Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Uroda i pielęgnacja > Nie wyrzucaj fusów z kawy. Robią fenomenalną robotę w kuchni i łazience
Alina Gałka
Alina Gałka 25.08.2025 15:54

Nie wyrzucaj fusów z kawy. Robią fenomenalną robotę w kuchni i łazience

Wykorzystaj fusy z kawy
Fot. Pixelshot/Canva

Pijesz kawę parzoną? Nieważne, czy używasz do tego nowiutkiego ekspresu, tradycyjnej makinetki, czy po prostu zalewasz fusy wrzątkiem – nie wyrzucaj ich! Możesz wykorzystać je na wiele sposobów i to nie tylko w kuchni. Będziesz bardziej eko i sporo zaoszczędzisz.

Kawa to nie tylko źródło energii o poranku – zawiera też cenne antyoksydanty, które wspierają odporność i opóźniają procesy starzenia. Regularne picie kawy może poprawiać koncentrację, nastrój i wydolność fizyczną. Coraz więcej badań wskazuje, że umiarkowane spożycie kawy może zmniejszać ryzyko niektórych chorób, w tym cukrzycy typu 2. i chorób neurodegeneracyjnych. Fusy po kawie można też wykorzystać na wiele pożytecznych sposobów.

Usuwają brud i brzydkie zapachy

Fusy z kawy mają właściwości ścierne i neutralizujące zapachy. Dzięki temu świetnie sprawdzają się jako naturalny środek czyszczący. Możesz ich użyć do szorowania garnków, patelni czy blatów kuchennych – zwłaszcza tych z zaschniętym brudem. Wystarczy odrobina fusów i gąbka, by pozbyć się trudnych zabrudzeń bez użycia chemii.

Z kolei w lodówce, koszu na śmieci czy nawet w butach fusy pochłoną nieprzyjemne zapachy. Wystarczy umieścić je w małym, przewiewnym pojemniczku lub zawinąć w gazę – zadziałają jak naturalny odświeżacz powietrza. Zadbaj o to, żeby były dobrze wysuszone, inaczej mogą spleśnieć.

Doskonała odżywka dla roślin

Kawa to nie tylko pobudzenie dla ludzi, ale i dla... roślin! Fusy są bogate w azot, który wspomaga wzrost zielonych części roślin. Można je dodawać bezpośrednio do ziemi jako nawóz lub kompostować – przyspieszają rozkład innych odpadków organicznych.

Na nawóz z fusów kawy szczególnie dobrze reagują rośliny kwasolubne, takie jak hortensje, borówki czy wrzosy. Wystarczy co jakiś czas podsypać odrobinę fusów wokół korzeni. To tani i naturalny sposób na wzbogacenie gleby. Przeczytaj też: Wiosną zasadź w ogrodzie te rośliny. Kleszcze ich nie znoszą, będą omijać z daleka

nawóz z kawy Fot. Getty Images/Canva.jpg
Fusy z kawy sprawdzą się jako nawóz do kwiatów doniczkowych i w ogrodzie. Fot. Getty Images/Canva

Domowa pielęgnacja skóry

Domowe spa z kawą w roli głównej? Czemu nie! Kawa zawiera wiele składników, które od dawna są cenione w kosmetologii. Zawarta w niej kofeina ma dużą aktywność biologiczną i z łatwością przenika przez skórę. Dzięki temu stosowanie kosmetyków z kofeiną z kawy pomaga:

• wyrównać koloryt skóry,
• redukować obrzęki,
• zapobiegać powstawaniu zmarszczek,
• zwalczać niedoskonałości,
• wygładzać nierówności i zapobiegać ich powstawaniu.

Fusy to doskonała baza do naturalnego peelingu – usuwają martwy naskórek, poprawiają krążenie i pomagają w walce z cellulitem. Wystarczy wymieszać je z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju kokosowego i wmasować w skórę podczas kąpieli. Przeczytaj też: Domowy sposób na gładką skórę. Wystarczą te dwa produkty

peeling z kawy Fot. Canva.jpg
Peeling z kawy warto stosować na twarz i na całe ciało. Fot. Canva

Zawarta w kawie kofeina działa przeciwzapalnie i napinająco, dlatego fusy można stosować również jako maseczkę pod oczy – zredukuje opuchliznę i cienie. Wystarczy lekko schłodzone fusy nałożyć na skórę na kilka minut, a efekt będzie widoczny niemal od razu.

Zamiast wyrzucać fusy po kawie, warto dać im drugie życie; to prosty sposób, by zadbać o dom, urodę oraz rośliny bez chemii i zbędnych wydatków. Takie drobne zmiany w codziennych nawykach są nie tylko praktyczne, ale też bardziej ekologiczne – ograniczają ilość odpadów i wspierają ideę zero waste. Kawa może więc działać nie tylko pobudzająco, ale i inspirująco – do bardziej świadomego stylu życia.

 

Źródła:
Pelczyńska, M., & Bogdański, P. (2019). Prozdrowotne właściwości kawy. Varia Medica, 3(4), 311-317.
Baran, J., & Kubit, P. (2021). Kawa i jej prozdrowotne właściwości. Herbalism, 7(1), 19-30.