Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Polskie owoce jagodowe to prawdziwy skarb! Dlaczego warto je jeść? Dietetyk tłumaczy
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 03.07.2023 12:53

Polskie owoce jagodowe to prawdziwy skarb! Dlaczego warto je jeść? Dietetyk tłumaczy

owoce jagodowe - wywiad
canva.com

Sezon jagodowy w pełni! Wielbicieli owoców jagodowych nie brakuje, zwłaszcza w naszym kraju! :) Bardzo słusznie, ponieważ zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem, ale również niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi! Czy wiecie, że owoce jagodowe należą do najzdrowszych produktów spożywczych? O ich zaletach opowiada dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

 

Warto jeść owoce jagodowe, zwłaszcza w sezonie!

Dlaczego warto jeść owoce sezonowe?

Szczególnie teraz, latem, większość sprzedawanych owoców to nasze polskie produkty. produktami. Ma to wiele zalet pod kątem ekonomicznym naszej gospodarki, ale także pod kątem zdrowotnym i smakowym. Transport takich owoców trwa o wiele krócej, więc mogą dłużej zostać na krzaku czy na drzewie, a tam wymuskane promieniami słońca mogą dojrzeć, zrobić się słodkie i nabrać więcej wartości odżywczych. Latem, ze względu na sprzyjające warunki, owoce nie potrzebują aż tak dużej ilości wspomagaczy wzrostu i nawozów. Słoneczko i woda robią swoje :) Oczywiście, jeśli nie mamy do czynienia z suszą. Warto korzystać z owoców sezonowych i spożywać je na bieżąco, a także przygotować sobie zapasy na zimę.

Które owoce zaliczamy do owoców jagodowych?

Owoce jagodowe to wszystkie te, których owocem jest jadalna jagoda. Należą do nich czerwono - czarno - granatowe owoce miękkie, czyli: jagoda, borówka, malina, jeżyna, porzeczka, aronia, truskawka czy poziomka. Agrest również zaliczamy do owoców jagodowych, choć wyróżnia się odmienną barwą.

Dlaczego warto jeść owoce jagodowe? Jakie posiadają właściwości zdrowotne?

Przedmiotem badań naukowców jest tylko kilka owoców jagodowych, szczególnie tych bardzo ciemnych. Na pierwszy plan wysuwają się: aronia, borówka, jagoda i malina. Możemy jednak ogólnie podsumować, że wszystkie owoce czerwone, czarne i fioletowe zawierają bardzo dużo związków o nazwie antocyjany. Są to bardzo silne antyoksydanty o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych, pozytywnie wpływających na wiele układów i narządów. Przede wszystkim wspierają wzrok i układ krążenia, a także posiadają działanie przeciwnowotworowe. Owoce jagodowe są szczególnie bogate w witaminę E, witaminę A oraz witaminę C. Stanowią także całkiem dobre, jak na roślinę źródło żelaza i wapnia. Dzięki zawartości drobnych pestek, wspaniale wpływają na perystaltykę jelit. Kiedyś jedna z moich pacjentek porównała je do peelingu jelit od środka :) Owoce jagodowe to fantastyczne źródło błonnika pokarmowego, który stwarza świetne warunki naszej mikrobiocie jelitowej do prawidłowego funkcjonowania. Pod kątem działania przeciwzapalnego w obrębie naszych jelit, owoce te sprawdzają się fantastycznie. 

Projekt bez nazwy (70).png

To jeden z najczęściej kupowanych suplementów diety, choć jest darmowy! Gdzie szukać witaminy C? Jej głównym źródłem nie są cytrusy!

Właściwości poszczególnych owoców jagodowych

Właściwości jagody i borówki – ochrona układu nerwowego

Jagoda to król, jeśli chodzi o nasz układ nerwowy i mózg! Istnieją bardzo silne dowody na to, że jagody i borówki mają silne działanie w kontekście wsparcia układu nerwowego. Badania potwierdzają ich znaczący wpływ na poprawę pamięci i przeciwdziałanie chorobie Alzheimera oraz demencji. Udowodniono także prozdrowotny wpływ jagód na narząd wzroku. Jagoda i borówka to bomby antyoksydacyjne! Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy wspomagają układ odpornościowy, więc są zalecane na wzmocnienie odporności. Czerwone i czarne owoce mają największą moc prozdrowotną, a zwłaszcza te czarne. Flawonoidy, znane ze swoich fantastycznych właściwości pełnią także funkcję barwnika. Oznacza to, że im ciemniejszy owoc, tym ma większe zagęszczenie antyoksydantów i tym samym silniejsze działanie prozdrowotne!

Właściwości aronii – najzdrowszy owoc świata!

Nasza polska aronia jest najzdrowszym owocem na świecie! Bije na głowę owoce noni czy jagody goji, czyli importowane do naszego kraju owoce, na które fani zdrowej żywności wydają horrendalne kwoty. Nasza tania polska aronia jest w 90 procentach eksportowana! Zdecydowanie nie doceniamy jej walorów i jest u nas zbyt mało popularna. Stuprocentowy sok z aronii, bez dodatku cukru czy miodu to jeden z moich ulubionych suplementów diety dla pacjentów, którzy cierpią na różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne - zmiany skórne czy choroby tarczycy.

Właściwości truskawki – bomba witaminy C

Na wstępnie mam małą ciekawostkę, że truskawka to krzyżówka dwóch gatunków poziomek i powstała na dworze królewskim Ludwika XIV. Truskawka to prawdziwa bomba witaminy C, a oprócz tego zawiera spore ilości wapnia i żelaza. Znajdziemy w niej dużo wody, dzięki czemu pełni funkcje nawadniające. Ponadto działa moczopędne i wspiera układ moczowy.

Właściwości maliny – panaceum na odporność 

Maliny to przede wszystkim wsparcie odporności, więc warto po nie sięgać w okresie przeziębienia. Zarówno owoce, jak i soki czy inne przetwory z owoców malin, a nawet ich liście wykazują działanie stymulujące w obrębie naszego układu odpornościowego. Posiadają właściwości napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Maliny są niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne, a obecne w nich pestki wspierają perystaltykę jelit

Indeks glikemiczny owoców jagodowych

Czy owoce jagodowe są bezpieczne dla cukrzyków? 

Indeks glikemiczny wszystkich owoców jagodowych jest niski, co nie oznacza, że osoby z cukrzycą mogą się nimi objadać bez liku. To nie jest tak, że indeks glikemiczny powinien być jedynym wyznacznikiem dla cukrzyków. Tak naprawdę najistotniejsze jest to, aby osoby z cukrzycą łączyły owoce w posiłku z jakimś źródłem białka i węglowodanów złożonych np. z górskimi płatkami owsianymi. Dzięki temu, nawet owoce o wyższym indeksie glikemicznym będą bezpieczniejsze. Nawet, jeśli truskawki czy jagody mają niski indeks glikemiczny, to jeśli cukrzyk zje ciągiem 2 kilogramy takich owoców, to może mocno skoczyć mu cukier. Istotne jest więc to, aby budując jadłospis dla cukrzyka zwracać uwagę nie tylko na indeks glikemiczny czy jakość produktów, ale przede wszystkim na jego ilość i kompozycję całego dania.

Mycie i mrożenie owoców jagodowych - ważne wskazówki

Jak prawidłowo myć owoce jagodowe? 

Owoce jagodowe są dość problematyczne, jeśli chodzi o ich mycie, ponieważ są miękkie, delikatne i mają sporą ilość wody. Tak, jak każde inne owoce, należy je dokładnie myć, jednak z zachowaniem większej ostrożności, aby ich nie uszkodzić. Ważna zasada: owoce jagodowe myjemy bieżącą wodą pod kranem, dopiero bezpośrednio przed spożyciem! Kiedy przyniesiemy je do domu z bazarku, powinny powędrować prosto do lodówki bez mycia! Jeśli umieścimy je w lodówce umyte, będą miały wyższą wilgotność i znacznie szybciej zaczną się namnażać bakterie, co spowoduje wcześniejsze psucie się owoców. Pamiętajmy, aby przechowywać je w pojemniku przepuszczającym powietrze, aby mogły swobodnie „oddychać”. Warto także wiedzieć, aby przed umyciem nie obierać truskawek z szypułek, ponieważ spowoduje to częściowe wypłukanie z nich smaku.

Czy warto mrozić owoce? Czy mrożonki tracą witaminy?

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności! Pod wpływem działania wysokich temperatur, w wyniku między innymi podgrzewania, owoce tracą spore ilości witamin, zwłaszcza witaminy C. W przypadku mrożenia, straty te są o wiele niższe. Warto mrozić wszystkie owoce, na które mamy sezon i dotyczy to nie tylko owoców jagodowych. Straty witamin w wyniku mrożenia są bardzo małe, natomiast zysk czasowy, finansowy i zdrowotny ze spożycia warzyw i owoców poza sezonem jest absolutnie nie do przecenienia! :) Mrożenie to idealny sposób na to, aby przedłużyć ich trwałość. Warto zaopatrzyć się w większą ilość owoców czy warzyw w momencie, kiedy jest szczyt sezonu i ceny są najniższe. Przynosimy je do domu, myjemy, obieramy i wkładamy do woreczków, a następnie do zamrażarki. Bardzo ważne jest ich umycie przez zamrożeniem, ponieważ po rozmrożeniu nie będzie to już wykonalne. Zwracajmy uwagę, aby woreczki miały znaczek „BPA free”, czyli wolne od bisfenolu, który może wchodzić w reakcje z żywnością. Woreczki, które są przeznaczone do przechowywania produktów spożywczych powinny mieć atest do kontaktu z żywnością, o czym informuje nas rysunek noża i widelca na opakowaniu. Możemy także kupować gotowe mrożonki w sklepach, które nie odbiegają od tych domowej roboty, jednak wyjdzie to znacznie drożej. Producenci mrożonek kupują owoce i warzywa wtedy, kiedy jest szczyt sezonu i są najtańsze, czyli robią dokładnie to samo, co możemy wykonać sami w domu. Warto zwrócić uwagę w czym je wozimy - woreczki muszą mieć nóż i widelec na opakowaniu, czyli atest do kontaktu z żywnością. I wtedy wszystko będzie fantastycznie.

Ile czasu możemy przechowywać w zamrażarce mrożone owoce i warzywa?

Mrożone warzywa i owoce możemy spokojnie przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy.

Z Joanną Kamińską rozmawiała Magdalena Kartasińska - Kwaśnik, dietetyk kliniczny Poradni Słodkie Zdrowie, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits. Kartasińskadiet.pl (kartasinskadiet.pl) Doświadczenie kliniczne zdobywała na wielu warszawskich i olsztyńskich oddziałach szpitalnych i nieustannie poszerza swoją wiedzę. Podąża zarówno ścieżką zawodową związaną z pracą z pacjentem indywidualnym jak i edukując ludzi w każdym wieku w szkołach, placówkach medycznych, biurach, zakładach pracy, na łamach telewizji śniadaniowej czy na wielu konferencjach branży HR. Przekazuje informacje oparte na aktualnych doniesieniach naukowych wierząc, że wskazywanie ludziom drogi ku zdrowiu poprzez edukację jest jej misją. Prywatnie pasjonatka gotowania, dzięki czemu nieustannie tworzy nowe propozycje, które satysfakcjonują nawet najbardziej sceptycznych pacjentów :)

Polecane