Cierpisz na reumatoidalne zapalenie stawów? Ten sok jest dla Ciebie
„ Stuprocentowy sok z aronii, bez dodatku cukru czy miodu to jeden z moich ulubionych suplementów diety dla pacjentów, którzy cierpią na różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne - zmiany skórne czy choroby tarczycy" – mówi dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. Jakie właściwości ma aronia – chyba najbardziej niedoceniony polski owoc?
Aronia - najzdrowszy owoc na świecie
Owoce aronii wykorzystywane są w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Znajdują zastosowanie między innymi w produkcji dżemów, soków, syropów, suplementów diety czy preparatów obniżających ciśnienie krwi. Mało kto wie, że Polska jest głównym eksporterem aronii na świecie.
„ Nasza polska aronia jest najzdrowszym owocem na świecie! Bije na głowę owoce noni czy jagody goji , czyli importowane do naszego kraju owoce, na które fani zdrowej żywności wydają horrendalne kwoty. Nasza tania polska aronia jest w 90 procentach eksportowana! Zdecydowanie nie doceniamy jej walorów i jest u nas zbyt mało popularna” – uważa dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Zastosowanie aronii w terapii chorób autoimmunologicznych
Choroby autoimmunologiczne to grupa schorzeń, w których układ odpornościowy atakuje własne komórki i tkanki organizmu, prowadząc do stanów zapalnych i uszkodzeń. Przykładami takich chorób są m.in. łuszczyca, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu 1 czy choroba Hashimoto.
Leczenie chorób autoimmunologicznych nie jest proste i zazwyczaj wymaga przyjmowania silnych leków immunosupresyjnych, które hamują nadmierną aktywność układu odpornościowego, jednocześnie prowadząc do jego osłabienia.
W leczeniu chorób autoimmunologicznych warto wspomagać się naturalnymi substancjami o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i immunomodulującym. Jednym z zalecanych produktów jest sok z aronii, który zawiera duże ilości antocyjanów - związków z grupy polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. W aronii jest ich znacznie więcej niż w czarnym bzie czy czarnej porzeczce.
Antocyjany chronią komórki przed uszkodzeniem wywoływanym przez wolne rodniki będące jednym z czynników powodujących stany zapalne i choroby autoimmunologiczne. Antocyjany mogą też wpływać na regulację cytokin, które są substancjami biorącymi udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu.
Aronię uznaje się za najobfitsze źródło polifenoli na świecie! Aronia zawiera między innymi:
- garbniki,
- kwasy organiczne,
- karotenoidy,
- pierwiastki śladowe,
- witaminy: C, B2, B6, E, P, PP.
Sok z aronii - na co zwrócić uwagę?
Sok z aronii warto włączyć do codziennej diety, jako profilaktyka lub dodatek do leczenia chorób autoimmunologicznych. Jest bezpieczny dla większości osób, jednak przed rozpoczęciem jego stosowania zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem.
Sok z aronii możemy przygotować samodzielnie lub kupić gotowy produkt. Należy zwrócić uwagę, aby sok nie zawierał dodatku cukru i konserwantów, ponieważ mogą one osłabiać jego działanie. Sok z aronii charakteryzuje się intensywnym, lekko cierpkim smakiem, dlatego można rozcieńczyć go wodą lub wymieszać z innymi sokami owocowymi.