Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > 15 warzyw i owoców, które kumulują najmniej pestycydów. Lista
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 16.04.2024 10:35

15 warzyw i owoców, które kumulują najmniej pestycydów. Lista

Warzywa, owoce, pestycydy
Fot. Canva/ Casto

“Chemiczna dwunastka” to stworzone przez amerykańską organizację EWG  najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na pierwszym miejscu zagościły pyszne sezonowe owoce, czyli truskawki. 

EWG zaprezentowało też tzw. “czystą piętnastkę”, czyli te warzywa i owoce, które zawierają najmniej pozostałości pestycydów. Niektóre z nich nie posiadają ich w ogóle. O jakich warzywach i  owocach mowa?

"Czysta piętnastka" pomaga w świadomych zakupach

Trudno znaleźć takie warzywa i owoce, które nie posiadają pestycydów. Możemy się zetknąć z nimi na bazarkach czy w dużych marketach. Tym razem jest dobra wiadomość, bo organizacja EWG, czyli Enviromental Working Group stworzyła listę warzyw i owoców, pochodzących z upraw konwencjonalnych. Nie ma w nich zakazu stosowania chemicznych środków ochrony roślin, czyli pestycydów. W zestawieniu znalazły się takie, których ilość pestycydów jest minimalna.

Jak podkreślają jej pomysłodawcy, czyli osoby z organizacji EWG, zestawienie jest przewodnikiem zakupowym i jego zadaniem jest pomoc konsumentom w dokonywaniu jak najbardziej świadomych wyborów i ułożeniu odpowiedniej diety. To lista przede wszystkim tych warzyw i owoców, które dostępne są w większości marketów.

vegetables-2338824_1280.jpg
Fot. Pixabay
Tak wygląda czerniak. Te zdjęcia powinien zobaczyć każdy Popularna czarna herbata wycofana z obrotu. GIS wydał ostrzeżenie

Te warzywa i owoce mają najmniej pestycydów

Analiza najnowszych danych USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) pokazała, że na liście warzyw i owoców z najniższymi pozostałościami pestycydów znalazły się: awokado, słodka kukurydza i ananas. Te produkty znajdują się w pierwszej trójce. Pozostałe warzywa i owoce, które mają minimalną ilość chemii to:

  • cebula,
     
  • papaja,
     
  • słodki zielony groszek (mrożony),
     
  • szparagi,
     
  • melon miodowy,
     
  • kiwi,
     
  • kapusta,
     
  • arbuz,
     
  • grzyby,
     
  • mango,
     
  • bataty,
     
  • marchew.
     

Dwie pozycje z pierwszej trójki są najzdrowsze

Jak podkreśla amerykańska organizacja, prawie 65 proc. próbek owoców i warzyw z tzw. “czystej piętnastki” 2024 r. nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Dwie pozycje z pierwszej trójki, czyli awokado i słodka kukurydza były najczystszymi produktami, mniej niż 2 proc. próbek każdego z nich wykazało pestycydy. Z kolei nieco 10 proc. próbek warzyw i owoców z listy zawierało pozostałości co najmniej dwóch pestycydów. Żadna próbka z pierwszych sześciu nie wykazała jednak obecności więcej niż trzech pestycydów.

Organizacja EWG raz jeszcze podkreśla, że obecność tak wielu różnych pestycydów w żywności jest dość problematyczna.

„Obecność wielu różnych pestycydów w żywności jest problematyczna. Dostępnych jest niewiele danych na temat tego, w jaki sposób wiele pestycydów oddziałuje ze sobą w organizmie lub w jaki sposób takie mieszanki mogą potęgować potencjalne szkody zdrowotne każdej substancji chemicznej. Choć istnieją przepisy dotyczące limitów zawartości pestycydów w produktach, to te regulacje dotyczą każdej substancji osobno i nie biorą pod uwagę potencjalnego całkowitego obciążenia organizmu konsumentów ich pozostałościami” - podkreślają osoby odpowiedzialne za raport “czystej piętnastki”.


 

Źródło: EWG( Enviromental Working Group)

Czytaj też:

Pestycydy i MOAH w popularnej przyprawie. GIS ostrzega: "Nie jedzcie tego"

Pestycydy i ołów w popularnych herbatach. Na liście wiele znanych marek

Pestycydy w jabłkach z Lidla i Biedronki. Te mają najwięcej „chemii”