Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > O czym świadczy ból oczu? Nie można go lekceważyć
Marta Uler
Marta Uler 12.10.2025 14:25

O czym świadczy ból oczu? Nie można go lekceważyć

ból oczu
Ból oczu może wskazywać na poważną chorobę. Fot. Canva/Prostock-Studio

Ta dolegliwość może mieć wiele źródeł – od zmęczenia i suchości po poważne schorzenia neurologiczne i endokrynologiczne. Ból oczu często bywa bagatelizowany, bo z pozoru wydaje się niegroźny i zrzucany właśnie na karb, choćby przepracowania. Tymczasem bywa pierwszym sygnałem problemów, które wymagają pilnej diagnostyki i leczenia.

  • Ból oczu może wynikać z przeciążenia i suchości, ale też z chorób ogólnoustrojowych
  • Niekiedy to objaw jaskry, zapalenia nerwu wzrokowego, chorób zatok czy tarczycy
  • Bywa sygnałem guzów mózgu lub zaburzeń neurologicznych
  • Każdy nawracający, ostry lub nietypowy ból oka powinien być oceniony przez lekarza

Najczęstsze, ale niegroźne przyczyny bólu oczu

Zwykle ból oczu wynika z prostych czynników. Praca przy komputerze, czytanie w słabym świetle, długotrwałe korzystanie ze smartfona czy ekspozycja na klimatyzację mogą np. prowadzić do zespołu suchego oka. Towarzyszy mu pieczenie, uczucie piasku pod powiekami i nasilający się dyskomfort w trakcie wysiłku wzrokowego.

Podobne objawy powodują też alergie, kurz, dym papierosowy, a także nieodpowiednie soczewki kontaktowe. Niekiedy ból pojawia się przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych – wówczas towarzyszy mu zaczerwienienie, wydzielina i łzawienie. Choć takie przyczyny są stosunkowo łagodne, przewlekły ból lub często nawracające dolegliwości wymagają kontroli okulistycznej.

Przeczytaj też: Podwójne widzenie to czasem nie tylko problem ze wzrokiem. To może być nowotwór

Ból i zaczerwienienie oczy powinny zawsze skłonić do konsultacji z lekarzem. Fot. Canva

Choroby oczu i układu nerwowego

Istnieją choroby, w których ból oczu jest jednym z pierwszych objawów ostrzegawczych. Należy do nich jaskra – w ostrym ataku pojawia się nagle, jest silny, a dodatkowo mogą wystąpić nudności, tęczowe obwódki wokół świateł i zaburzenia widzenia. Brak szybkiej pomocy może prowadzić do nieodwracalnej utraty wzroku.

Kolejną poważną przyczyną jest zapalenie nerwu wzrokowego, które wiąże się z bólem nasilającym się przy ruchach oka oraz spadkiem ostrości widzenia. Często współistnieje ze stwardnieniem rozsianym lub innymi chorobami autoimmunologicznymi.

Objawy w postaci bólu oczu mogą również dawać niektóre guzy mózgu. Zwykle pojawia się on wraz z bólami głowy, nudnościami, zaburzeniami widzenia czy asymetrią źrenic. To sygnały, które wymagają pilnej diagnostyki neurologicznej.

Ból oczu bywa też objawem zapalenia zatok – szczególnie gdy nasila się przy pochylaniu głowy i towarzyszy mu uczucie ucisku w okolicach czoła lub policzków. W takich przypadkach często współwystępują katar, gorączka i ogólne osłabienie.

Przeczytaj też: Takie objawy może dawać stwardnienie rozsiane. Już 15 lat przed diagnozą pacjenci je zgłaszają

Gdy winna jest tarczyca i inne choroby ogólnoustrojowe

Nie wszystkie przyczyny bólu oczu są związane bezpośrednio z gałką oczną. Jednym z przykładów jest orbitopatia tarczycowa, czyli powikłanie nadczynności tarczycy. Chorzy mogą odczuwać ból, ucisk za gałką oczną, suchość oraz mieć wrażenie „wysadzania” oczu. Stan ten może prowadzić do trwałego uszkodzenia wzroku, jeśli nie zostanie wcześnie rozpoznany i leczony.

Na ból oczu mogą też wpływać choroby naczyniowe i neurologiczne. Klasterowe bóle głowy czy migreny często obejmują okolice oczodołu i są mylone z problemami okulistycznymi. Również choroby ogólnoustrojowe, takie jak cukrzyca czy nadciśnienie, zwiększają ryzyko schorzeń oczu, które objawiają się bólem i zaburzeniami widzenia.

Kiedy zgłosić się do lekarza?

Sygnały alarmowe, których nie można lekceważyć, to:

  • nagły, silny ból oka lub oczodołu
  • ból połączony z pogorszeniem lub utratą widzenia
  • dolegliwości towarzyszące urazowi oka
  • ból nasilający się przy ruchach gałki ocznej
  • ból związany z objawami ogólnymi: gorączką, nudnościami, bólami głowy

W takich sytuacjach konieczna jest szybka konsultacja okulistyczna lub neurologiczna. Wczesna diagnostyka pozwala nie tylko złagodzić dolegliwości, ale przede wszystkim zapobiec poważnym i nieodwracalnym powikłaniom.

Źródła:
American Academy of Ophthalmology, bezokularow.pl, mp.pl/pacjent/okulistyka/chorobyoczu/chorobyoczodolu/129133,orbitopatia-tarczycowa, optimumokulistyka.pl/retinopatia-cukrzycowa-i-nadcisnieniowa/, mayoclinic.org/symptoms/eye-pain/basics/when-to-see-doctor/sym-20050744

Zakazane połączenie. Nigdy nie podawaj z tym kotletów. Tłumaczy dietetyk
kotlet schabowy
zakazane połączenie – nie podawaj z tym kotletów Fot. Canva
Kotlety są jednym z ulubionym dań Polaków. Zazwyczaj podajemy je z dodatkami, takimi jak ryż, ziemniaki czy kasza, ale nie wszystkie te połączenia służą naszemu układowi pokarmowemu. Z czym jeść kotlety, by odżywiać się zdrowo, a jakich zestawień lepiej unikać? Tłumaczy dietetyczka Marta Uler.Wielu Polaków je to co niedzielę, a takie połączenie może zaburzać trawieniePodawanie kotletów z niektórymi dodatkami może szkodzić trzustceIstnieją jednak inne produkty, z którymi można podawać kotlety – smaczne i zdrowe
Czytaj dalej
Trzymasz to w lodówce? Może zamienić się w truciznę, a Polacy robią to nagminnie
Jedzenie w puszkach a zdrowie
Żywność w puszkach zmienia się, stoją w lodówce
Pozostawienie resztek fasoli czy tuńczyka w oryginalnej puszce wydaje się oszczędzać zmywanie – a jednak wielu z nas nie wie, że w ten sposób ułatwiamy metalom i bakteriom wejście do naszego posiłku. Prosta zmiana nawyku może uchronić Cię przed nieprzyjemnym smakiem, szybszym psuciem się żywności, a nawet przed nadmiarem metali ciężkich.Migracja metali zaczyna się tuż po otwarciu. Badania wykazały, że już w pierwszych godzinach do żywności mogą przenikać cyna, żelazo i cynk, zwłaszcza w kwaśnych produktach, takich jak pomidory  USDA i specjaliści od żywienia radzą: przełóż resztki do szczelnego pojemnika ze szkła lub tworzywa – trwa to 30 sekund, a ogranicza przenikanie metali i obcych smaków  Kontakt metalu z jedzeniem to ryzyko chemiczne. EFSA przypomina, że substancje z materiałów opakowaniowych mogą migrować do żywności i wpływać na jej skład czy smak
Czytaj dalej