Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > To warzywo bije cytrynę na głowę. Zawiera 3 razy więcej witaminy C
Wiktoria Wihan
Wiktoria Wihan 11.11.2025 05:45

To warzywo bije cytrynę na głowę. Zawiera 3 razy więcej witaminy C

To warzywo bije cytrynę na głowę. Zawiera 3 razy więcej witaminy C
Fot. Canva

Choć większość osób sięga po cytrynę, gdy potrzebuje dawki witaminy C, okazuje się, że wcale nie jest ona jej najlepszym źródłem. Pewne warzywo, które często ląduje na naszych talerzach, ma jej nawet trzy razy więcej – a do tego wspiera odporność, poprawia wygląd skóry i chroni serce.

Nie cytryna, a papryka – prawdziwa bomba witaminy C

Mowa o papryce, szczególnie tej czerwonej. W 100 gramach tego warzywa znajdziemy aż ok. 120-150 mg witaminy C, podczas gdy w cytrynie jest jej jedynie ok. 50 mg. To oznacza, że jedna porcja papryki może pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę!

Co więcej, witamina C z papryki jest lepiej przyswajalna, ponieważ towarzyszą jej naturalne przeciwutleniacze i flawonoidy. Dzięki temu wspiera organizm na wielu poziomach — wzmacnia odporność, ułatwia gojenie ran, wspomaga produkcję kolagenu, działa antyoksydacyjnie, spowalnia procesy starzenia skóry i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę C to prosty sposób na wzmocnienie zdrowia i ochronę przed stresem oksydacyjnym.

Dlaczego warto jeść paprykę codziennie?

Regularne spożywanie papryki pomaga:

  • wzmocnić naczynia krwionośne i serce,
  • poprawić wygląd skóry i włosów,
  • obniżyć poziom stresu oksydacyjnego,
  • przyspieszyć regenerację po wysiłku fizycznym.
  • Najwięcej witaminy C znajdziemy w surowej papryce – gotowanie lub pieczenie obniża jej ilość nawet o połowę.

Te owoce i warzywa też mają dużo witaminy C

Wśród produktów, które zawierają więcej witaminy C niż cytryna, oprócz papryki, znajdują się jeszcze m.in. czarna porzeczka i natka pietruszki – każda z nich zawiera nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Duże ilości tego przeciwutleniacza mają też brokuły, brukselka, kiwi, truskawki oraz jagody goji. 

Włączenie tych produktów do codziennej diety to prosty sposób, by naturalnie wzmocnić odporność, poprawić stan skóry i przyspieszyć regenerację organizmu. Warto pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na temperaturę, dlatego najlepiej spożywać te produkty na surowo lub lekko podgotowane.

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: