Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Zapomnij o maśle na dobre. Te produkty to o wiele zdrowsze zamienniki
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 13.07.2024 00:26

Zapomnij o maśle na dobre. Te produkty to o wiele zdrowsze zamienniki

Masło
Fot. Canva

Choć zdajemy sobie sprawę z tego, że masło nie jest najlepszym wyborem, to i tak najczęściej pojawia się w naszej kuchni. Warto jednak postawić na zamienniki masła, które są znacznie zdrowsze. Podpowiadamy, które produkty warto kupić podczas najbliższych zakupów.

Dlaczego masło jest niezdrowe? W przeciwieństwie do tłuszczów roślinnych jest  źródłem kwasów nasyconych i cholesterolu. Jeśli mamy problem z jego poziomem lub znajdujemy się w grupie ryzyka chorób kardiologicznych, powinniśmy znacznie ograniczyć jego spożywanie i sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego. 

Jakie są zdrowe zamienniki masła?

Naukowcy z Chalmers University of Technology i Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka przeprowadzili badania, z których wynika, że jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie, powinniśmy zrezygnować z masła. Jako doskonały zamiennik wskazują między innymi na oliwę z oliwek, która ma wspaniałe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

- Nasze badanie potwierdza z jeszcze większą pewnością korzyści zdrowotne diety bogatej w nienasycone tłuszcze roślinne, takiej jak dieta śródziemnomorska – poinformował jeden z autorów badania i adiunkt na Uniwersytecie Chalmers, Clemens Wittenbecher.

Okazało się, że masło warto zastąpić mieszanką oliwy z oliwek i oleju rzepakowego oraz olejem z krokosza. Olej rzepakowy i krokoszowy są z kolei bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które pomagają w regulacji metabolizmu, wspomagają wzrost włosów, zdrowy wygląd skóry oraz utrzymują zdrowe kości i działają pozytywnie na układ rozrodczy. 

Czym można zastąpić masło?

Jak już wiemy, masło możemy śmiało zastąpić oliwą z oliwek i olejem z krokosza, ale również olejami z rzepaku, słonecznika i awokado.  

- Spośród olejów roślinnych o korzystnej zawartości tłuszczu oliwa z oliwek i olej z awokado są najbardziej odporne na ciepło i powinny być preferowane do gotowania i smażenia w umiarkowanych temperaturach – podpowiada Clemens Wittenbecher.

Wylicza również, że warto wziąć pod uwagę również oleje z orzechów drzewnych i siemienia lnianego, które są bogate w kwasy omega-3.  

Co na kanapkę zamiast masła?

Skoro już wiemy, czym zastąpić masło w procesie smażenia, warto dowiedzieć się również czym smarować chleb na kanapki. W końcu w wielu domach kromka z dużą ilością masła to podstawa.

Warto postawić na lekki śmietankowy serek, który będzie mniej tłusty niż masło, a na pewno urozmaici smak naszej kanapki. Podobnie jak hummus, który jest sporą porcją białka, a można znaleźć go w sklepach w naprawdę wielu interesujących smakach. Bez trudu każdy znajdzie smak dla siebie. Doskonale sprawdzi się też pesto, które podobnie jak hummus, ma wiele wariantów smakowych. 

Zobacz też:

Tyle wynosi najwyższa emerytura w Polsce. Emeryt pracował na nią 62 lata

Seniorzy dostaną dodatkowe 6200 zł do końca życia. Komu przysługuje świadczenie honorowe?

Latem uważaj na udar słoneczny. To pierwsze objawy porażenia słonecznego