Pacjenci.pl Zdrowie Tych ryb lepiej unikać. Zawierają rakotwórcze substancje
canva.com

Tych ryb lepiej unikać. Zawierają rakotwórcze substancje

22 grudnia 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Co do tego, że ryby są zdrowe, nie ma najmniejszej wątpliwości. Są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz składników mineralnych. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania, bowiem mogą stać się źródłem szkodliwych substancji. Jakich ryb lepiej unikać?

Ryby wędzone a ryzyko rozwoju nowotworów

Wędzenie jest metodą konserwacji żywności (najczęściej mięs i ryb), w której wykorzystuje się dym z drewna lub innych materiałów. Wędzić można w różnych temperaturach (na zimno, na ciepło lub na gorąco).

Specjaliści przestrzegają przed spożywaniem wędzonej żywności, zwracając uwagę, że w trakcie niecałkowitego spalania drewna stosowanego w procesie wędzenia, uwalniane są rakotwórcze substancje - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), m.in. benzopireny. Mogą one przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów, m.in. raka jelita grubego.

WWA stanowią liczną grupę związków organicznych, które występowały w środowisku od zawsze, jednak postęp cywilizacyjny i technologiczny wpłynął na wzrost narażenia na nie ludzi i zwierząt.

Według badań, aż 70% WWA dostaje się do naszych organizmów przez jedzenie. Im wyższa temperatura i dłuższy czas procesu przetwarzania żywności, tym większa zawartość w niej WWA, co zostało potwierdzone naukowo.

Projekt bez nazwy - 2023-12-22T114324.699.png

Jesz mięso częściej niż 2 razy w tygodniu? Dietetyk ma dla Ciebie złe wieści
Masz już dość bezsennych nocy? Dietetyk wskazał najskuteczniejszy sposób na głęboki sen

Uwaga przy tych schorzeniach

Spożywanie ryb w wersji wędzonej nie jest również zalecane ze względu na dużą zawartość soli. Powinny unikać ich zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

W wędzonych rybach znajdziemy także dużą ilość fosforu, dlatego powinni uważać na nie pacjenci z chorobami nerek.

Wędzonki a normy europejskie

Jeśli lubimy wędzone ryby, nie musimy całkowicie z nich zrezygnować, jednak warto zachować umiar. Specjaliści podkreślają, że dopuszczone do sprzedaży produkty muszą spełniać wszystkie normy europejskie, według których mogą zawierać maksymalnie do 2 mikrogramów benzopiren na kilogram.

Unikajmy samodzielnego wędzenia żywności, ponieważ nie jesteśmy w stanie stwierdzić, jak dużo szkodliwych substancji zawiera nasze jedzenie i czy nie przekracza norm bezpieczeństwa.

Jeśli chcemy, aby nasza ryba zachowała jak najwięcej walorów zdrowotnych, przygotujmy ją na parze, ugotujmy bądź upieczmy.

Szykujesz karpia na Wigilię? Tego raczej omijaj
Jak wybrać najlepsze śledzie? Po tym poznasz śledzie dobrej jakości
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko