To, jakie lody lubisz, mówi prawdę o twoim charakterze. Psychiatra wyjaśnia
To, po jakie lody sięgasz latem, może dużo mówić o twoim charakterze. Tak przynajmniej sądzi psychiatra - jego zdaniem ulubione smaki mamy zapisane w DNA.
Smak lodów a charakter
Dr Alan Hirsch jest psychiatrą i neurologiem, który specjalizuje się w leczeniu zaburzeń smaku i węchu. Prowadzi on badania nad wpływem określonych smaków czy zapachów na emocje, zachowania oraz interakcje z innymi ludźmi. Na podstawie swoich obserwacji stworzył teorię, że smak lodów, jakie wybieramy, wiele mówi o charakterze. I tak:
- czekoladowe wybierają osoby ciekawe świata i chętnie podejmujące nowe wyzwania, rządne przygód. Nie lubią oni nudy, ale też łatwo ulegają emocjom;
- kokosowe wybierają osoby chętne do podróży, prowadzące intensywne życie;
- pistacjowe , jego zdaniem, wybierają osoby o silnej osobowości i wysokiej inteligencji. Jednocześnie te osoby lubią podejmować ryzyko;
- kawowe to smak marzycieli, optymistów i osób o spontanicznym usposobieniu;
- karmelowe smaki wybierają osoby nieśmiałe, lubiące bliskość natury oraz dbające o siebie, zarówno pod kątem fizycznym, jak i duchowym;
- waniliowe lody wybierają idealiści oraz osoby impulsywne;
- truskawkowe smaki to domena osób lojalnych, oddanych i życzliwych.
Smak a charakter
Dr Alan Hirsch zwrócił uwagę na powiązania ulubionych pokarmów z dominującymi cechami charakteru. - Nasz sposób odczuwania smaków jest zapisany w DNA. To, jakie smaki wybieramy najczęściej, zdradza nasze myśli i uczucia – tłumaczy.
Jego zdaniem w DNA mamy zapisane nie tylko cechy wyglądu, ale też osobowości, odbioru rzeczywistości, a więc smaków i zapachów. Dlatego pewne cechy charakteru można połączyć z ulubionymi smakami. Należy jednak pamiętać, że na cechy osobowości składa się także otaczająca nas rzeczywistość, dzieciństwo, relacje z innymi ludźmi, a także uwarunkowania kulturowe oraz indywidualne cechy temperamentu.
Polecamy: Rodzina ciągle prosi mnie o te owocowe lody. Robię je według proporcji 3:3:1
Przepis na zdrowe lody
Składniki:
-
100 g cukru,
-
1/4 szklanki wody,
-
ok. 1 kg truskawek,
-
trochę soku z cytryny,
-
1 łyżeczka pasty waniliowej.
Wykonanie:
W rondelku rozpuść w wodzie cukier, podgrzewając. Uzyskasz w ten sposób syrop, który należy dodać do truskawek. Składniki umieść w kielichu blendera, wciśnij odrobinę cytryny i pastę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki.
Zobacz też:
Na ten nowotwór chorował Jerzy Stuhr. Jakie są sygnały ostrzegawcze przy raku krtani?
Zapomnij o maśle na dobre. Te produkty to o wiele zdrowsze zamienniki
Za zostawienie w rozgrzanym aucie dziecka grożą surowe kary. Czego mogą spodziewać się kierowcy?