Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Wlej do kawy zamiast zwykłego mleka. Wzmocnisz serce
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 09.04.2024 09:39

Wlej do kawy zamiast zwykłego mleka. Wzmocnisz serce

Kawa z mlekiem migdałowym to świetny sposób na zdrowe serce
Fot. Canva

Dodaj to do kawy, a wzmocnisz swoje serce i układ nerwowy. O czym mowa? O mleku, a właściwie o napoju, migdałowym - jest zdrowszą alternatywą dla mleka krowiego, pomaga m. in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz nie powoduje problemów z trawieniem. Warto także wzbogacić kawę o przyprawy, które nie dość, ze komponują się z nią świetnie, to jeszcze są bardzo zdrowe. 

Zdrowa kawa

Kawa wcale nie szkodzi osobom z nadciśnieniem, o ile nie są przekraczane zalecane jej ilości. Osoby zdrowe mogą spokojnie wypić od 4 do 5 filiżanek kawy dziennie, natomiast norma dla osób z nadciśnieniem to 3 filiżanki. Kawa to zdrowy napój, choć często demonizowany - działa pobudzająco, poprawia koncentrację i pamięć, wzmacnia metabolizm i poprawia samopoczucie. Jest także zalecana w profilaktyce niektórych schorzeń, np. cukrzycy typu II.

Co dodać do kawy, żeby była jeszcze zdrowsza?

Napój migdałowy

Zgodnie z wiadomościami, publikowanymi przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, napój migdałowy jest źródłem witaminy E, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Warto wybrać napój dodatkowo wzbogacony o witaminę D. W jego składzie znajdziemy też nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu krążenia i pomagają obniżyć cholesterol.

Napoje roślinne nie powodują trudności trawiennych wynikających z nietolerancji laktozy (czyli cukru, który znajduje się w mleku krowim). Dodanie napoju migdałowego do kawy pozwala więc uniknąć wzdęć lub biegunki. 

"Jestem kobietą, choć żyłam w ciele Krzysztofa i miałam żonę”. Zobacz podcast Pacjeni.pl:

Zdrowe dodatki do kawy - cynamon i kardamon

Do kawy warto dodać także cynamon lub kardamon. Cynamon ma liczne właściwości zdrowotne, w tym przyspiesza metabolizm, działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a także wzmaga wydzielanie soków trawiennych i żółci, poprawia apetyt i ułatwia przyswajanie składników odżywczych. Jego charakterystyczny zapach i smak świetnie łączą się z kawą, przez co napój zyskuje dodatkowe właściwości odżywcze.

Kardamon z kolei wpływa korzystnie na układ krążenia i układ nerwowy. Wśród jego właściwości wymienia się działanie antydepresyjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. 

Zamiast cukru miód?

Miód jest zdrowym zamiennikiem cukru, ale bynajmniej nie jest niskokaloryczny. Jego cenne właściwości odżywcze znikają po dodaniu go do gorącego napoju, dlatego jeśli chcemy posłodzić kawę miodem - najlepiej dodać go do letniego napoju, nigdy do gorącego.

Miód wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwalergiczne. Pomaga także w zwiększeniu odporności oraz łagodzi pierwsze objawy infekcji.

Zobacz też:

Zwykły ból gardła czy coś gorszego? Pierwsze objawy anginy

Nadmierna potliwość to jeden z objawów raka. Szczególnie, kiedy występuje o tej porze

Problemy z jelitami i obniżony nastrój? To może być niedobór tej substancji