Zgaga
Czym jest zgaga?
Zgaga jest nieprzyjemnym uczuciem bolesnego pieczenia zlokalizowanym w okolicach mostku i przełyku. Jest to objaw refluksu żołądkowo-przełykowego, czyli choroby polegającej na nieprawidłowym cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Szacuje się, że zgagę przynajmniej raz w tygodniu odczuwa ok. 1/5 populacji, natomiast codzienne zmagania ze zgagą mogą dotyczyć nawet 10% dorosłych.
Przyczyny powstawania zgagi
Zgaga jest objawem choroby refluksowej, w której zachodzi zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Cofanie się treści żołądkowej wynika ze słabego zamknięcia dolnego zwieracza przełyku, który znajduje się na styku żołądka i przełyku. Zwieracz przełyku może być też niewydolny na skutek zbyt częstej relaksacji. Do powstawania refluksu żołądkowo-przełykowego mogą przyczyniać się:
przepuklina rozworu przełykowego, która zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi z powodów mechanicznych,
otyłość,
ciąża.
Do powstawania zgagi mogą przyczyniać się niektóre pokarmy, takie jak:
napoje zawierające kofeinę (kawa, herbata, napoje gazowane, np. kola),
cytrusy, soki;
czekolada;
orzeszki ziemne;
ostre przyprawy i tłuste pokarmy.
U różnych osób inne pokarmy również mogą powodować pogorszenie się zgagi.
Rozpoznanie i leczenie zgagi
Diagnoza stawiana jest na podstawie objawów zgłaszanych przez pacjenta. Jeżeli konieczne jest wykluczenie innych zaburzeń, możliwe jest przeprowadzenie poniższych badań:
manometrii przełyku,
24-godzinnej pH-metrii,
badania endoskopowego,
zdjęcia RTG zkontrastem.
W leczeniu zgagi stosuje się zapobieganie wystąpieniu napadów (ograniczanie spożycia pokarmu przed zaśnięciem lub wykluczanie niektórych pokarmów) oraz leczenie farmakologiczne. Leki stosowane w łagodzeniu zgagi to m.in.
leki zobojętniające treść żołądkową,
inhibitory pompy protonowej, np. pantoprazol, omeprazol;
antagonisty receptorów H2, np. famotydyna, ranitydyna.