Główne zasady diety w osteoporozie. Te produkty powinniśmy jeść jak najczęściej
Osteoporoza jest układową chorobą szkieletu, związaną z obniżoną gęstością kości, która prowadzi do złamań nawet przy niegroźnych upadkach. „Warstwa kości staje się coraz cieńsza i mniej odporna na działanie czynników zewnętrznych.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych. Kluczowym elementem leczenia osteoporozy jest dieta i aktywność fizyczna.
Jakie produkty są zalecane w diecie?
Dieta powinna być bogata w wapń, który jest głównym budulcem kości i zębów. Jego niedobór w organizmie powoduje łamliwość kości i sprzyja rozwojowi próchnicy. Bogatym źródłem wapnia są produkty mleczne, takie jak mleko, sery i kefiry. „Warto podkreślić, że produkty odtłuszczone mają taką samą zawartość wapnia jak produkty pełnotłuszczowe.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych. Przy osteoporozie bardziej pożądane są produkty z laktozą, ponieważ brak laktozy w diecie zmniejsza wykorzystanie wapnia. Jeśli cierpimy na nietolerancję laktozy, alternatywnym źródłem wapnia mogą być m.in. przetwory sojowe, maślanka czy serwatka. Według badań przyswajalność wapnia sojowego jest porównywalna do przyswajalności wapnia pochodzącego z przetworów mlecznych. Cennym źródłem wapnia mogą być także kaszki i budynie wzbogacane w wapń.
„Nie zapominajmy, aby przyjmować odpowiednie ilości białka, bez którego wapń będzie gorzej przyswajalny.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych. Głównymi źródłami białka w diecie są mięso, ryby, jajka, nabiał oraz suche nasiona roślin strączkowych. Należy jednak zachować umiar, ponieważ nadmiar białka będzie działać na opak i zaburzać wchłanianie wapnia.
Ta choroba długo przebiega bezobjawowo - mówi Agata Skwarek-Szewczyk, specjalistka reumatologii Czy cukrzycy mogą jeść owoce? Zapytaliśmy lekarza, odpowiedź nie pozostawia złudzeńCo należy suplementować?
Pamiętajmy o odpowiedniej podaży witaminy D, która jest niezbędna do właściwej absorpcji wapnia z diety, a także bierze udział w mineralizacji tkanki kostnej i regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej.
„Aby wyprodukować odpowiednie ilości witaminy D, powinniśmy wystawiać na słońce minimum 18 - 20 procent powierzchni ciała. Jeżeli unikamy promieni słonecznych, powinniśmy suplementować witaminę D przez cały rok. W Polsce to jest przedział między 800 a 2000 jednostek. Na początku warto sprawdzić, jaki mamy jej poziom i dostosować dawki indywidualnie, najlepiej pod kontrolą lekarską. Najwcześniej po 2-3 miesiącach od rozpoczęcia suplementacji, należy przeprowadzić kontrolę, czy poziom witaminy jest dobrze wyrównany, czy potrzeba większych, czy też mniejszych stężeń.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych.
Jakie produkty są niewskazane w diecie?
Przy osteoporozie powinniśmy ograniczyć spożycie produktów bogatych w szczawiany, które w nadmiarze zaburzają wchłanianie wapnia. Należą do nich m.in. szczaw, jeżyny, buraki, botwina, szpinak, rabarbar.
Kolejną grupą produktów niezalecanych są te o dużej ilości fosforanów. „Powinniśmy unikać nadmiernego spożycia fosforanów, ponieważ mogą zaburzać bilans wapniowo - fosforanowy. Najwięcej jest ich w coli, konserwach i produktach przetworzonych. Warto zachować bilans 1:1, czyli tyle samo wapnia, co fosforanów w diecie” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog, specjalista chorób wewnętrznych. Należy także unikać przetworów mięsnych konserwowanych fosforanami.
Uważamy na tłuszcze zwierzęce, ponieważ ich nadmiar w diecie zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego.
Pamiętajmy, że spożywanie nadmiernej ilości cukru i soli może prowadzić do zwiększonej demineralizacji kości. Powinniśmy unikać produktów bogatych w cukier, m.in. cukierków, ciast, ciastek i czekolady, a także fast foodów i słonych przekąsek, takich jak m.in. chipsy, słone paluszki, słone orzeszki, krakersy, słone wędliny, niektóre przyprawy (np. jarzynka), gotowe sosy.
Unikajmy alkoholu, ponieważ jego częste spożycie może prowadzić do hamowania wytwarzania tkanki kostnej.