Obniża cukier, łagodzi miażdżycę. Kilka łyżek dziennie, nic więcej
Trzy łyżki pestek słonecznika zmieszczą się w dłoni, ale ich działanie może konkurować z niejednym superfoodem. Już 30 g tych niepozornych nasion pomaga obniżyć poziom glukozy, wspiera serce i dostarcza pełną dawkę witaminy E. Klucz tkwi w prostocie – nie w drogich suplementach.
Dlaczego wystarczy 30 gramów?
W 100 g pestek słonecznika znajduje się aż 35 mg witaminy E, a więc 30 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na ten silny antyoksydant. Do tego dochodzą witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, błonnik i wysokiej jakości białko – naturalna multisuplementacja prosto z grządki.
Dietetycy przypominają jednak o umiarze. Pestki są kaloryczne (584 kcal/100 g) i mogą zawierać kadm akumulowany z gleby. Dlatego 30 g dziennie to bezpieczna dawka – bez ryzyka przeciążenia organizmu metalami ciężkimi i nadmiaru kalorii.

Naturalna ochrona przed miażdżycą
Pestki słonecznika zawierają fitosterole, które ograniczają wchłanianie cholesterolu LDL w jelitach. Z kolei nienasycone kwasy omega-6 wspierają elastyczność naczyń krwionośnych, a magnez i potas stabilizują ciśnienie tętnicze. Regularne spożywanie pestek to smaczna profilaktyka przeciw miażdżycy i zawałowi.
Flawonoidy i witamina E hamują utlenianie już obecnego cholesterolu, co spowalnia rozwój zmian miażdżycowych. Badania cytowane przez „Halo tu Polsat” wskazują, że codzienne spożycie słonecznika obniża markery stanu zapalnego, ograniczając ryzyko choroby wieńcowej i nadciśnienia.
Jak słonecznik obniża poziom cukru?
Wprowadzenie 30 g pestek dziennie może obniżyć poziom glukozy nawet o 10 proc. Odpowiadają za to m.in. kwas chlorogenowy, który spowalnia rozkład węglowodanów, oraz błonnik, który ogranicza gwałtowne skoki cukru we krwi.
Z korzyści korzystają nie tylko diabetycy typu 2. Osoby z insulinoopornością i tzw. „cukrowymi zjazdami” zauważają mniejsze wahania energii i dłużej utrzymującą się sytość po posiłkach z dodatkiem słonecznika. To naturalne wsparcie w profilaktyce cukrzycy.
Jak włączyć pestki do diety – i nie przesadzić?
Najlepiej krótko je uprażyć na suchej patelni, aż wydobędą orzechowy aromat. Tak przygotowane można dodać do sałatek, zup kremów, owsianki czy pieczonych warzyw. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają chrupkość przez tydzień.
Unikaj słonecznika solonego lub karmelizowanego – sód i cukier niwelują zdrowotne korzyści. Zachowaj umiar i rotację: zamieniaj go co jakiś czas na siemię lniane czy pestki dyni, by dieta pozostała zrównoważona.