Wzdęcia, określane również niekiedy jako bębnica, to częsta przypadłość charakteryzująca się nadmierną ilością gazów w jelitach. W rzeczywistości jest to subiektywne odczucie pacjentów, gdzie de facto zazwyczaj nie odnotowuje się zwiększonej objętości gazów w jelitach, a samo odczucie ma związek z nieprawidłową lub zaburzoną perystaltyką jelit. W przeważającej większości przypadków wzdęcia nie stanowią alarmującego problemu medycznego i są stosunkowo proste w leczeniu.
Przyczyn wzdęć może być wiele – zwykle są związane z nieprawidłowym odżywianiem, gdzie nie chodzi wyłącznie o rodzaj spożywanych pokarmów, ale również o nieodpowiednią technikę jedzenia. Wzdęcia pojawiają się bowiem w sytuacji, w której podczas jedzenia „nałykamy” się zbyt dużej ilości powietrza – taka sytuacja może mieć miejsce również przy okazji palenia papierosów czy żucia gumy.
Jeśli zaś chodzi o dietę, to wzdęcia mogą powodować produkty z listy L-FODMAP, a więc produkty zawierające trudne we wchłonięciu węglowodany (fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole). Wzdęcia mogą być powodowane również przez skrobię czy nietolerancje pokarmowe, których pacjent dotychczas nie wykrył.
Wzdęcia to problem, z którym można sobie poradzić stosunkowo łatwo – zazwyczaj wystarczy odpowiednio zmodyfikować swoją dietę czy wprowadzić do swojego życia nieco więcej aktywności fizycznej.
Niemniej, chcąc załagodzić wzdęcia występujące w danym momencie, możemy sięgnąć po określone herbaty ziołowe. Dużym wsparciem w tym zakresie okaże się napar z kopru włoskiego, rumianku, imbiru, melisy czy mięty. Pomóc może także ciepła kąpiel i masaż brzucha.
Choć zazwyczaj wzdęcia są stanem krótkotrwałym i nie powinny nas niepokoić, to jednak niekiedy warto z tym stanem zgłosić się do lekarza. Naszą uwagę powinna zwrócić sytuacja, w której wzdęcia pojawiają się po posiłku nagle, a towarzyszy im wyraźnie powiększony obwód brzucha. Do innych niebezpiecznych objawów należy krwawienie z odbytu, nagła utrata masy ciała czy silny ból brzucha.
Warto zadbać o regularne, kompleksowe badania i obserwować reakcje swojego organizmu, ponieważ wzdęcia mogą być jednym z sygnałów świadczących o obecności poważniejszej choroby. Wymienia się w tym kontekście takie jednostki chorobowe jak SIBO, cukrzyca, zespół jelita nadwrażliwego, wodobrzusze, a nawet nowotwory.
Pokaż więcej
Jajka na twardo wydają się prostym i zdrowym wyborem - na śniadanie, na kolację, czy jako dodatek do sałatek. Ważne jest jednak to, z czym jaja łączymy. Niektóre duety mogą wywołać rewolucję w naszym układzie trawiennym. Przykładowo, gdy zaraz po jajkach zjemy słodki deser, w jelitach zacznie się mała „fermentacja”, czyli nagromadzenie gazów, co prowadzi do wzdęć. Poniżej wyjaśniamy dlaczego, i co dokładnie, lepiej zostawić poza zestawieniem z jajkami.Niektóre produkty, jak np. groszek, zawierają oligosacharydy, które w jelicie grubym ulegają fermentacji. W połączeniu z białkiem jajek dają efekt wzdęcia i ciężkościJeśli razem z jajkiem zjesz np. ser żółty, może to spowolnić trawienie i u osób z nietolerancją laktozy spowodować gazy oraz bóle brzuchaCebula, czosnek, szczypior – idealnie pasują do pasty jajeczne, ale… ich fruktany i związki siarkowe nasilają procesy gazotwórcze, szczególnie w surowej postaci
Uczucie wzdęcia powodujące powiększenie obwodu brzucha podczas wakacyjnego urlopu może być dość wstydliwym problemem, który niestety potrafi popsuć upragniony wypoczynek. Jest to jeden z najczęściej występujących objawów ze strony przewodu pokarmowego - związany z obecnością nadmiernej ilości gazów w jelitach, dostających się tam na skutek fermentacji lub połykania powietrza.Łukasz Durajski, pediatra, który na Instagramie prowadzi profil Doktorek Radzi wyjaśnił, jak poradzić sobie ze wzdęciami, gazami i zaparciami w podróży.
Podczas Wielkanocy nie żałowałeś sobie białej kiełbasy, żurku i jajek? A może przesadziłeś ze słodkościami? W okresie świątecznym często towarzyszy nam przejedzenie. Przy świątecznym stole potrawy kuszą, jednak niejednokrotnie uczta kończy się uczuciem pełności, zgagą czy wzdęciami. Jak sobie z nimi radzić? Wielkanocne menu obfituje w potrawy zawierające tłuszcz: sałatka jarzynowa z majonezem czy biała kiełbasa. Niestety mogą one powodować uczucie ciężkości w żołądku, wzdęcia i złe samopoczucie. Na szczęście istnieją metody na zmniejszenie tych przykrych dolegliwości. Poznaj 5 najlepszych sposobów na przejedzenie.
Święta to czas, kiedy nie myślimy o diecie i pozwalamy sobie na nutkę szaleństwa. W końcu ciężko oprzeć się tylu smakołykom na świątecznym stole. Niestety, brak umiaru często prowadzi do przejadania się, skutkiem czego są nieprzyjemne dolegliwości trawienne, m.in. wzdęcia i uczucie pełności. Warto więc zachować umiar, a jeśli już dopadną nas wzdęcia, z pomocą przychodzi natura :)
Zespół SIBO to częsta przypadłość, która dotyka coraz więcej osób. Polega na nadmiernym rozroście flory jelita cienkiego, czyli zwiększonej ilość bakterii. Niestety objawy mogą być utożsamiane z innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, przez co trudno postawić diagnozę. Jaki szczególny objaw sygnalizuje, że możemy mieć do czynienia z zespołem SIBO? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Powiększony brzuch, uczucie dyskomfortu, gazy, bóle w podbrzuszu... Każdy z nas choć raz w życiu doświadczył nieprzyjemnych dolegliwości związanych ze wzdęciami. Jakie są przyczyny ich powstawania i jak sobie z nimi radzić? Istnieją skuteczne naturalne sposoby!
Jakie są przyczyny wzdęć? Dlaczego nadmiar błonnika powoduje wzdęcia? Jak przygotować potrawy świąteczne, żeby były mniej wzdymające? Jak nie przejść się w Święta? Jakie zioła i przyprawy pomogą na świąteczne przejedzenie? Na te i inne pytania odpowiada psychodietetyczka Katarzyna Sobolewska.