Chorzy na refluks powinni przestać je pić w trybie natychmiastowym! Gastroenterolog wskazał szczególnie szkodliwe napoje

Jednym ze sposobów leczenia choroby refluksowej jest zastosowanie odpowiedniej diety. Zagrożeniem dla chorego są przetworzone produkty, zbyt szybkie spożywanie jedzenia i nieprzywiązywanie wagi do jego jakości. Zagrożeniem jest również picie konkretnego rodzaju napojów! Co to za napoje? Odpowiedzi udzielił gastroenterolog. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med Jackiem Kowerzanow.
Napoje gazowane
„Dieta w chorobie refluksowej jest kwestią bardzo indywidualną, tak jak sama choroba. Oznacza to, że niektóre produkty spożywcze mogą u jednego pacjenta zaostrzać, bądź powodować dolegliwości, a u innego już nie. Ogólne zalecenia dietetyczne, które warto zastosować u każdego pacjenta to spożywanie pokarmów częściej, a w mniejszej ilości. Posiłki powinny być lekkostrawne, pozbawione tłustych i mocno przyprawionych produktów, które zalegają w żołądku. Należy także zrezygnować z gazowanych napoi”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.
Dieta jest ważnym elementem leczenia choroby refluksowej. Pacjenci mający zgagę powinni zrezygnować z picia mocnej herbaty i kawy. Należy wystrzegać się też alkoholu. W jadłospisie chorego nie powinny znajdować się także napoje gazowane. Z ich powodu dochodzi do zwiększenia ciśnienia w żołądku. Napoje gazowane powodują odbijanie – z tego powodu pojawia się większe ryzyko, że treść żołądkowa będzie zarzucana do przełyku.
Napoje gazowane mogą nasilić inne objawy refluksu. Spożycie ich może skutkować występowaniem nocnej zgagi – jeśli zgaga pojawia się w godzinach nocnych, z napojów gazowanych należy zrezygnować szczególnie w tych godzinach.
Alkohol
Alkohol to kolejny napój, którego picie jest mocno przeciwwskazane u osób chorujących na refluks. Powoduje, że motoryka przełyku zostaje uszkodzona i zmniejsza się napięcie LES. To wszystko sprzyja cofaniu się treści żołądkowej do przełyku i nasila objawy choroby.
Alkohol jest szkodliwy również z tego powodu, że ma toksyczny wpływ na błonę śluzową przełyku. Ma też właściwości kwasotwórcze, które sprawiają, że powstaje zgaga. Powoduje zwiększenie produkcji kwasu solnego. Mimo iż w fizjologicznych warunkach substancja ta jest potrzebna, to w nadmiarze powoduje uszkodzenie śluzówki żołądka – może sprzyjać powstawaniu nadżerek i wrzodów. W skrajnych przypadkach może nawet spowodować raka żołądka.
„Powinniśmy zmienić nasze przyzwyczajenia dietetyczne, unikać palenia papierosów i nadużywania alkoholu”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.
Nie tylko napoje szkodzą chorym na refluks
Mimo iż dieta w chorobie refluksowej jest kwestią indywidualną, zazwyczaj wielu chorym szkodzi spożywanie także cytrusów. Ze względu na zawarte w nich kwasy owocowe, jedzenie cytrusów może zwiększyć kwasowość soków trawiennych. Produkcję soków żołądkowych zwiększa także obecna w cytrusach witamina C:
„Jeżeli chodzi o owoce, w większości przypadków pacjenci zgłaszają, że cytrusy nasilają u nich objawy. Podczas konsultacji zalecam pacjentom, aby podchodzili do diety indywidualnie i żeby obserwowali, swoją reakcję na poszczególne produkty. Produkt wywołujący reakcje należy ograniczyć, bądź też całkowicie wyeliminować z jadłospisu”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.





































