Pacjenci.pl Zdrowie Te małe ziarenka to naturalny lek na wzdęcia i niestrawność. Warto mieć je w kuchni
canva.com

Te małe ziarenka to naturalny lek na wzdęcia i niestrawność. Warto mieć je w kuchni

26 grudnia 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Są jednym z głównych składników musztardy oraz popularnym dodatkiem do ogórków kiszonych. Mało kto zdaje sobie sprawę, że posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Można je wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także jako okłady przeciwbólowe. Mowa o ziarnkach gorczycy. Jaki jest ich wpływ na zdrowie, a komu nie są zalecane?

Co zawiera gorczyca?

Gorczyca to roślina oleista z rodziny kapustowatych, która rośnie w Europie, północnej Afryce i znacznej części Azji. W Polsce występuje głównie gorczyca polna (Sinapis arvensis) oraz gorczyca biała (Sinapis alba), która stanowi główny składnik musztard.

Gorczyca to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:

  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • witaminę E,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • sód,
  • fosfor.

Projekt bez nazwy - 2023-09-06T202650.885.png

Męczą cię wzdęcia? Powód może być nieoczywisty, dietetyk ostrzega
Kiszonki warto jeść. Wiemy, które z nich są najzdrowsze!

Gorczyca na dolegliwości układu pokarmowego

Gorczycę warto spożywać głównie ze względu na jej pozytywne działanie na układ pokarmowy.

Medycyna naturalna zaleca jedzenie gorczycy na dolegliwości, takie jak:

  • zaparcia,
  • nadkwasota,
  • stany zapalne układu pokarmowego,
  • wrzody,
  • niestrawność,
  • wzdęcia,
  • braku apetytu.

Wyciąg wodny z gorczycy białej znajduje zastosowanie w łagodzeniu wzdęć. Dwie łyżeczki rozgniecionych nasion gorczycy należy zalać szklanką wody i pozostawić na noc. Aby pozbyć się wzdęć, zaleca się picie ćwierć szklanki wyciągu trzy razy dziennie.

Olejek z gorczycy na dolegliwości bólowe

Olejek z gorczycy wykorzystuje się do produkcji plastrów i maści o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbólowym, które są stosowane m.in. na bóle reumatyczne i stany zapalne tkanek miękkich oraz stawów.

Gorczyca nie dla każdego!

Na spożywanie gorczycy powinny uważać osoby z hipoglikemią i cukrzycą typu 1 , ponieważ może ona obniżać poziom glukozy we krwi.

Gorczyna nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Dotyczy to szczególnie gorczycy czarnej, która w większych ilościach powoduje przekrwienie macicy i może prowadzić do poronienia.

Zbyt duża ilość gorczycy może powodować kłopoty z układem moczowym i nerkami. W nasionach gorczycy znajdują się składniki wolotwórcze, dlatego specjaliści nie zalecają ich spożywania przez osoby z chorobami tarczycy.

Chorzy na refluks powinni przestać je pić. Gastroenterolog wylicza najgorsze napoje
Dlaczego warto jeść pestki dyni? Wspierają płodność u mężczyzn i nie tylko!
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko