Polacy używają tej przyprawy do każdego dania. A ona zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego
Wielu Polaków nie wyobraża sobie potraw bez dodatku tej przyprawy. Jest totalną podstawą w naszej kuchni i nie może jej zabraknąć. Niewielu z nas wie jednak, że jej używanie zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego.
Doskonale wiemy, że sól nie jest najlepszym wyborem, gdyż w zbyt dużych ilościach przyczynia się do wielu chorób. Najnowsze badania wykazały z kolei, że zwiększa nawet ryzyko poważnej choroby, jaką jest stwardnienie rozsiane. Jak to możliwe? Sprawdźmy.
Sól zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego
Naukowcy z Yale School of Medicine wykazali, że spożycie soli w diecie zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego. Wysoki poziom sodu, który jest właśnie skutkiem nadmiernego spożycia soli, prowadzi do reakcji bezpośrednio powiązanej z rozwojem stwardnienia rozsianego. Dodatkowo może też wpływać na rozwój innych chorób autoimmunologicznych.
- Wcześniej wykazaliśmy, że limfocyty T-regulatorowe są wadliwe u osób zapadających na choroby autoimmunologiczne, szczególnie stwardnienie rozsiane (SM), co sugeruje, że odgrywają one kluczową rolę w rozwoju tych chorób. W badaniu skupiamy się na mechanizmie leżącym u podstaw utraty regulacji immunologicznej w SM, łącząc czynniki środowiskowe i genetyczne - wyjaśnił główny autor badania Dr. Tomokazu Sumida w rozmowie z Medical News Today.
Stwardnienie rozsiane – przyczyny
Stwardnienie rozsiane uznaje się za chorobę przewlekłą o podłożu immunologicznym. Na rozwój choroby mogą wpływać czynniki środowiskowe egzogenne. Wśród czynników stwardnienia rozsianego wyróżniamy:
- zakażenie wirusem Epsteina i Barr (EBV),
- choroby o podłożu autoimmunologicznym np. cukrzyca typu I, schorzenia tarczycy,
- otyłość (zwłaszcza w okresie dzieciństwa)
- palenie papierosów,
- przewlekły stres.
Objawy stwardnienia rozsianego
Objawami stwardnienia rozsianego są:
- zaburzenia koordynacji ruchowej,
- zaburzenia funkcji poznawczych – problemy z koncentracją i pamięcią,
- przewlekłe zmęczenie,
- zaburzenia czucia w kończynach, twarzy czy tułowiu,
- osłabienie mięśni,
- zaburzenia widzenia,
- zaburzenia erekcji u mężczyzn i spadek libido u kobiet.
Stwardnienie rozsiane – rokowania
Stwardnienie rozsiane to choroba o charakterze postępującym. Jeśli zostanie zdiagnozowana szybko, możliwe jest spowolnienie jest postępu i złagodzenie bolesnych objawów. Osoby ze stwardnieniem rozsianym żyją 10-15 lat krócej niż przeciętny człowiek. Dzięki postępowi w medycynie rokowania w przypadku tej choroby są jednak coraz lepsze.