Najzdrowsze sałaty do kanapki. Wspomagają wzrok i spowalniają starzenie
Sałata kojarzy się głównie z niskokaloryczną przekąską, zalecaną w diecie odchudzającej. To jednak znacznie więcej niż tylko smaczny i lekkostrawny dodatek do potraw. Sałata stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych i warto wprowadzić ją do jadłospisu również ze względu na jej walory zdrowotne. Które rodzaje sałat są najzdrowsze? Przedstawiamy trzy z nich.
Sałata rzymska
Sałata rzymska jest cennym źródłem witaminy C, a także witamin: B1, B2, PP, A i K. Witaminy A i C to silne przeciwutleniacze, które chronią DNA komórek organizmu przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, antyagregacyjnie i antybakteryjnie. Mają także korzystny wpływ na kondycję skóry, zapobiegają powstawaniu zmarszczek i przebarwień. Sałata rzymska jest również bogata w minerały, takie jak: wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo. Ze względu na obecny w niej kwas foliowy, jej spożywanie zalecane jest kobietom w ciąży.
Sałata rzymska zawiera duże ilości beta-karotenu, który korzystnie wpływa na narząd wzroku, zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej. Ponadto, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, chroniąc organizm przed infekcjami, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych. Mało kto zdaje sobie sprawę, że w sałacie rzymskiej znajdziemy znacznie więcej beta-karotenu niż w marchewce!
Sałata masłowa
Sałata masłowa jest bogata w minerały, takie jak: potas, żelazo i wapń. Zawiera również bardzo duże ilości witaminy K oraz sporą dawkę witamin z grupy B. Witamina K bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi oraz wchłanianiu wapnia, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów.
Sałata masłowa to także cenne źródło witamin: A, E i C, które chronią DNA komórek organizmu przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Te trzy witaminy słyną ze swoich silnych właściwości przeciwzmarszczkowych i nie bez przyczyny nazywane są „witaminami młodości”.
Jedzenie sałaty masłowej pozwala nie tylko zachować młody wygląd skóry, ale przede wszystkim może zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń, takich jak m.in. nowotwory, choroby serca czy choroba Alzheimera.
Cykoria
Cykoria jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz witamin: A, E, K i C. To jedna z najbogatszych w składniki mineralne roślin jadalnych. Znajdziemy w niej między innymi: potas, wapń, żelazo, cynk, selen, magnez, fosfor i miedź. Cykoria to również znakomite źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania jelit oraz kwasu foliowego zalecanego w diecie kobiet ciężarnych.
Dzięki obecności inuliny, cykoria uznawana jest za naturalny prebiotyk, mający zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową i odporność organizmu. To także cenne źródło beta-karotenu - silnego antyoksydantu, który skutecznie chroni organizm przed procesami starzenia, a także wspiera narząd wzroku. Ponadto, dzięki obecności laktucyn oraz laktukopiryn, cykoria wspiera pracę wątroby, działa żółciopędnie oraz poprawia trawienie.