Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Zdrowie > Jak wybrać najlepsze śledzie? Po tym poznasz śledzie dobrej jakości
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 13.12.2023 16:31

Jak wybrać najlepsze śledzie? Po tym poznasz śledzie dobrej jakości

Jak wybrać najlepsze śledzie? Po tym poznasz śledzie dobrej jakości
canva.com

Śledź to jedna z naszych ulubionych ryb, bez której nie wyobrażamy sobie Świąt. Jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowa! W sklepach mamy duży wybór śledzi. Na co zwrócić uwagę, aby wybrać produkt jak najlepszej jakości? Podpowiadamy. 
 

Świeże śledzie

Jeżeli chcemy kupić świeżego śledzia, w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na jego woń. Ryba nie powinna odstraszać zapachem.

Jeśli chodzi o wygląd ryby, powinna mieć różowoczerwone skrzela, błyszczącą łuskę i przezroczyste wypukłe oczy. 

Śledzie z beczki

Solanka może być mętna, jednak nie powinna mieć innej barwy niż ciemnokremowa. 

Warto także zwrócić uwagę na kolor śledzi i wybierać te o jasnym kolorze. Żółte lub bardzo białe mięso oznacza, że ryba nie jest najświeższa.

Ponadto, mięso powinno być zbite i twarde. Jeśli się rozpada, świadczy to o jego nieświeżości.

Należy podkreślić, że te najbardziej tłuste i największe śledzie będą miały najsmaczniejsze mięso, dlatego zwróćmy uwagę na ich rozmiar.

Śledzie w opakowaniu

Kupując śledzie w opakowaniu, warto zwrócić uwagę na skład, aby był jak najkrótszy. Najlepiej wybierać śledzie w solance lub oleju. 

Te w mieszance octowej nie są pożądane. Ocet zmienia smak, konsystencję i kolor mięsa, dlatego w takim produkcie ciężko ocenić jakość ryby. 

Jak wybrać najlepsze śledzie? Po tym poznasz śledzie dobrej jakości

Śledzie wędzone

Wędzone śledzie nie powinny mieć zapachu rybnego, tylko aromat wędzonki. Najlepiej, aby miały jednolity kolor i konsystencję. Należy zwrócić też uwagę, aby nie były śliskie. 

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: