szczególnie w pamięci wyryły się dania z tego okresu. Ta przekąska dawniej była hitem, a dziś niewielu o niej pamięta. To duży błąd, bo opóźnia starzenie i pozytywnie wpływa na oczy.Czy słodkie przekąski mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak. W przypadku tej zapomnianej słodyczy z PRL-u należy jednak pamiętać, że ma sporo kalorii. Ale warto czasami po nią sięgnąć, bo ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Polacy jedzą ten produkt na potęgę, choć jest bardzo niezdrowy. Z raportów wynika, że przeciętny Polak spożywa go rocznie aż 44,5 kg. Efektem są groźne choroby takie jak cukrzyca typu 2, rak trzustki czy otyłość. Niestety, mimo świadomości zagrożeń, wielu Polaków nie rezygnuje ze swojego "słodkiego nałogu".
Katarzyna Bosacka to znana polska dziennikarka i prezenterka, która od wielu lat doradza Polakom w kwestiach żywieniowych i zakupowych. Tym razem wzięła pod lupę produkt, który jest w wielu polskich domach, szczególnie tych, w których mieszkają dzieci. Mowa o syropie owocowym.Katarzyna Bosacka przenalizowała skład popularnego syropu. To, co odkryła, sprawiło, że nie pozostawiła na tym produkcie suchej nitki. Sprawdźmy więc, na co warto zwrócić szczególną uwagę, kupując syrop w sklepie.
Gdy temperatury na zewnątrz szaleją, a słońce przypieka, nic tak dobrze nam nie robi, jak lody. To obowiązkowy element późnowiosennych i letnich spacerów. Jednak te, które kupujemy w sklepach i różnych budkach zwykle są bardzo słodkie, tłuste i pełne innych, raczej niezdrowych, dodatków.Dlatego warto samemu zrobić lody. To nic trudnego i nie potrzebujemy wcale profesjonalnego sprzętu. Wystarczy kilka podstawowych składników i mamy pyszny i chłodny, a w dodatku zdrowy deser, idealny na upalny dzień.
Najnowsze badania sugerują, że niskokaloryczny słodzik znajdujący się w wielu napojach i przekąskach, a także używany przez wiele osób świadomie, jako zamiennik cukru, może zwiększać ryzyko udaru mózgu i zawału serca.Ksylitol od lat jest reklamowany jako zdrowsza alternatywa dla cukru i innych słodzików, ponieważ występuje naturalnie, w małych ilościach, w owocach i warzywach. Wygląda jednak na to, że cukier brzozowy wcale taki zdrowy nie jest.
Są ludzie, którzy obwiniają poranne wypicie kawy za popołudniowe "zjazdy" i tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez małej czarnej. Ba, są też osoby, które pierwszą kawę piją w łóżku! I która z nich ma rację? Kiedy pić kawę, by działa najdłużej i szkodziła najmniej?– Każdy inaczej reaguje na kofeinę – powiedziała w rozmowie z dziennikiem The New York Times Marilyn Cornelis, badaczka kofeiny z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago.Są jednak pewne zasady, dzięki którym kawa może działać dłużej. Chodzi o to, ile czasu dzieli pierwszą filiżankę od momentu otwarcia oczu i oto, jak zbyt wczesne wypicie kawy wpływa na nasze hormony. Chcecie wiedzieć więcej? Zostańcie z nami.
Cukier jest produktem, którego nie brakuje w każdym polskim domu. Te białe słodkie kryształki sprawiają, że napoje, desery lub potrawy smakują inaczej. Jednak spożywanie nadmiernych ilości cukru nie pozostaje obojętne dla ciała. Wszyscy wiemy, że z jego powodu przybieramy na wadze. Jednak cukier zmienia nie tylko masę ciała. Zmienia też wygląd twarzy.
O szkodliwości sztucznych słodzików raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak wielu z nas nie ma świadomości, że spożywanie ich może przyczynić się nie tylko do rozwoju cukrzycy, nowotworu, ale i depresji. Jak wynika z nowych badań osoby spożywające dużą ilość żywności przetworzonej, zawierającej sztuczne słodziki, mogą częściej chorować na depresję! Co jeszcze warto wiedzieć o ciemnych stronach sztucznych słodzików?
Popularny zamiennik cukru może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także szkodzić jelitom. Chodzi o erytrol zwany „dobrym cukrem”. Okazuj się, że wcale nie jest aż taki dobry.