Na pewno nie raz słyszałeś, że połączenia niektórych pokarmów mogą mieć fatalne konsekwencje. Mówi się np., żeby nie popijać owoców wodą, szczególnie gazowaną. Trzeba także uważać na mleko i mleczne przetwory, bo kiedy popijemy nimi np. ogórki, możemy w krótkim czasie spodziewać się biegunki.A jak to jest naprawdę? Czy rzeczywiście pewne produkty "nie lubią” siebie nawzajem? Doktor Wojciech Feleszko rozwiewa te wątpliwości.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia groźnej bakterii w mleku dla niemowląt. W produkcie dla dzieci pojawiły się bakterie Listeria monocytogenes. GIS podkreślił, że producent zaraz po otrzymaniu informacji o skażonym mleku, podjął uruchomienie procedury wycofania partii mleka ze sprzedaży. Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Dodaj to do kawy, a wzmocnisz swoje serce i układ nerwowy. O czym mowa? O mleku, a właściwie o napoju, migdałowym - jest zdrowszą alternatywą dla mleka krowiego, pomaga m. in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz nie powoduje problemów z trawieniem. Warto także wzbogacić kawę o przyprawy, które nie dość, ze komponują się z nią świetnie, to jeszcze są bardzo zdrowe.
Partia proszku, który służy do sporządzenia produktu zastępującego mleko przeznaczony dla niemowląt, które maja od urodzenia alergię na białka pokarmowe lub nietolerancją laktozy i sacharozy została wycofana.
Badania na temat mleka wciąż zawierają dużo niejasności, a naukowcy sprzeczają się między sobą, czy jego spożywanie przynosi więcej szkód czy korzyści. Generalnie mleko uważane jest za zdrowy napój, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Niestety jego nadmiar w diecie może prowadzić do przykrych dolegliwości i problemów zdrowotnych.