Pacjenci.pl Zdrowie Tę rybę zaleca się w diecie osób z osteoporozą. W Polsce jest wciąż niedoceniania
canva.com

Tę rybę zaleca się w diecie osób z osteoporozą. W Polsce jest wciąż niedoceniania

20 stycznia 2024
Autor tekstu: Joanna Kamińska

W Polsce nie jest zbyt dobrze znana, a szkoda, ponieważ posiada cenne właściwości zdrowotne, a do tego znakomicie smakuje! Powinny zainteresować się nią szczególnie osoby, które borykają się z osteoporozą oraz nadwagą.

Karmazyn - co to za ryba?

Karmazyn jest rybą drapieżną, zamieszkującą głębiny chłodnych wód Północnego Atlantyku. Charakteryzuje się intensywną czerwoną barwą oraz dużymi, wyłupiastymi oczami. Jej mięso jest białe i delikatne w smaku. Niestety, populacja karmazyna zagrożona jest wyginięciem, dlatego organizacja WWF zaleca, aby przy jego zakupie zwracać uwagę, czy posiada certyfikat MSC i pochodzi z legalnego połowu.

Mięso karmazyna cechuje się niską kalorycznością (79 kcal na 100 g) i niewielką zawartością tłuszczu (1,54 g na 100 g), dlatego ryba ta zalecana jest w diecie osób, które muszą ograniczyć tłuszcz.

Projekt bez nazwy - 2024-01-20T145411.290.png

Ta choroba długo przebiega bezobjawowo - mówi Agata Skwarek-Szewczyk, specjalistka reumatologii
Główne zasady diety w osteoporozie. Te produkty powinniśmy jeść jak najczęściej

Właściowości zdrowotne karmazyna

Karmazyna uważa się za bezpieczną rybę. Mimo że jest drapieżnikiem, nie akumuluje związków rtęci.

Karmazyn to bogate źródło:

  • białka,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
  • witaminy B12,
  • witaminy D,
  • selenu,
  • wapnia.

Kwasy omega-3 wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając poważnym schorzeniom, takim jak miażdżyca i nadciśnienie (będące głównymi przyczynami zawału serca i udaru mózgu).

Witamina B12 pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Przede wszystkim jest ona niezbędna do produkcji czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Selen jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, serca, układu odpornościowego i układu nerwowego. To także silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed działaniem szkodliwych wolnych rodników.

Karmazyn w diecie na osteoporozę

Karmazyn to cenne źródło wapnia i witaminy D, które są niezbędne dla utrzymania zdrowych kości. Jest więc zalecany w diecie osób cierpiących na osteoporozę.

Projekt bez nazwy - 2024-01-20T150929.234.png

Nasza polska ryba jedną z najzdrowszych na świecie! Smaczna, tania i łatwo dostępna
Kapusta kiszona nie jest dla wszystkich. Te osoby powinny jej unikać
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko