Gdy temperatury na zewnątrz szaleją, a słońce przypieka, nic tak dobrze nam nie robi, jak lody. To obowiązkowy element późnowiosennych i letnich spacerów. Jednak te, które kupujemy w sklepach i różnych budkach zwykle są bardzo słodkie, tłuste i pełne innych, raczej niezdrowych, dodatków.Dlatego warto samemu zrobić lody. To nic trudnego i nie potrzebujemy wcale profesjonalnego sprzętu. Wystarczy kilka podstawowych składników i mamy pyszny i chłodny, a w dodatku zdrowy deser, idealny na upalny dzień.
Najnowsze badania sugerują, że niskokaloryczny słodzik znajdujący się w wielu napojach i przekąskach, a także używany przez wiele osób świadomie, jako zamiennik cukru, może zwiększać ryzyko udaru mózgu i zawału serca.Ksylitol od lat jest reklamowany jako zdrowsza alternatywa dla cukru i innych słodzików, ponieważ występuje naturalnie, w małych ilościach, w owocach i warzywach. Wygląda jednak na to, że cukier brzozowy wcale taki zdrowy nie jest.
Są ludzie, którzy obwiniają poranne wypicie kawy za popołudniowe "zjazdy" i tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez małej czarnej. Ba, są też osoby, które pierwszą kawę piją w łóżku! I która z nich ma rację? Kiedy pić kawę, by działa najdłużej i szkodziła najmniej?– Każdy inaczej reaguje na kofeinę – powiedziała w rozmowie z dziennikiem The New York Times Marilyn Cornelis, badaczka kofeiny z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago.Są jednak pewne zasady, dzięki którym kawa może działać dłużej. Chodzi o to, ile czasu dzieli pierwszą filiżankę od momentu otwarcia oczu i oto, jak zbyt wczesne wypicie kawy wpływa na nasze hormony. Chcecie wiedzieć więcej? Zostańcie z nami.
Cukier jest produktem, którego nie brakuje w każdym polskim domu. Te białe słodkie kryształki sprawiają, że napoje, desery lub potrawy smakują inaczej. Jednak spożywanie nadmiernych ilości cukru nie pozostaje obojętne dla ciała. Wszyscy wiemy, że z jego powodu przybieramy na wadze. Jednak cukier zmienia nie tylko masę ciała. Zmienia też wygląd twarzy.
O szkodliwości sztucznych słodzików raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak wielu z nas nie ma świadomości, że spożywanie ich może przyczynić się nie tylko do rozwoju cukrzycy, nowotworu, ale i depresji. Jak wynika z nowych badań osoby spożywające dużą ilość żywności przetworzonej, zawierającej sztuczne słodziki, mogą częściej chorować na depresję! Co jeszcze warto wiedzieć o ciemnych stronach sztucznych słodzików?
Popularny zamiennik cukru może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także szkodzić jelitom. Chodzi o erytrol zwany „dobrym cukrem”. Okazuj się, że wcale nie jest aż taki dobry.