Wzdęcia, określane również niekiedy jako bębnica, to częsta przypadłość charakteryzująca się nadmierną ilością gazów w jelitach. W rzeczywistości jest to subiektywne odczucie pacjentów, gdzie de facto zazwyczaj nie odnotowuje się zwiększonej objętości gazów w jelitach, a samo odczucie ma związek z nieprawidłową lub zaburzoną perystaltyką jelit. W przeważającej większości przypadków wzdęcia nie stanowią alarmującego problemu medycznego i są stosunkowo proste w leczeniu.
Przyczyn wzdęć może być wiele – zwykle są związane z nieprawidłowym odżywianiem, gdzie nie chodzi wyłącznie o rodzaj spożywanych pokarmów, ale również o nieodpowiednią technikę jedzenia. Wzdęcia pojawiają się bowiem w sytuacji, w której podczas jedzenia „nałykamy” się zbyt dużej ilości powietrza – taka sytuacja może mieć miejsce również przy okazji palenia papierosów czy żucia gumy.
Jeśli zaś chodzi o dietę, to wzdęcia mogą powodować produkty z listy L-FODMAP, a więc produkty zawierające trudne we wchłonięciu węglowodany (fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole). Wzdęcia mogą być powodowane również przez skrobię czy nietolerancje pokarmowe, których pacjent dotychczas nie wykrył.
Wzdęcia to problem, z którym można sobie poradzić stosunkowo łatwo – zazwyczaj wystarczy odpowiednio zmodyfikować swoją dietę czy wprowadzić do swojego życia nieco więcej aktywności fizycznej.
Niemniej, chcąc załagodzić wzdęcia występujące w danym momencie, możemy sięgnąć po określone herbaty ziołowe. Dużym wsparciem w tym zakresie okaże się napar z kopru włoskiego, rumianku, imbiru, melisy czy mięty. Pomóc może także ciepła kąpiel i masaż brzucha.
Choć zazwyczaj wzdęcia są stanem krótkotrwałym i nie powinny nas niepokoić, to jednak niekiedy warto z tym stanem zgłosić się do lekarza. Naszą uwagę powinna zwrócić sytuacja, w której wzdęcia pojawiają się po posiłku nagle, a towarzyszy im wyraźnie powiększony obwód brzucha. Do innych niebezpiecznych objawów należy krwawienie z odbytu, nagła utrata masy ciała czy silny ból brzucha.
Warto zadbać o regularne, kompleksowe badania i obserwować reakcje swojego organizmu, ponieważ wzdęcia mogą być jednym z sygnałów świadczących o obecności poważniejszej choroby. Wymienia się w tym kontekście takie jednostki chorobowe jak SIBO, cukrzyca, zespół jelita nadwrażliwego, wodobrzusze, a nawet nowotwory.
Pokaż więcej
Uczucie wzdęcia powodujące powiększenie obwodu brzucha podczas wakacyjnego urlopu może być dość wstydliwym problemem, który niestety potrafi popsuć upragniony wypoczynek. Jest to jeden z najczęściej występujących objawów ze strony przewodu pokarmowego - związany z obecnością nadmiernej ilości gazów w jelitach, dostających się tam na skutek fermentacji lub połykania powietrza.Łukasz Durajski, pediatra, który na Instagramie prowadzi profil Doktorek Radzi wyjaśnił, jak poradzić sobie ze wzdęciami, gazami i zaparciami w podróży.
Zapach gazów może podpowiedzieć nam, że z naszą dietą jest coś nie tak. Dodatkowo może sygnalizować niektóre choroby układu pokarmowego. Co nas powinno niepokoić, a co jest normą?
Ciasto drożdżowe to idealny wypiek na lato, świetnie pasuje do sezonowych owoców, a więc często gości na stołach Polaków. Czy jednak każdy może jeść drożdże?
Wzdęcia, czyli uczucie wypełnienia jelit gazem, mogą pojawiać się z błahych przyczyn: przez połknięcie powietrza, zmianę diety. Zdarza się jednak, że odpowiadają za nie poważne choroby, włącznie z rakiem.
Często wzdęcia są objawem, który sugeruje nadmierną ilość gazów znajdujących się w naszym żołądku i jelitach, co w efekcie powoduje dyskomfort i ucisk w jamie brzusznej. Wiele produktów spożywczych szczególnie w obfitych ilościach może być odpowiedzialnych za podrażnianie jelit, czy wzdęcia. Jednak jaki szczególny produkt w nadmiarze może się do tego przyczyniać? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem Katarzyną Sobolewską.
Podczas Wielkanocy nie żałowałeś sobie białej kiełbasy, żurku i jajek? A może przesadziłeś ze słodkościami? W okresie świątecznym często towarzyszy nam przejedzenie. Przy świątecznym stole potrawy kuszą, jednak niejednokrotnie uczta kończy się uczuciem pełności, zgagą czy wzdęciami. Jak sobie z nimi radzić? Wielkanocne menu obfituje w potrawy zawierające tłuszcz: sałatka jarzynowa z majonezem czy biała kiełbasa. Niestety mogą one powodować uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcia i złe samopoczucie. Na szczęście istnieją metody na zmniejszenie tych przykrych dolegliwości. Poznaj 5 najlepszych sposobów na przejedzenie.
To naturalne remedium na dolegliwości trawienne, stosowane w medycynie naturalnej już od czasów starożytnych. Słynie ze swoich właściwości łagodzących wzdęcia i bóle brzucha, dlatego warto mieć go w swojej kuchni.
Są jednym z głównych składników musztardy oraz popularnym dodatkiem do ogórków kiszonych. Mało kto zdaje sobie sprawę, że posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Można je wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także jako okłady przeciwbólowe. Mowa o ziarnkach gorczycy. Jaki jest ich wpływ na zdrowie, a komu nie są zalecane?
Święta to czas, kiedy nie myślimy o diecie i pozwalamy sobie na nutkę szaleństwa. W końcu ciężko oprzeć się tylu smakołykom na świątecznym stole. Niestety, brak umiaru często prowadzi do przejadania się, skutkiem czego są nieprzyjemne dolegliwości trawienne, m.in. wzdęcia i uczucie pełności. Warto więc zachować umiar, a jeśli już dopadną nas wzdęcia, z pomocą przychodzi natura :)
O kapuście mówi się, że jest królową warzyw. Na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym, kapustę z pewnością zobaczymy, podawaną na wiele sposobów. Jednak nawet i zdrowa kapusta potrafi wyjątkowo niekorzystnie wpływać na samopoczucie. Jeśli po zjedzeniu jej odczuwasz gazy, wzdęcia i zgagę i zaparcia, to prawdopodobnie dlatego, że zaszkodził Ci ten jeden składnik w niej się znajdujący. Który to jest?
Zespół SIBO to częsta przypadłość, która dotyka coraz więcej osób. Polega na nadmiernym rozroście flory jelita cienkiego, czyli zwiększonej ilość bakterii. Niestety objawy mogą być utożsamiane z innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, przez co trudno postawić diagnozę. Jaki szczególny objaw sygnalizuje, że możemy mieć do czynienia z zespołem SIBO? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Wzdęcia pojawiają się przeważnie po posiłku. Jest to uczucie pełności w jamie brzusznej, powodujące dyskomfort. Przeważnie jest to subiektywne odczucie, które nie ma związku ze wzrostem objętości gazów jelitowych. Gdy pojawiają się wzdęcia, nierzadko towarzyszy temu obawa, że są symptomem choroby. Jednak zanim skonsultujesz się z lekarzem, zwróć uwagę, czy w Twojej diecie znajdują się te składniki. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistami: dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską-Kwaśnik i psychodietetyczką Katarzyną Sobolewską.
Wzdęcia to zbyt duża ilość gazów znajdujących się w naszym żołądku i jelitach, co powoduje nacisk w jamie brzusznej i uczucie dyskomfortu. Wzdęcia są powszechnym problemem, który dotyka większą część społeczeństwa. Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Powiększony brzuch, uczucie dyskomfortu, gazy, bóle w podbrzuszu... Każdy z nas choć raz w życiu doświadczył nieprzyjemnych dolegliwości związanych ze wzdęciami. Jakie są przyczyny ich powstawania i jak sobie z nimi radzić? Istnieją skuteczne naturalne sposoby!
Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe to pozostałości komórek roślinnych, które nie są trawione przez nasze enzymy trawienne. Błonnik przechodzi przez nasze jelita praktycznie w niezmienionej formie i niczym miotła wymiata resztki pokarmu. Właściwości zdrowotne błonnika są nieocenione, jednak w pewnych sytuacjach może nam zaszkodzić.
Jakie są przyczyny wzdęć? Dlaczego nadmiar błonnika powoduje wzdęcia? Jak przygotować potrawy świąteczne, żeby były mniej wzdymające? Jak nie przejść się w Święta? Jakie zioła i przyprawy pomogą na świąteczne przejedzenie? Na te i inne pytania odpowiada psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska.