Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Zmniejszają działanie leków!
Marta Uler
Marta Uler 23.07.2024 14:13

Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Zmniejszają działanie leków!

Kto nie powinien jeść borówek amerykańskich?
Fot. Freepik/Racool_studio

Borówki amerykańskie to bardzo lubiane owoce, po które chętnie sięgamy. Są smaczne i słodkie, a do tego zdrowe. Zawierają w sobie moc wartości odżywczych, cennych witamin i minerałów, bogate są również w antyoksydanty.

Niektórzy powinni jednak unikać borówek. To, m.in., osoby z nietolerancją fruktozy, uczulone na te owoce, czy cierpiący na choroby nerek.

Borówki amerykańskie – skarbnica składników odżywczych

Borówki amerykańskie to jedne z naszych ulubionych owoców. Są pyszne, słodkie, nie kwaśne, idealnie nadają się do komponowania deserów, galaretek i biszkoptów, stanowią także wspaniałą przekąskę, jedzone "sauté". Zaletą borówek amerykańskich są ich wartości prozdrowotne – bogactwo cennych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Zawierają witaminę C, witaminę K, E oraz witaminy z grupy B, a także ważne minerały takie jak wapń, żelazo, potas, magnez i mangan, który wspomaga metabolizm i układ kostny. Borówki są również doskonałym źródłem błonnika, co sprzyja zdrowiu układu pokarmowego. Warto dodać, że te owoce są także niskokaloryczne – mają tylko 57 kcal w 100 g.

Fot. Pixabay/pedroml
Z powodu krztuśca zmarło miesięczne dziecko. "Pierwszy przypadek w tym roku" Jak prawidłowo przechowywać jajka? Ekspertka zwraca uwagę na jeden błąd

Borówki – wpływ na organizm

Specjaliści od żywienia radzą, by po borówki amerykańskie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy mamy na nie sezon. Nasz organizm będzie nam za to wdzięczny, ponieważ:

  • pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi,
  • wspierają pracę mózgu, dzięki zawartości witamin z grupy B,
  • pozytywnie działają na oczy – za sprawą witamin A i E,
  • chronią organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, nowotworów,
  • wspierają zdrowie serca oraz układu krążenia,
  • przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, a w konsekwencji – także samopoczucia.

Borówki amerykańskie – nie dla wszystkich dobre i wskazane

Jak się jednak okazuje, borówki amerykańskie nie są dla każdego. Na te owoce uważać powinny osoby, które mają nietolerancję fruktozy, czyli cukru owocowego, a także osoby uczulone na borówki. Z diety powinni wykluczyć je również pacjenci cierpiący na choroby nerek, którym zalecono dietę nieskopotasową.

Borówek amerykańskich nie powinni jeść także pacjenci z chorobą bobową, czyli fawizmem. To choroba genetyczna, dla której charakterystyczny jest niedobór enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu (G6PD), który ma wpływ na długość życia czerwonych krwinek. Jedzenie borówek może aktywować tę chorobę, a jej konsekwencją może być poważna niedokrwistość.

Borówki amerykańskie – interakcje z lekami

Borówki amerykańskie mają niski indeks glikemiczny (55) i generalnie są wręcz polecane przy cukrzycy. Jednak lepiej ich nie łączyć z niektórymi lekami przeciwcukrzycowymi, ponieważ mogą potęgować ich działanie. Ryzyko takiej reakcji nie jest wysokie, warto jednak poruszyć ten temat z lekarzem.

Te pyszne owoce z diety powinny wykluczyć również osoby przyjmujące buspiron. Borówki mogą bowiem hamować działanie tego leku psychotropowego. Na organizm niekorzystnie wpływa także łączenie borówek z flurbiprofenem, lekiem z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) oraz z lekami rozrzedzającymi krew – mogą nasilać ryzyko krwawień.

Zobacz także:

Te osoby nie powinny jeść borówek. Mogą im poważnie zaszkodzić

Polski owoc zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera! Warto włączyć go do diety!

Rano a może wieczorem. Jaka jest najlepsza pora na przyjmowanie magnezu?