Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > Pestycydy i ołów w popularnych herbatach. Na liście wiele znanych marek
Daria  Siemion
Daria Siemion 08.04.2024 15:09

Pestycydy i ołów w popularnych herbatach. Na liście wiele znanych marek

Czarna herbata w szklanym kubku
Fot. Pexels / Ahmed Aqtai

Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy sprawdził skład 13 popularnych herbat. Zbadano, czy zawierają pestycydy, metale ciężkie i ile ich jest. "Jesteśmy zaniepokojeni wynikami badań i liczbą pytań, na które nie znamy odpowiedzi" – czytamy w raporcie.

Kto z nas nie lubi napić się o poranku lub wieczorem filiżanki gorącej herbaty? Niestety, pijąc ją, możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele potencjalnie szkodliwych substancji, jak np. ołów, kadm, rtęć. I chociaż wykryto ich niewiele, to nadal zostaje wiele pytań. Które herbaty wypadły najgorzej?

Wielkie badanie herbat

Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy zbadał skład 13. herbat dostępnych w sklepach. Specjaliści z Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności sprawdzili, czy w napojach znajdują się pestycydy i metale ciężkie. Okazało się, że w składzie wielu popularnych herbat wykryto potencjalnie niebezpieczne substancje.

Badanie przeprowadzono w ramach finansowanego przez Unię Europejską projektu “Takie same czy inne – czy jakość żywności w krajach Regionu Bałtyckiego różni się od jakości żywności w krajach Europy Zachodniej?” Pod lupę wzięto marketowe herbaty z Polski, Niemiec, Litwy i Łotwy. Łącznie przebadano 41 próbek.

Pozytywne jest to, że producenci nie oszukiwali na wadze herbat i torebki ważyły faktycznie tyle, ile miały ważyć, a herbaty sprzedawane jako "eko" i "bio" zgodnie z deklaracją producenta nie zawierały pestycydów. Podobnie było w przypadku niektórych herbat regularnych. Są jednak kwestie, które u niektórych mogą budzić niepokój.

pexels-kampus-production-6838520.jpg
Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków Fot. Pexels / Ahmed Aqtai

Rtęć, kadm, ołów wykryte w herbacie

Nie wszystkie dane uzyskane przez naukowców, uspokoją konsumentów. W wielu przebadanych próbkach wykryto metale ciężkie: arsen, rtęć i kadm, a także pozostałości ołowiu. I chociaż były to śladowe ich ilości, a ich obecność nie jest uregulowana prawnie, badacze apelują do producentów, żeby monitorowali ich poziom, ponieważ szkodzą zdrowiu.

Kolejna zła wiadomość: w prawie połowie przebadanych próbek (20 z 41) ujawniono zawartość glifosatu – pestycydu, którego stosowanie od dłuższego czasu krytykują ekolodzy i lekarze. I chociaż jego zawartość mieściła się w granicach normy (maksymalnie 2 mg/kg), to zgodnie z aktualną wiedzą medyczną, może on być rakotwórczy i nie powinien być składnikiem żywności.

W herbatach wykryto również inne pestycydy. Badacze zaznaczyli jednak, że ich stężenie było niewielkie i zgodne z europejskimi normami. Co ciekawe, w polskich herbatach pestycydów było mniej, niż w litewskich i łotewskich, co oznacza, że tamtejsi konsumenci piją herbatę gorszej jakości.

Zobacz też: Od lat robię herbatę z forsycji. Ma zdumiewające właściwości

Ranking herbat. Które wypadły najgorzej?

Naukowcy stworzyli ranking herbat, aby wyłonić te – ich zdaniem – najlepsze i najgorsze. Każda herbatę zbadano w kilku kategoriach, w których mogła zdobyć ocenę od 1 do 5. Ocena końcowa była średnią ważoną z poszczególnych kategorii. Na pierwszym miejscu znalazła się herbata Twinings English Breakfast – to jedyny produkt, który zdobył więcej niż 4 punkty.

Ranking herbat:

  1. Twinings English Breakfast, - 4,1
  2. Ahmad English Breakfast - 3,7
  3. Dary Natury - 3,7
  4. Ahmad English Tea No.1 - 3,6
  5. Greenfield Golden Ceylon - 3,3
  6. Dilmah Ceylon Gold - 3,2
  7. Tetley Intensive Black Tea - 3,2
  8. Lipton Gold Tea - 3,1
  9. Lord Nelson - 3,1
  10. Lipton Yellow Label - 2,8
  11. Dilmah Premium Tea - 2,6
  12. Lipton Black Tea BIO - 2,5
  13. Teekanne English Breakfast - 2,3

W podsumowaniu raportu naukowcy zwrócili uwagę, że wyniki nie są dramatyczne, ponieważ nie przekroczono norm. Dodali również, że w  czarnej herbacie znajduje się wiele składników o działaniu prozdrowotnym i nie warto z niej rezygnować. Ich niepokój budzi jednak zawartość glifosatu, który może odpowiadać za nowotwór jelita.

Źródło: Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy, dlahandlu.pl

Zobacz też:

Tych leków nie łącz z kawą. Razem tworzą szkodliwą mieszankę

Nie wyrzucaj fusów po kawie. Przygotuj domowy peeling, który odżywi twoją skórę

Rozpuszczalna czy sypana? Dietetyk nie ma wątpliwości, która kawa jest zdrowsza!

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: