Właściwości zdrowotne małosolnych ogórków. Dlaczego warto je jeść?
Ogórki małosolne zna każdy z nas i każdy powinien je jeść. Są przekąską sezonu wiosennego, a przy tym są superfoods, ich spożywanie wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, nerwowy, kostny, a także pomagają zachować młody wygląd skóry oraz smukłą sylwetkę.
Właściwości zdrowotne małosolnych
Ogórki małosolne są prawdziwą bombą witamin C, B, K, E oraz minerałów: potasu, magnezu, miedzi, wapnia, żelaza. 100 gram małosolnych to tylko 12 kalorii. Dzięki zawartości witaminy C wpływają pozytywnie na odporność oraz pomagają zachować młody wygląd skóry. Z kolei witamina E chroni organizm przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Ponadto witamina K wzmacnia kości i pomaga zapobiegać rozwojowi osteoporozy.
Spożywanie ogórków małosolnych może opóźniać procesy starzenia organizmu, a przy tym są niskokaloryczne i poprawiają trawienie. Zawierają dużo dobrych bakterii probiotycznych, więc wspierają pracę jelit.ch krew.
5 korzyści zdrowotnych z jedzenia małosolnych
- Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, zapewniają uczucie sytości, a przy tym przeciwdziałają zaparciom.
- Nawadniają! Wykazują właściwości izotoniczne, uzupełniają utratę wody i elektrolitów.
- Są naturalnym probiotykiem. Podczas procesu fermentacji powstają w nich bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na odpowiednią florę bakteryjną układu pokarmowego. Ich spożywanie jest wskazane w przypadku zaparć, problemów z trawieniem, a do tego pomagają zwalczyć infekcje wirusowe w organizmie poprzez wzmocnienie flory bakteryjnej jelit.
- Poprawiają nastrój i niwelują stres . A to wszystko dzięki zawartości magnezu, potasu i witamin z grupy B.
- Opóźniają procesy starzenia , dzięki zawartości witaminy E!
Na małosolne powinny uważać osoby cierpiące na nadciśnienie (zawierają dużo sodu, którego nadmiar podnosi ciśnienie), refluks żołądkowo-przełykowy (spożywanie fermentowanych produktów wzmaga produkcję kwasów żołądkowych), chorobę wrzodową żołądka oraz kamicę nerkową (również przez sód - mogą zaostrzać objawy choroby).
Przepis na ogórki małosolne
Składniki:
-
świeże ogórki ze sprawdzonego źródła (1 kg na każdy 1 litr zalewy)
-
10 cm korzeń chrzanu pokrojony na kawałki
-
6 ząbków czosnku
-
5 gałązek kopru razem z baldachimami
-
duży słoik lub naczynie z kamionki
- zalewa: 1 łyżka soli na 1 litr źródlanej wody
Przygotowanie:
W litrze wody należy rozpuścić czubatą łyżkę soli, ogórki umyć, obciąć końcówki, do wyparzonego i suchego słoika włożyć 3 gałązki kopru, kilka kawałków chrzanu, 3 ząbki czosnku przekrojone na połówki. Pionowo ułożyć ogórki: niezbyt ciasno, ogórki mogą pływać w zalewie. Następnie dodać resztę przypraw, a na wierzchu ułożyć koper. Zalać zalewą. Na wierzch słoika położyć talerzyk i odstawić w zacienione miejsce. Po trzech dniach - gotowe!
Zobacz też:
Brzuch też miewa migrenę. Poznasz ją po bólu wokół pępka
Tych roślin lepiej nie sadzić w ogrodzie. To siedliska kleszczy
Tani krem wygładzający zmarszczki z Biedronki. Super efekty za mniej niż 20 zł