Inspektorzy IJHARS nie dopuścili do wjazdu do Polski z Ukrainy prawie 20 ton koncentratu pomidorowego z widoczną pleśnią. Ładunek zatrzymano natychmiast, zanim trafił na półki. Sprawdzamy, jakie przepisy stoją na straży bezpieczeństwa, dlaczego pleśń jest groźna i jakie normy musi spełnić żywność importowana do Polski.IJHARS wstrzymał wjazd partii koncentratu pomidorowego z Ukrainy pokrytego pleśnią; decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalnościW pierwszym półroczu 2025 r. inspektorat zatrzymał 11 partii żywności z Ukrainy – więcej miały tylko ChinyImporter musi wykazać zgodność towaru z rozporządzeniami UE (m.in. 2017/625, 1881/2006, 1169/2011); w przeciwnym razie towar trafia z powrotem do nadawcy lub zostaje zniszczony na jego koszt
Szarawy kożuszek na dżemie, pomidorach lub owocach, które zbyt długo czekały na zjedzenie, to nie tylko problem estetyczny. I zdecydowanie nie wystarczy usunąć zepsutej części z takiego pokarmu. Pleśń wrasta głęboko w zainfekowany produkt i jest niebezpieczna dla zdrowia, nawet jeśli nie widać jej gołym okiem.Mykotoksyny to toksyczne związki wytwarzane przez pleśnie, które mogą znajdować się w żywności nawet bez widocznych oznak zepsucia Usunięcie spleśniałej części produktu nie gwarantuje bezpieczeństwa Długotrwałe spożywanie mykotoksyn wiąże się z ryzykiem uszkodzenia wątroby, nerek, a nawet rozwoju nowotworów Najlepszą ochroną jest odpowiednie przechowywanie żywności i bezwzględne unikanie spożycia produktów, na których pojawiła się pleśń
Grzyb na ścianach to problem nie tylko estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny. Pleśń i grzyby, które rozwijają się w wilgotnych pomieszczeniach, mogą produkować mykotoksyny oraz alergeny wpływające na drogi oddechowe, skórę i ogólne samopoczucie mieszkańców. Jeśli widzimy, że na naszej ścianie rozwija się grzyb, należy jak najszybciej działać. Grzyb na ścianach to zagrożenie dla dróg oddechowych, skóry i ogólnego samopoczucia domownikówNajczęstsze przyczyny pojawiania się grzyba to wilgoć, brak wentylacji i słaba izolacja termicznaSoda oczyszczona skutecznie usuwa pleśń, pochłania zapachy i wilgoć, a przy tym jest bezpieczna dla dzieci i zwierząt
Pleśń, kamień i nieprzyjemny zapach pralki to problem wielu z nas. Nie wszyscy umiemy sobie jednak z tym poradzić. Na szczęście istnieją proste, tanie i skuteczne sposoby na to, by dobrze wyczyścić pralkę i przywrócić wypranym ubraniom zapach świeżości. Wystarczy wsypać dwie łyżki do pralki i dodać trochę octu, by szybko zauważyć różnicę.
Pleśń to problem, który dotyka wiele gospodarstw domowych, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy wilgotność powietrza wzrasta, a wentylacja pomieszczeń jest często niewystarczająca. Te nieestetyczne plamy nie tylko szpecą ściany i sufity, ale przede wszystkim stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia. Jak sobie z nimi poradzić? Okazuje się, że jest na to prosty i tani sposób.
Na pewno zdarzyło Wam się kiedyś, że kupiliście pięknie wyglądające owoce, a te po jednym dniu w domu pokryły się pleśnią. Zazwyczaj wynika to z nieprawidłowego przechowywania produktu. Jak zatem przechowywać owoce, aby zachowały świeżość na dłużej? Oto najlepszy możliwy sposób.