Często wzdęcia są objawem, który sugeruje nadmierną ilość gazów znajdujących się w naszym żołądku i jelitach, co w efekcie powoduje dyskomfort i ucisk w jamie brzusznej. Wiele produktów spożywczych szczególnie w obfitych ilościach może być odpowiedzialnych za podrażnianie jelit, czy wzdęcia. Jednak jaki szczególny produkt w nadmiarze może się do tego przyczyniać? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem Katarzyną Sobolewską.
Podczas Wielkanocy nie żałowałeś sobie białej kiełbasy, żurku i jajek? A może przesadziłeś ze słodkościami? W okresie świątecznym często towarzyszy nam przejedzenie. Przy świątecznym stole potrawy kuszą, jednak niejednokrotnie uczta kończy się uczuciem pełności, zgagą czy wzdęciami. Jak sobie z nimi radzić? Wielkanocne menu obfituje w potrawy zawierające tłuszcz: sałatka jarzynowa z majonezem czy biała kiełbasa. Niestety mogą one powodować uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcia i złe samopoczucie. Na szczęście istnieją metody na zmniejszenie tych przykrych dolegliwości. Poznaj 5 najlepszych sposobów na przejedzenie.
To naturalne remedium na dolegliwości trawienne, stosowane w medycynie naturalnej już od czasów starożytnych. Słynie ze swoich właściwości łagodzących wzdęcia i bóle brzucha, dlatego warto mieć go w swojej kuchni.
Są jednym z głównych składników musztardy oraz popularnym dodatkiem do ogórków kiszonych. Mało kto zdaje sobie sprawę, że posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Można je wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także jako okłady przeciwbólowe. Mowa o ziarnkach gorczycy. Jaki jest ich wpływ na zdrowie, a komu nie są zalecane?
Święta to czas, kiedy nie myślimy o diecie i pozwalamy sobie na nutkę szaleństwa. W końcu ciężko oprzeć się tylu smakołykom na świątecznym stole. Niestety, brak umiaru często prowadzi do przejadania się, skutkiem czego są nieprzyjemne dolegliwości trawienne, m.in. wzdęcia i uczucie pełności. Warto więc zachować umiar, a jeśli już dopadną nas wzdęcia, z pomocą przychodzi natura :)
O kapuście mówi się, że jest królową warzyw. Na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym, kapustę z pewnością zobaczymy, podawaną na wiele sposobów. Jednak nawet i zdrowa kapusta potrafi wyjątkowo niekorzystnie wpływać na samopoczucie. Jeśli po zjedzeniu jej odczuwasz gazy, wzdęcia i zgagę i zaparcia, to prawdopodobnie dlatego, że zaszkodził Ci ten jeden składnik w niej się znajdujący. Który to jest?
Jakie są objawy IBS i czy to prawda, że choroba ma podłoże psychiczne? Jak zdiagnozować zespół jelita drażliwego, a jak leczyć - mówi lekarz Jacek Kowerzanow, specjalista gastroenterologii i chorób wewnętrznych.Jedna na dziesięć osób ma lub będzie miała zespół jelita wrażliwego. Głównie młodzi - między 20 a 30 rokiem życia. O zespole jelita drażliwego rozmawia z portalem Pacjenc.pl lekarz Jacek Kowerzanow, specjalista gastroenterologii i chorób wewnętrznych.
Zespół SIBO to częsta przypadłość, która dotyka coraz więcej osób. Polega na nadmiernym rozroście flory jelita cienkiego, czyli zwiększonej ilość bakterii. Niestety objawy mogą być utożsamiane z innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, przez co trudno postawić diagnozę. Jaki szczególny objaw sygnalizuje, że możemy mieć do czynienia z zespołem SIBO? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Wzdęcia pojawiają się przeważnie po posiłku. Jest to uczucie pełności w jamie brzusznej, powodujące dyskomfort. Przeważnie jest to subiektywne odczucie, które nie ma związku ze wzrostem objętości gazów jelitowych. Gdy pojawiają się wzdęcia, nierzadko towarzyszy temu obawa, że są symptomem choroby. Jednak zanim skonsultujesz się z lekarzem, zwróć uwagę, czy w Twojej diecie znajdują się te składniki. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistami: dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską-Kwaśnik i psychodietetyczką Katarzyną Sobolewską.
Wzdęcia to zbyt duża ilość gazów znajdujących się w naszym żołądku i jelitach, co powoduje nacisk w jamie brzusznej i uczucie dyskomfortu. Wzdęcia są powszechnym problemem, który dotyka większą część społeczeństwa. Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską.
Powiększony brzuch, uczucie dyskomfortu, gazy, bóle w podbrzuszu... Każdy z nas choć raz w życiu doświadczył nieprzyjemnych dolegliwości związanych ze wzdęciami. Jakie są przyczyny ich powstawania i jak sobie z nimi radzić? Istnieją skuteczne naturalne sposoby!
Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe to pozostałości komórek roślinnych, które nie są trawione przez nasze enzymy trawienne. Błonnik przechodzi przez nasze jelita praktycznie w niezmienionej formie i niczym miotła wymiata resztki pokarmu. Właściwości zdrowotne błonnika są nieocenione, jednak w pewnych sytuacjach może nam zaszkodzić.
Jakie są przyczyny wzdęć? Dlaczego nadmiar błonnika powoduje wzdęcia? Jak przygotować potrawy świąteczne, żeby były mniej wzdymające? Jak nie przejść się w Święta? Jakie zioła i przyprawy pomogą na świąteczne przejedzenie? Na te i inne pytania odpowiada psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska.