Czerwona papryka z popularnych dyskontów trafiła pod laboratoryjny mikroskop Fundacji PRO-TEST. Badacze znaleźli w niej ślady nawet pięciu różnych pestycydów, ale żaden nie przekroczył unijnych limitów bezpieczeństwa. Czy to znaczy, że możemy jeść ją bez obaw? Sprawdzamy, co naprawdę kryje skórka warzyw z Biedronki i Lidla.W papryce z Lidla wykryto dwa, a z Biedronki pięć pestycydów – wszystkie poniżej dopuszczalnych normEksperci ostrzegają przed „efektem koktajlu”, czyli sumowaniem się pozostałości pestycydów z różnych produktówFundacja PRO-TEST bada żywność od 2008 r. i należy do międzynarodowej sieci organizacji konsumenckich ICRT
W ostatnich dniach popularna w Polsce sieć handlowa – Carrefour – wycofała ze sprzedaży czarną herbatę po wykryciu nadmiernych ilości pestycydów. To kolejny sygnał, że nawet codzienny napar może skrywać niebezpieczne substancje. Sprawdzamy, skąd wziął się problem, kto jest na niego najbardziej narażony i jak się przed nim uchronić.Carrefour wycofał trzy partie herbaty BIO 20 × 1,6 g z terminem przydatności w 2028 r. W maju 2025 r. GIS ostrzegał przed dwiema partiami czarnej herbaty liściastej „Loyd Yunnan”Dla związków takich jak antrachinon obowiązuje domyślny limit 0,01 mg/kg pozostałości
Jeśli lubisz dżemy, koniecznie to przeczytaj. Fundacja Pro-Test przebadała produkty od znanych i cenionych przez konsumentów firmy. Jeden z najbardziej popularnych dżemów zawodzi i to na całej linii. Wyniki nie napawają optymizmem…
Mamy sezon na młode ziemniaki, więc choć nie są tanie, kupujemy je chętnie i często. Warto jednak wiedzieć, że takie młode i pyszne kartofelki wcale nie muszą być zdrowe. Mogą zawierać środki ochrony roślin. Fundacja Pro-Test przeprowadziła na warzywach z dwóch najpopularniejszych polskich dyskontów. Co wyszło z badań?
Skyry systematycznie zyskują na popularności, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowy styl życia. To dobre źródło białka, wapnia, witaminy B12 i innych, cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Niestety, nowy test fundacji Pro-Test wykazał obecność szkodliwych substancji w niektórych z tego rodzaju jogurtów. Wzięto pod lupę cztery z najpopularniejszych skyrów truskawkowych.
Niemal każde warzywo i owoc dostępne w sklepach czy na osiedlowych bazarkach posiada pestycydy. Jak się okazuje, samo mycie owoców czy warzyw nie wystarczy, by całkowicie usunąć z nich potencjalnie szkodliwe pestycydy.Chińscy naukowcy postanowili opracować nową metodę wykrywania śladowych ilości tych substancji. Może ona pomóc w lepszej ochronie zdrowia ludzi. O jaką metodę chodzi?
Były już badania owoców - jabłek pod kątem pestycydów w popularnych dyskontach spożywczych. Teraz przyszedł czas na warzywa, a konkretnie na pomidory. Fundacja Pro Test postanowiła sprawdzić pomidory, również te koktajlowe, z importu z czterech wielkich sieci handlowych. Mowa o sklepach Aldi, Auchan, Dino i Kaufland. W którym z popularnych dyskontów pestycydów w pomidorach było najwięcej?
“Chemiczna dwunastka” to stworzone przez amerykańską organizację EWG najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na pierwszym miejscu zagościły pyszne sezonowe owoce, czyli truskawki. EWG zaprezentowało też tzw. “czystą piętnastkę”, czyli te warzywa i owoce, które zawierają najmniej pozostałości pestycydów. Niektóre z nich nie posiadają ich w ogóle. O jakich warzywach i owocach mowa?
Sieć sklepów Auchan wycofał ze swojej oferty jeden z owoców w związku ze zbyt dużą ilością pestycydów. Klienci, którzy zakupili wskazaną przez sklep partię produktu, poproszeni zostali o jego niespożywanie, wyrzucenie lub też zwrot do sklepu. Przedstawiciele Auchan wystosowali oświadczenie, w którym przeprosili swoich konsumentów i szczegółowo zdradzili powody swojej decyzji.
Temat pestycydów w owocach i warzywach wciąż jest na tapecie i wzbudza dużo kontrowersji. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zaprezentowała listę warzyw i owoców, które w testach wykazały największą zawartość pozostałości pestycydów. Mimo że badanie dotyczy amerykańskiego rynku, to lista ta jest uniwersalna i z łatwością można ją odnieść również do naszego kraju. Jakie owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone pestycydami? Przedstawiamy niechlubną dwunastkę.