Mieszkanie wysprzątane, posiłki gotowe i czekasz tylko na gości. Podczas przyjęć rodzinnych, szczególnie tak ważnych jak Wielkanoc, warto zadbać o komfort wszystkich. Problemem często staje się toaleta, a zwłaszcza zapachy, które się z niej wydobywają. Jak uchronić rodzinę i przyjaciół przed krępującą sytuacją po wyjściu z łazienki? Jest na to ratunek.
Wielkanoc to czas spędzony z rodziną. Rozmowy nie mają końca, a celebracja zmartwychwstania Jezusa Chrystusa trwa aż dwa dni. Podczas tego czasu sporo się je i to ciężkich potraw. Jak poradzić sobie z dodatkowymi kilogramami i uporczywymi wzdęciami? Mamy na to sposób.
Zakupy, gotowanie, sprzątanie i dekorowanie domu. Do tego jeszcze trzeba każdemu dobrać ubrania, uprasować i mieć czas na przygotowanie Wielkanocnego stołu. To rzeczywistość wielu polskich rodzin, a w szczególności kobiet. Jak zatem zadbać o siebie i wyglądać promiennie nawet po nieprzespanej nocy i bardzo wczesnym poranku? Mamy na to sprawdzony sposób, do tego kosztuje grosze.
Wielkanoc to czas wzmożonego spożycia jajek. Jednak pewne połączenia produktów mogą przyczyniać się do złego samopoczucia. Mówiąc złego, mamy na myśli wzdęcia, gazy, ból brzucha, trudności trawienne. Z czym nie łączyć jajek, żeby sobie nie zaszkodzić? Sprawdźcie.
Wielkanocne palmy, święcone w niedzielę palmową, towarzyszą nam przez całe święta wielkanocne. Złożone są z bazi, kolorowych traw, czasem znajdziemy w nich ozdobne pisanki czy zajączki. Palmy po świętach należy jednak odpowiednio zutylizować. Co radzi w tej sprawie Kościół? Jedno jest pewne - wiemy, czego nie radzi i co uważane jest za świętokradztwo.
Z danych Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej (IMGW) wynika jasno, że już od środy 16 kwietnia 2025 roku, będziemy mieć do czynienia z niecodziennym zjawiskiem pogodowym. Będzie ono występować nad całą środkową Europą, ze szczególnym uwzględnieniem Niemiec.
Pisanki są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Wielu Polaków dekoruje nimi dom i świąteczne koszyczki. Jednak czy można je jeść? Jest jeden rodzaj, na który warto uważać. Chodzi o żółte pisanki, ponieważ mogą być barwione szkodliwym barwnikiem. W naszym artykule wyjaśniamy, jakich barwników do jajek absolutnie nie kupować oraz czym najlepiej barwić jajka, aby były piękne i zdrowe.
Jajka z majonezem, czy sałatka warzywna to jedne z naszych ulubionych świątecznych potraw. Nie od dziś jednak wiadomo, że majonez nie jest najzdrowszym produktem – jest tłusty i kaloryczny, a jego spożycie może prowadzić, co najmniej, do nadwagi, ale i problemów z układem krążenia.A przecież na Wielkanoc pewne potrawy po prostu muszą być na stole! Jak z tego wybrnąć? W prosty sposób: można samodzielnie przygotować o wiele zdrowszy zamiennik tradycyjnego majonezu.