Chronią przed zawałem i udarem. Poznaj trzy najcenniejsze właściwości jabłek
“Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny” - mówi stare brytyjskie powiedzonko. Czy ma jakiś sens? Tak! Jakie korzyści dla zdrowia ma codzienne jedzenie tych owoców? Mnóstwo. Przedstawiamy trzy najważniejsze. Będziecie zaskoczeni!
Co znajdziemy w jabłkach?
Jabłka to jedne z ulubionych owoców Polaków. Są niedrogie, powszechnie dostępne przez cały rok, a do tego znakomicie smakują! W zależności od odmiany mogą być bardziej słodkie lub kwaśne. Owoce te cechują się nie tylko walorami smakowymi, ale przede wszystkim zdrowotnymi.
W jabłkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi:
- polifenole (fenolokwasy, flawonoidy, garbniki),
- witaminy (C, A, E, B1 , B2, B6, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy),
- pierwiastki (azot, fosfor, wapń, siarka, żelazo i magnez),
- karotenoidy (β-karoten, luteina, zeaksantyna),
- błonnik pokarmowy,
- kwasy organiczne.
Zmieniła nawyki raz na zawsze. Teraz zdradza triki, żeby innym też się udało!
Jaka herbata na ból brzucha? Te cztery zioła szybko przyniosą ulgę Banany na dobry sen? Ten owoc posiada zbawienne właściwościChronią przed chorobami układu krążenia
Jabłka i ich przetwory mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Obecne w nich związki polifenolowe oraz błonnik pokarmowy pomagają obniżyć stężenie cholesterolu we krwi oraz chronić lipidy przed utlenianiem.
Badania wykazały, że nawet stosunkowo niewielkie spożycie jabłek pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak m.in. miażdżyca, zawał serca i udar mózgu.
Chronią przed cukrzycą typu II
Spożywanie co najmniej jednego jabłka dziennie pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II. Owoce te są bogate w błonnik, który zmniejsza wchłanianie cukru z pokarmu, regulując jego poziom we krwi. Ponadto, zawarta w jabłkach kwercetyna poprawia wrażliwość komórek na insulinę .
Chronią przed chorobami Alzheimera i Parkinsona.
Obecne w jabłkach antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które stanowią istotny czynnik ryzyka schorzeń neurodegeneracyjnych, tak jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Szczególnie istotne znaczenie ma kwercetyna, która wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, chroniąc mózg przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym.
źródła: "Właściwości prozdrowotne owoców jabłoni domowej w świetle najnowszych badań naukowych (Malus × domestica Borkh.), Aneta Starzec, Danuta Raj, Izabela Fecka, Katedra i Zakład Farmakognozji i Leku Roślinnego, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu; verdum.pl