Podstawą zdrowego odżywiania powinny być świeże warzywa i owoce. Dietetycy podkreślają, że są one niezwykle istotnym elementem diety. Jednak kupno naprawdę zdrowych warzyw to czasem sprawa nierealna. Przekonujemy się o tym systematycznie.Fundacja Pro-Test przebadała paprykę z najpopularniejszych dyskontów. Niestety, wykryto pozostałości pestycydów, które nie mają ze zdrowiem nic wspólnego...
Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podkreśla smak, nadaje wyjątkowego aromatu. Ponadto, od wieków cenimy sobie jego lecznicze właściwości. Bez niego domowa mikstura na przeziębienie nie ma sensu!W sklepach spożywczych i warzywniakach można jednak znaleźć także taką jego wersję, która ma nie tylko marny smak, ale i bardzo wątpliwe wartości odżywcze. Nie brakuje w niej pestycydów i innej szkodliwej dla nas chemii.
Fundacja Pro-Test systematycznie bada żywność, która trafia do koszyków Polaków. Wyniki pomiarów rzadko kiedy są zadowalające. Ostatnio wzięto pod lupę pomarańcze kupione w dwóch najpopularniejszych dyskontach – w Lidlu i Biedronce. Specjaliści od żywienia podkreślają, że w diecie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców. Jednak w obliczu niektórych badań, można się zacząć zastanawiać, czy to na pewno jest słuszne.
Wielu konsumentów ceni sobie działy z bio warzywami i owocami w popularnych sieciach, ponieważ w stosunkowa niskiej cenie można kupić coś zdrowego. A przynajmniej tak powinno być. Jak jednak wykazują testy, nawet w ekologicznych warzywach i owocach znajdują się pestycydy. Takie badania systematycznie przeprowadza fundacja Pro-Test. Ostatnio w tych, podobno, najzdrowszych jabłkach z Lidla i szpinaku z Biedronki, znaleziono szkodliwe substancje.
Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, tymczasem... wiele z nich wcale nie jest dla nas zdrowych i bezpiecznych. Coraz częściej zwraca się uwagę na problem nadmiernego użycia pestycydów, które pozostają na powierzchni tych produktów i mogą negatywnie wpływać na zdrowie człowieka. Niedawno opublikowano raport, z którego wynika, że na niektóre warzywa i owoce powinniśmy szczególnie uważać. Wiele z nich jest bardzo zanieczyszczonych.
Kawa w saszetkach podbiła serca Polaków. Wystarczy wsypać ją do szklanki, zalać wrzątkiem, a po chwili można cieszyć się pysznym napojem. Niestety badania przeprowadzone przez Öko-Test wskazują, że razem z niektórymi kawami kupionymi w popularnych dyskontach, połykamy pestycydy.
Niemal każde warzywo i owoc dostępne w sklepach czy na osiedlowych bazarkach posiada pestycydy. Jak się okazuje, samo mycie owoców czy warzyw nie wystarczy, by całkowicie usunąć z nich potencjalnie szkodliwe pestycydy.Chińscy naukowcy postanowili opracować nową metodę wykrywania śladowych ilości tych substancji. Może ona pomóc w lepszej ochronie zdrowia ludzi. O jaką metodę chodzi?
W niektórych sklepach już można kupić truskawki. I chociaż są reklamowane jako smaczne i zdrowe, to lepiej uważać. Większość z nich potraktowano chemią. Dobra wiadomość jest taka, że da się to rozpoznać.
Były już badania owoców - jabłek pod kątem pestycydów w popularnych dyskontach spożywczych. Teraz przyszedł czas na warzywa, a konkretnie na pomidory. Fundacja Pro Test postanowiła sprawdzić pomidory, również te koktajlowe, z importu z czterech wielkich sieci handlowych. Mowa o sklepach Aldi, Auchan, Dino i Kaufland. W którym z popularnych dyskontów pestycydów w pomidorach było najwięcej?
Uważasz, że szparagi są zdrowe? Możesz się mylić. Naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu uznali je za jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Ogród botaniczny w Hamburgu od dwudziestu lat organizuje konkurs na najbardziej toksyczną roślinę. W 2024 roku tytuł ten przypadł glicynie, znanej również jako wisteria lub słodlin, a drugie miejsce zajęły szparagi – to dobry powód, aby przemyśleć nawyki związane z ich konsumpcją.
“Chemiczna dwunastka” to stworzone przez amerykańską organizację EWG najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na pierwszym miejscu zagościły pyszne sezonowe owoce, czyli truskawki. EWG zaprezentowało też tzw. “czystą piętnastkę”, czyli te warzywa i owoce, które zawierają najmniej pozostałości pestycydów. Niektóre z nich nie posiadają ich w ogóle. O jakich warzywach i owocach mowa?
To przyprawa, którą uwielbia i stosuje wiele osób. Znakomicie komponuje się z ryżem i tofu, ale pasuje również do polskich potraw. Niestety w jednej z partii produktu wykryto szkodliwe pestycydy i MOAH.Wiele mówi się o bezpieczeństwie żywności, a wydaje się, że jest z nim coraz gorzej. Niedawno w popularnych herbatach ujawniono obecność pestycydów, a teraz to. Czy da się ugotować obiad bez dodatku chemii? Ten przykład to kolejny dowód na to, że nie jest to łatwe, a zagrożenia czyhają na każdym kroku.
Sieć sklepów Auchan wycofał ze swojej oferty jeden z owoców w związku ze zbyt dużą ilością pestycydów. Klienci, którzy zakupili wskazaną przez sklep partię produktu, poproszeni zostali o jego niespożywanie, wyrzucenie lub też zwrot do sklepu. Przedstawiciele Auchan wystosowali oświadczenie, w którym przeprosili swoich konsumentów i szczegółowo zdradzili powody swojej decyzji.
Temat pestycydów w owocach i warzywach wciąż jest na tapecie i wzbudza dużo kontrowersji. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zaprezentowała listę warzyw i owoców, które w testach wykazały największą zawartość pozostałości pestycydów. Mimo że badanie dotyczy amerykańskiego rynku, to lista ta jest uniwersalna i z łatwością można ją odnieść również do naszego kraju. Jakie owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone pestycydami? Przedstawiamy niechlubną dwunastkę.