Z danych Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej (IMGW) wynika jasno, że już od środy 16 kwietnia 2025 roku, będziemy mieć do czynienia z niecodziennym zjawiskiem pogodowym. Będzie ono występować nad całą środkową Europą, ze szczególnym uwzględnieniem Niemiec.
Pisanki są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Wielu Polaków dekoruje nimi dom i świąteczne koszyczki. Jednak czy można je jeść? Jest jeden rodzaj, na który warto uważać. Chodzi o żółte pisanki, ponieważ mogą być barwione szkodliwym barwnikiem. W naszym artykule wyjaśniamy, jakich barwników do jajek absolutnie nie kupować oraz czym najlepiej barwić jajka, aby były piękne i zdrowe.
Jajka z majonezem, czy sałatka warzywna to jedne z naszych ulubionych świątecznych potraw. Nie od dziś jednak wiadomo, że majonez nie jest najzdrowszym produktem – jest tłusty i kaloryczny, a jego spożycie może prowadzić, co najmniej, do nadwagi, ale i problemów z układem krążenia.A przecież na Wielkanoc pewne potrawy po prostu muszą być na stole! Jak z tego wybrnąć? W prosty sposób: można samodzielnie przygotować o wiele zdrowszy zamiennik tradycyjnego majonezu.